Wat hebben mentale en fysieke gezondheid met elkaar te maken?

De afgelopen 10 jaar ben ik als coach mede actief geweest als crisismanager bij bedrijven. Als je dan met een ondernemer in gesprek gaat, dan blijkt dat er behalve in het bedrijf ook bij de ondernemer veel is gebeurd. Door de ontwikkelingen van het bedrijf kwam de ondernemer zelf eveneens in een rollercoaster.

In tijden van succes voelde de man zich goed, leek het alsof alles vanzelf ging. Vrienden (maar vooral kennissen bij de vleet), want als het ‘goed’ met je gaat, wil iedereen delen in het succes. Het uitzicht is mooi op de spreekwoordelijke berg …

Blog GGz Plus - Op de top is het mooi - Orange Monday

De top gepasseerd?
Tot dat de top van de berg ruimschoots was gepasseerd. De ondernemer had, door zijn succes en het genieten daarvan, niet in de gaten dat het bedrijf tussen zijn vingers wegglipte. De crisis van 2008 was de eerste aanleiding, de tweede crisis er overheen en de man was het gevoel met de markt kwijt. Hij kon de salarissen niet meer betalen en dat leek het begin van het einde. Het spreekwoordelijke ‘van de helling gaan’ werd een feit. De man was eigenlijk machteloos en in de greep van zijn eigen bedrijf.

Persoonlijk had het nogal wat gevolgen. Ook daar moest de hand op de knip, weg met de tweede auto, geen dure vakanties meer, de man ging zich steeds slechter voelen, kwam zijn bed niet meer uit en de creativiteit (waar hij ooit groot mee was geworden) leek als sneeuw voor de zon verdwenen te zijn. Ook fysiek ging het niet meer zo goed, o.a. pijn in de botten. En de ‘vrienden’ …. Die vonden hem een stuk leuker toen hij succes had. Ook zijn relatie leek niet meer goed te gaan … donkere wolken!

Blog GGZ PLus - Piek berg donkere wolken - Orange Monday

Geestelijke gezondheid
Wat is nu geestelijke gezondheid? Mijn definitie is een balans tussen fysiek en geestelijk. Zorgen dat je innerlijk altijd in balans bent, in goede en (juist) in slechte tijden en je lichamelijk goed voelt. Dat vraagt om goed met jezelf omgaan. Dat klinkt simpel en dat is het ook.

Ik heb ontdekt dat ik als zelfstandige professional zaken, waar ik niet zo goed in ben over moet laten aan mensen die er WEL goed in zijn. Ik heb ontdekt dat als ik bezig ben met mijn vak, mijn beroep, ik bijna altijd dat goede gevoel, we noemen dat ook wel flow, heb.

En als ik een goed gevoel heb, in goede en slechte tijden, dan neem ik goede beslissingen. En als ik een goede beslissing neem, dan is het op dat moment niet meer zo belangrijk of het resultaat 100% is van wat ik verwacht. Ik creëer geen verwachting, ik ga in de flow naar dat goede resultaat, wat het ook is, zowel zakelijk als privé. Ik werk samen met partners heb die mij in mijn beroep ondersteunen voor het beste resultaat, je kan niet alles alleen. Ik ga voor partnership!

Slechte geestelijke gezondheid
Waarom ontstaat een slechte geestelijke gezondheid? Volgens mij door een combinatie van factoren, zowel fysiek als geestelijk. Het is een wisselwerking. Als onze (te hoge) verwachtingen niet uitkomen, raken we teleurgesteld. En die teleurstelling heeft weer invloed op onze fysieke en geestelijke levenshouding.

We gaan anders lopen, bewegen, eten en drinken. Mensen zien dat je ergens mee zit en dat je ‘niet in orde’ bent. De kunst is om dat moment niet te laten gebeuren, omdat de mogelijkheid ontstaat dat je in een negatieve spiraal terecht komt. Kortom fysieke en geestelijke gezondheid zijn volledig met elkaar verbonden.

Ontstaan Integrale Gezondheidszorg Plus
Door bovenstaande ben ik steeds meer over gezondheid en gezondheidszorg gaan nadenken. Waarom is preventie in Nederland geen topic? Waarom zijn fysieke en mentale gezondheidszorg gescheiden? Wat voor een invloed heeft de omgeving op mij?

Sinds 2014 ben ik samen met mijn partner Hester Morsdorf op zoek gegaan naar het antwoord. In 2015 hebben wij het antwoord geformuleerd, omgezet in een instrument die door hulp- en dienstverleners in de praktijk kan worden gebruikt voor hun cliënten en een opleiding ontwikkeld die aansluit bij de uitvoering van het instrument.

Het instrument heeft Vitaliteitfactor en is op basis van bovenstaande hoofdgebieden, mentaal, fysiek en omgeving samengesteld. De Vitaliteit Groep heeft de Vitaliteitfactor ontwikkeld en verzorgd de opleidingen.

Wat heeft Vitaliteit Groep Nederland hiermee te maken
Als zelfstandige professional wordt veel meer van je gevraagd dan als je in loondienst bent. JIJ moet de klanten zelf binnenhalen, je moet de administratie deugdelijk bijhouden, je moet zorgen dat je goed verzekerd bent, een website maken en nog veel meer. Eigenlijk veel meer dan je wilt. Ik wil mijn vak als coach het liefst de hele week uitoefenen, maar ook ik heb te maken met bovenstaande zaken. Op zaterdag en zondag werken is vaak eerder regelmaat dan uitzondering. Klinkt het u bekend in de oren?

Vitaliteit Groep Nederland is een organisatie die als adviesbureau en opleidingsinstituut fungeert. Daarnaast verzorgen wij de begeleiding van (startende) ondernemers en zzp’ers. Wij streven naar locaties in alle steden in Nederland om tot samenwerking te komen, onze service te vergroten en op kosten te besparen.

Vitaliteit Groep Nederland
Bent u zelfstandige professional in de gezondheidszorg of complementaire dienstverlening? Check dan de website www.vitaliteitgroep.nl en www.igzplus.nl.

Laat ons weten wat je van onze visie vind en neem contact met ons op als je met ons in gesprek wilt gaan. Samenwerking is noodzaak om van de gezondheidszorg een gezondheidszorg te maken die ook in 2040 (wanneer ik met pensioen ben) nog functioneert en betaalbaar is voor iedereen.

Ik ga voor de visie van Vitaliteit Groep Nederland i.s.m. Stichting IGZ Plus. Voor een goede geestelijke (en lichamelijke) gezondheid voor alle zelfstandige professionals, net zoals ik. Heeft u vragen? Stuur mij een mail en ik bel u binnen 24 uur terug.

Over welke beroepen hebben we het, een kleine greep: Arts, Coach, Psychiater, Psycholoog maar ook Fysiotherapeut, Voedingsdeskundige, Verpleger, Maatschappelijk werkers, Mantelzorgers, Vrijwlligers en nog veel meer. Buiten de zorg: Advocaat, Financieel deskundigen, Bewindvoerders etc.

Integrale Gezondheidszorg Plus is preventieve  gezondheidszorg in optima forma!

Lees ook mijn nieuwste blog “Als zzp’er werk ik beter alleen, niet voor niets zzp’er geworden, toch?

Positieve groet, Martin Jan Melinga

NB: Dit blog is uit 2014 en recent geactualiseerd.

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Geestelijke Gezondheid, Zelfstandige zorgprofessional en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Wat hebben mentale en fysieke gezondheid met elkaar te maken?

  1. hun neusje van de zalm zegt:

    Zou die man op die berg niet gewoon een lekkere warme broek aanmoeten. Mensen zijn toch zo gevaarlijk tegenwoordig, een koutje is snel gevat.

  2. Pingback: Wat betekent #transitie in de #zorg nu eigenlijk?  Tijd voor samenwerking, creativiteit en ondernemerschap! #gezondheidszorg #GGz | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s