Bezuinigen op GGZ? NO Way! #Preventie de beste manier? Investeren dus! @BramBakker @MvanWinkelhof

Blog 22.01-2015 (+ korte enquête) – Afgelopen woensdag werd een artikel gepubliceerd in de Volkskrant door Bram Bakker en Martijn Van Winkelhof. Ik heb het voor u opgeslagen in een pdf en u kunt het lezen via deze link. De titel is pakkend en lekker: “Bezuinigen op GGZ? Preventie is beste manier” Pfff. NU ben ik wakker ….

Blog Bezuinigen op GGz - Preventie

Als bekende publicisten de visie en missie van Orange Monday gaan bevestigen, dan wordt het cool! Misschien eens bellen met de Volkskrant in dit geval. Al 3 jaar lang hebben Hester Morsdorf en ik heel Nederland doorkruist, tienduizenden kilometers, duizenden uren zijn er in gaan zitten. In juli 2014 is ons beleidsplan gepubliceerd (lees ondernemingsplan) en zijn wij  gewoon begonnen. Niet wachten, zoals  zoveel gebeurt in de GGZ, maar daden.  Het resultaat: een team van 12 zelfstandige professionals en de opening van de 1e vestiging binnen een maand of 3.

Blog Bezuinigen op GGz - Don Quichotte
Don Quichotte in de gezondheidszorg
In mijn Blue Monday artikel gaf ik al eerder aan, “samenwerken” in de Gezondheidszorg is een VIES woord. Jan en alleman heeft een mening, voert actie, maar heel Nederland kent zijn of haar Don Quichottes, ik WAS er ook één.  Het aantal Sancho Panza’s is al helemaal niet te tellen. Ze gaan door de Gezondheidszorg en roepen, en roepen en roepen. Maar … er gebeurt maar weinig. DE organisaties die WEL wat doen en niet alleen maar schoppen, daar hebben wij onze contacten mee. Die organisaties hebben een soort gelijke visie als Orange Monday.

Nog steeds roependen in de woestijn trouwens. De grote massa (bang voor hun eigen inkomsten) blijft op dezelfde koers en gooit er een marketingsausje over. “Wij werken met eigen regie” . Hahaha, dat doen wij ook binnen onze organisatie. De vraag die echter gesteld dient te worden “Heeft de cliënt eigen regie?”.  Daar wordt het moeilijker. Hoe doen we dat, de cliënt mag toch niet gaan bepalen hoe zijn behandeling er uit komt te zien? Dat is eng! WIJ hebben er toch voor gestudeerd?

Blog Bezuinigen op GGz - PsycholancePsycholance? Zijn ‘ze’ nu ECHT gek geworden, lees de kop “Zo’n auto criminaliseert mensen minder dan een politieauto” Criminaliseert????? BIZAR!

Terug naar het artikel “Bezuinigen in GGz”
Basis van het artikel is dat mijn “vriendin” Edith Schippers  volgende week wel 4 uur !!! gaat debatteren over de GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg), over de bezuinigingen in de GGz. Cool natuurlijk, wij doen dat met ons Orange Monday team van 12 professionals elke maand wel 4 uur, maar dat terzijde. De bedoeling is goed. Zelfs mevrouw Schippers begint namelijk in te zien dat het zo maar lukraak bezuinigen in GGz niet handig is. Minister Opstelten is er namelijk niet blij mee.

Wat is er aan de hand? Politiemensen besteden gemiddeld 1 dag per week aan de opvang van verwarde mensen. (Vreemd woord eigenlijk, begon mij op te vallen in het nieuws.) En dat kan natuurlijk niet. De bijkomende kosten (werkloosheid, re-integratie, maatschappelijk werk enz.) wordt NU zomaar verhoogd met het salaris van politieagenten. NU is het alarm in Den Haag ….

Ik ben na 3 jaar wel zo ver gekomen dat ik, ondanks de reden (die bizar is), vind dat het goed is dat de 2e Kamer zich gaat afvragen of je wel onbeperkt kan bezuinigen op de Zorg. Dus ik ben Bram Bakker ( ik heb het genoegen hem persoonlijk te kennen) en Martijn van Winkelhof dankbaar. Graag ga ik met beide heren in gesprek om te bespreken wat dit artikel kan bijdragen aan DOEN! In het artikel wordt veel informatie gegeven en geen oplossing. Misschien een advies naar mevrouw Schipper? Maar goed, welbeschouwd luistert zij niet naar adviezen en doet haar eigen zin.

Logo 123 Methode - Orange Monday Centers

1,2 nee 3 zaken wil ik graag toevoegen aan het artikel
Het artikel is namelijk niet compleet. Als voorzitter van stichting Orange Monday (behartiging van de belangen van mensen met psychische klachten) ageer ik in ieder geval tegen het feit dat de ‘consument’ van GGz nu de Zwarte Piet krijgt in plaatst van de GGZ-instellingen en de gehele maatschappij, daarom op nummer 1:

  1. Preventie begint bij bewustzijn bij de inwoners van Nederland; dat het slim is om naar de huisarts te gaan met psychische klachten of klachten die gerelateerd kunnen worden aan psychische klachten (fysieke klachten). Investeren in voorlichting en acceptatie van psychische klachten. Een depressie is nog steeds niet ‘hip’. (In de VS heeft iedereen die zich het kan veroorloven een ‘shrink’).
  1. In het verlengde van 1: Onderzoek doen hoe wij holistische gezondheidszorg zo snel mogelijk (binnen 5 jaar) kunnen invoeren binnen de gehele Gezondheidszorg. OMC Vitaliteit Centra geeft wat dat betreft het startschot dit jaar. Fysieke en mentale klachten zijn bijna altijd met elkaar verbonden, net als de mens en zijn omgeving. Maatschappelijke zaken, zoals ontslag, scheiding en financiële problemen zijn vaak oorzaak van psychische klachten. Deze aanpak levert op termijn een besparing van miljarden op in het kader van de sociale euro.
  1. Goede cijfers; in een branche waar zo’n 100 miljard omgaat alleen al in de directe kosten van de zorg en er daarnaast schattingen zijn van indirecte kosten die oplopen tot meer dan 100 miljard per jaar, is hier sprake van ruim 30% van het bruto nationaal product (bnp). Dit is voor ongeveer 25% aanwijsbaar voor de GGZ. Wij zijn als OMC Vitaliteit Centra al 2 jaar bezig om cijfers boven water te krijgen, maar cijfers ontbreken. Ik heb het al eerder gezegd: minister Schippers en minister Asscher hebben zo’n groot budget. Het enige wat gebeurt? Bij gebrek aan goede cijfers, gevolgbestrijding in plaats van visie!

Tenslotte: de 123-methode©
Ik ben altijd blij met gratis reclame, maar dan moet wel onze naam genoemd worden en dat is niet gebeurd! OMC Vitaliteit Centra hebben namelijk de afgelopen 2 jaar de 123-methode© ontwikkeld. In 90 dagen (gemiddelde wachttijd in GGz) de basis leggen voor een gezond herstel van mensen met psychische klachten en een spoedige re-integratie. Dat is waar het om draait. Een snelle behandeling (voor zover mogelijk), goede voorlichting en vooral: preventie!

Banner - downloaden ondernemingsplan OMC Vitaliteit Centra

OMC Vitaliteit Centra, een initiatief van Orange Monday, opent maart of april haar 1e vestiging in het midden van Nederland, vlakbij ons nieuwe hoofdkantoor in Bilthoven. Geen woorden, maar gewoon doen is ons motto! Omdat het nodig is …..

Positieve groet, Martin

PS: Tijd voor een kopje koffie (of thee) op dinsdag 3 en 17 februari 2015? Dan zijn de presentaties voor ZZP’ers over de franchise formule van OMC Vitaliteit Centra. Klik op het oranje kopje en reageer naar hester.morsdorf@omcenters.nl.

Oranje - mok koffie - Orange Monday

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Geestelijke Gezondheid, Minister Schippers, Orange Monday, Orange Monday Kids, Uncategorized, Zelfstandige zorgprofessional, ZZP en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Bezuinigen op GGZ? NO Way! #Preventie de beste manier? Investeren dus! @BramBakker @MvanWinkelhof

  1. reine zegt:

    Dus het maakt niet uit of je met een politieauto wordt opgehaald of een psycholance?
    Misschien een idee om eens te informeren bij patientenverenigingen..

    • Hoi Reine, bedankt voor je reactie en je tip! Ik heb gelijk een korte één vraag enquete op het blog geplaats. Doe je mee? Ik heb overigens ontdekt dat de psycholance een experiment is en dat daar de komende maanden de uitslag over komt. Ik ga op onderzoek 🙂 Ook interessant voor patiëntenverenigingen inderdaad!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s