Deel 1 – Drieluik: De vraag is: “Hoe vitaal is Nederland?” #CheckJeWerkstress

De eerste stap is gezet en wel door minister Lodewijk Ascher (ministerie van Sociale Zaken), komende week is het “Check je Werkstress week”, de start van een 4-jarige campagne. Aangezien ik dit een heel belangrijk onderwerp vind, schrijf ik in deze actieweek van maandag 3 t/m donderdag 6 november een drieluik over “Werkstress of Vitaliteit”. Vandaag deel I.

Check je werkstress OMC Vitaliteit Centra Het duidelijke beeldmerk van de campagne; klik op het logo voor meer informatie!

Ik vind het beeldmerk van de campagne top en de eerste actiesite www.checkjewerkstress.nl is online met onderstaand bericht als hoofdtekst:

Werkstress: 1 op de 8 werknemers in Nederland heeft er last van. Bijna 1 miljoen mensen lopen jaarlijks het risico op burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziekten. Daarom staat de week van 3 t/m 6 november in het teken van het aanpakken van werkstress en het vergroten van werkplezier. Werkgevers en werknemers in Nederland doen mee met verschillende activiteiten.

Schokkende cijfers voor de lezer die normaal niets met ziekteverzuim te maken heeft. Op LinkedIn stond een onderzoekje aangaande werkstress en mensen gaven (na het onderzoek) aan dat zij nooit gedacht hadden dat dit zo’n grote rol speelt op hun werk.

Check je Werkstress Week
Een top initiatief en een goede aanpak. Komende maandag 3 november is de kickoff van de (soms jaloersmakende ) campagne van het ministerie. Uiteraard zijn wij (OMC Vitaliteit Centra) er bij! Kosten nog moeite worden gespaard om er een mooie start van te maken. De start van een campagne die 4 jaar gaat lopen, verdient ook zo’n aftrap en een dito vervolg. 4 jaar is lang en mensen bewust maken van iets is meer dan een succesvolle Facebookpagina (ruim 10.000 volgers).

Op de bovengenoemde website van ‘Check je Werkstress’ staat het programma van de gehele week. Gerenommeerde namen zoals Arko van Brakel, de onderneming Philips maar ook Leontien van Moorsel, zorgen voor actie bij bedrijven. De werknemer betrekken in het proces waar bedrijven de komende jaren doorheen moeten. Moeten? Ja, de kosten van werkstress gerelateerd ziekteverzuim rijzen de pan uit.

Moorsel-Leontien-180900-01-wpcf_720x400

Werkstress of vitaliteit
De vraag blijft of we moeten praten over ‘werkstress’ of liever over ‘vitaliteit’.  Hoewel ik ondertussen via mijn blogs weet dat ‘negatief’ beter verkoopt dan ‘positief’, ga ik toch liever voor vitaliteit (Vitaliteitscan©) van organisaties. Uiteraard is het belangrijk om te weten of er werkstress is binnen een onderneming. Wat veel beter is voor de directie, HRM-afdeling en alle medewerkers is “Hoe vitaal is de onderneming waar je werkt?”. Weten hoe het is met je collega’s bijvoorbeeld. Als jouw collega uitvalt door ziekte, dan betekent dat jij (meestal) harder moet werken. Dat is prima voor één week, maar als dat structureel wordt, dan heeft dat ook gevolgen voor jouw vitaliteit.

Het bestrijden van werkstress binnen de organisatie is uiteindelijk gevolgbestrijding. En iedereen weet dat een gevolg bestrijden voor de korte termijn een oplossing is, maar geen structurele oplossing voor de medewerkers en de organisatie. Gevolg bestrijden is (dagelijks) één of meer Finimal innemen tegen de hoofdpijn, terwijl je weet dat je levensstijl wel anders kan.

Banner OMC Vitaliteit Centra - Particulier en Business to Business - OM Centers

Werkstress of een combinatie?
Een minpunt van de campagne is dat het alleen gaat over werkstress. Bij OMC Vitaliteit Centra zien wij het anders. Privé en werk is één, je kan en mag dat niet los van elkaar zien. Als er stress thuis is,  kan het betekenen dat er ook stress ontstaat op het werk (echtscheiding bijvoorbeeld), maar als er stress is op het werk (ontslag) dan kan dit weer privé gevolgen hebben. Logisch toch?

OMC Vitaliteitfactor©
OMC Vitaliteit Centra hebben dan ook de Vitaliteitfactor© ontwikkeld. Deze wordt bij de behandeling van mensen met psychische klachten ingezet via de 123-methode©, maar is ook een mooi instrument om te meten of medewerkers van een organisatie ‘fit genoeg zijn’ om hun werk te doen. De Vitaliteitfactor© is gebaseerd op de volgende 3 zaken:

  1. Lichamelijke vitaliteit
  2. Geestelijke vitaliteit
  3. Welzijn(svitaliteit)

In deel II van dit drieluik ga ik verder in op de inhoud van deze Vitaliteitfactor© en de Vitaliteitscan©. Maar u kunt zich voorstellen dat als u zich zelf voor deze 3 kernwaarden een cijfers van 1-10 zou geven en deze 3 cijfers optelt, er een gemiddelde uitkomt. Ligt dat rond 7 of hoger, dan heeft u een prima vitaliteit. Ligt deze onder de 7, dan kunt u zich bedenken hoe dat komt en wat u er aan kunt doen om het gemiddelde cijfer te verhogen.

Banner OMC Vitaliteit Scan - OMC Vitaliteit Centra
Klik op de banner om meer te lezen over holistische gezondheidszorg!

Vitaliteit bepaalt flexibiliteit
De Vitaliteit van een organisatie is gebaseerd op flexibiliteit. Hoe kunnen de achterblijvende collega’s, de collega’s die om wat voor reden uitvallen, opvangen qua werkzaamheden? Hoe houdt een organisatie die flexibiliteit zo veel mogelijk in tact. Daarvoor heeft OMC Vitaliteit Centra de OMC Vitaliteitscan© ontwikkeld in combinatie met de individuele Vitaliteitfactor©.

Wil jij als coach of trainer een bijdrage leveren aan een beter werkklimaat in Nederland? Ga jij bij organisaties aan de slag om het ziekteverzuim te verlagen en het werkplezier te verhogen? Check dan de vacatures op de website van OMC Vitaliteit Centra: www.omcenters.nl of klik op onderstaande afbeelding.

Banner OMC Wordt jij ook franchisenemer - 3 foto's versie 1
Klik op bovenstaande afdeling voorde Vacatures bij OMC Vitaliteit Centra

OMC Vitaliteit Centra is een organisatie van uitsluitend zelfstandige professionals (ZZP), die eind 2015 een landelijk dekking met 12 ondersteunende vestigingen beoogt. Een goede vitaliteit is van het grootste belang om goed te kunnen functioneren binnen de huidige maatschappij. Vandaar dit drieluik, met op dinsdag het vervolg op dit blog. Dank voor het lezen!

Vitale groet, Martin

Dit is deel 1 van het drieluik over de Campagne “Check je werkstress”, lees ook:

Deel 2 – Drieluik: “Hoe ‘verkoop’ je aanpak van #werkstress aan #werknemer”

Deel 3 – Drieluik “Van #werkstress naar #werkplezier” – Vertrouwen is de basis, angst een slechte raadgever!

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Congres - Check je werkstress en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Deel 1 – Drieluik: De vraag is: “Hoe vitaal is Nederland?” #CheckJeWerkstress

  1. Pingback: Deel II – Drieluik: “Hoe ‘verkoop’ je aanpak van #werkstress aan #werknemer” #Checkjewerkstress | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s