De noodklok luidt voor #GGz … code oranje! #CodeOranje

Als je als objectieve lezer de nieuwsberichten leest, kan er maar één conclusie zijn; het is echt code oranje (stormachtig weer) voor de Geestelijke Gezondheidszorg (GGz). Het ludieke karakter van de actie is dat het nu wordt gecombineerd met een, tot nu toe, succesvol WK voor Oranje. Evengoed is de actie heel serieus.

Blog Noodklok - Code Oranje voor GGz - Steun Orange Monday

Wat is er allemaal al gebeurd?
Geen vrije artsenkeuze meer in 2016, de transitie van de jeugdwet en de Wmo (met veel vertraging en ditto gevolgen), ZZP’ers die hun werk verliezen door het niet krijgen van een VAR-verklaring, bestuursleden van de NZa die moeten aftreden (en toch aanblijven), een nieuwe zorgverzekering die er niet beter op wordt, zomaar een greep uit wat er dit jaar al allemaal is gebeurd in de GGz. Zwaar weer, ofwel; code oranje.

Maar het is nog niet rood!
Orange Monday Foundation zet zich belangeloos in voor een beter klimaat voor mensen met psychische klachten, zowel maatschappelijk als qua behandeling. “Het kan anders, het kan beter! Omdat het nodig is …” de slogan van Orange Monday.

Hoezo noodklok?
Niet alleen de noodklok vanwege wat er al gebeurd is, maar ook wat er nog te gebeuren staat. En vooral, hoe gaan wij er mee om? Het lijkt er op dat de cliënt van zowel de GGz als de Jeugd GGz de dupe dreigen te worden van alle maatregelen die doorgevoerd gaan worden.

Volwassenen GGz
Als ik lees wat ons te wachten staat dan zie ik vooral een asocialere zorg in plaats van sociale. De zorgplicht van de overheid wordt met rasse schreden teruggedrongen.  De cliënt moet steeds meer zijn eigen broek ophouden. De zorgverzekering gaat ook anders worden (hoe weet nog niemand, behalve mevrouw Schippers) en GGz lijkt ten onder te gaan aan steeds meer regels en protocollen. Hoe zie je door de bomen het bos nog is de vraag. Daarvoor is Orange Monday. Regelmatig roepen mensen de hulp van Orange Monday in, omdat ze het niet eens zijn met de werkwijze van een instelling of organisatie.

Blog Noodklok - Code Oranje - Steun Orange Monday

Kinder- en jeugd GGz
Het is op dit moment nog volstrekt onduidelijke wat er vanaf 1 januari 2015 gaat gebeuren met de Jeugd GGz (dat uit het verzekeringspakket gaat). De gemeente gaat bepalen wat er gebeurt en hoe de invulling is. Ruim 40% van de gemeenten is er nog niet klaar voor en van de 60% die denkt dat ze er klaar voor is, moet nog blijken of dat zo is. Nu al vallen veel kinderen buiten de boot qua begeleiding, tel daar ook nog de nieuwe wet passend onderwijs (gaat deze zomer in) bij op en de resultaten zijn zichtbaar, kinderen worden afgewezen op scholen vanwege hun psychische klachten. Orange Monday (Kids) is er ook voor deze groep!

(Op 19 juni 2014 Ronde Tafel gesprek in de Tweede kamer – Onze steun hebben de mensen die daar hun verhaal gaan houden over de misstanden in het onderwijs voor mensen met psychische klachten – ook wel ‘thuiszitters’ genoemd, een groeiend aantal)

Daarom een nieuw initiatief in GGz
In deze zware tijden voor de GGz komt Orange Monday met een mooi initiatief:

OMC - Omdat het nodig isEen GGz Plus-instelling die louter en alleen door zelfstandige zorgprofessionals wordt gedragen. Een privaat initiatief voor een betere zorg. De combinatie van behandeling van geestelijke en lichamelijke klachten in één OM Center. Onderstaand een afbeelding van een OM Centersgebouw voor de toekomst, licht, transparant en met een oranje glans!

Blog Noodklok  - OM Centers gebouw van de toekomst - Steun Orange Monday                                       klik op afbeelding voor website OM Centers

De opzet spreekt veel mensen aan en wordt in de markt gezet door middel van een partnership dat “facilitating franchise” wordt genoemd. Iedere behandelaar die deelneemt in het centrum kan via een cafetariamenu meedoen onder één merknaam: OM Centers. Uitgaan van de vitaliteit van de cliënt, zo veel mogelijk eigen regie, geen wachttijden en een snelle resultaatgerichte behandeling. Ook voor de leden van GGz Plus Nederland een mooie formule.

Code Oranje – geef een eenmalige gift
Orange Monday Foundation is een private stichting zonder subsidie uit de branche of vanuit de overheid. Zij is dus afhankelijk van giften, donaties en sponsors. Door de inzet van vrijwilligers kan Orange Monday  op verschillende vlakken bijstand verlenen aan mensen met psychische klachten. Met uw gift kan Orange Monday nog meer mensen met raad en daad bijstaan.

Orange Monday - Code Oranje - OMC + OMF banner 4                                                   klik op de button voor uw gift

De gedachte achter Code Oranje
Het idee is dat ‘iedereen’ iets laat staan tijdens de wedstrijden van Oranje. Tijdens wedstrijden van Oranje wordt behoorlijk gegeten en gedronken. Als we dat voor één keer ietsjes minder doen, kan dat uitgespaarde bedrag, als gift, over worden gemaakt naar de rekening van Stichting Orange Monday.

Het motto van Code Oranje
De actie staat in het teken van “psychische klachten zijn onzichtbaar ..”. Dat lijkt logischer dan het feitelijk is. Voor veel mensen staan de klachten getekend op hun voor hoofd, iedereen kan het ‘zien’ wat meestal niet zo is. Daarnaast vinden wij dat stigma het meest veroorzaakt wordt omdat psychische klachten niet zichtbaar zijn. Help mee ze zichtbaar te maken, steun Orange Monday. Wordt ambassadeur, donateur of geen een eenmalige gift, er is nog heel veel werk te verzetten door Orange Monday, omdat het nodig is!

Blog Kika - Antonie Kamerling - rouwkaart + Steun Orange Monday lijnje

Vandaag speelt het Nederlands Elftal tegen Costa Rica – Wat kunt u dan doen? Meedoen aan de actie “Code Oranje” tijdens dit WK! De Orange Monday Foundation kan giften en donateurs goed gebruiken. Ook na het WK is je gift/donatie natuurlijk van harte welkom. Omdat het nodig is …

Button Code Oranje - rond

Iedereen kan te maken krijgen met psychische klachten, dus u ook!
Klik daarom op bovenstaande Code Oranje button en doe mee.

Positieve groet en dank voor uw steun.

Voorzitter – Stichting Orange Monday
Martin Jan Melinga

Time To Change - Time To Talk

PS. It’s Time To Change NL! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga het gesprek aan … maak psychische klachten zichtbaar, omdat het nodig is. Het roer gaat: Orange Monday + OM Centers = Time To Change NL 🙂

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #OM Denken, Code Oranje, Geestelijke Gezondheid, Het roer gaat OM!, Minister Schippers, Orange Monday, Orange Monday Kids en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De noodklok luidt voor #GGz … code oranje! #CodeOranje

  1. Pingback: De #GGz brokkelt af, #wachtlijsten lopen op, #jeugdhulp onzeker, maar … | Martin Jan Melinga

  2. Pingback: Psychische klachten zijn onzichtbaar …veel meer voorlichting en onderzoek nodig! #GGz #Stigma | Martin Jan Melinga

  3. Pingback: Diep geraakt door #zelfmoord Joost #Zwagerman! #Depressie dodelijk … | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s