Hoezo blij met ‘zorgdeal’? Zorgverzekeraars te veel macht! Client de dupe …

Gisteravond kreeg ik een push-bericht van het AD. Het kabinet had het voor elkaar, PvdA en VVD hebben samen met hun ‘vriendjes’ Christen Unie, D66 en SGP een overwinning gescoord. De zorgdeal was rond. En ze zijn er nog blij mee ook … Wat ze natuurlijk handig doen, is het bedrag van jaarlijks  € 200 miljoen voor de ouderenzorg beschikbaar stellen. Eén miljard bezuinigen en dan daar 20% van teruggeven, zijn er tenminste nog mensen ‘blij’ in Nederland. Ouderenbonden zijn nu al bezig het geld te besteden. De verdeel en heers techniek van Schippers en van Rijn begint zo langzamerhand stuitend te worden.

blog curatele Van Rijn - Schippers - Orange Monday

Wat is er aan de hand?
De afgelopen jaren is er een tendens begonnen die zo langzamerhand elke burger in Nederland treft, of het nu de geestelijke gezondheidszorg is, de jeugdwet, de lichamelijke zorg of de ouderenzorg is. Een soort wedstrijd die uit 2 delen bestaat:

1 Het woord transitie is een toverwoord voor bezuinigingen, of het nu de jeugdwet betreft of de WMO, het draait allemaal om verkapte bezuinigingen. Dat hoeft niet erg te zijn, maar zeg dat dan gewoon. Delegeren naar gemeente heet transitie = bezuinigen!

2 Hoe geef ik de zorgverzekeraars zoveel mogelijk macht. De vraag wie wat betreft de gezondheidszorg de baas is in Nederland is niet eenvoudig te beantwoorden voor veel mensen. Nee, het is niet mevrouw Schippers, het zijn de zorgverzekeraars.

Blog Zorgpremie - Zorgverzekeraars - Orange MondayIn Zeist (hoofdkantoor Achmea) wordt er vandaag feest gevierd. Achmea, de veelvraat binnen de zorgverzekeraars heeft weer meer macht gekregen. Zij mogen ‘slechte’ of ‘te dure’ artsen uit het zorgpakket gooien. De zorgverzekeraars vertellen, mevrouw Schippers krijgt het politiek voor elkaar. Gefeliciteerd!

De zorgverzekeraars krijgen steeds meer te vertellen hoe zij met UW geld aan de slag gaan. Als u een arts uitzoekt waar geen contract mee is, mag u het zelf betalen, verkassen naar een andere arts of zorgverzekeraar. Ik schreef er al eerder blogs over, maar zo langzamerhand wordt het schrijnend. Vandaag heeft de cliënt van de zorg weer een wedstrijd verloren.

Blog wedstrijd - vrouw speelt met pillen - Orange Monday

Telegraaf onderzoek 17-4-2014
In mijn laatste blog “Zorgpremie te hoog?” gaf ik het al aan, wij worden gemanipuleerd door de zorgverzekeraars. Ze hebben te veel macht. In een onderzoek onder 4.380 lezers van de Telegraaf geven de lezers aan dat 94% vindt dat de zorgverzekeraars te veel macht hebben. Het besef wordt steeds groter, maar is dat niet te laat?

Overstappen heeft namelijk niet zoveel zin, je kan het doen, maar de kans dat de nieuwe zorgverzekeraar ook in één keer kritisch gaat worden is groot. Er zijn maar 5 zorgverzekeraars en reken maar, de raad van bestuur van die ondernemingen drinkt regelmatig een kopje koffie.

In mijn blog heb ik aangegeven dat het tijd wordt dat er een onderzoek komt naar de werkwijze, maar ook de concurrentiepositie van de zorgverzekeraars. Als je als consument niet meer kan kiezen wat je wilt, gaat er iets vreselijk mis in Nederland. Donkere wolken dus …

Blog Wedstrijd - Donkere wolken boven zorg - Orange Monday

Slechte of dure arts uit pakket
Het eerste verbaasde mij nog het meest. Met slechte artsen worden geen contracten meer gesloten. Wie bepaalt welke arts slecht is? Dat kan toch niet een verzekeraar zijn? Dat zou de cliënt moeten zijn, volgens mij. De cliënt van de zorgverzekeraar wordt aan alle kanten in de kou gezet. En slechte artsen, die zijn er vast, zouden al lang uit het pakket moeten zijn als ze naar cliënten hadden geluisterd.

De dure arts is een ander verhaal (dat geldt ook voor medicatie overigens). Kan het zijn dat artsen die ‘duur’ zijn, misschien wel heel goed zijn? Kan het zijn dat medicatie die duurder is, beter is? Ik weet het niet (geen onderzoeksgegevens), maar ik weet wel dat bureaucratische verzekeraars het zeker niet weten. Die kijken (financieel) onder de streep. Cliënten in de zorg zijn geen mensen, maar cijfertjes.

Blog wedstrijd - onder de streep zorgverzekeraars - Orange Monday

Positie vrijgevestigde en zelfstandige behandelaars
Door deze maatregelen komen de werkzaamheden van veel behandelaars in gevaar. Ook dat is al een tijdje zichtbaar in de maatschappij. De nieuwe ‘zorgdeal’ zou zo maar eens gevolgen kunnen hebben voor de zelfstandige zorgprofessionals. Wat mij betreft een reden om samen te gaan werken. In gesprek te gaan met zorgverzekeraar en politiek.

Op dit moment wordt de zorg in Amerika ‘aangekleed’ en in Nederland ‘uitgekleed’. Een schril contrast en wat dat betreft draag ik GGz Plus Nederland, de nieuwe vereniging voor zelfstandige zorgprofessionals, een warm hart toe. Zelfstandige zorgprofessionals zijn mensen met passie voor hun vak, of dat nu lichamelijke of geestelijke gezondheid betreft. Deze mensen dreigen buiten de boot te vallen omdat ze ‘te duur’ zijn.

Blog Wedstrijd - buiten de boot vallen - GGz Plus Nederland

Word lid van GGZ Plus Nederland
Waarom zou je lid (of donateur) worden van GGz Plus Nederland? Omdat het nodig is! Spring in de GGz Plus Nederland boot en bepaal samen met het bestuur een nieuwe koers binnen de gezondheidszorg. Er MOET iets veranderen binnen de zorg en wel vandaag!

En de eersten die dat kunnen doen zijn de zelfstandige zorgprofessionals. Waarom?  Een zelfstandige zorgprofessional zit dicht bij de markt, heeft veel contact met cliënten (of patiënten), weet wat er speelt en zet de cliënt centraal.

Group of smiling friends against white background

Grote organisaties zijn verdwaald in hun eigen bureaucratie. Beslissingen lopen achter de ontwikkelingen en de marktwerking aan. GGZ Plus Nederland maakt zich hard voor zelfstandige zorgprofessionals in de lichamelijke en geestelijke gezondheidszorg. Voor de professionals, maar juist ook voor haar cliënten. Cliënten hebben rechten net als de professionals. Een mooi gemeenschappelijk doel, toch?

Wat let u? Steun vandaag nog GGZ Plus Nederland. Word lid of donateur  – Its Time To Change NL. Klik op één van de twee logo’s en ga naar GGz Plus NL of Zorg Plus NL. Thanks!

zorgplusnl - zonder rand                                                           ggzplusnl - klein

Positieve groet, Martin
Time To Change - Time To Talk

PS. It’s Time To Change! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga het gesprek aan … want het roer gaat #OM

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Het roer gaat OM!, Minister Schippers, Politiek en beleid, Time To Change NL, Zelfstandige zorgprofessional, Zorgverzekeraars en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Hoezo blij met ‘zorgdeal’? Zorgverzekeraars te veel macht! Client de dupe …

  1. jusd zegt:

    Dit is op Jusd herblogd.

  2. Monika van Dolderen zegt:

    Helder verwoord waar de zere plek zit, zeer herkenbaar en het is de hoogste tijd dat het verandert! Ik ga me verdiepen in genoemde organisatie. Bedankt.

  3. Pingback: Het is nog erger! #Zorgverzekeraars liegen tegen cliënten. Misbruik #privacy … #Zembla #GGz @ZEMBLA | Martin Jan Melinga

  4. Pingback: Introduceert Schippers nu een nieuw #ziekenfonds? #Zorgwet lijkt al aangepast … wat zijn de gevolgen? #GGz #Zorg | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s