Aantal #gezondheidscentra verdubbeld in 2020; samenwerken nieuwe hype?

Het kan geen toeval zijn … het lijkt er op dat 2015 het jaar wordt van SAMENWERKING in de Gezondheidzorg!  Binnen één week krijg ik twee belangrijke rapporten onder ogen. Eerst één uit 2010 en vervolgens als klap op de vuurpijl het themarapport van de Rabobank over de Gezondheidszorg. Zoals u weet, ben ik pas sinds 2012 actief in de Gezondheidszorg (daarvoor in marketing & sales). Maar als iemand tegen mij gezegd zou hebben dat de Gezondheidszorg een dynamische branche zou worden, met veel mogelijkheden, maar ook onmogelijkheden, en ook kansen … Dan had ik op mijn gezicht een glimlach getoverd!

Zoals al eerder aangegeven in mijn blogs, is het aantal medewerkers in de Gezondheidszorg exorbitant gestegen (1,5 miljoen), maar ook qua omzet, bijna 100 miljard. De grootste branche in Nederland dus. Als u dan ook weet dat er een aantal belangrijke woorden zijn in de branche: bezuinigingen – transitie – samenwerken, dan zou de lezer kunnen denken: “Mensen actief in de Gezondheidszorg MOETEN wel samenwerken”.

Front Page - An idea whose time has come met OMC logo

Niets is minder waar … samenwerken anno 2015 is gebaseerd op logisch denken, niet omdat het perse nodig is. Sterker nog, de bezuinigingen die nu doorgevoerd worden, raken vaak kant nog wal. Er wordt gewoon links of rechts het een en ander gesaneerd, mensen worden en masse ontslagen omdat ze ‘boventallig’ zijn en er wordt (vooral door de overheid) geschoven met geld. Van het ene potje naar het andere, omdat de performance dan beter is.

Gezondheidscentra
De 1e gezondheidscentra zijn gestart in de jaren 60 van de vorige eeuw. Na een eerste snelle groei nam de groei eind jaren negentig af. Vervolgens is deze weer aan het stijgen en gaat ten opzichte van 2013 (470) verdubbelen naar 1.000 of meer. Een goede ontwikkeling in onze ogen, al is het alleen maar vanwege het feit dat OMC Vitaliteit Centra hier bij gaan horen. Waarom is het slim om met elkaar samen te werken?

Rabobank - Kaart NederlandKlik op de afbeelding en lees de update Gezondheidszorg van de Rabobank

De huisarts gaat steeds meer een centrale positie krijgen. De eerstelijns gezondheidszorg is daarbij de aangewezen organisatie om naar te verwijzen. Zoals u op onze site www.omcenters.nl kunt lezen is holistische gezondheidszorg steeds belangrijker en geaccepteerd geworden in onze maatschappij. Hoofdpijn bijvoorbeeld kan fysieke, maar ook psychische oorzaken hebben of een combinatie hiervan. Op het moment dat je dan in een multidisciplinair team samenwerkt is een ECHTE diagnose snel te stellen en hoeft de patiënt/cliënt niet van het kastje naar de muur.

Te mooi om waar te zijn? NEE! Het 1e OMC Vitaliteit Centrum start dit najaar en aan het eind van 2015 heeft elke provincie één regionaal OMC Vitaliteit Centrum. In jaren richting 2020 wordt dan een fijnmazig netwerk gerealiseerd van lokale en wijkgerichte OMC’s. Onze schatting is dat OMC in 2020 tussen de 50-100 centra in Nederland heeft. Ik ben benieuwd of OMC is meegenomen in de cijfers van de Rabobank.

Holistische gezondheidszorg
Het mooie van holistische gezondheidszorg (check onze site) is dat samenwerken daardoor een automatisme gaat worden de komende decennia. Klachten staan niet alleen en kunnen een psychische en/of fysieke oorzaak hebben of een oorzaak van buitenaf (maatschappij). Dit betekent dan weer dat behandelaars met elkaar samen moeten werken voor het beste en snelste resultaat. Dat betekent uiteindelijk weer minder wachtlijsten EN lagere kosten, waardoor de doelstelling bezuinigingen in  de Gezondheidszorg op een normale manier behaald kunnen worden in 2020, zonder bepaalde groepen tekort te doen, omdat zij de kosten van de Zorg niet meer kunnen betalen. Dat zou niet mogen in een welvaartsland als Nederland.

Banner OMC Body & Mind

OMC Vitaliteit Centra – spil in Gezondheidszorg
Samen met de huisartsen in Nederland gaat OMC de spil worden in de Gezondheidszorg in de meest brede zin van het woord. Zowel voor particulieren als bedrijven. Werkstress is een belangrijke factor bij het ziekteverzuim in Nederland. De OMC’s hebben programma’s waar werkgevers en hun medewerkers gebruik van kunnen maken: de Vitaliteitscan© (klik op de link)

Waarom spil in de gezondheidzorg? OMC Vitaliteit Centra werkt met zelfstandige of vrijgevestigde behandelaars uit GGz, Zorg en Welzijn. Maar ook uit de juridische en financiële wereld.  Omdat niet iedereen franchisenemer kan of wil worden, kiest OMC voor een brede samenwerking op lokaal niveau om een maximale dienstverlening voor de cliënt te realiseren. Samenwerking in optima forma binnen een gemeente. Gezamenlijke locaties, kennis en ervaringen delen. Optimalisatie van de gezondheidszorg met de cliënt/patiënt centraal.

OMC Vitaliteit Centra zijn klaar voor 2015-2020
De komende jaren gaan een mooie ontwikkeling laten zien. Na zwarte tijden komen er nu witte (of oranje) tijden. Tijd voor visie en ondernemerschap, tijd voor een andere zorg, niet alleen omdat het nodig is, ook omdat het kan. ‘Samenwerken’ is het toverwoord van 2015. Wil jij samenwerken met OMC Vitaliteit Centra? Wil jij partner worden van een organisatie die volledig cliëntgericht is? Lees dan het ondernemingsplan en reageer op één van de vacatures.

Banner - downloaden ondernemingsplan OMC Vitaliteit Centra
Klik op bovenstaande afbeelding en download het ondernemingsplan van OM Centers

Wilt u persoonlijk contact met ondergetekende of Hester Morsdorf (oprichters OMC)? Kom dan naar één van de bijeenkomsten van OMC de komende maanden (gemiddeld 2x in de maand), de eerstvolgende is op dinsdag 11 november in Amersfoort. Stuur je motivatie + CV naar hester.morsdorf@OMCenters.nl en je krijgt een uitnodiging!

Positieve groet, Martin

Banner OMC Opening Najaar 2014 - Orange Monday

PS: Steun OOK de petitie “Het Roer OM in de Gezondheidszorg” via onze Twitter en Facebook accounts – klik op de onderstaande logo’s en ga naar de sociale media van “Het ROER gaat OM in de Gezondheidszorg”

Social Media MJM - Facebook Icon Pagina Het ROER OM!   Social Media MJM - Twitter Icon  Het ROER OM!   Social Media MJM - Facebook Icon GROEP – Het ROER OM!

 

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Zelfstandige zorgprofessional, ZZP en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s