Omdat het ECHT nodig is …. een holistische aanpak binnen de Gezondheidszorg

Februari 2015 is nu al een goede maand voor OMC Vitaliteit Centra. Binnen 10 dagen tekenen 3 franchisenemers voor DE franchiseformule in Gezondheidszorg! Vandaag partner nummer 11 wat ook nog eens mijn geluksgetal is. Trots en op naar de volgende partner van deze holistische Gezondheidszorg organisatie. Omdat het nodig is …

Reactie van de partners “Welkom in de Raad van Elf van Orange Monday” hoe toepasselijk in deze Carnavalsweek … Maar serieus zijn wij. De GGZ kan anders 🙂

28 januari 2015 – Afgelopen dinsdag (27/1) zaten Hester Morsdorf en ik weer aan tafel met een potentiële kandidaat om partner te worden van onze nieuwe franchiseformule in de Gezondheidszorg. De man is logopedist en was recent op één van onze bijeenkomsten in Bilthoven geweest om een presentatie over OMC Vitaliteit Centra bij te wonen. Inmiddels hebben 8 partners getekend en is Orange Monday Centers met een team van 12 professionals aan het werk om de 1e vestiging te gaan open. Omdat het nodig is …  bleek ook tijdens dit gesprek.

zen buddhism meditation garden

Holistische aanpak Gezondheidszorg
Tijdens het gesprek met, laten wij hem Paul (gefingeerde naam) noemen, bleek dat juist de holistische aanpak van OMC Vitaliteit Centra hem aansprak. De holistische benadering gaat ervan uit dat de mens als een geheel benaderd moet worden en dat er niet alleen naar de klachten wordt gekeken. De mens is een fysieke, psychische, emotionele en spirituele eenheid. Dit betekent dat als er op een van deze gebieden een verstoring ontstaat dit invloed heeft op elk van de andere gebieden. Alle gebieden moeten dus bekeken worden en de behandeling moet dat ook als uitgangspunt hebben.

In een uitgebreid gesprek  werd ons wederom bevestigd dat we niet meer anders kunnen anno de 21ste eeuw.  Voor wie zich nog geen zorgen maakt. Het WHO voorspelt dat in 2020 psychische klachten doodsoorzaak nummer 2 is in de westerse wereld (dus ook bij ons). Het wordt in 2040 nog erger. Dan staan psychische klachten op nummer één. Zorgwekkend? JA! Gaan we zitten afwachten …. NEE!

Maar even een voorbeeld, in dit geval uit de logopedie. Een jongen heeft een veel te hoge stem (vindt hij zelf), komt bij Paul en gaat aan de slag. Na 2 gesprekken is het voor Paul 100% duidelijk, de jongen is bang dat als hij ‘normaal’ gaat praten hij niet meer wordt geaccepteerd. Ogenschijnlijk een ‘fysiek’ probleem wordt een ‘mentaal’ probleem. Hij kan het wel, maar durft niet. Het accepteren van angst voor verandering is het devies. Feitelijk een GGz-case, toch?

NEE! Dit is nu duidelijk een voorbeeld van holistische gezondheidszorg. Er is sprake van een overlappende case. In dit geval kon Paul, als logopedisch coach, prima met de jongen aan de slag en wordt op creatieve manier de angst overwonnen. Respect!

Blog Omdat het nodig is ... holitsiche gezondheidszorg Orange Monday logo

Orange Monday Vitaliteit Centra
Bovenstaande case is nu bij uitstek een reden geweest voor mij om samen met Hester Morsdorf, vanuit de Orange Monday Foundation te werken aan een nieuwe GGz gecombineerd met Zorg en Mens en zijn omgeving (maatschappelijk, sociaal, emotioneel en spiritueel). Niets in ons leven staat los van deze 3 pijlers van wat wij holistische gezondheidszorg vinden.

De mens staat niet alleen, dit was ook niet de bedoeling, en hebben daardoor verschillende posities in de maatschappij. Natuurlijk voorop de individuele mens. Vervolgens in veel gevallen een partner en dan vaak ook nog kinderen, familie, vrienden, collega’s, etc.

Maatschappelijk hebben veel mensen hun werk, doen ze vrijwilligerswerk, hebben hobby’s, doen aan sport en andere zaken waar je vaak samen met andere mensen aan de slag bent. Oftewel: een sociaal netwerk.

Tenslotte, de maatschappij als geheel, vooral macro bedoeld. Neem een teruglopende economie (met alle gevolgen), ontslag (zie wat er gebeurt rondom V&D), maar ook andere zaken zoals bijvoorbeeld social media en internet. Er zijn veel factoren die ons leven beïnvloeden, te veel …

Banner OMC Body & Mind

Huidige GGz (Geestelijke Gezondheidszorg)
Laat ik voorop stellen, vanuit de ‘overheid’ en de samenleving is er een ‘scheiding’ ontstaan tussen de diverse aspecten hierboven genoemd. Zo is vastgesteld dat een GGz-Instelling zich alleen maar bezig houdt met GGz. Kortweg: de psychiater, psycholoog en spv’er. Als er problemen zijn, hetzij fysiek (doorverwijzing huisarts – bijvoorbeeld fysiotherapeut) of maatschappelijk, bijvoorbeeld financieel of juridisch, naar het maatschappelijk werk of de gemeente. Werken deze instanties samen? NEE! Zo ontstaan, lelijk genoemd, draaideurpatiënten/-cliënten.

En DAT is volgens ons nu net het probleem binnen de GGz en aanverwante takken van sport binnen de Gezondheidszorg. Problemen bij mensen ontstaan binnen de ‘maatschappij’ en moeten daarbinnen dus ook worden opgelost. OMC Vitaliteit Centra heeft een pallet aan dienstverleners onder één dak, die allemaal te maken hebben met mensen met psychische klachten.

Banner OMC FB Word franchisenemer februari en maart 2015 Orange Monday

Nieuwe GGz: OMC Vitaliteit Centra
Bij Orange Monday Centers gaan wij uit van de ‘vitaliteit’ van mensen. Lossen wij niet alleen gevolgen op, maar kijken naar de oorzaak en gaan dan aan de slag met onze cliënt. Onze cliënt heeft maximale eigen regie, hij is leading om tot een oplossing te komen, in alle facetten.

Van psychiater tot spv’er, van coach tot reiki-master, van budgetcoach tot jurist. Iedereen brengt zijn of haar kennis en ervaring in binnen de behandelteams, die op maat gesneden begeleiding voor iedere cliënt bieden. Centraal staat de 123-methode© waarin gewerkt wordt met de cliënt om zo snel mogelijk weer deel te kunnen nemen aan de maatschappij. 90 dagen intensieve behandeling brengt de cliënt naar dit doel.

Zelfstandige OMC professionals
Vanuit het hoofdkantoor in Bilthoven werken wij, ondertussen met een team van 15 professionals, aan het realiseren van de 1e vestiging van OMC Vitaliteit Centra in het voorjaar van 2015. Deze 1e locatie komt op de Utrechtse Heuvelrug. Vanuit deze vestiging worden binnen 6 maanden minimaal 5 vestigingen gerealiseerd in onderstaande steden of omgeving.

OMC Planning vestigingen - 1e half jaar 2015

Voor de realisatie van een vestiging, waar ook in Nederland, hebben wij uiteraard zelfstandige professionals nodig die met elkaar samenwerken binnen de OMC Franchise Formule. Naast de vestiging op de Utrechtse Heuvelrug, hebben wij door heel Nederland ZZP’ers nodig die voor een uitdaging gaan: verandering van de GGz en de Gezondheidszorg in het algemeen.

Banner - downloaden ondernemingsplan OMC Vitaliteit Centra

Klik op bovenstaande afbeelding, lees het ondernemingsplan  en check de beroepen die werkzaam kunnen zijn binnen de OMC Vitaliteit Centra. Staat uw beroep er niet bij en denkt u: “ik kan een bijdrage leveren?” Schroom dan niet en reageer naar Hester Morsdorf (operationeel directeur)  hester.morsdorf@omcenters.nl. U kunt ook bellen met Martin Jan Melinga, oprichter van Orange Monday op nummer 06 – 42 93 13 46.

Graag ontmoeten wij u op één van de bijeenkomsten op dinsdag 3  of 17 maart 2015 in Bilthoven, net zoals logopedist Paul dat deed.

Positieve groet, Martin

 Blog BlueMonday No Way - Orange Monday - hashtag

 

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #OM Denken, Acceptatie psychische klachten, e-Health, Fysiek en mentaal, Geestelijke Gezondheid, Lichamelijke Gezondheidszorg, Orange Monday, Orange Monday Kids, Vitaliteitfactor©, Zelfstandige zorgprofessional, ZZP en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Omdat het ECHT nodig is …. een holistische aanpak binnen de Gezondheidszorg

  1. Ik ben bekend met foutieve diagnose met destrateuze gevolgen. Volgde het symposium van de 4 dimensies die in de gezondheidzorg aanwezig zouden moeten zijn. Zeer interessant. Kunnen we connecties worden op LinkedIn?

  2. Pingback: Tegen de stroom in …. is het niet linksom dan rechtsom! Dag 11 #PGBalarm | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s