Update – Angst regeert onze samenleving …. #CharlieHebdo

Update 7 januari 2014 – Precies 6 dagen na mijn blog over angst vandaag de bloedige aanslag op de redactie van het satirische magazine Charlie Hebdo met minimaal 12 doden en 11 gewonden. Een bizarre aanslag! De reactie van de wereld (Europa) is verdeeld. Maar één ding is duidelijk: “Angst mag onze samenleving niet regeren”. Mooi signaal is de vele cartoons, zoals onderstaand als reactie op de bloedige aanslag! #Statement

Laten wij een voorbeeld nemen aan deze ‘vrijheidsstrijders’ die doorgaan en zich niet door directe angst laten leiden. De positieve kanten van een bloedige en bizarre dag!

Blog Angst Charlie Hebdo Paris 2                Blog Angst Charlie Hebdo Paris

Onze vrijheid (ook van pers, blogs en andere vormen van uitingen) staat bovenaan. Is voor de meeste mensen in de wereld, net als liefde en gezondheid een waarde die wij verdedigen tot op het laatste moment. Ruim 18.000 mensen op de Dam zegt genoeg …

Ik blijf schrijven, ook in 2015! Positieve groet, Martin

Blog 01-01-2015 – Vandaag, nieuwjaarsdag 2015, rustig bijkomen van de afgelopen turbulente weken. Te vaak te laat naar bed (Top 2000, een traditie) met als gevolg een dalend energiepeil!  Vanmorgen zat ik dus met mijn krantje van Oudejaarsdag en een kop koffie wakker te worden. In één keer ben ik wakker! Een interview met Damiaan Denys met de titel “Nederland – Geen banger land”. Nu moet u weet dat hij een Belg is, die 15 jaar geleden in Nederland is komen werken en wonen als psychiater/filosoof.

Een prachtige combinatie volgens mij, maar dat heeft te maken met het feit dat ik zelf ook graag filosofie wil gaan studeren (bucketlist). Hij deed het in 1998. Deze twee studierichtingen staan aan de ene kant lijnrecht tegenover elkaar maar aan de andere kant komen ze ook heel dichtbij (NB psychiatrie is, net als psychologie, min of meer voortgekomen uit de filosofie).

Blog Damiaan Denys Orange MondayKlik op de afbeelding voor het artikel van oktober 2014 in Vrij Nederland!

Dat bewijst het interview met Damiaan Denys in de Telegraaf. Helaas kan ik het niet bijsluiten omdat het een premium artikel is. De strekking is dat hij in vergelijking tot 2000 grote veranderingen ziet in ons gedrag in Nederland. En waarom was ik in één keer wakker? Omdat ik dat ook al jaren zeg …. Maar ik ben geen psychiater. Overigens geeft hij 20 t/m 22 januari 2015 drie voorstellingen in Amsterdam in het theater!!!! Ja, lekker onorthodox rechtsreeks de confrontatie aan gaan met mensen in de zaal: “Hoe angstig ben jij …?” Voor mij reden genoeg om naar de voorstelling te gaan. Jij ook? (klik op onderstaande foto voor info)

Blog Damiaan Brakke Grond Orange Monday

Wie is deze psychiater?
Prof. Dr. Damiaan Denys is hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit in Amsterdam en hoofd van de afdeling psychiatrie van het AMC, gespecialiseerd in angsten. Een mooi CV en iemand die het lef heeft om op de barricaden te gaan staan.  Hij zegt “Vijftien jaar geleden was Nederland flexibeler, met lefgozers als Theo van Gogh, Herman Brood en Pim Fortuyn. Daar is weinig van over! In heel Europa is de reflex richting ANGST, maar Nederland is wel koploper. Hier wil men alles onder controle hebben.” Hij heeft gelijk!

Koploper in de reflex angst. Ik kan mij herinneren dat Nederland op andere gebieden koploper was. Waar is de VOC-mentaliteit (wat Balkende ook wilde) gebleven? Waar is de vrijbuiterrol die Nederland eeuwen lang kende? Waar zijn de mensen die een grote bek hebben, maar ook dingen voor elkaar krijgen? Uit angst voor maatregelen door dit kabinet wordt nu ‘virtueel’ gekozen voor andere partijen, maar wat als straks daadwerkelijk het vakje rood gemaakt gaat worden? Regeert dan ook de angst? En zijn wij dan beter af met de oppositiepartijen?

Blog damiaan van gogh en fortuynTheo van Gogh in gesprek met Pim Fortuyn in 2004

Verandering in alle geledingen van de maatschappij
Damiaan Denys heeft gelijk. Wij hebben ons met elkaar in de angsthoek laten drukken. Bij angst geeft ons oerinstinct 3 zaken aan die direct kunnen gebeuren:

 1. Stil blijven zitten
 2. Vluchten
 3. Vechten (schreeuwen – slaan )

De eerste 2 reflexen komen volgens mij het meest voor in de samenleving. Als je je niet verroert , word je ook niet geslagen, is het devies. Meestal wordt het dan alleen maar erger!

Vluchten gebeurt ook veel, kijk maar naar de politiek. Virtueel geven wij zogenaamd de gevestigde orde op hun donder, maar ze trekken zich er toch niets van aan. Bij de eerstvolgende verkiezingen voor de 2e Kamer kiest minimaal de helft weer voor dezelfde partij. Tijdelijk vlucht gedrag dus!

Vechten? DAT gebeurt niet meer in Nederland, op kleine schaal misschien. Schreeuwen wel. Nieuwe media zoals Geen Stijl, maar ook de oude media in de vorm van programma’s zoals De Wereld draait Door en andere (pseudo) actualiteitenprogramma’s. Maar vechten …. Mensen als Theo van Gogh of Pim Fortuyn zijn er niet meer. Waarom niet? Angst!? We weten tenslotte hoe het met de 3 genoemde lefgozers is afgelopen.  Toch, vroeg of laat, moeten wij van die angst af. Niet iedere vrijheidsstrijder heeft het met de dood moeten bekopen. Verandering is moeilijk, maar als angst regeert onmogelijk!

Happy New Year 2015 klok met logo

Mijn wensen voor 2015 ….
In het kader van bovenstaande hoop ik dat we eerder 20 dan 10 vestigingen van Orange Monday Centers (klik op link voor meer info) kunnen gaan openen dit jaar met allemaal nieuwe franchisenemers (naar schatting in 2015, 100-200).

Gedrag staat namelijk centraal bij het omgaan met angst. Damiaan noemt in zijn artikel het volgende: “Misschien is het beste voorbeeld van angst dat van de Damschreeuwer, tijdens de dodenherdenking  van 2010. Eén man schreeuwt wat en meteen is er paniek, mensen vluchten en lopen elkaar onder de voet. Het effect was groot, 63 gewonden. En wat was er aan de hand? Iemand schreeuwt en normaal zeg je dan: houd je mond.”

Nederland heeft het angstgedrag collectief ontwikkeld, aangestuurd door de media en elkaar. Angst verkoopt en ‘brengt mensen bij elkaar’ , kijk ook maar naar de ramp van MH17. Eén van de mooiste voorbeelden van saamhorigheid in Nederland in juli 2014. Angst regeert … je zou er maar in zitten!

Verandering van gedrag is, stoppen met de angst te laten regeren. Is gaan voor ECHT een Nieuwjaar op deze 1 januari 2015. Eigen verantwoordelijkheid is daarbij het eerste ingrediënt. Wijzen naar een ander, nadat JIJ naar zelf hebt gekeken. De media zelf nuanceren, check of iets ECHT waar is voordat je het verspreidt. Angst verkoopt, negativiteit verkoopt ook. Ik heb het al vaker gezegd: artikelen met een NEGATIEVE koptekst verkopen het best …. Je zou eens iets positiefs lezen.

Banner OMC Franchisenemer worden ....
Klik op de afbeelding en ga naar het ondernemingsplan en de vacatures van OMC!

WIJ creëren de angst zelf!  Bij dit blog moet ik aan mijn moeder (82) denken die zegt: “Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest”. Laten wij samen er een positief jaar van maken. Als iedereen dat met mij mee doet, is iedereen aan het einde van dit jaar, op 31 december 2015, minder bang.

Dan hoeft Damiaan Denys alleen maar te zeggen: “Het gaat de goede kant op, we zijn geen koploper in angst meer in Europa”. YES!! Daar ga ik voor, u ook?

Positieve groet, Martin

AVA ORANGE MONDAY

PS: Blijf ook in 2015 de petitie “Het Roer OM in de Gezondheidszorg”. De eindstand van 2014 was: 6.284 handtekeningen is hoopvol. Wij zijn ook in 2015 strijdvaardig  om te gaan voor een BETERE en BETAALBARE Gezondheidszorg! Omdat het nodig is …..

Steun de petitie “Het Roer OM in de Gezondheidszorg” OOK via onze Twitter en Facebook accounts – klik op de onderstaande logo’s en ga naar de sociale media van “Het ROER gaat OM in de Gezondheidszorg”

Social Media MJM - Facebook Icon Pagina Het ROER OM!   Social Media MJM - Twitter Icon  Het ROER OM!   Social Media MJM - Facebook Icon GROEP – Het ROER OM!

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Orange Monday, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Time To Change NL en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Update – Angst regeert onze samenleving …. #CharlieHebdo

 1. miek zegt:

  Angst is het enige waar je bang voor hoeft te zijn…
  #quote

 2. herman vogel zegt:

  ‘Een bang volk regeert nu eenmaal gemakkelijker’.
  Ivo Opstelten en Fred Teeven zijn kampioen angstzaaien in de polder. Je verbloemd als regering hiermee niet alleen je eigen falende beleid maar geeft de regering ook een vrijbrief om de politiestaat verder vorm te geven en de defensie-uitgaven te verhogen.
  Zo werden we eind 2013 door Lodewijk Asscher bang gemaakt voor Oost-Europeanen met een ‘Code Oranje’ en de VVD maakte ons bang voor motorclubs en Jihadisten, waardoor een harde aanpak en zelf het gooien van bommen op Irak aanvaardbaar werd….
  http://hermanvogel.nl/bikers-en-bange-burgemeesters/

 3. Vincent ten Oever zegt:

  Mooie observatie. Alleen roepen sommige dingen die je schrijft een dubbel gevoel bij mij op. Dan denk ik als eerste aan de dam-schreeuwer. Ik vind dat angst van de menigte tijdens de dodenherdenking wel te begrijpen is. Het is vandaag de dag realistisch dat mensen zichzelf opblazen. Vooral in het Midden Oosten gebeuren dat soort dingen. Bij ons gelukkig (nog) niet. Ik vind het best voorstelbaar dat iemand (die psychisch niet in orde is) gaat schreeuwen tijdens een massale samenkomst van mensen en zichzelf daarna opblaast of iets anders doet dat fataal is. En het is ook de context waarin de dam-schreeuwer is gaan schreeuwen. En om dan te zeggen: ‘houd je mond’, dat vind ik wat te kort door de bocht.

  Dus voor de angst van de menigte vind ik wel enige logica te bedenken. Het is alleen niet functioneel hoe de mensen in de menigte reageerden op de dam-schreeuwer. Het drama in Apeldoorn tijdens Koninginnedag kan volgens mij wel vergeleken worden met de dam-schreeuwer. Voor hetzelfde geld blaast zo’n man zichzelf wel op. Dus hoe begrijpelijk is angst? Maar goed, angst heeft natuurlijk ook een functie, alleen zijn we er teveel in doorgeschoten. Dat laatste sluit wel mooi aan bij jouw verhaal.

  De strekking van je verhaal is dat het niet functioneel is om angst te laten regeren. Daar ben ik het volkomen mee eens. Ik vind het vergelijkbaar met de methode van de maffia of de toestanden met de Islamitische Staat in het Midden Oosten. Als je bang bent voor de maffia dan wordt deze steeds sterker en sterker, dus je zult er tegenin moeten gaan. Volgens mij heeft het alleen maar zin als we er allemaal massaal tegenin gaan. Als enkel een persoon bijvoorbeeld iemand zoals Pim Fortuyn zichzelf hard maakt voor iets om daar verandering aan te brengen, dan heeft dat niet zoveel zin. Als we ons allemaal hard maken (gaan “vechten” of vechten, in plaats van stil zitten of vluchten) om een probleem aan te pakken, dan is er iets te bereiken om onze angst (waaronder ook reële angst) te lijf te gaan. En natuurlijk ook om ervoor te zorgen dat angstzaaiers geen voet aan de grond krijgen. Maar ja, het is natuurlijk eenvoudiger gezegd dan gedaan als je als individu in bijvoorbeeld het geval van de dam-schreeuwer vooral wordt geleid door gevoel in plaats van verstand.

  Ten aanzien van andere situaties waarin angst speelt moet je natuurlijk ook “kleur” durven bekennen. Ik denk dat als we wat dat betreft onszelf meer zouden loslaten, we ons ook prettiger en minder angstig gaan voelen. Als we onszelf loslaten wordt communicatie met anderen volgens mij ook fijner, en misschien worden we dan ook wel toleranter, respectvoller en meer open 🙂

  • Bedankt Vincent voor je bijdrage. Voor de duidelijkheid, het citaat over de ‘damschreeuwer’stond in het artikel in de Telegraaf van 31/12 en vond ik passend binnen mijn blog. Jouw reactie is logisch en passend in de tijd. Wat zijn de kansen dat er een bom ontploft tijdens de Dodenherdenking op de Dam? Of dat er weer een gek in rijdt op de menigte tijdens Koninginnedag. De media, overheid en wij zelf hebben angst voor dit soort zaken overtrokken. Damiaan noemt ook de ramp in New York 9/11 uit 2001. Al 13 jaar extreme beveiliging op luchthavens, een flesje water mag niet meer mee en de wachttijden zijn enorm toegenomen. Angst is bijna altijd een slechte raadgever. Groet, Martin

 4. Pingback: Hoe slecht gaat het met onze kinderen in Nederland? En wat gaan wij er aan doen? #ADHD #Autisme #ADD | Martin Jan Melinga

 5. Pingback: Je suis Martin … ook ik blijf schrijven!  De #angst voorbij! #CharliesHebdo #JeSuisCharlie #Gezondheidszorg | Martin Jan Melinga

 6. Margriet zegt:

  Er is een gezonde angst en een verlammende angst… Dit verhaal doet me denken aan het moment dat ik een film met mijn oudere zus aan het kijken was…. Ik keek niet eens, zij begon te gillen en ik schrok me zo kapot dat ik het ook op een gillen zette! En we zaten eigenlijk rustig voor TV, maar dat gebeurt in een reflex.

 7. Hebben wij voldoende power om onze kinderen wegwijs te maken en emotioneel te laten ontwikkelen in anno 2015? Hoeveel hebben wij te besteden aan onze kinderen?

 8. Pingback: Je suis Martin! Vrij naar #CharlieHebdo alweer één jaar geleden ….. #JeSuisCharlie | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s