Eigen Risico op #Zorgverzekering? Wie heeft dat bedacht!? Afschaffen, zo snel mogelijk! Teken #petitie!!

Update 1 februari 2015 – Nu breekt mijn klomp. Zou Roger van Boxtel (voorzitter D’66 fractie in de 1e Kamer en Topman van Menzis, wie kent ‘m niet) mijn blog gelezen hebben. Van Boxtel pleit voor verlaging eigen risico Zorgverzekering. IK zeg: “verkiezingspraat” maar hij heeft wel gelijk. 🙂 Lees onderstaand blog en/of het artikel van Roger van Boxtel.

Juist D’66 tekende voor de nieuwe #Zorgwet in de Eerste Kamer, toch? Hij zou het moeten hebben over het #ZorgALARM veroorzaakt door #PGBalarm en #Jeugdwet debacle!

Blog Roger van Boxtel - eigen risico zorgverzekering - Orange MondayBlog 28 september 2014 – De afgelopen weken kwam het ene heftige bericht na het andere over de Gezondheidszorg binnen op  de redactie van Orange Monday. Teveel berichten om allemaal blogs over te schrijven, misschien later. Het belangrijkste waarover we de berichten van binnen kregen, is het Eigen Risico op de Zorgverzekering. Vorige week (16/9) was het Prinsjesdag en de ‘feiten’ werden bekend over de Zorg voor 2015.

Het 1e wat opvalt, is het cadeautje van € 25,- op het eigen risico. Misschien een signaal? Vervolgens dat de zorgpremie maximaal stijgt met € 10,- (iets meer dan 10%) en vervolgens het bericht van DSW (die traditioneel als 1e de premie bekend maakt) dat er GEEN stijging van de premie komt voor 2015. Logisch lijkt mij met ongeveer 4 miljard reserves. Tegelijkertijd wordt de actie van de Consumentenbond om zeep geholpen. Deze geeft aan dat de zorgverzekeraars € 84,- winst hebben gemaakt per verzekerde en die ‘winst’ krijgen we dus in 2015 ‘terug’ in de vorm van een stabiele zorgpremie.

Blog Marktwerking in de Zorg - pillen en geld - Petitie Orange Monday

So far so good, scheelt de Consumentenbond weer een actie /petitie om vervolgens weer niets voor elkaar te krijgen. Want … de zorgverzekeraar heerst in de Zorg. Overigens is het logisch dat ook Achmea, VGZ, CZ en Menzis (samen 90% van de markt) niet achterblijven bij de beslissing van DSW. Ze volgen eigenlijk altijd (we gaan het zien).

Petitie Het Roer OM in Gezondheidszorg
Nog even voor de duidelijkheid: de petitie “Het Roer OM in de Gezondheidszorg” staat voor de volledige Gezondheidszorg die wij kennen in Nederland. Ofwel:

1. Fysieke Gezondheidszorg – ziekenhuizen, huisartsen en praktijken (bv fysiotherapie)

2. Geestelijke Gezondheidszorg – Reguliere GGZ, Jeugd GGZ en Geriatrische GGz

 1. Welzijnszorg – Jeugdzorg – Jeugdhulp – Ouderenzorg – Gehandicaptenzorg etcetera

Dit is dus ook de 1e petitie die een andere aanpak wil voor de gehele Gezondheidszorg en niet voor delen daarvan, zoals de zorgpremie, bepaalde behandelmethodes of iets anders. Deze petitie gaat, samen met een denktank, een plan op papier zetten dat de complete Gezondheidszorg in al haar geledingen moet gaan veranderen. Van uitvoering tot de financiering daarvan. Hoe gaan we dat doen?

Banner Petitie - Gezondheidszorg verdeling - Orange Monday

Hoe veranderen in de Gezondheidszorg?
Een grote verandering binnen de Gezondheidszorg is alleen mogelijk als alle neuzen de juiste kant op komen te staan. Van hoog naar laag, maar juist ook van laag naar hoog. Mensen moeten gaan beseffen dat ze op de verkeerde koers zitten en dat we dat roer om kunnen gooien, maar dan allemaal. Denk aan de roeiboot met 4 roeiers. Als 2 roeiers naar voren willen en de andere 2 naar achteren dan komt de boot niet vooruit. In die situatie zit Nederland al een paar decennia.

Wie hebben de ‘macht’ in de Gezondheidszorg
De macht in Nederland is verdeeld in 4 groepen die eigenlijk, zonder dat ze het weten, allemaal even veel ‘macht’ hebben, maar de echte macht laten aan één groep:

1. De zorgverzekeraars
2. Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en de Tweede en Eerste Kamer
3. De behandelaars en beleidsinstellingen binnen praktijken en instellingen
4. De verzekerde, de cliënt en de patiënt

De groep die feitelijk de macht heeft (of denkt te hebben) zijn de zorgverzekeraars c.q. de grote vier – Achmea, VGZ, CZ en Menzis. Deze groep, inclusief submerken, hebben een gezamenlijk belang van ruim 90% in de Nederlandse markt. Ongelofelijk natuurlijk. Wat ongelofelijker is, is dat wij ons laten leiden door de reclamecampagnes van deze grote vier. Op internet staan genoeg lijsten van verzekeraars die NIET tot deze 90% horen. De macht is dus betrekkelijk, want ELK jaar mogen wij Nederlanders overstappen … 7,2% doet het en dan vaak ook nog naar een dochter van één van de grote 4. Van de regen in de drup dus …..

Maar stel nu:  patiënten- en cliëntenorganisaties roepen op tot een massale overstap naar verzekeraars die niet bij de grote 4 horen. Stel dat in plaats van 7,2% van de verzekerden zo’n 50% van de verzekerden over zou stappen. Dan zouden de grote 4 ongeveer 8 miljoen verzekerden kwijt raken en DUS niet meer de grote 4 zijn, toch? Ik zie het al voor mij ….

Banner Zorgverzekering Eigen Risico

Macht is betrekkelijk … eigen verantwoordelijkheid
U ziet maar, de macht van zorgverzekeraars kan (jaarlijks) gebroken worden. We doen het alleen niet. Waarom niet? Joost mag het weten. Ik denk dat ik het wel weet en de boodschap is: eigen verantwoordelijkheid. Dat betekent weer dat iedere Nederlander verantwoordelijk is voor hoe zijn ruwweg € 1.200,- per jaar besteedt wordt. Er zijn mensen die deze € 1.200,- nooit gebruiken en een maximaal eigen risico ‘nemen’! Mooi, zolang het kan. Er kan echter zomaar iets misgaan en dan heb je in één keer een eigen risico van € 800,- en het komt niet altijd uit dit zomaar even te betalen …. Er zijn jaarlijks honderdduizenden mensen die hun eigen risico (in 2015 = € 375,-) voor de zomer al op hebben. Dat is mijn slotoffensief! Er hoort geen eigen risico op een zorgverzekering, je kan jouw gezondheid nauwelijks beïnvloeden, toch?

Eigen risico van de baan … zo snel mogelijk
Ik gebruik maar weer eens een quote van mijn moeder: “Gezondheid is geen verdienste”. Een waarheid als een koe en dat weet (eigenlijk) iedereen wel. Je hoeft er niet op los te leven, maar normaal gesproken ‘komen’ ziektes niet omdat je slecht geleefd hebt. Ik hoef geen voorbeelden te noemen, toch? Waarom moeten mensen met een chronisch ziekte dan nog het eigen risico betalen dat geldt bij elke zorgverzekeraar?

Dat is oneerlijk en slaat als een tang op een varken. Een ‘beloning’ omdat je reuma, hartklachten of wat dan ook hebt. ELKE zorgverzekeraar WEET wie er wel of niet chronisch ziek is. In ons plan gaan wij dat verwerken en uiteindelijk iedereen die betrokken is, van overheid tot behandelaar, hiervan overtuigen. Dit is geld roven van iemand die er niets aan kan doen. Dat is geen eigen risico maar een door de verzekeraars bepaalt LOT, een zekerheid en dus geen risico.

Banner Teken Petitie Eigen Risico No Way

Volgens mij DE reden om de petitie te tekenen. De zorg moet er zijn voor mensen die het nodig hebben en daar dienen GEEN onnodige en onbetaalbare barrières opgelegd te worden. Bizar dat dit nog niet eerder bedacht is trouwens! Klik op bovenstaande banner en TEKEN!

Positieve groet, Martin

Steun de petitie “Het Roer OM in de Gezondheidszorg” OOK via onze Twitter en Facebook accounts – klik op de onderstaande logo’s en ga naar de sociale media van “Het ROER gaat OM in de Gezondheidszorg”

Social Media MJM - Facebook Icon Pagina Het ROER OM!   Social Media MJM - Twitter Icon  Het ROER OM!   Social Media MJM - Facebook Icon GROEP – Het ROER OM!

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Geestelijke Gezondheid, Het roer gaat OM!, Lichamelijke Gezondheidszorg, Minister Schippers, Orange Monday, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Psychische klachten, Zorgverzekeraars en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Eigen Risico op #Zorgverzekering? Wie heeft dat bedacht!? Afschaffen, zo snel mogelijk! Teken #petitie!!

 1. Marianne zegt:

  Wederom getekend..

 2. Marian zegt:

  Stoppen met eigen risico.
  Soms gebeurt het dat je in de apotheek ook nog moet betalen maar gaat niet van je eigen risico af,
  Oa Maagbeschermers,moet je de eerste keer betalen,volgende worden vergoed raar,

 3. Patrice zegt:

  AFschaffen

 4. annetxxxxx zegt:

  AFSCHAFFEN per direct!

 5. richard zegt:

  Diegene die het eigenrisico heeft verzonnen moeten ze doodschieten! !

 6. Marina zegt:

  Afschaffen! ! Zo snel mogelijk.

 7. Pingback: In wat voor land leven wij …. #PGBalarm #Jeugdwet #ZorgAlarm | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s