Vooroordelen … het gaat mis voordat je het in de gaten hebt! Vrij naar @LoesjeNL #NLP

Dit blog is naar aanleiding van een bericht van Margriet van As op Facebook. Ik ‘bladerde’ door mijn tijdlijn en kwam bij haar deze fraaie quote van Loesje tegen: “Vooroordelen? De waarheid is meestal leuker!”. Ik heb het bericht geliked en gedeeld, voor mij is het namelijk een waarheid als een koe. Met mijn NLP-achtergrond weet ik dat het zo is en dat vooroordelen ook vaak samengaan met aannames. Alleen in de wetenschappen moeten soms aannames worden gedaan (hypotheses) om vanuit te gaan om dat na onderzoek te kunnen staven met feiten. Op alle andere momenten? Pas op!

Blog Vooroordelen - Loesje - Orange Monday Centers

Waarom heeft Loesje gelijk? Omdat vooroordelen over het algemeen negatief zijn, de waarheid is dan meestal ook wel leuker dan het vooroordeel. Een voorbeeld: we moeten naar een feestje waar wij helemaal geen zin in hebben, we gaan er dan toch maar heen en … het valt mee. Als we vaak naar dit soort feestjes moeten en het valt elke keer NIET mee dan kunnen aannames en (negatieve) overtuigingen ontstaan. Een aanname is eigenlijk een soort bevestiging van ons vooroordeel. Maar dan subjectief. Het vooroordeel is meestal ontstaan in je eigen hoofd, ieder mens heeft zijn of haar model van de wereld en creëert op basis van wat hij of zij heeft meegemaakt zijn eigen wereld. Een overtuiging is een (subjectief) bevestigd vooroordeel.

Terug naar de basis: Wikipedia
In mijn blogs gebruik ik Wikipedia altijd als referentiekader. Wat zegt Wiki: “Een vooroordeel is een mening die niet op feiten is gebaseerd”. Over aanname is Wiki niet helemaal duidelijk, maar de definitie is: “Geloven dat iets waar is”. Als je deze twee betekenissen naast elkaar legt dan worden veel dingen duidelijk. Ten eerste dat een vooroordeel NIET op feiten is gebaseerd en ten tweede dat er sprake is van geloven. “Geloven doe je in de kerk”, zei mijn vader altijd. Ook dat is waar. Als derde en laatste:  van een vooroordeel ‘waarheid’ maken is dus levensgevaarlijk. Zowel in je privéleven als zakelijk, maar ook als land en als landen onderling.

Blog vooroordelen - Geloven doe je in de kerk - Orange Monday Centers

Waarom dan aannames en vooroordelen?
Een paar bekende voorbeelden van vooroordelen die aannames zijn geworden zijn bijvoorbeeld “Blondjes zijn dom” en “Iemand in de bijstand is te lui om te werken”of “Alle Duitsers zijn niet aardig”, u kunt er vast zelf ook wel een aantal bedenken. Maar als een aanname voor verwarring gaat zorgen dan wordt het vaak ook gelijk ingewikkeld. Waarom? Wij begrijpen elkaar dan niet meer.

Godsdienst is een prachtig voorbeeld. Grote groepen van onze wereldbevolking hebben één bepaalde godsdienst, zoals Christendom, Islam of Jodendom. Als die groepen mensen bij hun eigen ‘aannames’ blijven dan ontstaan ruzies en zelfs oorlogen. Het koppelen van aannames en vooroordelen is dan snel gebeurd. Iemand die islamiet of jood is, kan niet meer ‘aardig’ zijn in de ogen van een ander. We weten allemaal wat er dan kan gebeuren.

Blog Vooroordelen - Blondje zijn dom - Orange Monday Centers

Dichter bij huis
Dit gaat geen politiek blog worden. Ik haal het wat dichter bij huis en ga nu naar één van de belangrijkste missies van de Orange Monday Foundation: “Acceptatie van psychische klachten.” Ook hierbij is wat mij betreft sprake van 100% vooroordelen en de daarbij behorende aannames. Door mensen onderling, door werkgevers naar mensen en binnen GGz-instellingen.

Door mensen onderling over psychische klachten
Iemand die ‘anders’ is, komt heel makkelijk in de hoek waar de klappen vallen. Dat geldt ook voor mensen met psychische klachten. Omdat ‘normale’ mensen niet weten wat er aan de hand is, wordt een vooroordeel gecreëerd. Als dat vooroordeel ook nog (regelmatig) wordt bevestigd, is een aanname zo ontstaan. Mensen met psychische klachten worden niet geaccepteerd (stigma) door te weinig informatie en een slecht inlevingsvermogen van mensen die GEEN psychische klachten hebben.  Pijnlijk, maar ook een waarheid als een koe. En als dezelfde ‘normale’ mensen zich meer zouden verdiepen in hun medemens met psychische klachten komen ze er meestal achter dat mensen met psychische klachten eigenlijk ook ‘normale’ mensen zijn. Verrassing …..

Banner GGz Plus - OM Centers appel definitief

Werkgevers en mensen met psychische klachten
Voor werkgevers geldt eigenlijk hetzelfde als bij ‘normale’ mensen. Alleen hier worden er ook vaak nog conclusies aan verbonden. Oftewel onterecht ontslag of zelfs discriminatie bij het aannemen. Het is bijna logisch dat mensen met psychische klachten niet helemaal eerlijk zijn over hun arbeidsverleden. Niet goed te praten, maar wel logisch!
Tijd voor verandering, toch? Mensen met psychische klachten zijn vaak wel de betere medewerkers …

GGZ-instellingen en mensen met psychische klachten
Ook werknemers in deze instellingen zijn ‘normale’ mensen, net als bovenstaande groepen. Alleen … wat mij betreft zouden juist zij beter moeten weten. Wat mij betreft is een deel van het stigma (al lang geleden) ontstaan in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGz). Er is veel veranderd de afgelopen 100 jaar, maar er mag nog meer veranderen. De GGz werkt ook met vooroordelen en aannames en houdt daarmee het stigma in stand. Er moet veel meer voorlichting komen voor de familie (en vrienden) van de cliënt en de cliënt moet zo snel mogelijk (weer) eigen regie krijgen over zijn leven. De 123-methode© is daar een perfecte oplossing voor. Check onze website over deze nieuwe methode of ga naar het ondernemingsplan van OM Centers via onderstaande banner.

Banner GGz plus - OM Centers -Business Plan OMC

Tenslotte: vooroordelen en aannames zijn niet alleen van toepassing in de GGz. Het geldt ook voor het onderwijs, ons werk en de hele samenleving. Een beetje minder vooroordelen en aannames maakt van onze maatschappij een beter leefbare maatschappij. Ga uit van feiten en niet van dingen die waar zouden kunnen zijn. Geloven dat iets waar is, is nog geen feit.

Geniet van de zomer en bedenk maar eens hoe vaak u uitgaat van vooroordelen en aannames voordat u wat zegt of schrijft.

Positieve groet, Martin
Time To Change - Time To Talk

PS. It’s Time To Change NL! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga het gesprek aan … maak psychische klachten zichtbaar, omdat het nodig is. Het roer gaat: Orange Monday + OM Centers = Time To Change NL 🙂

 

 

 

 

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #OM Denken, Acceptatie psychische klachten, Diagnose, Geestelijke Gezondheid, Het roer gaat OM!, NLP, Orange Monday, Time To Change NL en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Vooroordelen … het gaat mis voordat je het in de gaten hebt! Vrij naar @LoesjeNL #NLP

  1. Een mooie blog , alhoewel ik op een paar punten anders tegen dingen aankijk. Ik geloof namelijk ook buiten de kerk, het is voor mijn 24/7 God als basis van mijn leven, het midden-oosten conflict is een diepgaand geworteld geestelijk cobflict dat niet met walens opgelist man eirden. Maar dit terzijde. Je maakt mooie draai naar veroordeling en acceptatie binben de stigmatiserung van ggz. Mooie blog om eens kekker op te kauwen. Gied weejend

  2. Pingback: Precies op de helft: #ZwartWit – De Lijst der Lijsten .. al ruim 40 jaar een begrip! #TOP2000 @NPORadio2 | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s