Misleidend beeld geschetst over nieuw #pensioenfonds; Geen vrij #pensioen #ZZP’er ….

Door wie nu?
De 4 betrokken organisaties: ZZP Nederland, PZO (Platform Zelfstandige Ondernemers), FNV Zelfstandigen en Zelfstandigen Bouw tekenen een intentieverklaring met APG. De eerste vier ken ik nog wel, maar APG? Wie zijn dat …..

                        Blog Pensioen - logo ZZP Nederland - GGz Plus Nederland    Blog Pensioen - logo PZO - GGz Plus Nederland    Blog Pensioen ZZP - FNV-Zelfstandigen-logo1 - GGz Plus nederland    Blog Pensioen ZZP - ZelfstandigenBouw-Logo - GGz Plus Nederland

Dat even terzijde. Waar het nu om draait, is het volgende; een groep van 4 bestuurders die zegt de belangen van ZZP’ers te behartigen, ‘neemt’ beslissingen voor vrije ondernemers omtrent hun pensioen, let wel de oudedagvoorziening bedoeld als aanvulling op de AOW. En ‘wij’ kunnen kiezen uit één pensioenfonds …   

Voor de duidelijkheid
Iedere ZZP’er heeft een eigen reden om voor zichzelf te beginnen. Voor de meesten is dat ‘vrijheid’. Die is uiteraard minder vrij dan ‘wij’ allemaal denken. Regulering van onze overheid (VAR-verklaring) en andere regels verstikken die vrijheid. En nu ‘mogen’ we ook niet meer kiezen hoe en waar wij ons pensioen opbouwen. Een steekje los bij de bonden zou ik zeggen. Ik wil echt niet negatief zijn, maar als marketeer heb ik geleerd dat kiezen minimaal uit drie is. Eén is geen keuze, maar een opgelegd pandoer.

En wat houdt die intentieverklaring dan in? Wat gaan de organisaties betekenen voor hun leden? Ik snap de goede bedoelingen van de 4 organisaties, maar help je hier nu een ZZP’er mee? Natuurlijk, de opbouw van pensioen krijgt vaak te weinig aandacht van de ZZP’er, maar dat heeft vaak andere redenen. Te weinig inkomsten, genoeg gespaard/ opgebouwd in de loondiensttijd, een partner met een goed pensioen, noem maar op. Maar zeker niet het feit dat wij geen pensioen op kunnen bouwen, omdat er geen pensioenfonds is voor ZZP’ers. Vrijheid blijheid.

Blog Pensioen ZZP geen ei van columbus - GGz Plus Nederland

Misleiding ZZP’er
Er zijn drie belangrijke zaken die ik discutabel vind:

  1. De berichtgeving in de media is gekleurd en misleidend voor ZZP’ers. Het pensioenfonds APG wordt gepresenteerd als het ei van Columbus ten koste van tientallen andere aanbieders.
  2. Het is principieel onjuist om pensioengeld aan te wenden als uitkering voor arbeidsongeschiktheid. Ondermijning van pensioen is het gevolg, gaten vullen met gaten …
  3. Het is pertinent incorrect dat belangenorganisaties voor ZZP’ers de keuze maken voor hun leden wat betreft pensioen. De organisaties zouden keuze uit meer pensioenfondsen moeten bieden. Je zou bijna denken …

Punt 3 wil ik graag nog even toelichten. Ik stel de keuze voor APG niet perse ter discussie. Ik vind dat je als ZZP’er een keuze moet hebben. Of is de volgende stap dat de organisaties gaan voorschrijven dat wij allemaal in een Volkswagen moeten gaan rijden? Nee toch? Er zijn veel meer pensioenfondsen en ik vind dat de ZZP’er die keuze moet houden en niet ‘gestuurd’ moet worden door een belangenorganisatie, dat riekt naar belangenverstrengeling en daar zitten we nu net niet op te wachten in Nederland.

                         Blog Pensioen ZZP - Logo APG Pensioen - GGz Plus Nederland

Daarnaast, Nederland groeit naar 1.000.000 ZZP’ers, die waarschijnlijk ook niet allemaal bij één pensioenfonds willen zitten. “Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst”, zeggen verzekeraars, maar we weten allemaal wat er met pensioenfondsen is gebeurd en nog steeds gebeurt. Spreiding van risico belangrijk!

Tenslotte, wie is APG nu eigenlijk?
Nog even over APG … APG is sinds 1 maart 2008 het uitvoeringsorgaan van het ABP (Algemeen Burgerlijk Pensioenfond). Ik dacht al, ik ken die naam niet zo goed. Het ABP kennen we ondertussen wel, als er één pensioenfonds de afgelopen decennia de mist in gegaan, is het het ABP wel. ABP is overigens de grootste pensioenorganisatie in Nederland, in eerste instantie vooral voor ambtenaren, nu dus ook voor ZZP’ers, geen gelukkige keuze. Wellicht gestuurd door staatssecretaris Jetta Klijnsma?

Blog Pensioen ZZP - verzekering parapluu - GGz Plus Nederland

Belangenvereniging GGz Plus Nederland
GGz Plus behartigt de belangen van zelfstandige professionals in de geestelijke en lichamelijke zorg. Vrijgevestigde behandelaars die voor een groot deel als ZZP’er werken, maar ook als zelfstandig ondernemer binnen een rechtsvorm. De vereniging is opgericht door ondernemers die zien dat steeds meer ZZP’ers in zwaar weer komen in de zorg.

GGz Plus Nederland is een belangenvereniging voor en door ondernemers. Een ZZP’er is een ondernemer en weet prima wat het beste voor hem of haar is. Ze hebben alleen goed advies nodig. De opbouw van een pensioenvoorziening is best ingewikkeld, en een klankbord is dan prettig, maar niet iemand die voor hem beslist. Dan was hij wel in loondienst gebleven, toch?

Blog Pensioen ZZP - hangmat - GGz Plus Nederland

Advies en monitoren
De behoefte die GGz Plus Nederland ziet, is een goed advies en goede monitoren met betrekking tot het inkomen na de pensioensgerechtigde leeftijd. Als er een beschikbaar bedrag is (bijvoorbeeld fiscale oudedagsreserve) kan in overleg met de pensioenadviseur (van willekeurig welk pensioenfonds) het pensioen opgebouwd worden.

Eén van de grootste problemen bij ZZP’ers zijn de pieken en dalen in inkomsten. De meeste ZZP’ers hebben niet elke maand hetzelfde inkomen, dus een vast bedrag elke maand voor pensioenopbouw reserveren, is vaak lastig. Een flexibele opbouw van het pensioen is dan het antwoord, maar het kan ook bijvoorbeeld één keer per jaar. Honderdduizenden ondernemers zijn u voor gegaan. Een ZZP’er kan prima zelf kiezen …

Blog Pensioen ZZP - vereniging GGz Plus Nederland

Lidmaatschap GGz Plus Nederland
GGZ Plus Nederland gaat graag met u het gesprek aan aangaande pensioen, maar ook arbeidsongeschiktheidsverzekering (veel ZZP’ers hebben die niet), de beroepsaansprakelijkheidsverzekering en wat er nog meer komt kijken bij het beroep van vrijgevestigd behandelaar in de geestelijke en lichamelijke gezondheidszorg.

                              1. ggzplusnl-lidvan-logo                             1. zorgplusnl-lidvan-logo

                                                                           Klik op één van de logo’s en word lid!

Word nu lid van GGz Plus Nederland en laat u deze zomer adviseren door één van haar adviseurs. Ondernemers onder elkaar – een goed gevoel, toch?

Positieve groet,

Martin Jan Melinga
GGz Plus Nederland
Bestuurslid ondernemerszaken
M: 06 – 42 93 13 46
E: martinjan.melinga@ggzplusnederland.nl


[1] Om onze leden zo objectief mogelijk van informatie te voorzien, vindt u hier het artikel  “Een pensioenfonds speciaal voor zzp’ers”. 

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #OM Denken, Over Martin Jan Melinga, Politiek en beleid, Zelfstandige zorgprofessional, ZZP en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s