De GGz brokkelt af, wachtlijsten lopen op, jeugdhulp onzeker, maar … wel een nieuwe franchise formule!

Afgelopen zondag schreef ik het, na wat nu gebleken is, het succesvolle blog “Wat een verhaal … is dat echt gebeurd?”, tientallen reacties, honderden lezers en de retweets kon ik niet meer bijhouden. Iedereen bedankt! Een titel die aanspreekt waarschijnlijk. Het is mijn eigen verhaal te zijn (lange versie in boekvorm verschijnt in 2015 – zie het blog) en ik kreeg van veel mensen te horen dat openheid goed is als je psychische klachten hebt. Het doel van Orange Monday!

Vervolgens werd dinsdag het blog van Bianca van Beugen (gastblogger van Orange Monday) gepubliceerd. Een blog met de titel “Niet normaal is volgen de ‘normale’ verdeling”. Een uitstekend en relevant blog voor iedereen met psychische klachten, lezen dus!  Een groot deel van het gedonder over stigma gaat over, ben je normaal of niet, ben je anders. Bianca en ik zijn allebei anders .. we gaan er mee aan de slag en leggen ons neer bij de situatie! Mooi commentaar ook van psychiater Menno Oosterhof, die tot 2x toe een reactie geeft.

Blog Positief - Niet normaal volgens de normale verdeling-grafiek-orange monday klik op de afbeelding voor het blog van Bianca van Beugen

Dan de Geestelijke Gezondheidszorg (GGz) – De titel van dit blog is negatief. In mijn blog “Noodklok luidt voor GGz … Code Oranje” geef ik dat ook aan. De GGz staat op een kruising, de datum 01-01-2015 wordt als een zwarte dag gezien in de GGz. Zorgverzekeraars, transitie, gemeenten enzovoort, als iemand uit de GGz een tweet verstuurt met een negatieve kreet, gegarandeerd 20 of meer retweets. En eerlijk is eerlijk, de kranten en nieuwssites staan er vol van: negatief nieuws over GGz.

Als ik dan kijk naar de intro van mijn blog heb ik maar één vraag: “Wie doet er wat aan?”. Leggen wij ons neer bij wat er gebeurt? Moeten cliënten in GGz en JeugdGGz (nu Jeugdhulp) dan ook werkelijk de dupe worden? Uiteraard zijn er veel mensen aan het werk om te zorgen dat de jeugdhulp in de gemeenten geregeld is. Zij zijn aan het werk met passend onderwijs voor onze kinderen met psychische klachten en bijvoorbeeld de Wmo. Wat mij stoort, is het negatieve beeld dat wordt geschetst.

Blog Positief Angst Kinderen - OM Centers

Positief realistisch denken – Graag introduceer ik een nieuwe term. Positief realistisch denken. Niet denken in onmogelijkheden,  maar in mogelijkheden. Wat positief is ook belichten. Voorbeeld; het rapport van BDO Zorg, de accountantsgroep plaatst een rapport op internet en geeft aan dat 60% van de gemeenten de zaken omtrent de transitie nu al op orde heeft voor 01-01-2015.

In de media wordt alleen 40% NIET belicht, laten we daarmee stoppen, daar schiet niemand wat mee op, de gemeenten niet, de behandelaars niet en de cliënten niet. Er wordt een angstscenario geschetst waarvan nog maar de vraag is of het uit gaat komen. Ik denk van niet, er zal vast veel mis gaan, maar ook veel goed, laten we ons daarop richten. De vinger leggen op een zere plek, prima! Maar de burger (en zijn kinderen) bang maken, niet doen!

Blog Positief - Realistische denken - OM Centers met tekst

Samenwerking GGz noodzaak – Tenslotte, wat mij blijft opvallen is dat ‘iedereen’ toch voor eigen parochie lijkt te preken. Dat kan ik mij voorstellen in tijden van crisis, maar dat samenwerking soms zo ver te zoeken lijkt, is diep en diep triest gewoon. Het gaat hier niet om winstgetallen of ego, het gaat hier om zorg voor mensen met psychische klachten. Zorg die mensen nodig hebben. Of dat nu GGz, jeugdhulp of passend onderwijs is, laten wij elkaar bijstaan en helpen waar het kan. Dat is wat nodig is, niet samenwerken om er beter van te worden, maar voor een gemeenschappelijk belang. De zorg van volwassen en kinderen binnen de geestelijke gezondheidszorg. Samen Sterker!

Blog positief - samenwerken in één richting - OM Centers

Orange Monday – de kogel is door de kerk – Sinds januari 2013 is gewerkt aan een nieuw concept voor de geestelijke gezondheidszorg. Basis van het concept is samenwerking. Waarom? Omdat het anders niet mogelijk is om een brede verandering in de GGz en Zorg te realiseren. Wat gaat Orange Monday doen? Wij introduceren deze zomer (vanaf juli 2014) een nieuwe GGz Plus-instelling in Nederland. De werving start binnen nu en een paar weken. Orange Monday start met 22 vestigingen verspreid in Nederland die in 2014 en 2015 geopend gaan worden. In elke grote stad (boven de 50.000 inwoners) komt binnen 3 jaar een vestiging. Hoe?

OM Centers Formuler voor vernieuwing in GGz en Zorg - origineel + logo
Deze zomer start de campagne voor de werving van franchisenemers (partners) voor OM Centers. De vestigingen krijgen een nieuwe naam die volgende maand via de pers wordt gelanceerd.  Een naam die lading dekt, behandelingen voor geestelijke en lichamelijke gezondheid. Gaan voor die gezondheid en niet de klachten. Eigen regie van onze cliënten staat voorop en de behandelteams bestaan ook uit mensen uit de geestelijke en lichamelijke gezondheidszorg. Allemaal vakkundige zorgprofessionals die binnen hun eigen praktijk samenwerken onder één naam: Orange Monday Centers. En .. geen wachtlijsten!

Waar gaan we open? – De vestigingen worden in 3 fase geopend, onderstaand fase 1 (2014) en fase 2 (2015) in 2016 worden in fase 3 de ’witte vlekken’ op de kaart opgevuld.

OM Centers spreiding vestigingen 2014-2015

Een hele klus, maar het team van partners van Orange Monday Centers staat er voor klaar. Deze zomer geen vakantie maar een mooi doel; het openen van 11 OM Centers, omdat het nodig is en omdat er iets gedaan moet worden voor een betere GGz.

Wilt u nu al weten wat wij gaan doen? Stuur dan een mail naar info@orangemonday.nl en u ontvangt ons OMC Business Plan. De werving van de franchisenemers wordt gedaan door éé van onze partners en start medio juli. Wij zijn er klaar voor, u ook?

Positieve groet, Martin

 Blog Verkeerde Diagnose - eenmalige gift - Orange MondayPS: Heeft u stichting Orange Monday Foundation al gesteund met een eenmalige gift? Meer weten lees Code Oranje voor GGz of ga gelijk naar de site! Klik op de afbeelding! Thanks 🙂

 

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #OM Denken, Acceptatie psychische klachten, Code Oranje, Geestelijke Gezondheid, Gezond werk zonder stress, Orange Monday, Politiek en beleid, Psychische klachten, Zorgverzekeraars, ZZP en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op De GGz brokkelt af, wachtlijsten lopen op, jeugdhulp onzeker, maar … wel een nieuwe franchise formule!

 1. Ab Ovo zegt:

  Jammer dat ik dat succesvolle blog gemist heb,
  ik lees nooit oude blogs
  blogs zijn tijdgebonden

  • Beste Ab, Dat blog is ‘tijdloos’! Ik vertel ‘mijn verhaal’ over mijn eigen bipolaire stoornis en de uiteindelijke oprichting van Orange Monday 🙂 Is (nog) niet tijdgebonden!

 2. Je blog was al gied, aanrader “oude blog” tich maar even te krzen. Succes met de vestekde doeken! Trots hier een klein onderdeel van te zijn met mijn bligs 😉
  Succes.m

 3. Pingback: Een zwarte dag voor Nederland … en 45 jaar #Apollo 11- Lancering @OMCenters | Martin Jan Melinga

 4. Tom zegt:

  Misschien voor u als franchisegever leuk: Flynth en De Clercq advocaten organiseren op 11 september a.s. een bijeenkomst ‘McZorgverlener: Franchising & Zorg’ in Leiden. http://denationalefranchisegids.nl/agenda/bijeenkomst-mczorgverlener-franchising-zorg/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s