Jacht op ZZP’ers in zorg moet stoppen … chaos gezondheidszorg lijkt compleet! #Persbericht @GGzPlusNL

Vandaag kruisten twee persberichten elkaar in de pers. De eerste kreeg nog niet heel veel aandacht in de pers, u kunt het bericht lezen onderaan dit blog en op op de website van GGz Plus Nederland.

Het andere was bericht van het kabinet en de Tweede Kamer. Dit nieuws, logisch, haalde alle media “Kamer wil dat jacht op zzp’ers in zorg stopt”. Een eerste stap in de goed richting zou ik haast zeggen. De echte eerste stap is echter al gezet op 5 maart 2014. Op die datum is namelijk de Vereniging GGz Plus Nederland opgericht.

Blog Jacht - op ZZP - GGz Plus Nederland

En vandaag ook nog eens een onderzoek in de Telegraaf. Van de 4184 lezers vindt 92% dat de aanstaande zorgwet uitgesteld moet worden. Ik ben het met hen eens. De zorgwet is ook een wangedrocht en de gemeenten zijn nog niet klaar voor de uitvoering. Chaos in de zorg is voer voor meer blogs, nu eerst de zzp’ers in de zorg.

Stopzetten jacht op ZZP’ers
Dat de jacht moet stoppen is duidelijk. Ook ZZP Nederland is hiermee bezig aangezien het niet alleen zelfstandige zorgprofessionals betreft. Veel ZZP’ers hebben te maken met het fenomeen VAR-verklaring en haar beperkingen. Een verouderde vorm van registratie van mensen die niet in loondienst werken. Op de helling dus.

ZZP’ers zijn niet voor niets voor zichzelf begonnen. Eén van de redenen is dat ze liever voor zichzelf werken dan voor een ‘baas’. De nadelen van ZZP’ers zijn legio, zoals geen ziektewet, geen werkloosheidswet en geen pensioen om er maar een paar te noemen. Dat moeten ZZp’ers zelf regelen en dat is nu net iets wat vaak niet gebeurd. Zo zijn er veel belangen die behartigd gaan worden door GGz Plus Nederland, niet alleen politiek, maar ook financieel, sociaal en maatschappelijk.

Beroepsgroepen-GGz Plus NL

De kamer wil overleg met de sector
Dit geeft weer aan dat de Tweede Kamer (nog) niet weet waar ze over praten. GGZ Plus Nederland heeft de afgelopen maanden geïnventariseerd hoeveel beroepsgroepen er zijn binnen de ‘zorg’ sector. Dat zijn er heel veel, meer dan 40 in ieder geval. En dan praten we nog niet over de subberoepen. Als voorbeeld, het basis beroep is psychiater, maar er is ook een kinderpsychiater, een geriatrische psychiater en bijvoorbeeld de forensisch psychiater. Verschillende beroepen, verschillen benamingen ook. Dit geldt ook voor alle vormen van specialisten die in ziekenhuizen werken.

Al deze vele zorg beroepen over één kam scheren als ZZP’er is het zelfde als het werk van een gemeenteraadslid, een lid van de provinciale staten en een lid van de Tweede kamer met elkaar te vergelijken. Of iedereen die in Europa woont Europeanen noemen, in plaatst van Nederlanders, Duitsers, Belgen etcetera. Ieder beroep kent haar eigen specifieke mogelijkheden en onmogelijkheden. Een ZZP’er in de zorg wenst ook als zodanig behandelt te worden, elke ZZP’er is anders.

Beroepsgroepen-Zorg Plus NL

Zorg Plus en GGz Plus NL
Vandaar dat de nieuwe vereniging GGz Plus Nederland. Kennis en ondernemerservaring onder één dag, zowel binnen de geestelijke als lichamelijke gezondheidszorg. De belangen behartigen van alle zorg professionals met hun specifieke problemen.

Ik heb het al in veel blogs gezegd, samenwerking is de oplossing voor veel gecreëerde ‘problemen’ in de Nederlandse zorg, zoals de nieuwe jeugdwet, de ouderenzorg, het onderwijs maar zeker onze gezondheidszorg, zowel geestelijk als somatisch.

Nu kom ik niet uit de zorg oorspronkelijk, maar leg nu maar eens uit aan een kind van 6 jaar wat er gebeurt in de gezondheidszorg. Dat gaat u niet lukken. Het kind zal niet begrijpen dat er bij een grotere vraag, juist bezuinigd gaat worden. Niemand die dat begrijpt denk ik. Efficiency is een veel mooier woord dan bezuinigen. Efficiency in de vorm van samenwerking, zowel in de breedte als in de lengte, toch?

GGz Plus-samen sterker-behartiging van belangen-1 pop helpt andere erbij

Geestelijke en lichamelijke gezondheidszorg
Vandaar dat GGz Plus Nederland gekozen heeft voor een brede samenwerking binnen een aantal bedrijfskolommen in Nederland. De algemene zorg, de jeugdzorg, de ouderenzorg, de lichamelijke zorg, de geestelijke zorg en eigenlijk ook het onderwijs.

Alle sectoren hebben met elkaar te maken maar werken langs elkaar heen of soms zelfs tegen elkaar in. Dat kan en mag niet meer gebeuren de komende jaren en het levert ons inziens dan ook nog eens besparing op in tijd en dus kosten op. Zowel voor de ministers van VWS, Sociale Zaken en andere daar aan verbonden departementen. GGz Plus Nederland slaat een brug tussen beide branches.

cropped-blog-zembla-brug-tussen-ggz-en-zorg-ggz-plus-nederland1.jpg

Uitnodiging
Namens GGZ Plus Nederland nodig ik  minister Lodewijk Ascher (Sociale Zaken),  staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën en minister Schippers (VWS) uit om in gesprek te gaan voor een betere toekomst van de gezondheidszorg mede door zelfstandige zorgprofessionals. Juist de ZZP’ers binnen de zorg zijn de slagroom op de taart vinden wij, laten we ze dan ook als zodanig behandelen.

Tenslotte, een belangrijke doorverwijzing naar het persbericht van GGz Plus Nederland van vandaag. Onderstaan de het eerste deel, ik nodig u uit de rest op de website van GGz Plus Nederland te lezen.

Positieve groet, Martin

PS: Lid worden is noodzakelijk voor een maximale behartiging van uw belangen. Ga naar de website van GGZ Plus Nederland en word vandaag nog lid! Thanks!

PERSBERICHT – dinsdag 22 april 2014 – GGz Plus Nederland

Eindelijk! Een belangenvereniging voor de totale gezondheidszorg.
De vereniging GGz Plus Nederland behartigt de belangen van zelfstandige professionals die werkzaam zijn in of ten behoeve van de geestelijke en/of lichamelijke gezondheidszorg in Nederland. Een mond vol, maar wat betekent dat nu eigenlijk?

Definitie gezondheidszorg
GGZ Plus Nederland is ontstaan uit de Geestelijke Gezondheidszorg (GGz), vandaar de naam. Echter, wij zijn van mening dat geestelijke en lichamelijke gezondheidszorg niet van elkaar te scheiden zijn. De werknamen binnen de vereniging zijn dan ook GGz Plus NL en Zorg PLUS NL. De vereniging slaat de spreekwoordelijke brug in de gezondheidszorg.

Lees verder op website GGz Plus Nederland

 

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Geestelijke Gezondheid, Gezondheidszorg, Minister Schippers, Politiek en beleid, Zelfstandige zorgprofessional en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Jacht op ZZP’ers in zorg moet stoppen … chaos gezondheidszorg lijkt compleet! #Persbericht @GGzPlusNL

 1. rikus zegt:

  Het doel is ze te vervangen door gratis bijstandtrekkers verplicht in te zetten

 2. Iwanjka zegt:

  Heb een jaar of 10 in de (ict) dienstverlening gewerkt. De ‘VAR’ is de grootste kolder die ik meegemaakt heb in die ‘waardeketen’. Wat een stress, geklojo, factuurtjes doorsturen, en waarom. Mooi voorbeeld van een ‘Verborgen Verliesgat’ (zie ook het boekje Deniesa’s Manifest evt). Snel afschaffen! Aho
  Iwanjka

 3. Edwin zegt:

  Iedereen loopt in colonne achter elkaar aan op het verkeerde pad. Als je op de verkeerde weg rijdt dan ga je normaal gesproken toch terug en zoek je de juiste weg. Als de overheid de juiste weg moet aanwijzen ben je tegen die tijd al gestopt of failliet. Wij bieden de juiste oplossing met de ZZP Vennootschap. De oplossing om de VAR verklaring (volkomen legaal) buiten spel te zetten en nog meer voordelen. Op dit moment zijn wij druk bezig in de zorg, maar ook andere sectoren beginnen zich volop te melden dat hun VAR verklaring botweg wordt geweigerd! U blijft toch geen Zelfstandige Zonder Perspectief?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s