Zorgwet is zorgdeal geworden! Schippers geeft zorgverzekeraars nog meer macht!

Update 6 juni 2014
Zoals al aangegeven in mijn blog, minister Schippers heeft haar ‘zorgdeal’ voor elkaar. Ze geeft de verzekeraars dubbele macht, aan de ene kant verdwijnt de vrije artsen keuze en als sigaar uit eigen door mogen ‘wij’ wel zelf kiezen, maar dan mogen wij het ook zelf betalen.

Terug naar de klassen verzekering, terug naar ziekenfonds en particulier, terug naar de jaren 70. Gebrek aan visie veroorzaakt achteruitgang in zorg. Voor innovatie en nieuwe methodes lijkt hierdoor geen plek meer. Iedereen lijkt het heel normaal te vinden, ook de media. Onderstaand bericht in de Telegraaf op pagina 3!

20140606 Zorgdeal Schippers rond

Opvallende rol van D66. Een kleine hoop is gevestigd op Roger van Boxtel, en CEO van Menzis en senator in de Eerste Kamer. Zou hij (en de Eerste Kamer) snappen dat deze nieuwe maatregel gestopt moet worden. Eventueel ten koste van? We gaan het zien!

Positieve groet, Martin

Blog 3 juni 2014
Mijn blog van gisteren “Trots op staking van huisartsen” was voornamelijk gericht op de cliënt en de zorgverzekeraar. Laten we het nu hebben over de behandelaar en de cliënt. Als u wat vaker mijn blogs heeft gelezen, weet u dat ik bijna overal het positieve van in kan zien. Maar als ik de gevolgen van de nieuwe acties van zorgverzekeraars, Schippers en de hare bekijk, kan ik er op dit moment weinig goeds in lezen. Voor geen enkele Nederlander!

Blog zorgwet - schippers zorgverzekering - GGz Plus NederlandKlik op foto en lees het nieuws over de ‘nieuwe’ zorgverzekering

Schippers kwam namelijk gisteren met de introductie van een (voorstel voor een) nieuwe zorgverzekering die er eigenlijk voor zorgt dat, of de zorgwet nu wel of niet gewijzigd wordt, we er sowieso minder van worden. Weer een uitholling van de algemene zorgwet. Een nieuw ziekenfonds en de rest particulier verzekeren. Bizar overigens dat Schippers 2 dagen voor de staking van de huisartsen en 3 dagen voordat de wet in de Tweede kamer behandeld gaat worden met het nieuws komt. Maar dat terzijde, terug naar wat er gaat gebeuren.

Wat willen de verzekeraars?
Nu is het zo dat in principe elke behandelaar (mits hij aan een aantal para (medische) voorwaarden voldoet) door de zorgverzekering wordt vergoed. Ik heb hier in april al een blog over geschreven “Hoezo blij met zorgdeal?” Wat is het geval? Als de zorgverzekeraar wel een contract heeft met de behandelaar wordt er 100% uitbetaald, is er geen contract dan wordt dat maximaal 80%. Dat betekent sowieso een eigen bijdrage voor de cliënt of de behandelaar doet water bij de wijn.

Blog zorgwet - contract zorgverzekeraar - OM Centers

De verzekeraars vinden dit lastig en nu gaat de wet veranderd worden. Behandelaars zonder contract met de zorgverzekeraar worden niet meer vergoed, tenzij de cliënt zelf betaalt uiteraard. Het gaat te ver om hier uit te diepen wat de redenen zijn om geen contract te hebben met de zorgverzekeraar, wellicht in een later stadium. In mijn blog “Hoezo blij met zorgdeal?” geef ik aan dat “te dure” behandelaars, in de ogen van de zorgverzekeraar met hun procedures en protocollen, sowieso buiten de boot vallen. Later meer hierover.

Gevolgen voor behandelaars
De wijziging in de zorgwet is een ‘uitgemaakte zaak’, het kabinet heeft een kamerbrede meerderheid om de wet rond te krijgen, wellicht met een kleine aanpassing hier en daar. Behandelaars (vaak vrijgevestigd) moeten nu gaan kiezen of delen. Er zijn maar drie opties:

  1. Een contract sluiten met de zorgverzekeraar (indien mogelijk)
  2. Alleen cliënten accepteren die het ZELF kunnen betalen (vroeger particulier)
  3. Stoppen met hun praktijk en in loondienst bij een organisatie met zorgcontract.

Blog zorgwet - wegzakken in moeras - OM Centers

De behandelaars zitten nu in de hoek waar de klappen vallen. Wat is er tot nu toe gebeurd? Weinig, het lijkt wel of al die tienduizenden behandelaars als een lam naar de slachtbank gaan. Op 17 april 2014 was het al bekend. Mevrouw Schippers trots, de Nederlandse zorg in rouw. Op naar de ‘eenheidsworst’-zorg in Nederland. Geen keuze meer in behandelaar, je hebt maar te nemen wat de zorgverzekeraar voorschrijft. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? De zorg in Nederland stond jaren geleden nog in de top 10 van de wereld, maar zakt steeds verder weg in het moeras.

“Eenheidsworst”-zorg
Wie zit daar op te wachten? Ik kom oorspronkelijk uit de detailhandel. Wat heeft dat met de zorg te maken? Kijk maar naar het straatbeeld. Er zijn nog slechts 3 grote supermarkten in Nederland en zo’n beetje de hele concurrentie is weggevaagd. Weg met de lokale kruidenier, modezaak of schoenenwinkel waar u nog de service kreeg die u verwachtte. Is dat het schrikbeeld van de (geestelijke) gezondheidszorg? Ik vrees van wel … de komende jaren, als er niets gaat gebeuren tenminste.

Terug naar de detailhandel. Gelukkig is daar ook (deels) tijdig creatief om gegaan met middelen. Er ontstond franchise, samenwerkingsverbanden en specialisme. In het straatbeeld zien we nu weer groentewinkels, Indische toko’s en veel franchiseorganisaties van ondernemers die hun krachten hebben gebundeld. Dit kan ook in Nederland in de gezondheidszorg. Hoe?

Blog zorgwet - Toko Amstelveen - OM Centers

Samenwerken in de zorg
‘Wie niet sterk is, moet slim zijn’, is een oud gezegde. De vereniging GGz Plus Nederland (GGz Plus NL en Zorg Plus NL), die de belangen behartigt van zorgprofessionals,  is hard aan het werk geweest het afgelopen jaar. Ook GGz Plus Nederland bundelt haar krachten en gaat voor samenwerking. Samenwerking met o.a. de Orange Monday Foundation. Omdat het nodig.

Waar wordt aan gewerkt? Een organisatie die landelijk gaat opereren, onder één naam en met een kwalitatief hoge zorg met een grote variatie. Samenwerking tussen zelfstandige professionals die gaan voor een betere, maar vooral, gedifferentieerde zorg met een breed aanbod. Multidisciplinair noemen ze dat tegenwoordig, op het gebied van geestelijke en lichamelijke gezondheidszorg.

Orange Monday - Omdat het nodig is!

 Klik op het logo voor de website van Orange Monday Centers

Franchiseformule in de gezondheidszorg
In mijn blog over het boek van psychiater Jim van Os “De DSM voorbij” heb ik al een tipje van de sluier gelicht. Een landelijke franchiseorganisatie met de naam ‘OM Centers’. Binnen een jaar een landelijke dekking over de 12 provincies, maar ook de 50 grote steden van Nederland. Een operatie waar nu al ruim anderhalf jaar aan is gewerkt. De kennis is in huis, het plan geschreven en binnenkort verwachten wij onze nieuwe website te lanceren. Een spannend moment in de (geestelijke) gezondheidszorg.

Blog zorgwet - Jij hebt een keuze - Om Centers

Iedereen heeft altijd een keuze is mijn motto! Die keuze heb ik ook gemaakt als aanstaand franchisenemer van de eerste brede franchiseorganisatie in de (geestelijke) gezondheidszorg. DE oplossing op de plannen van de zorgverzekeraars en Schippers.
Geen eenheidsworst in de gezondheidszorg maar variëteit. Dat is wat wij als cliënten van de zorg verdienen! Bent u als behandelaar geïnteresseerd in samenwerking? Neem contact met mij op en wij sturen u de benodigde informatie. OM Centers – Omdat het nodig is!

Positieve groet, Martin

Time To Change - Time To Talk

PS. It’s Time To Change NL! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga het gesprek aan … want het roer gaat #OM

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Diagnose, Gezond werk zonder stress, Het roer gaat OM!, Minister Schippers, Orange Monday, Orange Monday Kids, Time To Change NL, Zelfstandige zorgprofessional, Zorgverzekeraars, ZZP en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Zorgwet is zorgdeal geworden! Schippers geeft zorgverzekeraars nog meer macht!

  1. heemskerk zegt:

    als we alle specialisten in dienst van het ziekenhuis laten gaan dan worden de kosten vanzelf goedkoper. ziekenhuizen moeten goed letten op de kosten en kwaliteit,
    De Minister wil dit niet omdat dokters vaak VVD stemmen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.