Trots op staking #huisartsen – Clienten en patienten weet niet wat ze te wachten staat … #GGz #Zorg

“Hoe lang laten wij het nog toe? Huisartsen zeggen nu stop! Historisch staking in de geestelijke en lichamelijke gezondheidszorg”

Zoals u weet, schrijf ik met regelmaat blogs over de gezondheidszorg, meestal specifiek gericht op de GGz (Geestelijke Gezondheidszorg). Waarom? Omdat het de spuigaten uitloopt in Nederland. Omdat onze regering en de zorgverzekeraars niet weten waar ze mee bezig zijn. Het afgelopen jaar zijn wangedrochten zoals de nieuwe jeugdwet, de wmo al de revue gepasseerd in Den Haag. Zonder al te veel protest. ‘Waarom niet dan?’, zegt u misschien. Omdat het zinloos lijkt …

Blog staking - Marktaandelen-zorgverzekeraars-top-4 - Orange Monday

Mevrouw Schippers en haar vazal staatssecretaris Martin van Rijn lopen namelijk aan de leiband van de Nederlandse zorgverzekeraars. De zorgverzekeraars, ik schreef er al eerder over …., hebben de absolute macht overgenomen van de minister. Zoals ik laatst hoorde, mevrouw Schippers is slechts een ceremoniemeester die het geheel in goede banen moet leiden. De zorgverzekeraars hebben beslist, vraag is alleen nog; hoe brengen we het naar het Nederlandse publiek. Ook die taak past mevrouw Schippers niet.

Fundamentele rechten
Konden de jeugdwet en de wmo nog in het vakje ‘bezuinigingen’ geduwd worden met de boodschap dat het goed is voor het volk (de dienstverlening komt dichterbij de burger). Met de wijziging in artikel 13 van de Zorgwet wordt de cliënt /patiënt een fundamenteel recht afgenomen. Het recht om zelf te kiezen wie je behandelaar wordt. Niet dat het nu dagelijks voorkomt, de cliënt van de zorg gaat toch meestal af op de keuze van de huisarts.

Blog staking - Huisarts via VPH - Orange MondayKlik op foto en lees het artikel van de VP Huisartsen

Maar ook de huisarts kan niet zomaar meer doorverwijzen. Als de zorgverzekeraar van de cliënt de behandelaar niet in “zijn pakket” heeft, kan de huisarts doorverwijzen wat hij wil, maar zal het worden afgewezen door de zorgverzekeraar. Er is dan nog maar één oplossing: zelf betalen. ‘Dat kan toch niet zo zijn?’, denkt u. Ja, dat kan zo!

Historische staking huisartsen
De huisartsen zien de bui wel hangen. Overigens, een klein detail, de huisartsen blijven nu (nog) buiten schot. U mag wel uw eigen huisarts blijven kiezen (tot 2017 is de verwachting). Niet alles tegelijkertijd, denken de zorgverzekeraars. Anders gaan er nog mensen staken ook! Dat was een miscalculatie. De huisartsen, verenigd in de VP Huisartsen hebben namelijk opgeroepen tot een historische staking van één uur op woensdagmiddag 4 juni 2014.

LOGO VP Huisartsen

YES! Is het eerste wat ik denk. Eindelijk hebben er mensen ‘ballen’ in Nederland en nemen een beslissing waardoor de wijziging van artikel 13 in één keer voorpagina nieuws is van de Telegraaf.  Mijn tweet van vanmorgen werd binnen 20 minuten 20x geretweet. Andere tweets met soortgelijke strekking als boodschap idem ditto.

Dringt het nu door in Den Haag?
De vraag is of het nu ECHT doordringt in Den Haag dat ze daar verkeerde beslissingen aan het nemen zijn. Dat het uitmergelen van de gezondheidszorg, voor jeugd, volwassen en ouderen, niet langer zo door kan gaan. Dat Nederland binnen ‘no time’ de rekening gepresenteerd gaat krijgen van deze acties en verkeerde bezuinigingen.

Blog staking - Logo Achmea - Orange Monday                                            Blog staking - logo VGZ - Orange Monday

Ik hoop het … maar vrees met grote vreze. Mevrouw Schippers heeft namelijk niets te vertellen over de gezondheidszorg. In één van mijn volgende blogs zal ik u de verhoudingen binnen de gezondheidszorg uit de doeken doen. Het vraagt wat research, maar wat ik nu al weet, is al te gek om over te praten. Vier mensen bepalen de wetgeving aangaande de gezondheidszorg in Nederland, namelijk de bobo’s van de 4 bovenstaande zorgverzekeraars. Al kaartend, beslissen zij hoe het volk verzekerd is. Het klinkt tragisch en dat is het ook. Reden genoeg om de petitie te tekenen en de historische staking van de huisartsen en andere artsen die meedoen, te ondersteunen.

Blog staking - Menzis - Orange Monday                                                              Blog staking - CZ-zorgverzekering - Orange Monday

Stichting Orange Monday en Vereniging GGz Plus Nederland
Het gaat natuurlijk niet alleen om komende woensdag. De gezondheidszorg is in Nederland te duur en daar moet wat aan gebeuren, vinden zorgverzekeraars en minister. Ik ben betrokken bij twee organisaties die daar ook zo over denken, alleen wij willen geen bezuinigingen, maar betere zorg voor minder geld. Dat kan namelijk.

Orange Monday - Omdat het Nodig is - vierkant

Orange Monday Centers
Vanaf het najaar worden de eerste OM Centers in Nederland geopend (een initiatief van stichting Orange Monday). Betere zorg, betaalbare zorg, snellere zorg, meer aandacht voor preventie en begeleiding, ook NA herstel, om mensen uit de zorg te houden. Want daar zit een grote kostenpost. OM Centers levert diensten op het gebied van geestelijke en lichamelijke gezondheidszorg. Meer weten? Check de website van OM Centers!

OM Centers - OMC - Omdat het nodig is!

Vereniging GGz Plus Nederland
Pas in maart opgericht maar nu al actief voor behandelaars binnen de geestelijke en lichamelijke gezondheidszorg. Zeker de vrijgevestigde behandelaar zit in de hoek waar de klappen vallen. Samen met de beroepsorganisaties behartigen wij de belangen van zowel de vrijgevestigde behandelaar als de cliënt/patiënt. Ons steunen? Klik op één van de logo’s en word lid van GGz Plus Nederland!

logo ggz plus ned                                                                     zorgplusnl - zonder rand

Een vrije keuze van arts, is ook een keuze voor een betere en een betaalbare zorg. Wij gaan daar voor … maar vooral voor het fundamentele recht van de cliënt /patiënt! Dus, of u nu behandelaar bent, cliënt of patiënt; teken de petitie vandaag nog!

Bedankt  voor het tekenen en een positieve groet, Martin

Time To Change - Time To Talk

PS. It’s Time To Change NL! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga het gesprek aan … want het roer gaat #OM

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #OM Denken, Diagnose, Geestelijke Gezondheid, Gezondheidszorg, Politiek en beleid, Zelfstandige zorgprofessional, Zorgverzekeraars, ZZP. Bookmark de permalink .

Een reactie op Trots op staking #huisartsen – Clienten en patienten weet niet wat ze te wachten staat … #GGz #Zorg

  1. Jana zegt:

    Gaan er woensdag ook nog mensen de straat op? want dan ga ik mee..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s