Zorgwekkend: Verkeerde diagnose in GGz verlengt behandeltraject!

Ik heb er al eerder over geschreven, verkeerde diagnose in de GGz.  Het blog “Foute diagnose … en de gevolgen” (augustus 2013) is nog steeds één van mijn meest gelezen blogs. Waarom? Omdat mensen via Google terecht komen op deze WordPress blog site.

Een verkeerde diagnose is op veel manieren vervelend. Voor de cliënt (langere behandeltijd), voor de GGz-instelling (fout erkennen) en voor de zorgverzekeraar (extra dure behandeling). Bovendien één van de grootste veroorzakers van stigma! Wat mij betreft één van de heikele punten in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGz) waar veel meer aandacht aan besteed moet worden.

blog verkeerde diagnose -stigma-etiket - Einstein - Steun Orange Monday

Het positieve van een verkeerde diagnose? De oprichting van Orange Monday Foundation. De slogan is er niet voor niets “Omdat het nodig is!”.

Foute diagnose in het kort
Wat is het probleem van een foute diagnose? Doordat een aantal psychische klachten (in mijn geval stoornis) heel erg veel op elkaar lijken is het mogelijk dat er een verkeerde diagnose gesteld wordt. Als het gebeurt ,liggen de twee belangrijkste oorzaken bij cliënt EN/OF GGz-behandelaar;

  1. De cliënt vertelt te weinig. Dit kan zijn omdat hij niet kan (bijvoorbeeld depressie) of dat hij niet wil (schaamt zich er voor).
  2. De behandelaar heeft al snel de bijbehorende DSM-diagnoses klaar staan, is niet makkelijk van zijn mening af te krijgen (krijgt te weinig tegengas van cliënt) en gaat uit van de informatie van de cliënt (en/of omgeving in het meest gunstige geval).

Preventie foute diagnose in het kort
Het antwoord van Orange Monday is: stel de diagnose niet te snel, neem de tijd om goed in gesprek te komen met cliënt en betrek partner en/of kinderen bij de diagnose.  De tijd nemen is niet een consult van 15 minuten, maar bijvoorbeeld een week. Laat de cliënt wennen aan de nieuwe omstandigheden waarin hij verkeert. En behandel de cliënt als mens en niet als patiënt. Hij heeft (al of niet bewust) niet gevraagd om de problemen waarin hij zit.

Blog verkeerde diagnose - OMC_Totaaldiagnose_-_Stabiliteit - steun Orange Monday

Actie Code Oranje
De Orange Monday Foundation staat op de drempel van een nieuwe stap naar een betere GGz. Dit najaar wordt onze eerste GGz Plus-instelling geopend: OM Centers. Bovenstaand statement wordt vanaf dag één zoveel mogelijk bij ons doorgevoerd. Wij noemen dat de 123-methode©. In 90 dagen naar herstel is het doel. De zorgverzekeraars staan in 2015 wellicht in de rij. Vanaf dit najaar wordt de methode beproefd en wij verwachten er veel van.Button Code Oranje - rond

Aangezien deze methode dus niet volledig door de zorgverzekeraar wordt vergoed hebben wij vanaf vandaag “Actie Code Oranje” uitgeroepen. De situatie binnen de GGz is zorgwekkend en vraagt om een volledig nieuwe aanpak. Die gaan wij bieden, maar … daar is veel geld voor nodig.

Eenmalige gift of donateur of sponsor worden!
In het blog “Oranje Is voor ons allemaal” leg ik ook het hoe en waarom uit. Waar het om gaat is dat wij uw gift nodig hebben. Nu, morgen en volgende maand. Orange Monday is een private instelling en wij moeten onze (financiële) broek zelf ophouden.

Blog Verkeerde Diagnose - eenmalige gift - Orange Monday

De laagdrempelige actie van nu is eenvoudig uit te leggen.

Wat is het idee? Code Oranje voor Orange Monday
Het idee is  dat ‘iedereen’ iets laat staan tijdens de wedstrijden van Oranje. Wat bedoel ik daarmee?  Tijdens wedstrijden van Oranje wordt behoorlijk gegeten en gedronken. Als we dat voor één keer ietsjes minder doen, dan vragen wij u het bedrag, dat u anders zou hebben besteed aan al dat lekkers, over te maken naar de rekening van Stichting Orange Monday als gift. Is dat een goed idee!?

Blog Verkeerde diagnose -Button iDeal Orange Monday Via de ‘gift’ pagina van Orange Monday kunt u met iDeal doneren, ook handig!

Wat zou u kunnen laten staan voor Code Oranje?
Even wat voorbeelden van bedragen die u kunt overmaken (via iDeal) naar Orange Monday, we hebben de prijzen wat afgerond:

Oranje is van ons allemaal-opsomming2OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Over een paar uurtjes is het zo ver. Ik hoop dat in de uren voor en na de wedstrijd onze site oranje-gloeiend is door het vele bezoek en de vele donaties.

Blog Verkeerde diagnose - doneer banner geld - Steun Orange Monday

Als voorzitter van Orange Monday dank ik u bij voorbaat voor al uw steun. Met uw hulp kunnen wij nog meer mooie dingen doen voor onze cliënten. En voor nu: dat Oranje mag winnen tegen Spanje, we hebben een revanche verdiend, denk aan 1988!

Positieve groet en fijne wedstrijd vanavond, Martin

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Acceptatie psychische klachten, Bipolaire Stoornis, Code Oranje, Diagnose, DSM 5 (Nederlandse vertaling), Geestelijke Gezondheid, Orange Monday, Orange Monday Kids, Over Martin Jan Melinga, Psychische klachten, Time To Change NL en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s