Psychische klachten veroorzaken geen Stigma, dat doet de GGz zelf! Tijd voor andere aanpak …

Update 1 mei 2015; Soms verandert er niets en soms heel veel. In de komende maanden gaat de 1e vestiging van OMC Vitaliteit Centra open. Behandelaars, zelfstandige professionals, zijn van harte welkom om te reageren op onze vacatures. De nieuwe franchise formule in de (Geestelijke) Gezondheidszorg telt nu al 13 partners. Onderstaande schets van de GGz is nog steeds ook actueel en het blog dus ook!

Blog 2 mei 2014
Afgelopen week kreeg ik voor de zoveelste keer te horen; “ik ga niet met mijn klachten naar de psycholoog of psychiater, want dan krijg ik een diagnose”. Ik vroeg door en hoorde; ” ja, dan komt dat in mijn dossier en dan weten mijn collega’s en vrienden en kennissen het ook”. En wat dan nog? “Daar schaam ik mij voor”, het hoge woord was er weer uit. Wat nu? Blog WvdP - Doe gewoon over .... Acceptatie - klachten Tijd voor een nieuwe aanpak binnen de Geestelijke Gezondheidszorg (GGz), zeg ik dan. Stigma wordt (voor een groot gedeelte) veroorzaakt door de GGZ (behandelaars, GGz-instellingen) zelf. Psychische klachten zijn niet ‘populair’, mensen delen het niet graag. Somatisch klachten worden makkelijker gedeeld, zoals hartklachten of kanker. Dan hebben mensen met je te doen, zo niet bij een depressie, dan ben je zielig en tel je niet mee.

Na GGz 1.0 en GGz 2.0 dus tijd voor GGz 3.0! In maart is het Twitter-account GGZ 3.0 + Jeugd GGz 3.0 in gebruik genomen door de vereniging GGz Plus Nederland  in samenwerking met de stichting Orange Monday en OM Centers.

GGZ 30 logo Twitter 100p
Klik op afbeelding en ga naar Twitter en voor GGZ 3.0

De naam GGZ 3.0 vraagt wellicht nog om een extra toelichting. De afkorting GGZ wordt gebruikt voor de Geestelijke Gezondheidszorg. Waarom die afkorting? Omdat het een lange term is en het in de volksmond duidelijk is dat als je over GGz praat je te maken hebt met psychiaters, psychologen en andere behandelaars. Vreemd is wel dat er wordt gesproken over psychische klachten. Ik had verwacht dat er over geestelijke gezondheidsklachten gesproken zou worden, net als in de Engelstalige landen waar het Mental Health Problems genoemd wordt.

Geestelijke Gezondheidszorg 3.0 
Het heeft geen zin om TEGEN STIGMA te zijn. Net als bij psychische klachten, pak de oorzaak aan, niet de gevolgen. Dat is dweilen met de kraan open, toch? Dat is bij stigma hetzelfde. Het gaat om acceptatie van psychische klachten, deze moeten net zo ‘populair’ worden als andere gezondheidsklachten. Tijd voor een update dus, te beginnen bij de behandelaars. Normaal omgaan met cliënten, te beginnen bij de huisarts, maar ook de psychiater, psycholoog et cetera. Vervolgens, verkorten van de behandeling. Het kan veel sneller en net zo goed.

Waarom nu GGZ 3.0 gaan gebruiken?
Orange Monday start in 2015 haar eerste OMC Vitaliteit Centra (OMC), het hoofdkantoor is op vanaf 1 januari 2015 gevestigd in Bilthoven.. In het OMC zal vanaf dag één gewerkt gaan worden volgens de 123 Methode© en de Vitaliteitfactor©. Wij scharen deze speciaal voor OM Centers ontwikkelde methode onder de GGz 3.0 gedachte. Hoe komen wij aan GGZ 3.0, denkt u vast. Binnen software wordt gesproken van updates door middel van een getal. Bijvoorbeeld, Microsoft 8.2.1. In dit geval is dit de 8ste compleet nieuwe versie van het programma, er zijn 2 revisies geweest en 1 kleine update. Het basisprogramma heet eigenlijk nummer 1 maar dat wordt uiteraard niet vermeld.

Blog GGZ30 - gaatje in je hoofd - Orange Monday GGZ 1.0 bestaat nu ongeveer 100 jaar in Nederland. Voor die tijd werden mensen met psychische klachten niet ‘officieel’ behandeld en bleven er dan mee lopen of kwamen in een ‘gekkenhuis’. Gelukkig is die naam nagenoeg uit ons vocabulair verdwenen. Nog niet zo lang overigens, in de vorige eeuw werd het nog zo genoemd. De nadruk bij GGZ 1.0 ligt vooral op diagnose en medicatie.

Blog GGZ30 - 050202-16a eens gek altijd gek, Pest-en Dolhuys in Haarlem - Orange Monday Gelukkig zijn bovenstaande foto’s van het Psychiatrisch Museum Het Dolhuys 🙂
GGZ 2.0 is eigenlijk pas echt ontstaan in de 21ste eeuw. Met de intrede van de computer kwamen er veel mogelijkheden om ook digitaal met de GGZ-cliënt bezig te zijn. Denkt u aan zaken als het elektronisch dossier, chatten met cliënten, maar ook de ‘app’ die zijn entree maakt in de Geestelijke Gezondheidszorg.

GGZ 3.0 wat is dat dan?
Na ruim 2 jaar de Nederlandse GGZ-sector te hebben bestudeerd, komen wij tot de conclusie dat in GGZ 1.0 en GGZ 2.0 één belangrijke factor ontbreekt. Wij noemen dat de ‘mens’. U zal zeggen, die ontbreekt toch niet, die is toch cliënt of patiënt?

NEE! De Nederlandse GGz is ondanks alle ontwikkelingen nog veel te veel diagnose-, DBC- of medicatie-gericht. Dit is geen kritiek naar de huidge GGZ, maar betekent wel dat we behoefte hebben aan een update die integraal doorgevoerd gaat worden binnen de Geestelijke Gezondheidszorg. De mens (volwassene of kind) en zijn klachten centraal, daarna pas een definitieve diagnose en eventueel medicatie.

Blog GGZ30 - Happy Familiy - Orange Monday En, de mens is geen solitair wezen. De mens heeft vaak een (soms wisselende) partner, een gezin (met of zonder kinderen) of een familie om zich heen. Stand-alone een diagnose stellen over een cliënt zonder zijn/haar partner of de kinderen te hebben gezien, is eigenlijk niet mogelijk, maar gebeurt elke dag in elke GGz-instelling. En wederom, het is niet fout, het kan veel beter!

OM Centers 123 Methode© ook GGZ 3.0
De speciaal voor OM Centers ontwikkelde 123 Methode© beoogt in 3 maanden tijd de cliënt weer in stabiel vaarwater te krijgen. De 123 Methode© kan starten op de dag dat u door de huisarts door bent verwezen naar de GGz. Geen wachttijd dus! Dat wordt door de volgende 3 stappen van elk ongeveer één maand gerealiseerd:

1 Stabilisatie – Rust, Reinheid en Regelmaat (3 R’s)
Cliënt wordt door de behandelaars vanaf dag 1 ‘onder handen’ genomen, gestabiliseerd en er wordt een uitgebreide analyse gemaakt van zijn omstandigheden. Binnen dit tijdvak wordt ook gekeken naar de maatschappelijke situatie.

Blog GGZ30 - RRR-via blog - Orange Monday2 Inventarisatie – Overzicht, Orde, Oplossing (3 O’s)
In de 2e fase wordt aan de hand van bovenstaande gegevens de behandeling gestart om tot een oplossing van de problemen te komen. Tevens worden oplossingen gezocht voor bestaande problemen die de psychische klachten (mede)veroorzaken. Zoals bijvoorbeeld schulden of echtscheiding.

blog GGZ30 - blik van berg - Orange Monday3 Preventie – Samen, Toekomst, Overzicht en Preventie (STOP)
In de laatste fase, meestal de laatste twee weken, wordt de cliënt gecoacht naar een positieve levenshouding en een gezonde levensstijl. Er worden methoden aangereikt om in de toekomst niet te vervallen in het oude patroon, te werken aan overzicht in het leven en uiteraard preventie. In deze fase kan de cliënt weer voorzichtig aan het werk (als hij werk heeft) of weer gaan solliciteren. OM Centers Kids werkt nu hard aan een speciale versie van de 123 Methode©  speciaal voor kinderen. Deze is uiteraard afwijkend ten opzichte van de volwassen versie.

blog GGZ30 - toekomst preventie - Orange Monday
Tenslotte
Dit blog is uitzonderlijk van lengte, maar ook van boodschap. Ik roep iedereen binnen de Geestelijke Gezondheidszorg op: “Schrap de twee woorden TEGEN STIGMA”. Het is zinloos, net zoals stop pesten overigens, pesten = stigma en moet dus bij de oorzaak aangepakt worden. Idealistisch? NEE! Kwestie van een andere aanpak, GGZ 3.0 en JeugdGGZ 3.0! Begin er maandag mee, een mooie dag! Bevrijdingsdag 2014, laten we ons bevrijden van alle nare gevoelens rondom psychische klachten en de oorzaak aanpakken.

Vandaag (zaterdag 10 mei 2014) het vervolg geschreven op dit blog “Gezondheidszorg schuldig aan stigma. Hoe komt dat?” Volgende week het 3e deel uit dit drieluik.

Positieve groet, Martin

Time To Change - Time To Talk

PS. It’s Time To Change! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga het gesprek aan … want het roer gaat #OM

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheidszorg, Orange Monday, Orange Monday Kids, Politiek en beleid, Psychische klachten, STIGMA, Zelfstandige zorgprofessional, ZZP en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Psychische klachten veroorzaken geen Stigma, dat doet de GGz zelf! Tijd voor andere aanpak …

 1. H. Warmenhoven zegt:

  Goed verhaal MJ, wederom raakt het de kern. leven is ademen en komend tot gewenste veranderingen m.n de attitude van de professionals is het een zaak van lange adem. never the less met z’n allen de schouders eronder en stutten totdat het beter is geregeld. 5 Mei bevrijding in meerdere opzichten!

  • Thanks Hans voor je reactie. Voor mij is GGz 3.0 een beter term dan “tegen stigma” of wat dan ook te zijn. Anders denken is waar het idd omdraait, verandering van attitude hoort daarbij. Op naar een mooie Bevrijdingsdag 5 mei 2014 … in alle opzichten. Fijn weekend 🙂

 2. joostvanberkom zegt:

  Dit is op Joost van Berkom herblogden reageerde:
  Dag Martin,

  ben zelf een ervaringsdeskundige, in de zin dat ik 12 jaar onder behandeling ben geweest en geen stap verder ben gekomen. Vorig jaar heb ik me uit laten schrijven. Het is niet menselijk hoe je behandeld wordt, er wordt voortdurend gehamerd op je beperkingen en als ik over mijn Goddelijke band praatte werd dat geschaad onder schizofrenie, hoe gek kun je zijn 🙂 Iedereen die ik kende vanuit het GGZ praat hetzelfde over de behnadeling van psychiaters en veel verpleegkundigen. De ervaringsdeskundigen komen op voor de patienten en de wetenschap toont aan dat veel stoornissen verzonnenzijn. Zelf ben ik spiritueel leraar geworden en werk nu voor God en God heeft me laten weten dat alle nieuwetijdskinderen hier zijn met een missie, een missie om de aarde te veranderen. De meeste mensen die in de psychiatrie zijn belandt waren moderne profeten en konden niet overweg met hoe de samenleving zichzelf behandelde. al met al vind ik het een heel positief initiatief en ondersteun het van harte en wilde je een positief bericht zenden als stuen in de rug omdat het niet makkelijk is zoals ik zelf weet om een missie te hebben en hier voor te gaan zonder te luisteren naar critici en anderen die het beter weten, we kunnen maar 1 kant op en dat is dat het ggz in de toekomst verdwijnt en dat het tot die tijd een tijdelijke plek is waar mensen naar toe kunnen als ze moeten herstellen, maar dan wel op een humane manier, dank je wel voor je inzet en moed,
  Joost van Berko

 3. Tineke Spruijt zegt:

  Deze werkwijze doet mij denken aan de interpersoonlijke therapie (itp) en oplossingsgerichte therapie. Als psycholoog krijg ik vaak clienten die zijn afgeknapt op de GGZ. Waarom? Omdat ze niet aardig en niet inlevend worden benaderd. Dat is zo belangrijk!

 4. Monika van Dolderen zegt:

  Wat een positief stuk! Het werkt in mijn ogen veel beter om je te richten op waar je heen wilt (anders omgaan met psychisch leed), dan je ergens tegen af te zetten. De energie stroomt gelijk mee. Heel herkenbaar en ook ik krijg regelmatig cliënten die (langdurig) binnen de GGZ zijn behandeld, soms zonder significante verbetering. Zij geven aan zich vooral steeds meer ‘patiënt’ te zijn gaan voelen en nu blij zijn met een persoonlijke en gelijkwaardige bejegening.
  Veel succes met deze nieuwe aanpak, perfect passend in deze tijd.

 5. Pingback: Weekendblog: Geestelijke Gezondheidszorg schuldig aan #stigma, hoe komt dat? #GGz | Martin Jan Melinga

 6. Pingback: #Psychiater Jim van Os toont nieuwe weg in Geestelijke Gezondheidszorg (#GGz) .. De #DSM? Die gebruikt hij niet .. | Martin Jan Melinga

 7. Pingback: Op Bevrijdingsdag vieren wij de vrijheid, toch? En persoonlijke vrijheid …. | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s