Gezond werk voorkomt stress en psychische klachten, toch? OMC Vitaliteit scan weet raad …

Update mei 2015: Psychische klachten grootste oorzaak voor #ziekteverzuim in Nederland. De OMC Vitaliteitscan heeft een oplossing EN nu een eigen website http://www.omcvitaliteitscan.nl en is onderdeel van OMC Vitaliteit Centra. Op dit moment #vacatures voor coaches en trainers in de regio’s Den Haag e.o., Alkmaar e.o., Breda/Tilburg e.o., Deventer en de provincie Utrecht (Bilthoven). Neem contact met ons op en kom op dinsdag 9 of 26 juni naar één van de presentaties in Bilthoven!

contact09-OMC-Vitaliteitscan - OMC Vitaliteit Centra

Download het ondernemingsplan en check de vacatures!

Blog 14 mei 2014 – Gisteren ging de campagne “Gezond werk is werk zonder stress” van start in Nederland. Een Europese samenwerking die in april 2014 al bekend werd. Goede zaak vinden wij van de Orange Monday Foundation. De campagne staat namelijk in het teken van preventie van psychische en somatische klachten op het werk. Een derde van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door werkgerelateerde psychische klachten. Er is zelfs een naam voor, de psychosociale arbeidsbelasting (PSA), de meest voorkomende beroepsziekte in ons land. (Klik op de afbeelding voor de campagne site)

Blog werk stress - Gezond werk is werk zonder stress - Orange Monday

Waarom blij? Omdat in ieder geval vooral de ‘werk-kant’ nu aangepakt gaat worden in Nederland en de rest van Europa. Dat is een goede zaak. Als iemand psychische of somatische klachten heeft, kan dat in principe drie redenen hebben.

  1. Volledige werk gerelateerd
  2. Volledig privé gerelateerd
  3. Een combinatie van werk en privé

Totaaldiagnose
Zoals u op de site van OM Centers (een initiatief van Orange Monday Foundation) kunt lezen, gaan wij sowieso al uit van een holistisch benadering, de visie van de toekomst. Psychische klachten en somatische klachten gaan hand in hand en vice versa. Maar ook het gezin, de werkomstandigheden en andere persoonlijke situaties worden meegenomen in de diagnose (denk aan schulden). Waarom? Het antwoord is misschien simpeler dan u denkt. Als je aan de ene kant problemen oplost (bv. werk) en ze komen aan de andere kant weer binnen (bv echtscheiding) dan is het dweilen met de kraan open. Dat is wat er veel gebeurd in de geestelijke en somatische gezondheidszorg. Er is hier een besparing mogelijk van miljarden euro’s in de gezondheidszorg.

Blog werk stress - holistische gezondheidszorg GGz - Orange Monday

Oplossing voor werkgevers (en dus werknemers)
Na de zomer van 2015 gaat het 1e OM Center van start in de Nederland. Uiteraard is de Orange Monday Foundation trots. Niet alleen roepen dat HET anders moet, maar ook de daad bij het woord voeren. Twee jaar na de oprichting van de stichting  is Orange Monday initiatiefnemer van een holistisch gezondheidscentrum die de nadruk legt op geestelijke gezondheidszorg en de deur voor samenwerking met de somatische zorg wijd open zet. Zelfstandige professionals werken met elkaar samen onder één dak (nb: OMC heeft ondertussen 14 franchise partners) en bieden dan ook maar één zorg: holistische gezondheidszorg in optima forma. Zoals het hoort, zegt u nu misschien, maar het bestaat nog niet. Vanaf de zomer van 2015 dus wel: OM Vitaliteit Centra!

Blog werk stress - holistisch gezondheidscentrum - Orange Monday Centers

Gezond werk is werk zonder stress
De keuze van de slogan is een beetje ongelukkig. Werken zonder gezonde stress is nagenoeg onmogelijk. Een goede dosis stress verhoogt de capaciteiten van mensen en verbetert het ondernemingsresultaat, wat weer in het belang van iedereen is. De salarissen moeten tenslotte ook betaald worden.

Waar het om gaat, is het bespreekbaar maken van te hoge (werk-)stress bij en met de werkgever. Dat ligt namelijk gevoelig bij de werknemer. En als alle werknemers hetzelfde gevoel hebben en er niet over praten, wordt de stress alleen maar verhoogd, met ziekteverzuim als gevolg. De vraag blijft welk stressniveau tolerabel is, ieder mens is tenslotte anders en ervaart stress anders. De één heeft stress nodig, de ander raakt er door overbelast.

Blog werk stress - bespreekbaar maken werkgever psychische klachten2 - Orange Monday

Ontstaan OMC Vitaliteitsscan
Zoals al aangeven, de totaaldiagnose is één van de kernactiviteiten van de OM Centers. Uit deze activiteit is de OMC Vitaliteitsscan ontstaan. Waarom? Een groot deel van de mensen met psychische/somatische klachten heeft werk. Door de klachten ontstaat (langdurig) ziekteverzuim en ontstaan ‘draaideur’ cliënten. Zoals gezegd, als je de oorzaak niet volledig oplost, is het dweilen met de kraan open.

Daarom de OMC Vitaliteitsscan voor ondernemingen. In een Quick-scan wordt de vitaliteit van alle medewerkers  binnen de onderneming beoordeeld. Waarom alle medewerkers?  Omdat collega’s elkaar positief en negatief beïnvloeden. Ook de leidinggevenden doen mee in de groep. Tenslotte is iedereen in de hele vestiging of onderneming met elkaar verbonden en zorgen zij met elkaar voor het bedrijfsresultaat. Hoe beter ‘iedereen’ functioneert, individueel en met elkaar, hoe leuker het is om voor dat bedrijf te werken.

Time To Learn
Hoe werkt de OMC Vitaliteitsscan?
De receptuur is natuurlijk ‘geheim’. Maar uiteraard wil OM Centers dit delen met partners (klik op link voor vacatures) die ook willen werken aan de preventie van psychische/somatische klachten veroorzaakt door het werk, of privé of een combinatie daarvan. Het concept van de scan is dat de coaches van OM Centers in een vroeg stadium zaken signaleren en dat wij een vertrouwenspersoon zijn van de medewerkers.

De medewerker bepaalt zelf wat hij kwijt wil aan zijn werkgever. De coach signaleert en stuurt de medewerker wel de goede kant op. Juist de werknemer is gebaat bij een maximale vitaliteit, zowel mentaal als fysiek, zodat hij zijn werk goed kan doen en geen gebruik hoeft te maken van de ziektewet. Want laten we nu eerlijk zijn, daar zitten de meeste mensen niet op te wachten.

Blog werk stress - Time to change not result - Orange Monday

Bent u werkgever of werknemer?
In het geval dat u een werkgever bent? U kunt ons bellen of mailen voor een oriënterend gesprek om te bezien of de OMC Vitaliteitsscan voor uw organisatie een oplossing kan zijn om het ziekteverzuim terug te dringen. OM Centers heeft de visie dat een harmonieuze organisatie een vitale organisatie is. En…. een vitale organisatie heeft een hoger rendement. Met een OMC Quick-scan© kan binnen één week de vitaliteit van uw medewerkers en uw organisatie worden vastgesteld en kunnen doelen worden gesteld voor de toekomst.

Vitaliteitscan-voorpagina (1)

Bent u werknemer? Maak uw HRM-afdeling of uw directeur attent op deze blog. Het ziekteverzuim in Nederland ligt op 4% gemiddeld, maar bij veel bedrijven ook hoger.

Hoe meer wij met zijn allen het ziekteverzuim terug kunnen dringen hoe beter, voor iedereen 🙂 Check www.omcvitaliteitscan.nl ook voor de vacatures van #Coach en #trainer om de OMC Vitaliteitscan uit te voeren bij bedrijven.

Positieve groet, Martin Jan Melinga

Vitaliteitscan-voorpagina (1)

PS: Lees ook “Balans tussen werk en privé? Hoe doen we dat?” De introductie van de OMC Vitaliteitscan voor bedrijven met een nieuwe website www.omcvitaliteitscan.nl 

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Gezond werk zonder stress, Gezondheidszorg, Het roer gaat OM!, Orange Monday, Time To Change NL en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Gezond werk voorkomt stress en psychische klachten, toch? OMC Vitaliteit scan weet raad …

  1. Helemaal eens!
    Body en Mind zijn verbonden. Psychische stress (de negatieve !) veroorzaakt ook lichamelijke klachten, en beïnvloedt daarmee je werk.
    Stress preventie heeft nog een ander voordeel: het vermindert de kans op een burn-out. En als je bewust gaat leven, en ook met je vroege trauma’s aan de slag gaat, krijg je handvatten om een burn-out, als je die al krijgt, zelf flink te kunnen verkorten. Mediteren is één van die tools, vooral de actieve variant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.