De herfst is begonnen … niet alleen het weer verandert!? OMC Vitaliteit Centra opent de deuren …

Ik ben wel van de seizoenen … ik hou het ook lekker op de seizoenen waar we mee opgegroeid zijn. Voor mij begint een nieuw seizoen op de 21ste van de maand en niet, zoals de meteorologen zo graag willen op de 1e van de maand. Gezien het weer van de afgelopen weken kunnen we toch ook zeggen dat die meteorologen geen gelijk hebben. Het was een heerlijke nazomer en het mag van mij nog wel even duren. Mijn favoriete seizoenen zijn de lente en de zomer. De herfst en de winter hebben ook hun mooie kanten, maar als het maart is … dan begint het weer te kriebelen. Die mooie dagen in het voorjaar zijn vaak de voorbode van een heerlijke zomer.
banner Time To Change NL - OMC - Herfst

Maar goed, de meeste lezers van mijn blogs verwachten niet dat ik hier een weerpraatje ga houden. Dat ga ik dan ook niet doen. Het onderwerp van dit blog is de verhouding tussen klagen en doen. Tussen luidkeels dingen roepen die zorgen voor een afleiding van het eigenlijke onderwerp, zoals Wilders dat deed deze week. Door geschreeuw wordt het feitelijke onderwerp ondergesneeuwd en dat is jammer. Sinds meneer Pechtold een pact heeft gesloten met onze huidige regering (die daardoor ook in de 1e Kamer een meerderheid heeft) is de Tweede Kamer vleugellam. Dat betekent weer dat de debatten van afgelopen week, ook wel Algemene Beschouwingen van de Troonrede worden genoemd, volstrekt zinloos zijn geworden. De verschillen tussen de oppositie partijen PPV (op rechts) en de SP en Groen Links (op links) zijn te groot om echt een verschil te kunnen maken.

Niets nieuws overigens, dat gebeurt eigenlijk al sinds de 2e Wereld Oorlog (1940-1945) en dat zal de komende jaren waarschijnlijk ook niet veranderen. Om mij opa maar weer te citeren “Of je nu door de hond of de kat wordt gebeten, gebeten wordt je toch!”. Wijsheid die nog steeds, ook anno de 21ste eeuw een waarheid is als een koe  . Waar gaat dit blog dan wel over? Maatschappelijke betrokkenheid! Dat is niet de met veel bombarie geïntroduceerde participatiemaatschappij, die overigens NIET vernoemd werd in de Troonrede, wat weer opvallend is te noemen, maar dat ter zijde.

KVDV-Glazen Huis overzichtSerious Request … een mooi voorbeeld van hoe het WEL kan in Nederland!

Maatschappelijke Betrokkenheid
Wat betekent dit:  “Geïnteresseerd zijn en MEE doen in de maatschappij”. Ons eigen leven is heel belangrijk, zie mijn blog “Ik maak mij niet meer druk …”, maar volgens mij en een groeiend aantal mensen vergeten wij voor het gemak ‘de rest van de wereld’, maar om het dichtbij huis te houden, de rest van Nederland. Soms lukt het nog in een straat, maar de maatschappelijke betrokkenheid is anno 2014 gedaald tot het niveau vriespunt.

Eén van de oorzaken is in ieder geval onze geliefde sociale media Facebook, Twitter en anderen. Mooi dat het er is, anders zou u mijn blog nu NIET lezen, maar het is geen vervanging van normaal sociaal contact. Als de buurvrouw gevallen is en je stuurt via Facebook een berichtje ‘Sterkte!’ en dat bericht krijgt 25 likes en wat reacties, dan heeft de buurvrouw steun. Vraag is of er ook DAADWERKELIJK iemand langs is geweest …

Ik werd geraakt door een artikel over E-health in de krant vandaag. Dat het straks allemaal via computers, telefoons en robots gaat, de Gezondheidszorg. Laat ik een voorbeeld nemen: in 1996 had ik als ondernemer één van de eerste mobiele telefoons. Iedereen vond het gek, bellen op straat … Anno 2014 zijn er meer dan 20 miljoen abonnementen afgesloten in Nederland.

Banner GGz plus - OM Centers - definitief

E-Health is een extra toepassing
In mijn ogen is E-Health een extra toepassing (vaak service) op de normale dienstverlening in de (para) medische wereld. E-Health gaat er voor zorgen dat je niet meer voor elk wissewasje naar een behandelaar hoeft, maar ook online informatie kan uitwisselen. E-Health kan een soort Facebook zijn waar je contact hebt met medepatiënten,  je bijvoorbeeld dagelijks contact hebt met je behandelaar, en je er maar één keer in de 2 weken heen hoeft.

“Heeft die Melinga nu ook al verstand van E-Health?”, zult u waarschijnlijk zeggen. Ja en nee! Als (mede) oprichter van OMC Vitaliteit Centra staat de gehele automatisering EN de E-Health modules centraal bij de opbouw van deze organisatie. Hiervoor werken wij samen met gespecialiseerde partners. Waarom? Ik zal het u zeggen: binnen één jaar telt Nederland 12 OMC’s , waarvan de eerste dit najaar open gaat. Wij hebben geleerd van de fouten en onmogelijkheden van de huidige GGZ-instellingen en we behouden de zaken die goed zijn.

Bij OMC Vitaliteit Centra staan de volgende zaken voorop:

 1. De cliënt heeft eigen regie en maximale inzage (online) in zijn eigen behandelplan
 2. Behandelaars besteden een maximaal gedeelte van hun tijd aan cliënten
 3. Cliënt heeft mogelijkheid tot 24/7 contact met een behandelaar.

Wellicht denkt u nu: “dat is toch in de Geestelijke Gezondheidszorg al zo?”. Dat is dus niet het geval. Veel behandelaars halen 50% tijdsbesteding aan cliënt of patiënt niet eens! Sterker nog, in een gemiddeld ziekenhuis in Nederland kunt u op zaterdag of zondag een kanonskogel afschieten. Dat geldt ook voor de GGZ.

Banner Orange Monday Centers - 24-7 open-III

Waar is maatschappelijke betrokkenheid gebleven?
Maatschappelijke betrokkenheid is dus niet alleen een Facebook berichtje, maar ook iets DOEN! Dat geldt ook voor de veelbesproken GGZ. We kunnen blijven schreeuwen dat het niet goed gaat, maar we kunnen ook wat doen. De Orange Monday Foundation heeft de afgelopen 2 jaar die slag gemaakt.: Orange Monday Centers – www.omcenters.nl

Het OMC staat in het midden van de samenleving met, in eerste instantie, in één van de grote steden van elke provincie in Nederland. Vanaf 2016 wordt de organisatie verder uitgebouwd naar een landelijke dekking in plaatsen vanaf ongeveer 50.000 inwoners. In 2014 gaat de provincie Utrecht open. In de 1e helft van 2015 volgen Alkmaar e.o., Den Haag e.o., Breda/Tilburg e.o., Deventer e.o. en Zwolle e.o.

OMC regiokantoren Nederland versie MET naam steden +logo + oranje lijn

Het OMC is in die stad open voor iedereen die zich geroepen voelt of binnen de doelgroep past. Bij OMC’s  staan de deuren open van 8 uur – 21 uur en zijn wij via mobiele telefoon of E-Health bereikbaar. Omdat het kan, maar vooral omdat het nodig is.

Het OMC is de spin het web van de Gezondheidszorg, van Geestelijke Gezondheidszorg naar fysieke gezondheid maar ook welzijnszorg. Holistische gezondheidszorg staat hoog in het vaandel. Wij blijven niet klagen, wij gaan niet zeuren, wij gaan het gewoon doen! Vanaf het najaar 2014 kunt u als cliënt met ons kennismaken.  Als behandelaar kunt u nu al kennismaken. OMC Utrecht kan nog BIG-geregistreerde behandelaars binnen de GGZ gebruiken, zoals psychiaters, artsen, psychologen, orthopedagoog generalisten etc..
Klik op onderstaande banner en ga naar de vacatures.

Banner Franchisenemer worden bij OMC check vacatures

OMC:  Bouwen aan een nieuwe GGZ … omdat het nodig is!

Positieve groet, Martin Jan Melinga

PS-I: OM Centers is één van de vele initiatieven tot verandering in de Gezondheidszorg. Veel organisaties in Nederland willen dat ook, een falende overheid laat TE veel liggen. Het is Time To Change NL = Het Roer Moet om in de Gezondheidszorg! Teken ook de petitie …. Klik op onderstaande banner en ga naar de petitie site of steun ons op de Social Media – Facebook en Twitter. Thanks 🙂

Banner petitie Orange Monday Het Roer om - mak schaap

PS-II: Steun OOK onze Twitter en Facebook accounts – klik op de onderstaande logo’s en ga naar de sociale media van “Het ROER gaat OM in de Gezondheidszorg”

Social Media MJM - Facebook Icon Pagina Het ROER OM!   Social Media MJM - Twitter Icon  Het ROER OM!   Social Media MJM - Facebook Icon GROEP – Het ROER OM!

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Geestelijke Gezondheid, Gezondheidszorg, Het roer gaat OM!, Minister Schippers, Orange Monday, Orange Monday Kids, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, Time To Change NL, Welzijnszorg, Zelfstandige zorgprofessional, Zorgverzekeraars, ZZP en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op De herfst is begonnen … niet alleen het weer verandert!? OMC Vitaliteit Centra opent de deuren …

 1. Theodoor Visser zegt:

  Beste Martin Jan,

  Ik lees bijna alle blogs van jou met veel belangstelling. Je ideeën rondom zorg spreken enorm aan, je andere geluid over hoe zorg ingericht kan worden verdient wat mij betreft meer aandacht.

  Vanwaar mijn bericht. In de vacatures van de omc’s valt mij op dat er een belangrijke beroepsgroep niet is genoemd; de verpleegkundig specialist ggz. Ik denk dat juist deze beroepsgroep kan bijdragen aan het vernieuwend karakter van de manier waarop OMC de zorg voor en met de patiënt wil vormgeven. Misschien iets om nog eens over na te denken?

  Met vriendelijke groet,

  Theodoor Visser

  • Beste Theodoor, het doet mij goed te weten dat je zo’n trouwe lezer bent en ik vind dat leuk uiteraard. Ik ga ook gelijk aan de slag met jouw tip. De vacature ‘Verpleegkundig Specialist GGz’ zal toegevoegd worden aan de vacatures van OM Centers en wordt zo snel als mogelijk online gezet op onze site. Nogmaals bedankt voor je input! Groet, Martin Jan Melinga

 2. Vincent ten Oever zegt:

  Ik waardeer je stukken ook Martin. De GGZ moet veel meer betrokken zijn bij de individuele problemen van iedere patient. Dat betekent dus bijvoorbeeld niet een autistisch meisje naar een sociale vaardigheidstraining sturen, maar actief aanpakken van wat ze nodig heeft en het gesprek met haar aangaan. Preventief optreden kan voorzieningen creeeren betekenen of een patient wegwijs maken of ondersteunen waar ze terecht kan voor haar behoefte.

  • Laura zegt:

   Wauw, that’s the spirit! Feedback meteen omzetten in actie. Hoe vaak wordt feedback naast iemand neergelegd of gezien als kritiek? Petje af!

 3. silvia zegt:

  Ik zou heel graag mee willen werken en mijn goede ideeën ten uitvoer te brengen. En samen te werken met een team wat WEL gemotiveerd is om er voor de CLIËNT te zijn.

 4. Pingback: De #herfst begint vandaag ... niet alleen het w...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s