Lobby zorg heeft niet gewerkt, tijd en kansen voor innovatie, samenwerking en ondernemerschap!

Donderdag 24 april 2014 kwam het ‘nieuws’ door via de diverse media. De nieuwe zorgwet omtrent WMO is definitief. De nieuwe jeugdwet is een feit en uit betrouwbare bron vernam ik dat er een feestje was op het ministerie van VWS. Ik kan het mij voorstellen, maar het is een bittere pil.

Blog transitie - Bittere pil - GGz PLus NederlandKlik op de foto voor het nieuws artikel van donderdag

Ondanks alle lobbyactiviteiten van de grote gezondheidsorganisaties, de zorg- en ggz-instellingen, het is een feit! Maar laten we wel zijn, het was geen verassing, het proces is al ruim 2 jaar geleden in gang gezet. De doelstellingen wat betreft bezuinigingen moeten gehaald worden van het kabinet en wat was er nu mooier om daar dan maar een mooi woord voor te creëren: transitie. Het woord dat wat mij betreft aangepast  moet worden in het woordenboek van de regering.

Betekenis transitie
Ik heb het even opgezocht, ik begon toch te twijfelen, maar de  betekenis is volgens Wikipedia:

“Een transitie is een structurele verandering die het resultaat is van op elkaar inwerkende en elkaar versterkende ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld economie,cultuurtechnologieinstituties en natuur en milieu.”

Daar kan dus een nieuwe betekenis aan worden toegevoegd: bezuinigingen! Deze incompetente regering heeft zich gedragen als een multinational, zoals Coca Cola. U kent ze wel, die prachtige filmpjes van mooie mensen en een ideale wereld, je bereikt het allemaal met Coca Cola. Het is lijkt een mooie wereld en als je dat drankje drinkt wordt het ook jouw wereld. Niets is minder waar, we weten het en we ‘drinken’ het ‘allemaal’. Bitter!

Blog transitie - coca cola happy family - GGz Plus Nederland

Alle gezondheidszorglobbyisten zijn er met open ogen ingetrapt. De zorgverlening dicht bij de burger brengen lijkt ideaal, maar de grote vraag is; is dat ook (financieel) uitvoerbaar? Inmiddels is gebleken dat dat niet zo is. De transitie wordt veel te snel doorgevoerd en kan in januari 2015 (over 8 maanden – reëel zo’n 5 maanden) veel problemen veroorzaken. Nu al grote vertraging bij gemeenten. En wie gaat dat dan oplossen?

Nieuwe kansen in de zorg
Zijn er dan ook nog kansen? Ja, uiteraard zijn er kansen. De afgelopen decennia zijn er tientallen wetten of maatregelen tegen de zin van de Nederlandse burger doorgevoerd. De eerste reactie was altijd: dit kan niet waar zijn, toch? En ja, het was elke keer waar. Waar het nu om draait, is dat we er het beste van moeten gaan maken.

Voor wie? De afnemer van zorg, of dat nu ouderen, kinderen of volwassenen zijn, zij mogen niet tekort worden gedaan. Soms bekruipt mij het gevoel dat het lijkt te gaan om de diverse betrokken branches, dat mag niet zo zijn. De cliënt of patiënt binnen de (geestelijke) gezondheidszorg mag niet het spreekwoordelijke ‘kind van de rekening’ worden.

Wat is hiervoor nodig? In mijn ogen drie zaken:

  1. Samenwerking
  2. Creativiteit (en innovatie)
  3. Ondernemerschap

Blog transitie - verbinding maken - GGz Plus NederlandSamenwerking
Vanaf mijn eerste professionele stap in de wereld van gezondheidszorg (2012) viel mij op dat ‘samenwerking’ ver te zoeken is. Sommige instellingen hebben het zelfs in hun naam staan. Gebrek aan samenwerking is wat mij betreft één van de redenen dat de regering haar plannen heeft kunnen doordrukken. Niet gaan voor eigen parochie, maar voor de hele kerk om maar een metafoor te noemen.

“Voor een betere gezondheidszorg” is een slogan die ik vaak hoor. Een brede samenwerking binnen de lichamelijke en geestelijke gezondheidszorg is absolute noodzaak om ook anno 2040 nog een goede zorg te kunnen bieden. GGz Plus Nederland noemt dit verbinding maken.

Creativiteit en innovatie
Als een overheid taken overhevelt naar lokale overheden (gemeente) is dat soms even lastig, maar in feite verandert er niet zo heel veel. Wat wel kan in zo’n fase is de inbreng van innovatie en creativiteit. Als je doet wat je altijd deed, krijg je ook wat je altijd hebt gekregen. Een mooie zin en iedereen weet dat het werkt voor mensen. Het werkt ook voor organisaties en methodes. ‘Anders’ is eng, ‘anders’ is ook verfrissend. Vanaf vandaag gaan we het anders doen, nieuwe kansen en nieuwe mogelijkheden!

Blog transitie - een andere weg inslaan - GGz Plus NederlandCheck de voordelen van het lidmaatschap GGz Plus Nederland, klik op de foto

Ondernemerschap
De afgelopen decennia zijn er veel organisaties, instellingen, verengingen en stichtingen opgestaan die het al anders doen. Ik zie voor deze groep een mooie taak om het veranderingsproces dat wij transitie noemen, te begeleiden. Een dosis ondernemerschap en het ontstaan van de zorgondernemer. Een zorgondernemer let op zijn  eigen toko zoals hij let op zijn huishoudboekje thuis, het is zijn geld dat hij investeert in de gezondheid van mensen.

In mijn ogen zijn veel grote instellingen in zorg en ggz de weg kwijt. Marcheren op tientallen jaren ‘ervaring’ met VWS en weten de juiste kanalen te bewandelen. Maar zijn ze nu wel zo efficiënt?  Veel professionals hebben de grote instellingen al verlaten en zijn al ZZP’er, zelfstandige zorgprofessionals, geworden. Een goede zaak dat ook binnen de zorg het ondernemerschap van mensen een grotere rol gaat spelen.

Blog transitie - tijd voor ondernemersschap - GGz Plus NederlandKlik op de banner voor de vormen van lidmaatschap van GGz Plus Nederland

GGZ en Zorg Plus Nederland
Bovenstaand blog is DE reden dat de vereniging GGZ Plus Nederland is opgericht. Waarom? Samenwerking, creativiteit (en innovatie) en ondernemerschap zijn de drie basis ingrediënten van deze vereniging.  GGZ Plus Nederland werkt samen met alle (beroeps-) organisaties binnen de fysieke en geestelijke gezondheidszorg.

GGZ Plus Nederland snapt dat er nu kansen liggen voor een verandering in de zorg, niet alleen voor 2014/2015 maar vooral richting 2040, zodat onze kinderen straks ook nog een goede zorg krijgen als ze van onze leeftijd zijn.

Blog transitie - word lid van - GGz Plus NederlandKlik op bovenstaand plaatje om lid te worden!

Word lid van GGz Plus Nederland of steun GGz Plus Nederland als donateur. Dat is het enige wat ik van u vraag. Ik ben zorgondernemer en ben u voorgegaan en trots lid van GGz Plus Nederland. Wie volgt? Lid worden van GGZ Plus Nederland is; gaan voor kansen en uitdagingen in de gezondheidszorg, doet u mee?

Positieve groet en fijn zondag! Martin

mede namens GGz Plus Nederland – Samen Sterker! (klik op logo’s voor website)

zorgplusnl - zonder rand                                       ggzplusnl - klein

PS: Ik heb sinds de oprichting van GGz Plus Nederland nog 3 andere blogs geschreven:

7 april 2014 – Laatste nieuws! Een belangenvereniging voor zorgprofessionals
14 april 2014 – Wat is geestelijke gezondheidszorg? En wat heeft dat met ZZP’ers te maken
24 april 2014 – Jacht op ZZP’ers in de zorg moet stoppen

 

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheidszorg, Uncategorized, Zelfstandige zorgprofessional, ZZP en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s