Pieken en dalen … het gaat om vitaliteit en flexibiliteit!

Afgelopen dinsdag 23 juli 2014 heeft Nederland laten zien dat wij ook groot kunnen zijn in rouwverwerking, herinnering van slachtoffers en massale steun voor de nabestaanden van vlucht MH17. Een voorbeeld is mijn blog “Dichtbij …. #MH17”. Het blog heeft alle records die ik had in de prullenbak gegooid, het aantal lezers op één dag lijkt schier onnavolgbaar geworden. EN, het blog is met stip op de nummer één positie van best gelezen blogs, in 3 dagen! De vliegramp raakt ons allemaal …

Onze 1e Nationale Dag van Rouw (sinds het overlijden van Wilhelmina in 1962) gaat de hele wereld over. Superlatieven schieten tekort, mooie televisieweergave en ingetogenheid bij alle betrokkenen. Mijn held is minister Timmermans, die de menselijke kant van deze regering voortreffelijk weergaf. De foto van de omhelzing van één van de nabestaanden gaat de hele wereld over. Waar een klein land groot in kan zijn.

Blog Vitaliteit - Omhelzing Timmermans

Waar heb ik dat eerder gehoord?
´De Nederlandse leeuw huilt´ is één van de citaten die voorbij kwam in de Telegraaf. Iets meer dan twee weken geleden was de situatie wel anders. WIJ dachten nog wereldkampioen voetbal te kunnen worden en iedereen maakte zich op voor DE wedstrijd tegen Argentinië. De kijkcijfers van deze wedstrijd overtreffen ook alle records. Ruim 9 miljoen mensen voor de TV, iedereen in het oranje en als één blok achter ons Nederlandse elftal.

Op woensdag 23 juli 2014 stond heel Nederland achter de nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17. Dit getuigt van een enorme vitaliteit van onze Nederlandse bevolking als geheel. ´Wij kunnen dat … ´ hoor je vaak in de sociale media. Klopt, wij – Nederland – kunnen dat en ik ben er trots op om Nederlander te zijn. Dat was ik al, maar nu nog veel meer …

Vitaliteit, wat betekent dat?
De letterlijke vertaling van vitaliteit is ´levenskracht´. Het woord staat overigens NIET in Van Dale (opvallend). Wel het woord vitaal waar vitaliteit een afgeleide van is. Vitaal heeft binnen Van Dale twee betekenissen: 1) voor het leven van groot belang, en 2) krachtig of energiek.

cropped-banner-ggz-plus-om-centers-definitief1.jpg

Voor mij betekent vitaliteit: Het vermogen om te herstellen van ‘aanslagen’ op ons leven, of levensgebeurtenissen die ons leven hetzij positief of negatief beïnvloeden, zowel fysiek als mentaal. De flexibiliteit is in mijn definitie een kernwoord. Hoe hoger de vitaliteit, hoe beter een mens om kan gaan met de pieken en dalen in het leven (flexibiliteit).

Vitaliteitfactor
Na 2 jaar deskresearch met een aantal ‘cases’ ter ondersteuning van dit onderzoek, introduceert Orange Monday Centers dit najaar de Vitaliteitfactor© in de Geestelijke Gezondheidszorg. Deze factor wordt ingevoerd bij alle te openen OM Centers. De factor is een combinatie van de fysieke en mentale gesteldheid.

De Vitaliteitfactor© is onderdeel van de 123-methode©. In de eerste fase wordt deze factor samen met de cliënt vastgesteld en is één van de belangrijkste elementen in zijn of haar behandeling. Door de Vitaliteitfactor© is vast te stellen hoe lang de behandeling ongeveer gaat duren. Voor mij het allerbelangrijkste voor het nieuwe Orange Monday Center; duidelijkheid voor cliënt en behandelaar. Gebruikmakend van alle middelen die tot onze beschikking staan. Ook sociaal-maatschappelijke en financieel-juridische factoren zijn van invloed op de vitaliteit van de cliënt.
Banner GGz plus - OM Centers - Vitaliteit def

Casus voorbeeld Vitaliteitfactor©
Een man is gescheiden van zijn vrouw en hij heeft twee kinderen. Hij is alleenstaand en woont in een drie-kamer appartement. Ondanks dat zijn scheiding al vier jaar geleden is, ziet hij zijn kinderen onregelmatig. Mede door de scheiding is hij werkloos geworden, ruim 1,5 jaar geleden. Hij dreigt in de bijstand te komen en zijn woning kwijt te raken (kan hij dan niet meer betalen).

De man heeft tot nu toe geen hulp gevraagd en komt in een zware depressie. Naast de depressie is de man lamlendig en heeft veel last van rugklachten. Tijdens het intakegesprek blijkt ook dat de man zichzelf in de put praat, hij ziet het niet meer zitten.

Wat voor cijfer voor de vitaliteitfactor©?
Zonder een cijfer te noemen kan ieder van ons waarschijnlijk constateren dat de Vitaliteitfactor© van deze man onder de 6 ligt (waarschijnlijk op of onder de 4+; schaal 1 – 10). Zijn ‘wereld’ is al vier jaar aan het instorten en hij dreigt volledig maatschappelijk geïsoleerd te raken. Als hij zijn WW-uitkering en dus zijn huis kwijtraakt, komt ook de instabiele omgangsregeling ten val. Tijd voor de 123-methode© en het opkrikken van de Vitaliteitfactor© naar minimaal een 6.

Banner GGz plus - 123-methode 2

Plan van aanpak en behandelteam
Wat gebeurt er met deze cliënt  bij Orange Monday Centers? Na het intakegesprek wordt een behandelteam samengesteld. Die komt er in dit geval ongeveer zo uit te zien:

  • Psychiater (diagnose en aanvraag DBC)
  • OMC-coach – coördinator (vaak NLP – linguïstische en/of cognitieve gedragstherapie)
  • Persoonlijk cliëntbegeleider (dagelijks – 123-methode©)
  • Fysiotherapeut (houding verbetering – conditie)
  • Re-integratiecoach
  • Juridisch adviseur

In een later stadium worden wellicht een advocaat, een psycholoog en een budgetcoach toegevoegd aan het OMC behandelteam van deze cliënt.

Besloten wordt om binnen de 123-methode© in 90 dagen toe te werken naar een hogere vitaliteitfactor© en te werken aan het oplossen van de problemen van de cliënt. Te weten: een baan (behoud woning), omgangsregeling kinderen en een beter mentale en fysieke conditie van de cliënt. Na de eerste gesprekken blijken de fysieke klachten grotendeels te maken te hebben met de depressie (veroorzaakt door stress) en de lichaamshouding.

Tenslotte, ik kan tientallen blogs vullen met dit soort voorbeelden. Dat gaat vast ook gebeuren het komende jaar. Belangrijkste is nu dat wij gaan starten met ons 1e centrum in de provincie Utrecht en de uitrol door Nederland. Hoe we dat doen? Lees ons ondernemingsplan, klik op het logo!

Blog Apollo - Ondernemingsplan OM Centers - Omdat het nodig is ...

Wilt u als behandelaar of coach ook aan de slag in het Orange Monday Centers? Volgende week beginnen wij de wervingscampagne voor franchisenemers. Wie zoeken wij? Zie onderstaand overzicht (ook in het ondernemingsplan) ruim 15 basis functie profielen voor zelfstandige professionals in GGz en Zorg.

Wie kunnen Orange Monday Centers Franchisenemer worden

En dat in 22 steden in Nederland. Orange Monday Centers, een landelijke organisatie en HET alternatief voor de reguliere GGz-instellingen. It’s Time To Change NL

Fijn weekend en positieve groet, Martin
Time To Change - Time To Talk

PS. It’s Time To Change NL! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga het gesprek aan … maak psychische klachten zichtbaar, omdat het nodig is. Het roer gaat: Orange Monday + OM Centers = Time To Change NL 🙂

 

 

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Acceptatie psychische klachten, Code Oranje, Depressie, Diagnose, Gezondheidszorg, Vitaliteitfactor©, Zelfstandige zorgprofessional, ZZP en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s