Mindset! Van voetbal tot GGz … It’s all in the mind!

Update 12 juli – ‘Psychologie van de koude grond’ noemen ze dat, Louis van Gaal tovert weer iets uit zijn hoge hoed! Voor het eerst (sinds 1934) een toernooi ongeslagen verlaten. Winst of gelijkspel is dus het doel van vanavond tegen Brazilie. Van Gaal maakt de strijd om de 3e plaats belangrijk. Cool! Ook mindset dus … Veel plezier vanavond 🙂

Blog 8 juli 2014 – De afgelopen weken is iedereen in Nederland van de ene in de andere verbazing gevallen: ‘wat gebeurt hier allemaal?’  en .. ‘We blijven winnen’. Een kleine psychologische analyse van mijn kant, want er zijn ‘geheimen’ in het voetbal die er voor zorgen dat de kans op het winnen van een wedstrijd groter wordt. Dit geldt ook voor het leven trouwens …

Blog voetbal - Coach van Gaal - Mindset - Orange Monday + tekst

Het succes van Oranje en van Gaal
Als u de kranten heeft gelezen, de interviews heeft gehoord en zelf de wedstrijden heeft gekeken dan zijn er een aantal zaken die opvallen dit toernooi:

 • Nederland is één team – 21 spelers hebben al gespeeld
 • Teamspirit – Robben natuurlijk leider, assisteert een geniale coach
 • Nieuwe speelstijl – Hollandse school (deels) over boord
 • Spelers in topvorm en van meerwaarde, Robben, Van Persie en Sneyder
 • Een analytische coach die zich niet door de ‘buiten’-wereld laat beïnvloeden
 • Gouden wissels – laatste van Tim Krul, uniek in geschiedenis WK

We kunnen zo wel verder gaan … superlatieven schieten tekort. Nederland heeft 5 wedstrijden al succesvol afgesloten en gaat dat ook doen bij de laatste 2 wedstrijden, morgen tegen Argentinië en uiteraard tijdens de finale! Zowel spelers als de meerderheid van het Nederlandse volk zijn overtuigd: we halen de finale. Ruim 30% van de Nederlanders denkt dat we ook wereldkampioen worden. Dat is wel anders geweest.

Blog Voetbal - Banner OM Centers - Tim Krul - Orange Monday - definitief

Dat is wel anders geweest
Vanaf medio mei is het Oranje team al bij elkaar. De kansverwachtingen waren toen in één zin te benoemen: ‘als we de poule des doods maar overleven’. Ongeveer 2% van de Nederlanders dacht toen dat we wereldkampioen zouden worden. Optimisten zijn er altijd!

Het team deed anders. De spelers vonden de underdogpositie ideaal en de gestelde doelen van de KNVB zouden worden gehaald. Een winnaar heeft altijd gelijk en van Gaal nu zeker, de halve finale, het doel van de KNVB is gehaald. Van Gaal had echter een ander doel, namelijk: wereldkampioen! Met een elftal met deze kwaliteiten is dat ook haalbaar en waarom zou je ‘slechts’ van een halve finale uitgaan als je ook wereldkampioen kan worden? Het gaat toch om het bereiken van de top?

Blog voetbal gaan voor de top - berg - Orange Monday 2

Tijdens het WK viel mij één woord op: mindset
Een wonderwoord? Nee, mindset komt uit de VS en de definitie is via Wikipedia:

“In decision theory and general systems theory, a mindset is a set of assumptions, methods, or notations held by one or more people or groups of people that is so
established that it creates a powerful incentive within these people or groups
to continue to adopt or accept prior behaviors, choices, or tools”

Mindset is een theorie waarbij wordt uit gegaan van aannames, methodes en relevante notities om een bepaald gedrag succesvol toe te passen. Acceptatie van eerder gedrag, keuzes  en middelen (vrije vertaling).

Meestal wordt ‘gewerkt’ aan de mindset van een individu, maar tegenwoordig wordt ook de collectieve mindset toegepast. Bij een collectieve mindset is het belangrijk dat iedereen ‘mee gaat’ in de mindset doelstellingen. Vallen er mensen buiten de boot dan ondermijnt dat de groepsmindset.

Blog Voetbal - the-2precent-mindset

Mindset en communicatie
Uiteraard ken ik niet de ingrediënten van de mindset van het Nederlands elftal, maar succesvol zijn ze. Wat daarbij opvalt, is dat alle spelers (op 2 na) nu al mee hebben gespeeld op het WK. Van Gaal ‘gebruikt’ bewust al zijn spelers en kijkt niet naar rangen of standen (zie wissel Van Persie). Het gaat om het gemeenschappelijk doel. Dat gaat gehaald worden. Het spel is niet zoals ‘Nederland’ hoort te spelen, maar hadden ze volgens de ‘Hollandse School gespeeld dan zaten de spelers waarschijnlijk al thuis.

Daarnaast is het taalgebruik opvallend dit toernooi. De spelers en de coach gebruiken positief taalgebruik, hebben een positieve houding en stralen succes uit. Imponeren van de tegenstander is belangrijk  (doen de Duitsers al jaren). Keeper Tim Krul deed het in optima forma, goed afgekeken van Hans van Breukelen (vingertje naar het oog) en indoctrinatie van de spelers die de penalty moesten nemen. Krul ‘dirigeerde’ ze als het ware naar de hoek die hij wilde. Het resultaat weten wij, 5x in de goede hoek en 2 keer een penalty gestopt. Prachtig 🙂

Blog Voetbal - Banner Houding Mindset - Orange Monday 3
Let op de houding van Costaricaan Umana (4) en die van Krul

Mindset en Geestelijke Gezondheidszorg (GGz)
Juist binnen de GGz is de mindset en het taalgebruik van de cliënt belangrijk. Waarom? Als een cliënt binnenkomt, zeker bij de gespecialiseerd GGz (2e lijns), dan is er iets behoorlijk mis. Belangrijk is dan om de cliënt zo snel mogelijk naar een goede mindset te krijgen. Op het moment van binnenkomst is alles zwart, verdrietig en zonder toekomst.

De kunst is om (via grijstinten) weer naar wit te gaan, een toekomst te creëren en weer een lach op het gezicht te krijgen van de cliënt. De behandeling gaat dan 100% sneller en dat is zo logisch als wat,  toch? Voorbeeld: op een dag als vandaag, 15-17 graden, regen … het is toch zomer? Menigeen zal denken: “pfff wat een dag”. Als je dan weet dat het donderdag weer 25 graden is (met een beetje regen) dan heb je een totaal andere mindset. Niet blijven hangen in het verleden en gaan voor een betere toekomst.
Leven in het nu met visie dus 🙂 Net als OM Centers …

Orange Monday - Oranje mannetje staat op GGZ 2Klik op de afbeelding voor de site van Orange Monday Centers

OMC Linguïstische methode©
Naast een juiste mindset is taalgebruik net zo belangrijk. Naast de bekende cognitieve methodes zal binnen OM Centers ook de Linguïstische methode© ingezet worden. Taal beïnvloedt de mens normaal al enorm, maar zeker als hij wordt behandeld voor psychische klachten.

Woorden als ‘moeten’ en ‘proberen’ zouden uit het woordenboek van de GGz-behandelaar MOETEN. Waarom? ‘Moeten’ is, zeker in het vrije Nederland, een woord dat averechts werkt. En ‘proberen’? `Dat doen hondjes ook´, zei mijn moeder. Kansloos! Als je ‘probeert’ beter te worden dan is de kans daarop kleiner dan als je zegt ‘ik ga beter worden’. Dan gaat de cliënt uiteindelijk ook geloven dat er een betere toekomst voor hem is.

Motto OMC: Coachen naar een positieve levenshouding en een gezonde levensstijl 🙂

Fijne wedstrijd morgen tijdens Nederland-Argentinië en … op naar de finale!
Wordt 2014 net zoals 1988? It’s all in the mind, vraag maar aan van Breukelen!

Positieve groet, Martin

PS: Wordt donateur of steun Orange Monday met een eenmalige gift!
Lees Code Oranje voor GGz of ga gelijk naar de site!
Klik op de afbeelding! Thanks 🙂

Blog Verkeerde Diagnose - eenmalige gift - Orange Monday

 

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Geestelijke Gezondheid, Orange Monday, Orange Monday Kids, Psychische diagnose, Uncategorized, Vitaliteitfactor©. Bookmark de permalink .

5 reacties op Mindset! Van voetbal tot GGz … It’s all in the mind!

 1. martialartssuccesacademy zegt:

  Hoi Martin,

  Een goede mindset hebben of een goede mindset creëren is volgens mij de sleutel tot succes.

  Wat je ook voor elkaar wilt krijgen het begint met de juiste mindset! Ben er momenteel een boek over aan het schrijven met de naam ‘Black Belt Mindset’ ofwel eeuwenoude vechtkunst principes toegepast op het dagelijkse leven van nu 😉

  Fijne wedstrijd vanavond!

  Youri

 2. Hoi Martin, Dank voor je artikel! Ik kwam het tegen in mijn zoektocht naar hoe de lessen van Van Gaal te gebruiken bij teamvorming en groepsvorming in het onderwijs!
  En het doel is behaald! Mooie wedstrijd!

  groet,

  Jelly

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s