Psychiater Jim van Os toont nieuwe weg in Geestelijke Gezondheidszorg (GGz). De DSM? Die gebruikt hij niet …

Gisteravond kwam er een tweet voorbij van de, door mij zeer gewaardeerde, kinderpsychiater Robert Vermeiren, met de tekst; “Psychiater Jim van Os is meer dan een criticus; hij toont ook een nieuwe weg in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGz). Recensie van zijn boek “De DSM voorbij!” Vervolgens verwijst hij naar een recensie van www.8weekly.nl. Klik op de link om de recensie te lezen.

Blog Jim van Os - Omslag De DSM voorbij - Orange Monday
Is het toeval dat de omslag oranje is?

De titel van het artikel is “De geest is uit de fles” en dat lijkt inderdaad zo te zijn. Jim van Os omschrijft echter een situatie die mij bekend voorkomt, idealistisch is en aanstuurt op verandering van het systeem binnen de GGz. Om te beginnen, geeft Jim van Os aan dat de DSM in hokjes ‘denkt’ en leidt tot misverstanden bij cliënten en behandelaars en, daar komt het, hij stelt voor het oppervlakkige hokjes denken te vervangen voor een diagnose op ‘vragende wijs’. Vragen naar wat er gebeurd is, waar de kwetsbaarheid van de patiënt/cliënt ligt en waar de patiënt/cliënt naar toe wil.

Dankbaarheid is op zijn plaats
Waarom dankbaarheid? Sinds september 2012 geeft de Orange Monday Foundation alles wat Jim van Os zegt in zijn boek al aan. Orange Monday heeft (in concept) een compleet nieuwe behandelmethode uitgewerkt, die na de zomer van 2014 ook daadwerkelijk in de praktijk zal worden gebracht in Nederland. Een concept waar enkele tientallen mensen binnen de GGz ondertussen van op de hoogte zijn. Een concept dat OM Centers heet en waar de pers volgende maand tot in detail van op de hoogte zal worden gesteld.

blog-jim-van-os-weg-naar-de-zon-orange-monday.jpg

De dankbaarheid die wij hebben, is dat een bekende psychiater uit de reguliere GGz ons nieuwe concept, o.a. persoonlijke diagnostiek, tot in de puntjes bevestigt en onderstreept als de nieuwe weg binnen de GGz. Een lange weg met vele valkuilen, tegenwerkingen maar uiteindelijk de mooie toekomst voor cliënten met psychische klachten. Mooi dat niet alleen Orange Monday deze zienswijze omarmt. Het is de hoogste tijd voor deze veranderingen. OM Centers – Een zonnige toekomst binnen GGz!

Voelt u de ‘maar’?
U voelde de ‘maar’ net zo  goed als ik dat voelde toen ik dit blog schreef op zondagavond. Het boek van Jim van Os, dat ik ook geschreven had kunnen hebben, roept veel vragen op. Zoals ik al aangaf, ik wordt een idealist genoemd die als een Don Quichotte bezig is in de GGz. De reguliere GGz heeft de Orange Monday Foundation nauwelijks erkend de afgelopen 2 jaar.

Blog Jim van Os - Vastgeroest systeem GGz - Orange Monday

Sterker nog, Orange Monday is op zoek geweest naar samenwerking binnen de GGz en als dank kregen wij juist tegenwerking. Waarom? Omdat het systeem binnen de GGz zo vastgeroest is dat een vrachtwagen Coca-Cola de roest nog niet weg krijgt. Lang dacht ik dat de GGz van binnenuit te veranderen was, maar mijn conclusie kan niet anders zijn dan dat dit nu nog niet mogelijk is.

Reguliere GGz en de zorgverzekeraar
Als u een regelmatig lezer van mijn blogs bent, hebt u kunnen lezen dat ik geen goed woord over heb voor de zorgverzekeraars en mevrouw minister Schippers. Zij hebben de GGz in een houdgreep en dat lijkt alleen maar erger te worden. De nieuwste maatregelen, waaronder het straks niet meer zelf kunnen kiezen van een behandelaar, is op het randje van dictatuur. Het boek van Jim van Os is dan ook net zo idealistisch als het opzetten van een keten van OM Centers.

Blog Jim van Os - DSM-handboeken - Orange Monday

De reguliere GGz heeft zich al jaren neergelegd bij het DBC-systeem (vergoedingssysteem voor behandeling) en komt niet in verzet tegen zorgverzekeraars of de regering. Daarnaast klampen zij zich, mede door weer die verafschuwde DBC, vast aan het gouden handboek DSM, waardoor de afgelopen jaren tienduizenden cliënten van de reguliere GGz-instellingen het bos in zijn gestuurd door verkeerde of dubbele diagnoses of bijna helemaal geen diagnoses. Zoals zo mooi omschreven in de DSM; NAO – Niet Anders Omschreven. Wie heeft dat bedacht?

En dan komt het boek “de DSM voorbij”
Terwijl het team van OM Centers hard aan het werk is om het eerste OM Centers te realiseren in de provincie Utrecht (Noot: Opening OMC Vitaliteit Centrum – augustus 2015), komt het boek van Jim van Os uit. Het had geen beter moment kunnen zijn, toch? Ik ben daar persoonlijk heel blij mee en zal binnenkort contact leggen met Jim van Os. Hij is tenslotte nu de beste ambassadeur van OM Centers. Hij weet als hoogleraar aan de Universiteit Maastricht als geen ander hoe de huidige GGz werkt.

Blog Jim van Os - draaideur clienten GGz - Orange Monday

Hij legt de vinger op de zere wond en bevestigt de filosofie van Orange Monday. Een filosofie waar de cliënt weer centraal komt te staan, naar de oorzaken en omstandigheden wordt gevraagd en de cliënt de behandeling krijgt die hij nodig heeft om van zijn klachten af te komen. Geen standaardprocedures, geen standaardprotocollen, maar een menselijke GGz met een zo’n kort mogelijke behandeling. Geen draaideurcliënten, maar een goede preventie. Kortom de 123-methode© (klik op link voor het blog “Psychische klachten veroorzaken geen stigma of ga naar de website van OM CentersEen idealistische wereld? Nee, in het najaar van 2014 kunt u terecht bij OM Centers in de provincie Utrecht.

Maar ik woon niet in Utrecht …
Door het unieke concept van OM Centers (zelfstandige professionals in een franchise / partnership formule) onder de naam OMC Vitaliteit Centra, kunnen wij heel snel groeien in Nederland. De verwachting is dat wij ruim binnen 3 jaar een landelijk dekking hebben, zodat iedereen gebruik kan maken van GGz nieuwe stijl.

Banner - downloaden ondernemingsplan OMC Vitaliteit Centra

Dit is uiteraard een tipje van de sluier. Wilt u meer weten, kijk dan op de website van Orange Monday (www.omcenters.nl) of neem contact met mij op en ik zal u vertellen hoe wij “De DSM voorbij” nog dit jaar in de praktijk gaan brengen.

Positieve groet, Martin
Time To Change - Time To Talk

PS. It’s Time To Change NL! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga het gesprek aan … want het roer gaat #OM

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Acceptatie psychische klachten, Diagnose, DSM 5 (Nederlandse vertaling), Geestelijke Gezondheid, Gezondheidszorg, Orange Monday, Psychische diagnose, Psychische klachten, Zelfstandige zorgprofessional, Zorgverzekeraars en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Psychiater Jim van Os toont nieuwe weg in Geestelijke Gezondheidszorg (GGz). De DSM? Die gebruikt hij niet …

 1. Pingback: Introduceert Schippers nu een nieuw #ziekenfonds? #Zorgwet lijkt al aangepast … wat zijn de gevolgen? #GGz #Zorg | Martin Jan Melinga

 2. Nel Taal zegt:

  Graag word ik op de hoogte gehouden van uw activiteiten. Ik kan mij geheel vinden in uw zienswijze.
  Hartelijke groet,
  Nel Taal

  • Beste Nel, bedankt voor je mooie bericht. Je kan het blog volgen, je krijgt dan een melding van elk nieuw blog. Ik ben ook vindbaar op de belangrijkste sociale media zoals Twitter, LinkedIn en Facebook. Als je meer info wilt over OM Centers kan ik je de aanzet tot het business plan sturen. Groet, Martin

 3. Pingback: Dank @MinPres Rutte voor HET destigmatiseringscongres … maar wie stigmatiseert nu wie? #Stigma #GGz @oosterhoff2 | Martin Jan Melinga

 4. Thea Over zegt:

  Misschien goed om een keer een afspraak te maken. Kijk eens op Vriendggz.nl. Groet, Thea

 5. Pingback: #GGZ: Eerder – Sneller – Beter en … liever GEEN #diagnose dan een foutieve! #Jeugdhulp #autisme | Martin Jan Melinga

 6. Pingback: Hoeveel onnodige #doden nog door of dankzij #GGZ en #Jeugdzorg? #DeNieuweGGz #kinderen | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s