Deel 3 – Drieluik “Van #werkstress naar #werkplezier” – Vertrouwen is de basis, angst een slechte raadgever! #Checkjewerkstress

Gisteren is de “Check je Werkstress” week afgesloten. Overigens in het kader van werkstress een mooie gedachte om dat op donderdag te doen. Op vrijdag heeft Nederland tegenwoordig een magere bezetting, doordat veel mensen parttime werken (meestal NIET op vrijdag) en er papa- en mama-dagen zijn, extra vrije dagen vanwege leeftijd (worden vaak ingevuld op vrijdag) en andere bezigheden, zoals een lang weekend weg, wat dan meestal ook op vrijdag start. Het woord VRIJdag is ondertussen redelijk letterlijk geworden.

blog Werkstress - Fijne Papadag
Ook ik heb mijn papadag op vrijdag (kinderen verdienen alle aandacht van hun papa zonder rinkelende telefoon) en in de weekenden dat de kinderen niet komen, neem ik de tijd om andere dingen te doen, zoals het schrijven van mijn boek, het huis opruimen (zodat er echt een weekend is), maar ook als uitloopdag voor afspraken die ik graag wil hebben, maar niet passen in de werkweek van maandag t/m donderdag. Kiezen voor een 4-daagse werkweek gebeurt veel in Nederland en ik heb dat bewust ook gedaan. Effectief met je tijd omgaan, is het devies in deze snelle tijd die de 21ste eeuw is geworden.

Banner OMC Vitaliteit Scan - OMC Vitaliteit Centra

Werkstress; hoe komt dat?
U zult zeggen: “Wat was je nu allemaal aan het schrijven? Wat heeft dat met werkstress te maken?” Heel veel kan ik u melden. Werkstress bestaat nauwelijks. Zoals al aangegeven in mijn eerste blog van dit drieluik is de vraag “Hoe vitaal is Nederland”. Ik kom daar zo op terug. Nu eerst de oorzaken:

  1. Werkstress opgelegd door werkgever (en geaccepteerd door werknemer)
  2. Werkstress opgelegd door werknemer (met input van privé)
  3. Werkstress opgelegd door oorzaken van buitenaf (zou incidenteel moeten zijn)

Als er dus al sprake is van werkstress, dan zijn dit de 3 mogelijkheden. Simpel, maar ook duidelijk. Ik geef u van elke situatie een voorbeeld.

Werkgever heeft een project dat binnen 3 maanden klaar moet zijn en geeft dat aan bij zijn werknemers. Als blijkt dat het project eigenlijk minimaal 4 maanden tijd nodig heeft, dan kan zomaar werkstress ontstaan. Overleg is nu noodzaak, anders kan het vervelend worden aan het eind van die 3 maanden. Als de opdracht niet op tijd wordt gerealiseerd, zou dat wel eens kunnen betekenen dat er minder omzet van deze cliënt te verwachten is. Wie is fout als dit gebeurt? Ik hoor het graag van u!

Werknemer accepteert bovenstaande opdracht, het kan krap binnen die 3 maanden en iedereen in het team gaat er voor. Nu blijkt dat deze werknemer verwikkeld is in een bloedige vechtscheiding, waarover hij nog niet heeft verteld op het werk. Waarom zou hij ook? Iedereen gaat toch scheiden tegenwoordig. Doordat hij meerdere keren zich heeft ziek gemeld, komt er meer druk bij zijn collega’s. Het team van 4 mensen werkt feitelijk maar met 3 en een beetje. De opdracht wordt niet op tijd gerealiseerd, wie is hier de schuldige? Ik hoor het graag van u!

Van buitenaf; op dit moment krijgen tienduizenden mensen te horen dat ze ‘boventallig’ zijn geworden in de Gezondheidszorg door bezuinigingen van de overheid. Werkzaamheden worden gedecentraliseerd en veel functies worden wegbezuinigd. Nu zijn er ook mensen NIET boventallig binnen de organisatie. Juist zij zijn vaak onderhevig aan werkstress. Moeten wij nu het werk alleen doen? Waarom ben ik niet ‘boventallig’, ik had met een zak geld mee wel ergens anders willen gaan werken of voor mijzelf willen beginnen. Werkstress alom. Wie is er schuldig? De werkgever omdat hij het niet zag aankomen? Of de werknemer die niet op tijd zijn conclusies kon trekken? Ik hoor het graag van u!

Banner OMC Vitaliteitscan - OM Centers

Wat gaan we aan (werk)stress doen?
Zoals u in deel II “Hoe verkoop je aanpak werkstress aan werknemer” hebt kunnen lezen, is er niet zomaar een oplossing om werkstress aan te pakken. Ook uit het congres “Check Je Werkstress” werd heel erg duidelijk dat elke organisatie vraagt om een individuele aanpak. HRM-deskundigen en directies van ondernemingen kijken naar één oplossing, één stramien dat iets gaat oplossen wat stiekem de afgelopen 50 jaar in veel organisaties is geslopen: werkstress!

Kijk naar mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden
OMC Vitaliteit Centra: “Kijk naar vitaliteit en niet naar werkstress”. Het woord ‘werkstress’ is zelden van toepassing. Het is een combinatie van veel verschillende zaken. Check nog eens de 3 voorbeelden die ik geef. Er zijn er veel meer. Eigenlijk is niemand ECHT schuldig aan werkstress, maar het is er wel.

Een organisatie bestaat uit allemaal individuele persoonlijkheden. Van de directie tot aan de receptie. Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheden binnen de organisatie en kunnen allemaal er voor zorgen dat ‘een opdracht’ niet doorgaat. De directeur zelf (ook in loondienst meestal), maar ook de receptioniste die slecht in haar vel zit en de opdrachtgever onheus bejegend. De opdrachtgever was net met ruzie van huis gegaan en zit niet de te wachten op die ‘bijdehante’ tante bij de receptie.

Banner OMC Vitaliteit Centra - Particulier en Business to Business - OM Centers

De OMC Vitaliteitscan© is een op maat gesneden methodiek, waarbij de organisatie van boven tot beneden wordt doorgelicht. Een analyse wordt gemaakt door ‘vreemde’ ogen en er vindt met elke medewerker een individueel gesprek plaats. De werkgever heeft OMC het vertrouwen gegeven om die informatie ook bij OMC te laten. Samen met het team werkt OMC één jaar lang aan de vitaliteit van de organisatie. Het vraagt lef om dit te doen, maar de resultaten zijn na één jaar begeleiding duidelijk:

  • Minder ziekteverzuim
  • Vrijuit kunnen spreken zonder ‘gestraft’ te worden
  • Betere werksfeer en begrip onderling
  • Beter werkresultaat voor werknemer en werkgever
  • Reden tot een feestje aan het eind van het jaar?

Dat is toch waar het om gaat. ‘Werkplezier’ is een woord dat wel bestaat. Iedereen zou (in meer of mindere mate) met zoveel mogelijk plezier naar zijn werk mogen gaan. Fijn dat het weer maandag is, fijn mijn collega’s weer te spreken, fijn dat ik niet meer stiekem hoef te doen over mijn echtscheiding. Dat is werkplezier, dat is ruim een kwart van ons leven (zonder reistijd). Dat is wat ik aan het begin van het blog vertelde … vrijheid in het werken met een goed gevoel.

Banner OMC Wordt jij ook franchisenemer - 3 foto's versie 1
Ook OMC Vitaliteit Adviseur of Coach worden? Klik op de banner voor de vacatures!

Meer weten over de OMC Vitaliteitscan©? Check de site van OMC Vitaliteit Centra www.omcenters.nl, onze adviseurs, coaches en trainers staan voor u klaar! Zelf mee doen als OMC Adviseur, Coach of Trainer, check dan de vacatures!

Gelijk aanmelden voor één van de bijeenkomsten van OMC? Stuur je mail naar hester.morsdorf@omcenters.nl. Graag tot ziens!

Vitale groet en fijn weekend, Martin

PS: Dit was het laatste blog uit het drieluik over Werkstress. Lees ook:

Deel I – Drieluik: De vraag is: “Hoe vitaal is Nederland?” #CheckJeWerkstress

Deel II – Drieluik: “Hoe ‘verkoop’ je aanpak van #werkstress aan #werknemer” #Checkjewerkstress

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Congres - Check je werkstress, Orange Monday, Zelfstandige zorgprofessional en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s