GGZ Nederland ‘eist’ term GGZ op!? Rectificatie Telegraaf

Afgelopen maanden krijg ik steeds meer kritiek over het gebruik van de volgende 5 letters, 5 letters die blijkbaar gevoelig liggen in Nederland. De 5 letters zijn “de GGZ”. U denkt nu vast; ‘wat bedoelt die man nu weer?’ Een kort uitleg. In 2012 maakte ik professioneel kennis met de Geestelijke Gezondheidszorg (GGz) door de oprichting van stichting Orange Monday. Het kostte mij wat tijd om door het woud van afkortingen er achter te komen wie nu wie was binnen de GGz. Nu bijna 2 jaar later wordt letterlijk, “zwart op wit”, bevestigd dat er, helaas, echt een tweedeling in de Geestelijke Gezondheidszorg is. Ik zal het u uitleggen.

Blog GGZ - tweedeling GGz - GGz Plus nederland - kopie

GGZ met hoofdletters
De afkorting staat voor Geestelijke GezondheidsZorg. Taaltechnisch incorrect, maar voor mij duidelijk. Als je kijkt naar de belangrijkste GGz-organisaties, kom je uit bij GGZ Nederland. Op de site kijkend, zie je een ledenlijst (zie bijlage – Leden GGZ Nederland per 010114). Als je de lijst beter bekijkt (en de websites van de leden) is zichtbaar dat de afkorting GGZ met hoofdletters veel wordt gebruikt. Als je GGZ in je naam hebt, ‘hoor’ je bij GGZ Nederland.

 

De belangrijkste leden zijn grote reguliere GGz-instellingen, zoals GGZ Centraal hier dicht bij mij  in de buurt (Amersfoort). Instellingen met 1.000 medewerkers of meer. GGZ Centraal, met zo’n  2500 medewerkers (fte) en een omzet van € 213.604.205 (2012), betaalt ongeveer  € 225.000,- per jaar contributie. Redelijk dure vereniging dus. En GGZ Centraal is nog niet eens de grootste! Overigens zijn deze bedragen niet te vinden in het jaarverslag van GGZ Nederland of die van grote GGz-instellingen … Het jaarverslag van GGZ Nederland vertelt ons dat de contributie € 8.002.541,- is en de totale inkomsten (inclusief subsidies) € 10.781.538 bedraagt. Een rijke ‘club’ dus!

Blog GGZ - GGZ Nederland - GGz Plus Nederland - kopie - kopie

Voor nu de cijfers, belangrijker voor mij is dat veel leden allemaal GGZ-‘fabrieken’ zijn waar het ‘anders kan en anders moet’, de draaideurpatiënten komen vooral daar veel voor. Als ik mijn blogs schrijf over een nieuwe methode van diagnose of een andere behandeling, bedoel ik de GGZ met hoofdletters, oftewel, ik geeft toe generaliserend (er zijn ook ‘goede’ bij), de leden van GGZ Nederland. En veel belangrijker, deze ‘club’ eigent zich de naam GGZ met hoofdletters toe en … vindt dat zo belangrijk dat zij zich distantieert (nu zelfs openlijk) van de kleine GGz-instellingen.

Blog GGZ - logo_header-landelijk-platform-ggz - GGz Plus Nederland

Daarnaast heeft GGZ Nederland ook nog eens een dikke vinger in de pap van stichting Samen Sterk tegen Stigma, Fonds Psychische Gezondheid en de grootste cliëntenvereniging, kortweg LPGGz of Platform GGz (hier wel met kleine :-)).
Of ze zijn (mede) oprichter of bestuurder. Kortom, de ‘macht’ binnen GGz is redelijke geconcentreerd, misschien wel de reden dat er zo weinig verandert.

GGz met een kleine z
Zoals u wellicht weet, ben ik samen met een aantal partners bezig een GGz Plus-instelling op te richten (OM Centers; zie blog over psychiater Jim van Os). Bij onze research kwamen wij dus achter bovenstaand verhaal. Als u de ledenlijst van GGZ Nederland bekijkt, ziet u dat ook veel GGz-instellingen GEEN lid zijn. Waarom? Omdat ook zij niet achter het beleid van GGZ Nederland staan. Veel (kleine) instellingen hebben gekozen zonder het lidmaatschap (en dus de lobby) hun instelling vorm te geven.

logo ggz plus ned

Voor ons reden genoeg om de vereniging GGz Plus Nederland op te richten. Niet om de strijd aan te gaan, maar om samen te werken aan een betere Geestelijke Gezondheidszorg in Nederland. Alle (kleine) instellingen in Nederland binnen de (Geestelijke) Gezondheidszorg die nog NIET zijn aangesloten bij een belangenvereniging zijn welkom (de anderen ook uiteraard), net als alle (zorg-) professionals in de geestelijke en lichamelijke gezondheidszorg.

Het kan niet zo zijn dat het beleid binnen de Geestelijke Gezondheidszorg wordt bepaald door één club, waar juist de grootste instellingen lid van zijnen het beleid bepalen voor iedereen binnen de hele branche GGz. GGZ Nederland zegt voor iedereen te praten, maar als het woordje GGZ/GGz ‘misbruikt’ wordt door een landelijke krant, dient die krant een rectificatie te plaatsen omdat …. “GGZ Crisis Care is een private instelling en als zodanig NIET verbonden aan GGZ Nederland”. Dat is ook weer duidelijk, toch?

Blog GGZ - rectificatie Telegraaf - GGz Plus Nederland - kopie

Wat stond er in de krant?
Het artikel HAD als kop ”Verbied drugsfestivals – GGZ-directeur wil harde aanpak”. Het gaat hier om Dick Trubendorffer, directeur van GGZ Crisis Care. Lees het artikel op Telegraaf digitaal. Saillant detail is dat wij lezen wat wij opgediend krijgen. In het artikel op de website van de Telegraaf is de tekst namelijk al aangepast. In dit geval leuk dat ik de Telegraaf dagelijks lees. Daar kunnen ze niet ‘even’ een tekstje aanpassen. GGZ Nederland vond dat het woordje ‘de GGZ’ misbruikt was in het artikel en eiste een aanpassing (digitaal) en een rectificatie in de krant.

Blog GGZ - oorspronkelijke kop Telegraaf - GGz Plus Nederland - kopie

Is de merknaam ‘GGZ’ alleen voorbehouden aan GGZ Nederland?
NEE! Natuurlijk niet. Het gebruik van een sectornaam als merknaam is natuurlijk al per definitie ridicuul, maar deze opeisen voor alleen de leden van GGZ Nederland is nog gekker. Ik zoek geen ruzie met GGZ Nederland, maar duidelijkheid voor de cliënt binnen de GGz is wel handig. Als je geen lid bent van GGZ Nederland, ben je dan geen volwaardige instelling? Mag je de naam dan niet gebruiken? Krijgt GGz Plus Nederland binnenkort ook een brief van GGZ Nederland? Leg ik nu op alle slakken zout?

Regulier GGZ versus kleine GGz
Voor mij als blogger wel weer een teken aan de wand dat GGZ Nederland het goed voor HAAR leden opneemt, spreekt namens de GEHELE Geestelijke Gezondheidszorg maar niet duidelijk is of al die andere GGz-instellingen het daar wel mee eens zijn. Laat staan alle professionals in de GGz, psychiaters, psychologen, therapeuten enz., die juist anno 2014 in de verdrukking komen. Het debat vandaag over artikel 13 in de zorgwet geldt niet voor de leden van GGZ Nederland, die horen bij de ‘club’ waar WEL zorgcontracten mee zijn. De wereld op zijn kop?

logo ggz plus nedWord vandaag nog lid, klik op het logo!

Steun ons en word vandaag nog lid van GGz Plus Nederland.
Voor slechts € 99,- (per zorg professional) bent u als zorgverlener lid van een verenging die naast u staat. Een vereniging die gaat voor een betere zorg, met of zonder contract met de zorgverzekeraar. Die gaat voor ondersteuning van kleine instellingen, vrijgevestigde zorgverleners en cliëntenraden. Het wordt anders in de Geestelijke Gezondheidszorg!

Nu lid worden? Klik op de link en ga naar de site van GGz Plus Nederland!

Bedankt en een positieve groet, Martin

PS: Het Parool deed een soortgelijke ontdekking als ik – Lees ‘GGZ Directeur’ Dick Trubendorffer blijkt geen GGZ Directeur

PS. It’s Time To Change NL! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga het gesprek aan … want het roer gaat #OM

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Zelfstandige zorgprofessional, ZZP en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op GGZ Nederland ‘eist’ term GGZ op!? Rectificatie Telegraaf

  1. Arthur zegt:

    Even rekenen: 99,- per zorgprofessional is voor diezelfde organisatie van 2500 Fte toch minstens 250.000 aan contributie. Wie is er nu duur dan?

    • Beste Arthur, ten eerste, er is (nog) geen organisatie met 2500 zelfstandige zorg professionals. Ten tweede, GGz Plus Nederland is meer dan alleen een belangen vereniging. Ten derde, het bedrag is voor de meeste zelfstandige zorg professionals snel terug verdiend door de benefits vanwege gezamenlijk inkoop voordeel inzake verzekeringen, pensioenen enzovoort. Overigens zijn de contributies voor beroepsorganisaties binnen GGz al snel een veelvoud. Kortom GGZ Nederland vergelijken met GGz Plus Nederland is het bekende verhaal van de appels en de peren! Groet, Martin

  2. Paul van Rooij zegt:

    Beste Martin, GGZ Nederland claimt niet het alleengebruik van de term GGZ. Zou ook niet weten hoe we dat zouden moeten doen. Integendeel, wij werken graag samen met iedereen die dat wil, binnen en buiten de GGZ. Er is bijvoorbeeld ook al een aantal jaren de brancheorganisatie Meer GGZ met wie wij vrijwel altijd samen optrekken. Ook zijn nieuwe leden welkom. De reactie op het artikel in de Telegraaf was erop gericht het misverstand weg te nemen, dat onstond dat GGZ Nederland voor een verbod op festivals zou zijn. Dat is niet zo. Wij wensen jullie succes met jullie inititatief en graag bereid tot nadere kennismaking.

    • Beste Paul, bedankt voor jouw reactie. Wat GGZ Nederland heeft gelezen in de Telegraaf is niet wat wij (en waarschijnlijk een groot deel van Nederlandse bevolking) heeft gelezen. Ook het Parool vond jullie reactie vreemd. Na bijna 2 jaar Orange Monday Foundation blijft het gevoel dat ‘wij’ niet echt welkom zijn bij de GGZ met grote letters. Ook mijn nieuwste blog, net geplaatst, gaat hierover. Uiteraard willen wij – GGz PLus Nederland en Orange Monday Foundation graag kennismaken. Wellicht goed om dat op korte termijn te doen. Mijn mail adres is martin@orangemonday.nl en ik zie je mail graag tegemoet. Het mail adres van de voorzitter van GGz Plus Nederland, Hester Morsdorf, is hester.morsdorf@ggzplusnederland.nl. We kijken uit naar je positieve reactie! Groet, Martin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s