Wat een verhaal … is dat echt gebeurd? Verslag van een gesprek …

Laatst vroeg mij iemand (laten wij hem Robert noemen): “wat is dat die Stichting Orange Monday?” Ik raakte in gesprek en Robert werd steeds stiller. Op een gegeven moment zegt Robert: “daar is toch de geestelijke gezondheidszorg (GGz) voor? Daar kan je toch terecht als je psychische problemen hebt?” “Ja, dat is zo”, antwoord ik, “maar psychische klachten heb je een leven lang en daar komt nog stigma bij ook”. Het laatste woord kende Robert niet. Ik legde hem uit wat stigma  met mensen doet. “Dus stigma is erger dan het hebben van psychische klachten?”,  vraagt Robert na mijn verklaring. “Het is gewoon discriminatie!”
Blog verhaal - homo stel psychische klachten stigma - steun Orange Monday

“Klopt; Mensen met psychische klachten worden net zo hard gediscrimineerd als homofiele mensen of andere mensen die ‘anders’ zijn. Net zoals bij onzichtbare ‘ziekten’, zoals psychische klachten.” Nu was Robert de weg kwijt. “Onzichtbaar?” “Ja, onzichtbaar. Ik zal een voorbeeld geven van een case waar Orange Monday mee te maken heeft gehad.”

Wat is er gebeurd? Het gaat om een man van middelbare leeftijd.  Een gezin, kinderen, een prima baan, leuke vakanties; kortom een leven dat iedereen graag wil hebben.

Blog verhaal - Happy Family - Steun Orange Monday

Zo’n 20 jaar geleden werd bij hem een diagnose gesteld (1997). De man, laten wij hem Jan noemen, heeft jarenlang medicatie gehad, maar op een gegeven moment  is hij gestopt met zijn medicatie en met de controles bij de GGz (2006). Jan dacht dat hij helemaal niet ‘gek’ was. Het woord stigma kende hij toen nog niet.

In de tussentijd (1999) veroorzaakte zijn ‘diagnose’ een echtscheiding. Zijn vrouw was er namelijk wél van overtuigd dat hij ‘iets’ had en kon niet meer met hem samen leven.  Jan gaat verder met zijn leven. Het lijkt goed te gaan en hij hertrouwt. Echter, in 2001 gaat zijn bedrijf failliet en het leven van Jan stort in.

Blog verhaal - Echtscheiding FAILLIET - steun Orange Monday

Zoals vaker komt ongeluk niet alleen. Ook dit huwelijk heeft geen lang leven. Mede door het faillissement en de scheiding zakt Jan verder weg in het ‘moeras’. Ligt het allemaal aan mij? Zijn zelfvertrouwen zakt verder en verder. De daaropvolgende jaren volgen er pieken en dalen in zijn leven en hij maakt in 2009 (na de tweede echtscheiding) zijn eerste zware depressie mee. Er volgen er nog 4, waarvan de zwaarste in 2011.

Financieel gaat het steeds slechter met Jan en hij belandt uiteindelijk in de bijstand.  Na zijn laatste depressie mag hij zijn kinderen niet meer zien. Jan  is ondertussen zijn bijstand kwijt en woont bij zijn moeder. Een maatschappelijk verval dat zijn weerga niet kent. Schulden lopen op en zijn sociale leven is geminimaliseerd tot 3 contacten; zijn moeder en 2 goede vrienden. Zij zijn de enigen die zijn verhalen nog willen aanhoren.

Blog verhaal - Interieur GGz aangepast - Steun Orange Monday

Vanaf 2011 is Jan weer onder behandeling van de GGz, maar krijgt een foutieve diagnose. Gelukkig wordt hij vanaf maart 2012 goed behandeld bij de GGz en wordt ‘stabiel’ dankzij medicatie. Jan is blij dat hij zo snel weer stabiel is (had hij het maar eerder gedaan) en vraagt aan de psychiater “hoe nu verder?”, waarop de psychiater aangeeft dat Jan maar naar de maatschappelijke dienst moest gaan.

Maar daar was hij al geweest en zij konden niets voor hem doen. Hier begon een lange weg; zijn maatschappelijke en sociale leven leken op een slagveld. Jan zag de rechtbank regelmatig van binnen, zowel om (na 3 jaar!) zijn kinderen weer te zien en zijn schulden op te lossen.

Blog Verhaal Vrouwe Justitia - rechtbank tekst - Steun Orange Monday

Ondanks het feit dat zijn diagnose een groot aandeel heeft in wat er maatschappelijk en sociaal is gebeurd, houden rechters daar nauwelijks rekening mee. Psychische klachten maken meer kapot dan je lief is. Jan wordt weer als ‘hersteld’ gezien en moet zijn problemen zelf oplossen. Een beetje lastig als het rechtssysteem geen rekening houdt met psychische klachten en de gevolgen daarvan. “Eigen verantwoordelijk”.

Jan heeft ondertussen hulp gekregen van een advocaat, die wel begrijpt wat het is om psychische klachten te hebben. Na jaren van strijd is er nu eindelijk licht aan het eind van de tunnel.

Veel dingen komen alleen nooit meer terug. De jaren , maanden en dagen dat hij zijn kinderen NIET heeft gezien. Hij weet niet eens meer hoe ze er uit zien anno nu. Foto’s heeft hij niet gekregen.

Blog Verhaal - omgangsregeling - Steun Orange Monday

Maatschappelijk en financieel kruipt hij langzaam uit het dal. Solliciteren (met een diagnose, een gat van 3 jaar in je CV en een leeftijd van 50 jaar) heeft weinig zin. Jan is ondernemer pur sang en pakt het ondernemerschap weer op. Met steun van familie , vrienden en zijn vriendin kan hij weer bouwen aan een toekomst. Hij heeft weer een huis, inkomen en een steady relatie. Kanttekening; hij ziet zijn kinderen nog steeds niet, maar er gloort  hoop voor de toekomst ….

Terug naar mijn gesprek – Robert was nu nog meer onder de indruk. “Waarom weten wij hier niet van?”, vraagt hij. Ik leg hem uit dat stichting Orange Monday nog maar pas bestaat (sinds september 2012). “We timmeren hard aan de weg, maar bij gebrek aan voldoende financiële steun is er nog veel werk te doen. Er zijn tienduizenden mensen zoals Jan die sociaal-maatschappelijk in de verdomhoek terecht komen”, voeg ik er aan toe.

Orange Monday en OMC code Oranje actie - oranje lijn

“Nog een klein vraagje Martin: wie was die man uit de case? Of mag je dat niet vertellen?”. In dit geval mag ik dat, Robert. Hij heet voluit; Martin Jan Melinga. Hij vond in 2012 dat het anders kan en anders moet en hij heeft stichting Orange Monday opgericht”. Robert reageert geïnteresseerd. “Wat een drama man … maar goed dat jullie er zijn!” en  “Wat kan ik voor je doen?”.

Antwoord: “Steun stichting Orange Monday met de actie #CodeOranje en doneer een eenmalige gift”.

Button Code Oranje - rond klik op de button voor een eenmalige gift

“Kan ik nog wat anders doen?” , vraagt Robert. “Natuurlijk! Word Orange Monday Ambassadeur en vertel iedereen wat wij doen en waarom wij het doen. Omdat het nodig is … Je kan ook donateur worden of je op een andere manier vrijwillig inzetten voor acceptatie van psychische klachten”, vertel ik Robert.  “Ik ga de site lezen”, en voegt er aan toe:  “Je zou er een boek over moeten schrijven!”. “Dat doe ik :-)”, antwoord ik.

Robert bedankt me voor het gesprek. “Jij ook en bedankt voor je gift!” 🙂

Positieve groet, Martin

 

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #OM Denken, Acceptatie psychische klachten, Bipolaire Stoornis, Code Oranje, Depressie, Diagnose, Echtscheiding, Faillissement, Geestelijke Gezondheid, Gezondheidszorg, Omgangsregeling, Omgangsregeling kinderen, Orange Monday, Orange Monday Kids, Over Martin Jan Melinga, Psychische diagnose, Psychische klachten, Samen Sterk tegen Stigma, STIGMA en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Wat een verhaal … is dat echt gebeurd? Verslag van een gesprek …

  1. Ik begon te lezen en dacht dit is het verhaal van Martin, en ja dat blijkt bij doorlezen. respect

  2. jusd zegt:

    Dit is op Jusd herblogd.

  3. Lana B zegt:

    Ik zoek naar woorden…ben er zo stil van….bewondering voor jou doorzetting!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.