De autismeweek – Een week stil staan bij een leven lang anders? Omdat het nodig is … acceptatie psychische klachten!

“De autismeweek is van zaterdag 29 maart t/m zaterdag 5 april 2014; en ja,
dat is inderdaad 8 dagen en geen week; omdat het kan!” 

Gisteren was het World Autism Awareness Day in het midden van de autismeweek. Een prachtig initiatief dat ook daadwerkelijk over de hele wereld wordt opgepakt.  Autisme heeft als kleur blauw en de actie heet ‘Light it up Blue’.  Op alle continenten, van Australië via Barneveld (zie onder) tot Brazilië,  overal werden op 2 april bijzonderdere panden blauw aangelicht om ‘Awareness’ te creëren voor autisme.

Blog Autisme - Kasteel de Schaffelaar Barneveld - Orange MondayKasteel de Schaffelaar in Barneveld – ‘Light it up Blue’

Wat is Awareness?
Wat betreft ‘Awareness’, dat woord heeft geen 1 op 1 vertaling in onze taal. In het Nederlands hebben wij twee woorden nodig: besef EN bewustzijn. Dat is ook waar het om  draait. Wat moet worden bereikt, is ten eerste dat we weten dat er , bijvoorbeeld in Nederland zo’n 200.000 kinderen en volwassen autisme hebben (vorm van psychische klachten). Autisme is een ontwikkelingsstoornis die al op hele jonge leeftijd herkend kan worden.

Het vervolg is dan bewustzijn, realiseren dat er bewustzijn komt over het feit dat een grote groep van mensen ‘autistisch’ zijn in Nederland en dat deze een ander leven hebben dan  ‘gewone’ mensen. Dat deze mensen een andere kijk op de wereld hebben dan ‘gewone’ mensen. Het woordje ‘gewone’ staat bewust tussen aanhalingstekens. Ik heb ooit via de Sociale Media gevraag of mensen die zichzelf “normaal” vinden, zich willen melden. Nul reacties dus. We hebben allemaal wel een ‘weeffout’.

Blog Autisme - Autismeweek 2014 - Orange Monday

Een week stilstaan bij een levenlang anders?
Daarom is bovenstaande slogan ook een prachtige slogan die wat mij betreft de lading helemaal dekt. Daarnaast, mijn complimenten voor de ‘autisme’ lobby, door de actie rondom autisme in de schijnwerpers te zetten, heeft autisme haar ’15 minutes of fame’. Op veel journaals over de hele wereld welverdiende aandacht voor deze psychische stoornis.

Maar hoezo één week? Na de week gaat het leven weer door  en kunnen bijvoorbeeld rechtbankverslaggevers zoals Chris Klomp (zie mijn blog ‘Gevaarlijke Gekkies’ – Moet ik mij aangesproken voelen) weer doorgaan met het in een kwaad daglicht zetten van mensen met psychische klachten, waar het woord ‘autist’ genoemd wordt als een ‘soort’ mensen. Dat is niet zo! Een autist is geen ‘soort’ mens. Het zijn mensen die ‘anders’ zijn, meestal een heel levenlang, en die positieve aandacht verdienen van onze maatschappij.

Blog Autisme - Een week stilstaan bij een levenlang anders - Orange Monday

Je vraagt niet om psychische klachten
Over het algemeen ‘vragen’ mensen NIET om psychische klachten. Naast autisme kennen we er natuurlijk meer, zoals ADHD, bipolaire stoornis, borderline, depressie, burn-out en nog veel meer. Als we al niet weten wat ‘normaal’ is en niet weten hoe we met normale mensen omgaan, wat dan als je psychische klachten hebt? Veel mensen met psychische klachten weten al niet hoe ze met zichzelf om moeten gaan, laat staan dat ‘gewone’ mensen met mensen met psychische klachten om kunnen gaan.

Als je dan ook nog eens weet dat er tientallen soorten en variaties zijn van bovengenoemde psychische klachten dan wordt het helemaal ingewikkeld. En dat in een tijd waar informatie zo maar van het internet te plukken valt. Gemiste kansen van de hele Geestelijke Gezondheidszorg EN de gehele samenleving.

Blog Autisme - one-flew-over-the-cuckoos-nest - Orange Monday
Fragment – One flew over de cuckoos nest – Jack Nicholson (1975)

GGZ – Gemiste kans
De gemiste kans voor de GGZ is voorlichting. Soms heb ik het gevoel dat wij nog leven in de donkere tijden van de jaren 60. Mensen werden vaak, zonder pardon, opgesloten in gestichten, die gelukkig begin deze eeuw allemaal gesloten zijn. Maar het feit dat psychische klachten feitelijk, voor een groot deel, nog steeds ENG zijn voor de ‘gewone’ Nederlander is een grote gemiste kans.

Het donkere en enge van de vorige eeuw gaat gewoon door. Waarbij het woord ‘stoornis’ natuurlijk ook niet fijn is. Als iemand rare dingen zegt, zeggen ‘wij’ al snel dat hij gestoord of  gek is, terwijl wij niet weten waar we over praten. Mijn grootvader zei al: “ Er lopen meer gekken buiten het gekkenhuis dan erin’, kijk maar naar onze politieke leiders. Vanuit GGZ moet er meer openheid komen over stoornissen en wat de gevolgen er van zijn voor cliënten EN hun omgeving. Er valt nog veel te doen.

Blog autisme - 20130601-artikel-ad-van-chris-klomp-autismeSamenleving – Gemiste kans
Voor de samenleving is het wat anders. Wij kunnen prima geïnformeerd worden over de aankoop van een nieuwe TV of auto, maar verdiepen in psychische klachten, no way! Dat is ver van mijn bed show. Pas als het echt dichtbij komt nemen we de moeite. Als we dan ook nog naar de media kijken, die ondanks alle campagnes rondom psychische klachten, het leuk vinden om te noemen dat mensen met psychische klachten weer iets hebben gedaan. Dat komt … omdat er veel te weinig voorlichting is over psychische klachten EN te weinig aandacht voor de begeleiding van mensen met psychische klachten, zoals autisme bijvoorbeeld.

vierkant-logo-orange-monday-met-tekst

Samen werken enige mogelijkheid
Zoals ik al schreef in mijn blog over ‘World Bipolar Day’, waar bipolaire stoornis in de schijnwerpers stond, samenwerking in alle geledingen zijn nodig om acceptatie van psychische klachten en een beter begeleiding te realiseren dan nu door GGZ (en de verzekeraars) geboden wordt. Als iemand bijvoorbeeld kanker heeft kunnen de kosten soms oplopen tot ver boven de € 100.000,- per patiënt. De behandeling van psychische klachten moet vaak voor een habbekrats of wordt vanwege bezuinigingen doorverwezen naar de 1e lijns hulp via de huisarts die natuurlijk geen psychiatrie heeft gestudeerd. Hij is huisarts en wordt opgezadeld met taken die hij niet beheerst.

OMC - Omdat het nodig is .....Klik op bovenstaand plaatje en ga naar website OM Centers

Orange Monday = OM Centers
Orange Monday heeft 2014 opgeroepen tot het jaar van samenwerking. Niet omdat dat  leuk is (mooi bijeffect) maar omdat het NODIG is. Nederland kent jaarlijks zo’n 1.000.0000 die behandelt worden voor psychische klachten en 1 op de 4 Nederlanders krijgt er uiteindelijk mee te maken. Een serieus probleem in onze maatschappij, die een serieuze aanpak verdient. Dit jaar nog laten wij dat zien door de GGz-Plus Instelling – Orange Monday Centers, kortweg OM Centers te openen in de provincie Utrecht, laten alle andere provincies snel volgen.

Waarom?  Omdat het tijd is voor verandering in de GGz.

Positieve groet, Martin

Time To Change - Time To Talk

PS. It’s Time To Change! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga het gesprek aan … want het roer gaat #OM

 

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in STIGMA, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op De autismeweek – Een week stil staan bij een leven lang anders? Omdat het nodig is … acceptatie psychische klachten!

 1. Ab Ovo zegt:

  Toch wel weer wat om bij stil te staan
  ik vraag me ineens af of autisten dogmatisch zijn
  ik denk het wel
  maar zijn het ook draaikonten
  ik denk het niet

  o jee, ik ben dbbel autistisch
  zou daar ook een dag voor zijn
  een weekend?

  • Mooie toevoeging aan mijn blog. Iedere psychische klacht is een individuele klacht. Etikettering uit de tijd!Tijd voor het benaderen van mensen met psychische klachten zonder etiket maar wel met een individuele behandeling.

 2. Pingback: Familiedrama’s, zijn niet te voorkomen, toch? Psychische klachten zijn onzichtbaar! #GGz | Martin Jan Melinga

 3. harige wim zegt:

  een autist is geen psygiatrische client van ggz . tenzijn de autist compleet in de war zou zijn .

 4. ach steeds meer mensen komen in geestelijk nood lees de krant en volg het nieuws de meest bizare berichten staan in de krant en staan in het nieuws . wat is er loos.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s