Psycholoog stelt verkeerde diagnose … met grote gevolgen! Blue Monday ….

Update dinsdag 20 januari 2015 – De day after Blue Monday … iedereen bedankt voor de (voor het grootste deel) positieve reactie op dit blog en het initiatief #OrangeMonday als tegenhanger van Blue Monday neer te zetten. Onderstaand één van de vele afbeeldingen over #OrangeMonday in de sociale media.

Eén ding is duidelijk, BlueMonday is maar één dag in het jaar (gelukkig) Orange Monday is er 365 dagen per jaar, 24/7 voor haar cliënten met het nieuwe OMC Vitaliteit Centra.

Battle Orange Monday - Blue Monday

Nederland heeft massaal de hashttag #BlueMonday (trending topic nr 1 gisteren) mede dankzij de media en de vele bedrijven die Blue Monday (sprookje) gebruiken om, als er al een ‘dip’ zou zijn bij mensen, deze te bevestigen. Ik betreur dat, negatief zijn is altijd makkelijker dan positief zijn. Stichting Orange Monday blijft zich inzetten voor een positiever ingestelde maatschappij. Niet alleen wat betreft psychische klachten ….

Positieve groet, Martin Jan Melinga – Voorzitter Orange Monday Foundation

Update zondag 18 januari 2015 om 20.10 uur – Vanavond heeft Radio 2 ook besloten om positieve aandacht te geven aan de dag van morgen: Happy Blue Monday! Zou Orange Monday, elke week een kleurrijke maandag, op de radio komen. En geven ze aandacht aan onze hashtag actie op Twitter: #OrangeMonday! We zien het morgen 🙂

A - Radio 2 banner Orange Monday

Blog zondag 18 januari 2015 – Het grootste ‘etiket’ binnen Geestelijke Gezondheidszorg (GGz) is bedacht door een psycholoog … hoe vindt u dat?

Inspiratie, dat is wat nodig is om iets duidelijk te kunnen maken. Binnen de GGz wordt al dan niet bewust gebruik gemaakt van ‘etiketten’. Aangezien ik nieuw was in de GGZ wist ik niet wat dat was, een etiket. Als je psychische klachten hebt, of een psychische stoornis of aandoening, bijvoorbeeld ADHD, noemen ze dat een etiket. Dat is ervoor om aan de ‘buitenwereld’ bekend te maken, dit is het etiket, lees de voorwaarden en je weet hoe je met iemand om moet gaan. Handig, dacht ik nog in mijn onwetendheid van voor 2012, levensgevaarlijk, zeg ik in 2015.

Blog Congres Stigma - labels niet nodig zoal ADHD - Steun Orange Monday

Etiketten handig, maar ….
Een etiket kan handig zijn, voor behandelaars, voor ouders, voor kinderen en iedereen die omgaat met iemand met een etiket. Echter, net als in het leven zonder etiket, iedereen is anders. Er leven meer dan 7 miljard mensen op deze aardbol en IEDEREEN is anders, zelfs de twee delen van een tweeling. Iedereen voelt anders, reageert anders en wij kunnen dat nauwelijks van elkaar voorstellen hoe dat is. Bedenk maar: Iemand heeft pijn in zijn been en jij zegt, hoe voelt dat. Een logisch antwoord is het gevolg. Kan je het echt voelen, nee! Niemand kan dat, ook mensen die zeggen dat ze het wel kunnen, het blijft een momentopname. Maar continue voelen hoe het met iemand gaat, lukt nauwelijks. Iedereen kent wel het onderbuikgevoel. Het voelt bij jou onaangenaam aan, maar is niet (perse) iemand anders zijn gevoel. JIJ voelt dat op dat moment.

Vergelijken gevoel bij gelijke klachten of euforie
Dit gaat al een stuk beter. Echter, jouw beleving is jouw beleving. Iemand anders beleeft dat op een andere manier, op een andere plaats, in andere omstandigheden en met andere mensen. Ingewikkeld? Nee! Voorbeeld: een voetbalwedstrijd. Na afloop is een deel van de toeschouwers in euforie, omdat er met 1-0 gewonnen is. Maar iedereen voelt dat anders. Als je 3-0 had verwacht, dan is 1-0 toch een teleurstelling. Had je 0-0 verwacht dan is het feest!

Blog Code Oranje - supporters publiek - Steun Orange Monday

Collectief etiket …
In mijn blog “NO More Blue Monday” vertel ik over Blue Monday, een door een psycholoog bedachte dag, die als meest depressieve dag wordt uitgeroepen voor ons allemaal. HET grootste etiket van de wereld dus, en … veel mensen accepteren dit etiket ook nog eens,  van harte lijkt het. Blue Monday is wereldwijd een etiket  geworden. TE bizar voor woorden, zeker als je weet dat dit voor honderdduizenden een ‘selffulfilling prophecy’ is. Wat we denken wat gaat gebeuren, DAT gebeurt ook, zeker als het negatief is gesteld. Laten we de formule eens onder de loep nemen:

Blue Monday formule nieuw

W = Het weer; ook hier geldt: voor iedereen anders. Ik ken veel mensen die de winter heerlijk vinden.

T = tijd sinds Kerst; ligt inderdaad vlakbij Kerst, een nadeel?

Q = tijd sinds voornemens nieuwe jaar; wie neemt voornemens die je per 01-01 neemt überhaupt nog serieus? Gewoon doen, op de dag die jou uitkomt.

M = motivatieniveau; Sommige mensen (ik bijvoorbeeld) ben zeer gemotiveerd in januari

Na = actie motivatieniveau;  geldt hetzelfde als bij M, hangt van de persoon af.

En de uitslag is …. Volgens Wikipedia is niet bekend wat de eenheden van de variabelen zijn EN ik heb ook nog nooit de uitkomst gezien. Wie het weet, mag het zeggen. Het antwoord mag duidelijk zijn, deze formule geeft een uitkomst die voor iedereen anders is met 2 cijfers achter de komma. Logisch gezien het begin van mijn blog. Als net een kindje is geboren, je het de Staatsloterij gewonnen of ‘gewoon’ een nieuwe baan. Voor JOU is de uitkomst dan geen Blue Monday …

294-1168-I-B19Blue Monday – Broodje Aap
Ik, Martin Jan Melinga, verklaar Blue Monday officieel, per 19 januari 2015 tot Broodje Aap. Een niet gefundeerde mening van een psycholoog uit Groot-Brittannië.

Ik, Martin Jan Melinga, verklaar dat ik Blue Monday niet meer de aandacht geef die wordt gevraagd door de media. Voor veel mensen is het elke week Blue Monday, of zelfs op dinsdag of welke dag van de week dan ook.

Ik, Martin Jan Melinga, verklaar dat wij op moeten houden voor negatieve zaken te kiezen als positieve zaken voor de hand liggen of ook mogelijk zijn. Denk in …

Blog BlueMonday No Way - Orange Monday - hashtag

Orange Monday
“Waar kom je nu mee?”, zeggen misschien mensen die mijn blogs voor het eerst lezen :-). Orange Monday is bedacht op 12 januari 2012 en is de positieve tegenhanger van Blue Monday. Orange Monday is het niet alleen op maandag. De Orange Monday Foundation is een organisatie die zich inzet voor mensen met psychische klachten, 24 uur per dag en 7 dagen in de week. Daarom heeft zij het initiatief genomen een GGz Plus-instelling op te richten: Orange Monday Centers. Wij wachten niet op Blue Monday, een etiket of een diagnose. Orange Monday Centers staat voor: er altijd zijn voor mensen die het nodig hebben.

Hashtag Orange Monday + tekst + datum

Wat zou het mooi zijn als juist Nederland een statement maakt op de sociale media, zoals Twitter, Facebook en LinkedIn. In het kader van de selfies, hoe mooi zou het zijn als de tijdlijnen op maandag 19 januari 2014 oranje gaan kleuren. Een selfie met IETS van oranje. Een foto van jezelf, van een ander of zo maar van iets wat ook oranje is. Maak er een mooi bericht van en vermeld in ieder geval  #OrangeMonday. U steunt ons er mee en maakt tegelijkertijd van uw ‘deprimerende’ dag een vrolijke dag, toch? Happy Orange Monday!

Positieve groet, Martin

Campagne Denk Anders - HET ROER MOET OM IN DE GEZONDHEIDSZORG

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Blue Monday, Depressie, Diagnose, Geestelijke Gezondheid, Het roer gaat OM!, Orange Monday, Orange Monday Kids, Psychische diagnose, Time To Change NL en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Psycholoog stelt verkeerde diagnose … met grote gevolgen! Blue Monday ….

 1. herman vogel zegt:

  Volgens mij zijn de kinderen met ‘rugzakjes’ (noem het etikettering) voortgekomen uit het tekortgeschoten onderwijsstelsel met pedagogisch onderontwikkelde leerkrachten, die grote moeite hebben om ‘drukke’ kinderen de tijd en aandacht te geven die ze zouden moeten krijgen.
  Vervolgens is de Farmaceutische Industrie daar handig op ingesprongen door Ritalin op de markt te brengen, waar overigens de schadelijke bijwerkingen op lange termijn, nog niet aan het ligt zijn gekomen.
  Drukke en onhandelbare kinderen bestaan volgens mij gewoonweg niet.
  Bij het ‘afwijkende’ gedrag van kinderen is het in alle gevallen raadzaam om de ‘opvoeding-pogingen’ van de ouders als eerste onder de loep te leggen.

  • Hier ben ik het absoluut niet mee eens. “Afwijkend” gedrag is niet altijd het gevolg van opvoeding! Er zou meer naar de werkvloer gekeken moeten worden. Daar zijn de kundigen, die je in hun waarde moet laten in plaats van dat theoretische wetenschappers deze mensen hun theorieën opleggen. Dan worden deze ooit gemotiveerde medewerkers een verplichte kant opgeduwd die ze niet willen.Ze worden een keurslijf in geduwd. En hebben ze nog hoop en opperen een idee? Nou leuk, dank uw wel voor dit verbeteridee. Misschien komen we erop terug…..
   En “Ritalin op de markt te brengen, waar overigens de schadelijke bijwerkingen op lange termijn, nog niet aan het ligt zijn gekomen”. “ligt” is met “ch”.

 2. Het is misschien makkelijk om iets of iemand de schuld te geven terwijl we als maatschappij met zijn allen verantwoordelijk zijn.
  We laten het toe dat de rijken onder ons zich blijven verrijken door te doen wat ze al eeuwen doen, de ander knechten.
  We laten het toe dat ons voedsel verknald wordt.
  We laten het toe dat onze gezondheid, niet die van hun hoor, stel je voor, maar onze gezondheid wordt verknald en dat moeten we bezuren met een gierend uit de hand gelopen zorgstelsel omdat ook daar weer aan verdiend kan worden.
  We laten het toe dat we volgepropt worden met allerlei syntetische rotzooi wat ze eufemistisch medicijn noemen. We worden er nog zieker van…
  We laten het toe dat ons rechtssysteem alleen nog maar de belangen van de rijken beschermd. Als het niet democratisch lukt neemt de premier gewoon een maatregel van bestuur en wij staan het toe!!
  We laten het toe dat onze kinderen als proefkonijnen worden gebruikt voor Big Farma. Elk pijntje moet bestreden worden met een pilletje. Elk hoestje kent zijn drankje, elk kuchje kent zijn pufje…
  En de rijken onder ons zijn ook gewoon stom blind, ze rekenen alleen op de korte termijn, namelijk hun eigen leven. Ook zij leven hun illusie, die van feesten en alles kunnen verkwisten. Die van geen verantwoordelijkheid kennen, verantwoordelijkheid dragen.

  Natuurlijk zullen er uitzonderingen zijn, die zijn er altijd. Tegelijk hebben we met zijn allen het zo verkankerd dat kanker een normaal verschijnsel is geworden. Alleen door weer de verantwoordleijkheid op ons te nemen, door iedereen dus, en eerlijk te gaan delen heeft de mensheid nog een kleine kans.
  Zo niet, dan zijn wij als soort, als mens, ten dode opgeschreven.
  Simpel en effectief.

 3. Michel V zegt:

  Tja vroeger als je wat drukker was dan kreeg je een bal in je handen gedrukt en moest je maar een eindje verderop gaan voetballen waar dan de buren niet meteen over de schutting hingen om te kijken of je toevallig niet de net gepoetste 2e auto van zijn huishouden raakt . Toen hadden we ook nog gewoon parkeerplek over om te kunnen stoepranden en toen was er ook nog geen “ gelukkig
  voorbeeld huisje tuintje keukentje blue-band reclame gezin “ te zien op televisie waar nu aan voldaan moet worden zo lijkt.
  Kon je moeilijk mee op school dan was dat gewoon een gegeven en werd je als kind niet meteen belast met allerlei extra dingen en taken zodat je gewoon kon …..juist ..voetballen .
  Ik begrijp scholen toch al niet zo . Indien je de leerlingen die onder gemiddeld scoren probeert om hoger te laten scoren dan veranderd alleen de standaard gauss kromme maar het blijven minder presterende kinderen die dan echter geen tijd meer over hebben om …alweer….te voetballen of iets anders . Iets wat kinderen hard nodig hebben ter ontspanning maar bovendien worden het kinderen die constant op hun tenen lopen .

  Daarbij het verschil tussen nu en vroeger is duidelijk zichtbaar met begin en einde van een schooldag. Waar ik vroeger 2 aan 2 in een rij de school moest verlaten lijkt het tegenwoordig wel of er een kudde dolle koeien wordt los gelaten .
  Hoe zou het toch komen dat er geen ontzag en respect meer is bij de jeugd maar ook bij volwassenen ?

  Tja ,indoen er geen gezag gevoerd wordt en dat is maatschappij breed dan is dit het resultaat.
  Niet dat ik pasklare antwoorden heb over hoe het dan wel moet en al heb ik daar ideeën over geloof ik nooit daar draagvlak voor te krijgen onder de socio`s .
  Ik constateer het enkel maar .

  De etiketten die vervolgens opgehangen worden aan kinderen lijken ouders zoiets te geven van : “ O , gelukkig , dus het ligt niet aan mij “. Het kind wordt geïndoctrineerd met de mantra dat hij iets mankeert en dat men daar rekening mee dient te houden .Totdat het kind wat ouder wordt en te maken krijgt met een wereld die zich niet aan hem of haar aanpast en hij of zij zichzelf maar moet aanpassen.

  Levensgevaarlijk inderdaad ! Etikettering !!

  ( P.S. Voelt U zich alstublieft niet aangesproken door het zwart/wit geschetste beeld . Ook ik besef dat gedrag ( vaak ) niet door opvoeding komt . Ik denk eerder dat het een probleem is van de wijze waarop de maatschappij tegenwoordig is ingedeeld en het gebrek aan verdraagzaamheid naar elkander toe )

 4. zijnenschijn zegt:

  Fantastisch blog! En zo is het! Maak je eigen waarheid….laat een ander je niks “wijs”maken….bedankt Martin Jan Melingma…

 5. Pingback: Blue Monday? Broodje aap of realiteit? #BlueMonday @PeterJPakvis #Vitaliteit #Expert | Martin Jan Melinga

 6. Hans Warmenhoven zegt:

  Wat te denken van; make the difference by, being different?
  Blue Monday is net zo’n vinding als Black Friday. Achter de kreet gaat een (GGD) begrip schuil.
  Elk etiket heeft een beperking. Ik kan me niet bedenken wat geen beperking heeft. Wie heeft er een voorbeeld? Zelfs onvoorwaardelijke liefde of altruïsme heeft randjes, toch?

 7. Pingback: Staat minister #Schippers in 2016 op één? In 2015 wel (helaas)! #2015 #2016 #GGZ | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.