Transitie zorgtaken naar gemeente vergelijken met Star Wars? Ik zeg Mr. Bean! Het is een klucht .. helaas.

De laatste dag van de #zomertijd (zaterdag 25 oktober 2014) kwam mij het blog van de directeur van GGZ Nederland onder ogen. Zijn tweet trok mijn aandacht “Hoe maken we van de transities in de zorg een succes?”. De titel sprak mij ook gelijk aan “May the Force be with you”. Nu mag u gerust weten dat ik in de bioscoop zat toen deze film uit 1977 in Nederland vertoond werd. Star Wars was eind jaren 70 begin jaren 80 en later begin deze eeuw een succes. Prachtige rol van Luke Skywalker, een Jedi die gaat voor het goede maar … ook zijn fouten maakt. Al was het maar doordat hij een ‘foute’ vader had. U kent de geschiedenis, check het op Wikipedia. Ik heb alle films gezien ….

blog Star Wars - goed en kwaad

Ik vereenzelvig mij graag met Luke Skywalker. Een idealist die gaat voor het goede en uiteindelijk het kwaad naast zich neer weet te leggen. Zijn opleiding kost hem soms moeite, in het gareel blijven, is niet zijn sterkste kant. Maar het mooiste, zijn mond (en zijn hart) spreken sneller dan zijn hoofd. Ook niet altijd goed, maar mij spreekt het aan …

Darth Vader (rechts op de foto) is het tegenovergestelde. Hij kiest bewust voor het kwaad. Nu is Darth Vader één persoon, maar eigenlijk twee. Ik vind hem dan ook wel passen bij minster Schippers en staatsecretaris van Rhijn. Zij kiezen namelijk ook voor het kwaad, net als hun voorgangers (en een aantal collega-bewindslieden) overigens.

Blog Privacy - Stelselherziening Jeugd - Orange Monday Centers 300p

Blog Paul van Rooij – directeur GGZ Nederland
Waarom dit blog? De meeste mensen in (en buiten) de zorg spreken met hun hart, als zij met hun cliënten of patiënten bezig zijn. De miljoenen mensen in Nederland die ziek worden, verdienen hun zorg en heel veel mensen binnen de Zorg (en GGz) werken daar vanwege hun roeping. Vanwege het feit dat ze de beste zorg willen geven aan cliënt en patiënt. Allemaal Luke Skywalkers dus. Mensen die gaan voor het goede en niet voor het kwaad.

Paul van Rooij schrijft zijn blog op 22 oktober en reageert daarmee op de nieuwe transitie commissie sociaal domein die, ja let wel, op 12 september 2014 is geïnstalleerd (terwijl minister Plasterk er in juni 2014 al mee bezig was – wat een tijdverlies). Dat is iets meer dan 3 maanden voor uur U, namelijk 01-01-2015. Dan gaat de hele wetgeving op de schop rondom Jeugdhulp, begeleiding naar werk (Wmo) en langdurige zorg (Wlz). Als u dan weet dat de problematiek rondom de transitie naar de gemeente al meer dan 5 jaar speelt, dus rijkelijk laat.

Paul van Rooij hoopt (net als ik) dat de commissie niet gaat inventariseren wat er fout gaat. Dat kan een kind van 6 jaar namelijk ook zien. Een taskforce? Een mooie woordspeling, maar ik heb geen vertrouwen in deze taskforce met een burgemeester aan het hoofd. Gemeenten zitten met de handen in het haar. De commissie had een sterke leider moeten hebben uit het veld van Jeugdhulp, Wmo en Wlz. Maar goed, wie ben ik? Het blog van Paul van Rooij is te zacht en drukt niet de vinger op de gapende wond die transitie heet. Ik hou mijn hart vast ….

blog Star Wars - Mr Bean      of       Blog Petitie - Het roer moet om -  Schippers - Orange Monday (1)

Star Wars of Mr. Bean
Ik heb lang getwijfeld om de vergelijking tussen deze 2 films te trekken. De transitie naar de gemeente heeft namelijk te maken met honderdduizenden mensen waarmee wordt gesold. Duizenden mensen zitten nu met angst en beven te wachten of het in hun gemeente WEL goed geregeld is (zie mijn blog van woensdag). Toch dus maar Mr. Bean.

De politiek, maar vooral de politieke beslissingen rondom de Gezondheidszorg (Lichamelijke en Geestelijke Gezondheidszorg en Welzijnszorg) is langzamerhand een slapstick geworden die zijn weerga niet kent. De onderstaande lijst van mensen zijn bijna niet meer serieus te nemen:

  • Landelijke politiek (minister Schippers en staatsecretaris Martin van Rhijn)
  • RvB Zorgverzekeraars
  • Burgermeesters, wethouders en beleidsbepalers van 403 gemeenten
  • Besturen van Zorg- en GGz-instellingen
  • Besturen van beroepsorganisaties binnen de reguliere zorg
  • Provinciale politiek inclusief Jeugdzorg

Iedereen in bovenstaand rijtje wist 5 jaar geleden al dat de transitie er aan zou komen. Afspraken waar de ‘gewone man’ niets van weet. Pas ruim een jaar (2013) geleden sloeg de schrik om het hart van de mensen die betrokken zijn bij de dagelijkse zorg. Het waren plannen, wordt het nu ECHT waar? JA, het wordt echt waar en de linkerhand weet niet meer wat de rechterhand doet in Nederland. Het wordt tijd dat mensen daarvoor verantwoordelijk worden gesteld. Kamiel Eurlings gaf het goede voorbeeld bij de KLM, wie volgt in bovengenoemd rijtje?

Particulieren initiatieven
Gelukkig is er ook nog positief nieuws in Nederland. Ik hoor van heel veel locaties door heel Nederland dat (veelal door vrijwilligerswerk) er voorbereidingen in gang zijn om 2015 niet bij voorbaat uit te roepen tot “Rampjaar voor de Zorg”. Kent u deze groepen, geef ze uw steun.

De 1e getekende overeenkomst overhandigd OMC Vitaliteit Centra - logo1e Franchisenemer tekent bij OMC Vitaliteit Centra op 6 oktober 2014 (klik op de foto)

Orange Monday Foundation is er één van. Ook zij zag pas wat er ECHT gebeurde in de GGz en Zorg in 2013. Orange Monday heeft het initiatief genomen tot OMC Vitaliteit Centra. Holistische Gezondheidszorg Organisaties die binnen één jaar een landelijk netwerk gaan vormen van honderden zelfstandige professionals binnen GGz en Zorg. Waarom? Omdat het nodig is ….

Banner - downloaden ondernemingsplan OMC Vitaliteit Centra

Meer lezen? Klik dan op bovenstaande banner en lees het ondernemingsplan. Het eerste OMC gaat open in 2014 in de provincie Utrecht, in 2015 volgen nog 11 vestigingen in elke provincie één. Niet alleen GGz en Zorg, maar ook begeleiding van mensen naar werk, Jeugd GGz en Jeugdhulp. Het ondernemingsplan al gelezen? Ga dan gelijk naar de vactures van OMC Vitaliteit Centra voor zelfstandige professionals.

Positieve groet, Martin

Banner OMC Opening Najaar 2014 - Orange Monday

PS: Steun OOK de petitie “Het Roer OM in de Gezondheidszorg” via onze Twitter en Facebook accounts – klik op de onderstaande logo’s en ga naar de sociale media van “Het ROER gaat OM in de Gezondheidszorg”

Social Media MJM - Facebook Icon Pagina Het ROER OM!   Social Media MJM - Twitter Icon  Het ROER OM!   Social Media MJM - Facebook Icon GROEP – Het ROER OM!

 

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, Zelfstandige zorgprofessional, ZZP en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Transitie zorgtaken naar gemeente vergelijken met Star Wars? Ik zeg Mr. Bean! Het is een klucht .. helaas.

  1. Pingback: Citaat minister #Schippers: “2015 jaar van #transparantie in #Zorg’ … Ik viel van mijn stoel van verbazing …teken toch maar de #petitie! | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s