Wat is een GGz Plus-instelling en waarom is dit nodig? #GGz #Gezondheidszorg #123methode©

Hoe vaak ik de afgelopen 2 jaar niet te horen hebben gekregen dat de Geestelijk Gezondheidszorg (GGz) niet goed functioneert, dat er te veel foute diagnoses worden gesteld, dat de behandelingen te lang duren, wachtlijsten te lang zijn … ik kan nog wel even doorgaan. Dat ben ik niet van plan …

Blog Ggz-Plus OMC - Quote Einstein - Orange Monday Centers

Ik vind dat de GGz prima haar werk doet, dat er veel mensen binnen de GGz meer dan prima hun werk doen. In mijn vocabulaire komt het woord prima echter zelden voor. Bijvoorbeeld: “Ik heb prima gegeten” of  “Dat was een prima gesprek”. Voor mij zit in het woord prima het gevoel dat het beter kan, het is een 6,5 en geen 7,5 en zeker geen 9 of 10! Met veel zaken in het leven kunnen we genoegen nemen met een 6,5. Een ruime voldoende dus. Maar … NIET met onze gezondheid.

Mijn vader leed aan hartfalen, hij kreeg de beste hulp die mogelijk was in het St. Antonius Hartcentrum. Hij was in prima handen. Sterker nog, niet prima, niet goed maar uitstekend. Dat is wat iemand wil als hij ziek is. Mocht het toch eindig zijn, dan in de beste handen, toch? En … ook met psychische klachten!

Wat is een GGz Plus-instelling – Dat is een GGz-instelling die zich, zoals het woord al zegt, zich NIET alleen bezighoudt met Geestelijke Gezondheidszorg maar naast de mentale zorg ook de fysieke gezondheid beoordeelt EN rekening houdt met de omstandigheden waarin de cliënt leeft.

Banner GGz plus - OM Centers - definitief

De plus staat dus naast mentale gezondheid voor:

 1. Fysieke Gezondheid
 2. Sociaal-maatschappelijke omstandigheden
 3. Financiële- en juridische omstandigheden

Orange Monday Centers (OMC) heeft na 2 jaar onderzoek voor deze opzet gekozen. Niet weer een GGz-instelling die het anders gaat doen dan de grote reguliere instellingen zoals Parnassia (Den Haag), Altrecht (Utrecht) of GGz Centraal (Amersfoort) om er maar eens drie te noemen.

OMC kiest bewust voor GGz-Plus en heeft daarvoor de 123-methode© ontwikkeld. In het ondernemingsplan van OMC kunt u er meer over lezen, maar in het kort komt het er op neer dat mensen met bijvoorbeeld een burn-out of depressie binnen 90 dagen weer ‘op de been’ zijn.

 1. Stabilisatie; Rust – Reinheid – Regelmaat (3 R’s)
 2. Inventarisatie; Overzicht – Orde – Oplossing (3 O’s )
 3. Preventie; Samen – Toekomst – Overzicht – Preventie (STOP)

Na 90 dagen wordt samen met de cliënt een maatwerkprogramma ontwikkeld om aan zijn of haar ‘zwakke’ punten te werken. Dit is voor iedereen anders. Bij OM Centers bent u in de beste handen!

Banner GGz plus - 123-methode 2

Waarom een GGz-Plus aanpak? Omdat te veel mensen tussen het wal en het schip belanden. En dat is nooit fijn en al helemaal niet als je psychische klachten hebt. Mensen horen niet op wachtlijsten, iedere Nederlander verdient de beste fysieke en mentale zorg die nodig is en zo snel mogelijk.

Regelmatig worden mensen met fysieke klachten behandeld voor psychische klachten en andersom. Dit zou niet meer mogen in de 21ste eeuw waar communicatie op het hoogste punt staat ooit. Bijna elke Nederlander heeft een smartphone of een laptop waarmee ze alle informatie kunnen binnenhalen die ze willen. Maar psychische klachten horen nog steeds bij de slechtst (wetenschappelijk) onderzochte medische klachten.  En nu wordt ook daar nog op bezuinigd.

Anders omgaan met de beschikbare middelen (mensen, geld en methodiek) is dan een belangrijke taak. Een zo efficiënt mogelijke behandeling (direct wanneer het nodig is) is daar één van.

Banner GGz plus - OM Centers - DNA1

Hoe een GGz Plus-instelling realiseren? Na jaren onderzoek hebben wij besloten te kiezen voor een vorm van franchise: Faciliterende franchise. Zelfstandige professionals in GGz en Zorg die onder één merk samenwerken in een landelijke formule: Orange Monday Centers – kortweg OMC.

Vanaf volgende week start de werving van de ZZP’ers. Van psychiater tot spv’er, van huisarts tot fysiotherapeut en van NLP-coach tot vaktherapeut. Check het ondernemingsplan voor de ruim 15 functies.

OMC start met één vestiging (hoofdkantoor) in de provincie Utrecht en van daar uit wordt in elke provincie een OMC regiokantoor geopend. Eind 2015 hebben wij dan een landelijke dekking. Vanaf 2016 worden de ‘witte vlekken’ ingevuld en gaan wij ook over tot het openen van wijkgerichte vestigingen in de grote steden en lokale vestigingen in kleinere plaatsen (zie kaart)

OMC regiokantoren Nederland versie MET naam steden +logo + oranje lijn

Hoe ziet ons en uw (mogelijke) pad er uit? Iedereen die zelfstandig professional is in GGz en Zorg, maar ook coaches die werken voor het bedrijfsleven zijn welkom om te reageren op de advertenties van onze partner die verantwoordelijk is voor de werving en selectie.

Ben je nu in loondienst in de (geestelijke) gezondheidszorg, maar overweeg je al een tijdje de stap te maken naar zelfstandig ondernemerschap, dan is dit wellicht een mooie mogelijkheid. Download ons ondernemingsplan door op onderstaand logo te klikken!

Blog Apollo - Ondernemingsplan OM Centers - Omdat het nodig is ...

Bedankt voor het lezen en wij zijn benieuwd wat u van het ondernemingsplan vindt. Kritiek, liefst opbouwend, is van harte welkom!

Positieve groet, Martin
Time To Change - Time To Talk

PS. It’s Time To Change NL! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga het gesprek aan … maak psychische klachten zichtbaar, omdat het nodig is. Het roer gaat: Orange Monday + OM Centers = Time To Change NL 🙂

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #OM Denken, Acceptatie psychische klachten, Code Oranje, Diagnose, DSM 5 (Nederlandse vertaling), Geestelijke Gezondheid, Gezond werk zonder stress, Gezondheidszorg, Het roer gaat OM!, Orange Monday, Orange Monday Kids, Psychische diagnose, Psychische klachten, Time To Change NL, Vitaliteitfactor©, Zelfstandige zorgprofessional, Zorgverzekeraars, ZZP en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Wat is een GGz Plus-instelling en waarom is dit nodig? #GGz #Gezondheidszorg #123methode©

 1. Yvonne zegt:

  Hoi Martin, ikzelf ben bij het CIP in Groningen: Centrum Integralen Psychiatrie http://www.centrumintegralepsychiatrie.nl/ Daar wordt ook op een andere manier met cliënten om gegaan. O.A Mindfullness, Compassie training, Yoga, kruiden preparaten, maar ook psychotherapie e.d. Het is goed dat ook jij verandering wil aanbrengen in de gevestigde orde.

  Ik heb wel een paar punten, die ik hier niet wil opschrijven. Is er een manier om met je te mailen?

 2. Wilma zegt:

  Beste Martin,
  De plannen lijken heel mooi en ambitieus. We volgen de ontwikkelingen met interesse. Misschien is er samenwerking mogelijk, daar wij ondersteuning bieden en ontwikkelen die aansluit bij de GGz (plus).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s