Gebruik de nieuwe DSM 5 niet als de bijbel! Het maakt meer kapot dan je lief is!

Het heeft natuurlijk nieuwswaarde, de Nederlandse vertaling van de DSM 5, het handboek van psychiaters wereldwijd. Een handboek, waarmee een groot deel van alle psychiaters over de hele wereld werken ten behoeve van classificatie van psychische klachten.

Via Twitter van Dr. Vermeiren (Jeugdpsychiater)

Op zich is dat goed bedacht, of je nu in Amerika of Nederland woont bijvoorbeeld, last hebt van psychische klachten, door de DSM krijgt iedereen min of meer dezelfde classificatie. Dit soort afspraken zijn er overigens al veel langer, ook voor kanker, hartklachten of welke andere fysieke ziekte ook. Handig toch om internationale afspraken te maken? Doen we ook met de VN bijvoorbeeld.

Maar nu komt het punt, houden we ons ook aan die afspraken en hoe gaan we er mee om?De DSM 5 is nog niet vertaald in het Nederlands, en ja hoor, daar gebeurt het al weer.

Link naar de column van Malou van Hintum (columniste Volkskrant)

DSM en de Bijbel
Nog even een korte geschiedenis van de DSM (via Wikipedia). De eerste DSM kwam uit in 1952 en bestaat nu dus ruim 60 jaar. De laatste versie van de DSM, de 4-TR, wordt gebruikt bij de DBC’s en dateert alweer uit 2000. In 2013 kwam de lang verwachte versie DSM 5. Zo snel gaat het dus allemaal niet en inhoudelijk verandert er ook niet veel. Microsoft wisselt sneller van versies.

De Bijbel is het meest geciteerde boek op aarde, in goede en in slechte tijden, voor goede dingen en voor slechte dingen. Al meer dan 1.000 jaar doen wij dat en het heeft ons vaak slechte dingen opgeleverd. Denk aan oorlogen, velen zijn gevoerd met de Bijbel in de hand. En wie deden dat? Mensen!

Blog Malou2 - Bijbel - Orange Monday

Het boek DSM (in al zijn versies) is ook een veel geciteerd boek. Maar dat maakt het boek nog niet slecht, evenmin als de Bijbel dat is. Het gaat er om hoe mensen met dat boek omgaan, en dat is mensenwerk. Daar gaat dit blog over.

DBC –  Zorgverzekeraars
De schuld geven aan een overheid is makkelijk en goedkoop. Laat ik vooropstellen dat ik de overheid geen hand boven het hoofd wil houden. De zorgverzekeraars zijn degene die dit wanstaltige systeem in stand houden. Omdat het makkelijk is met afrekenen van de 20 miljard euro die omgaat in de GGz. Het is überhaupt nog de vraag of en wanneer de DSM 5 doorgevoerd wordt bij de zorgverzekeraars. Op zijn vroegst in 2015 heb ik vernomen, maar misschien ook wel niet. Het DBC probleem is er overigens al jaren …

blog Malou - diagnose-behandel-combinatie-dbc-ggz - Orange Monday Let op: dit artikel heeft als datum: 17 november 2008 !!!

De zorgverzekeraars houden geen rekening met de cliënten en patiënten in de GGZ en ook niet met de behandelaars. Die laatste groep wordt in een keurslijf geduwd waar geen ‘normaal’ mens mee kan werken. Een wanstaltig systeem zei ik al, maar ook dit heeft niets met de nieuwe Nederlandse vertaling van de DSM 5 te maken.

Ook hier draait het om cliënten van de GGz die uiteindelijk de dupe worden zorgverzekeraars die de regels bepalen. Dat is één van de belangrijkste redenen dat ik in september 2012 de Orange Monday Foundation heb opgericht. De behartiging van belangen in Nederland wordt gedirigeerd door de zorgverzekeraars en niet door de overheid. Het enige wat je hen ‘ten laste’ kan leggen is dat zij niet ingrijpen in ‘het systeem’.

DSM 5 en DSM 4 – GGz-instellingen en behandelaars
Ondanks het feit dat er al ruim 60 jaar een DSM boekwerk is, wordt de één na de andere foutieve diagnose gesteld. De DSM is zeker een leidraad binnen de GGz-instellingen en voor haar behandelaars en meer mag het niet zijn. Maar door of ondanks de DSM worden er nog veel te veel foute diagnoses gesteld binnen de Geestelijke Gezondheidszorg (GGz). Ik weet dat het mensenwerk is en dat het vaak moeilijk is een diagnose te stellen, maar mensen met 5 en meer (DSM) diagnoses in één jaar is te gek om over te praten.

Het systeem klopt niet in al zijn geledingen. Wie faalt? De overheid, de zorgverzekeraars, maar ook de behandelaars binnen de GGz. Dit mag wat mij betreft snel veranderen. Stigmatisering binnen de GGz is niet de schuld van DSM of DBC, maar van de mensen die binnen GGz-instellingen werken. Er is nog veel te doen!

OMC - Omdat het nodig is

Daarom start de Orange Monday Foundation nog dit jaar OM Centers. Een GGz Plus- instelling waar de mens centraal staat. En dat met of zonder DSM. Want daar gaat het niet om. Het gaat er om dat de klachten van mensen verholpen worden, flexibel zijn met DBC’s kan dan altijd. Ook dat weet iedereen in de GGz, toch?

Uitnodiging gesprek
Wat Malou van Hintum betreft, ze schrijft mooie columns voor het grote publiek, alleen de informatie mag wat mij betreft genuanceerder, minder gericht op stemmingmakerij en meer gericht op voorlichting.

Blog Malou - malou-van-hintum - Orange MondayKlik op foto voor haar Twitter account

De DSM is geen bijbel, gebruik hem dan ook niet zo. Op deze manier wordt stigma alleen maar nog groter. Geen positieve instelling. Maak de GGz toegankelijk voor het grote publiek. Ga niet zelf etiketteren (doe niet wat jij zelf ook niet wilt) en gebruik geen woorden die stigmatiserend zijn. De betekenis van ‘geschift’ is: “Symptomen van een geestelijke ziekte vertonend” er is geen passende titel voor de GGz. Ik begrijp je bedoelingen, maar het kan anders.

Graag nodig ik je uit voor een gesprek. Dan kunnen we jou vertellen wat onze visie is op geestelijke gezondheidszorg tot 2040. Veranderen kost tijd, dat dwing je niet af met een blog, dat dwing je af door dingen anders te doen en de interactie aan te gaan met de mensen die beslissingsbevoegd zijn en ga het gesprek aan. En stemmingmakerij, zinloos!

Nogmaals, de DSM gebruiken als ‘bijbel’ maakt meer kapot dan je lief is!

Positieve groet, Martin
Time To Change - Time To Talk

PS. It’s Time To Change! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga het gesprek aan … want het roer gaat #OM

 

 

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Acceptatie psychische klachten, Diagnose, DSM 5 (Nederlandse vertaling), Gezondheidszorg, Het roer gaat OM!, Orange Monday, Politiek en beleid, Psychische klachten, STIGMA, Time To Change NL, Uncategorized, Zorgverzekeraars en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Gebruik de nieuwe DSM 5 niet als de bijbel! Het maakt meer kapot dan je lief is!

  1. virg zegt:

    Alle stoornissen op een rijtje
    reuze praktisch
    plus dan nog eens de nieuwe rages
    daar ben ik eigenlijk wel het nieuwsgierigs naar.

  2. Ik heb ondertussen te veel gelezen over de totstandkoming van de DSM 5 en te veel ervaring mbt de toepassing van deze Bijbelteksten met niet zelden rampzalige consequenties. Allen Frances ( en met hem gelukkig meer psychiaters die zelf betrokken zijn geweest bij de DSM 4 en 5) doet genuanceerde uitspraken in zijn boek “teug naar normaal”. Er lijkt verandering te komen in het alleenrecht op de “psychiatrische waarheid”. Helaas heeft de psychiatrie ( lees DSM classificatie) nog wel de macht, denk bv aan het in aanmerking komen voor vergoedingen door zorgverzekeraars of PGB. Het grote voordeel van een boek is dat je niet verplicht bent het te lezen. Zelf hanteer ik liever de criteria; kan en wil iemand verantwoordelijkheid voor zijn gedrag nemen en heeft iemand de bereidheid en het vermogen tot zelfreflectie. Als daar geen sprake van is, zou er wel eens iets met iemand aan de hand kunnen zijn ( psychose, dementie, manie…) .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s