Het is nog erger! Zorgverzekeraars liegen tegen cliënten. Misbruik #privacy …

Afgelopen donderdag 17 april 2014 schreef ik al het blog over de macht van zorgverzekeraars. Ik had de tip al gekregen, maar het programma van Zembla met de veelzeggende titel: “De jacht op uw medische gegevens” legt nog meer bloot dan wie dan ook waarschijnlijk denkt. Check uitzending gemist en neem even de tijd dit programma te kijken …. klik op onderstaand logo van Zembla:

Blog Zembla - logo programma - GGz Plus Nederland

Waar gaat het om?
De zorgverzekeraars vinden dat zij declaraties van behandelaars moeten kunnen controleren. Dat lijkt terecht. De kosten van de gezondheidszorg schieten tenslotte door het plafond. Maar de manier waarop lijkt op misbruik, chantage van cliënten. Dit is een ‘doofpot’ die in stand wordt gehouden door cliënten onder druk te zetten.

De meeste helpdesken van zorgverzekeraars weten niet eens wat een privacyverklaring is. Het EPD (elektronisch patiënten dossier) is door de Tweede Kamer afgewezen, maar bestaat in feite wel. De NZa (Nederlandse Zorgautoriteit)  trekt zich daar niets van aan en tolereert het. Minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn liggen te slapen en vinden het ook allemaal prima! Te bizar om over te praten anno 2014.

Ik heb met twee paar ogen zitten kijken: als cliënt en als behandelaar binnen GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg), verbazingwekkend wat er gebeurt in Nederland.

Blog Zembla - EPD is er toch - GGz Plus NederlandCliënten in GGz
Het belangrijkste dat ik filter uit het programma is dat privacy met voeten wordt getreden door de zorgverzekeraars. De verzekeraars eisen bijna alle informatie van hun cliënten, die gebruikt kan (en gaat worden) in de toekomst. Iedereen weet dat het koppelen van data een klein kunstje is. Als het gaat om psychische klachten is er dus eigenlijk wel een EPD. Met alle gevaren van dien. We weten ook dat aandeelhouders van verzekeraars vaak banken zijn. Het kan uiteindelijk dus veel gevolgen hebben voor de cliënt.

Als u last hebt van psychische klachten mag u, terecht, een privacyverklaring laten ondertekenen. Dit is mij overigens nooit gevraagd bij de GGz-instelling waar ik sinds 2012 onder behandeling ben vanwege mijn bipolaire stoornis, maar dat terzijde. Dan mag de behandelaar uw gegevens niet doorsturen naar de verzekeraar. Gevolgen kunnen zijn, of geen betaling, of onder druk wel uw gegevens doorsturen.

Blog Zembla - Stichting Benchmark GGz - GGz Plus Nederland                                             Blog Zembla - log DIS - DBC Informatiesysteem - GGz Plus Nederland

Privacy? Verzekeraars weten niet wat dit is. Behalve de verzekeraars liggen uw data ook nog bij de ‘onafhankelijke’ Stichting Benchmark GGZ (gefinancierd door verzekeraars) en bij het DIS (DBC Informatie Systeem). Klik op bovenstaande foto’s  om naar deze sites te gaan. Wie controleert deze organisaties? Als u het weet, mag u het zeggen!

Behandelaars
Als bestuurslid van vereniging GGz Plus Nederland en in mijn beroep als Coach heb ik ook gekeken. Mijn conclusie is nog weerzinwekkender dan die van de cliënt. Als zelfstandige professional in de zorg of GGz dien je ook te voldoen aan dezelfde ‘regels’ als die van grote GGz- of zorginstellingen. De privacyverklaring wordt bij zelfstandige of vrijgevestigde behandelaars veel vaker ingevuld dan bij de grote instellingen. Logisch lijkt het bijna als je het programma Zembla bekeken hebt.

Blog Zembla - privacy verklaring - GGz Plus Nederland

Als de rekening van de behandelaar niet of veel te laat wordt betaald,  heeft dat grote gevolgen voor de behandelaar. Los van de financiële kant en de beroepsethiek komt de vertrouwensband met de cliënt ernstig onder druk als de verzekeraar doet alsof hij de privacyverklaring niet heeft ontvangen. De vraag plopt dan ook gelijk weer op of de DBC niet op de helling moet bij GGz. Of je de codes nu wel of niet invult, aan de hand van de bedragen kan de verzekeraar ook al weten wat de diagnose is.

Macht zorgverzekeraars
Juist bovenstaande is ook weer een reden om lid te worden van GGz Plus Nederland. Het wordt tijd dat we niet alleen zeggen dat het anders moet, maar het ook anders gaan doen. Samenwerking tussen alle zelfstandige zorgprofessionals, in zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheidszorg, is noodzakelijk voor een betere zorg.

GGz Plus Nederland staat voor de brug die geslagen dient te worden voor behoud van vrije keuze van uw arts. Juist de zelfstandige zorgprofessionals lijken de dupe te worden van de (aanstaande) wijziging in artikel 13 van de zorgwet.

Blog Zembla - brug tussen GGz en Zorg - GGz Plus Nederland

Door die samenwerking kunnen de zelfstandige zorgprofessionals (kortweg ZZp) een vuist maken naar de verzekeraars, het liefst in samenwerking met de grote zorginstellingen en verenigingen in Nederland. Het huidige systeem in de zorg is slecht voor cliënt en behandelaar. Waar wachten wij nog op? Voor slechts € 99,- per jaar bent u al lid van GGz Plus Nederland.

Lidmaatschap GGz Plus Nederland
Check de website van GGz Plus Nederland en realiseer dat niet alleen de toekomst van uw cliënt, maar ook uw eigen toekomst op het spel staat. Laten we met zijn allen zeggen; “nu is het afgelopen, nu wordt het anders!”.  Klik op onderstaande logo’s om naar het deel van uw keuze te gaan:

zorgplusnl - zonder rand                                                ggzplusnl - klein

Het jaar 2014 wordt het jaar waarvan onze kinderen later zeggen; ”toen veranderde de gezondheidszorg in Nederland”. GGz Plus Nederland, voor een betere gezondheidszorg voor en door zelfstandige zorgprofessionals. Samen Sterker!

Positieve groet en fijne Paasdagen, Martin

Time To Change - Time To Talk

PS. It’s Time To Change! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga het gesprek aan … want het roer gaat #OM

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Geestelijke Gezondheid, Gezondheidszorg, Minister Schippers, Politiek en beleid, Time To Change NL, Uncategorized, Zorgverzekeraars en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Het is nog erger! Zorgverzekeraars liegen tegen cliënten. Misbruik #privacy …

  1. rikus zegt:

    Het wordt steeds erger in ons Land. We dachten altijd fraude vrij te zijn. Maar helaas

  2. Pingback: Trots op staking #huisartsen – Clienten en patienten weet niet wat ze te wachten staat … #GGz #Zorg | Martin Jan Melinga

  3. A. Hoogerhuis zegt:

    Ik durf te beweren dat er zorgverzekeraars zijn die bepaalde incassobureaus/gerechtsdeurwaarders inschakelen die zeer intimiderend en dwingend overkomen. Als een DBC code duidt op psychische hulp, maakt dat je een gemakkelijk doelwit. Let op Flanderijn van Eck of andere Flanderijns… Zij dreven mij tot waanzin en hebben stapels papierwerk gestuurd, soms wel 2 x per week met dreigende aankondigingen al op de envelop. Ik dufste die niet eens te openen. Dat is me duur komen te staan, beslag op inkomen voor een onvoorstelbaar bedrag. Een ZORGverzekeraar die niet om ZORG geeft, alleen het verzekringsaspect benadrukt, vind ik niet logisch. Mijn medische achtergrond was bekend bij zorgverzekeraar Avero, na een jaar vol operaties en veel ziekenhuisopnames kwam de stapel post op me af. Dit werkte helemaal niet zo goed voor mijn herstel…

  4. tja door al die toestanden van tegen woordig in geestelijke gezondheids zorg en lichamelijk loop je nog kans om krankzinnig te worden en te worden opgesloten in een van den inrichtingen der ziels zieken ggz ,enz in den nederlanden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s