Soms moet je een keuze maken … 1e World Bipolar Day – Zondag 30 maart 2014 – Van Gogh

Vandaag dooft de Week van de Psychiatrie uit als een nachtkaars, terwijl het vandaag een hoogtepunt had kunnen zijn. Zoals ik al in mijn blog ‘Wat heeft de Week van de Psychiatrie ons te bieden’ schreef, deze week is vlees nog vis. Als je dan ook nog weet dat het vandaag, zondag 30 maart 2014, voor de 1e keer – wereldwijd – World Bipolar Day is, notabene op de geboortedag van Vincent van Gogh.

Hij was vermeend manisch depressief en is het boegbeeld van deze dag. Dan kan je toch echt spreken van een gemiste kans voor de Geestelijke Gezondheidszorg (GGz), toch? Tel daar bij op dat gisteren (zaterdag 29 maart) de week van het Autisme begonnen is, met als hoogtepunt ‘World Autism Awareness Day’ op woensdag 2 april, dan begrijp ik het ondertussen niet meer … U wel? Hoezo Week van de Psychiatrie?

Blog Bipo Day - Christus beeld Rio de Janeiro Autsime Blauw
World Autisme Awareness Day
Light It Up Blue – woensdag 2 april 2014

Samenwerking ver te zoeken
Vorig jaar toen de nieuwe website van Orange Monday online ging (najaar 2013) hadden wij nog hoop, zouden we iedereen dezelfde kant op krijgen? Helaas, ook 2014 is weer één grote gemiste kans. Waar komt dat door? Iedereen predikt voor eigen parochie, iedereen trekt zijn eigen plan en als twee belangrijke dagen voor de GGZ binnen 4 dagen vallen dan is er nergens ook maar iets van samenwerking te bespeuren. Orange Monday zal wederom het initiatief nemen om toch tot een samenwerking te komen. Waarom? Omdat het nodig is … Ik kom hier later op terug, maar een nieuwe datum en thema is zo gek nog niet, toch?

World Bipolar Day 2014
Zoals u wellicht weet, heb ik ook een bipolaire stoornis, in mei 2013 ging ik ‘openbaar’ met mijn stoornis via ‘Mijn eerste blog: Wie ben ik!‘. Later dit jaar heb ik meer verteld over mijn leven met bipolaire stoornis in ‘Wat is lef? Een leven is tweepolig‘. Openheid, aandacht en voorlichting is dus heel belangrijk.

De creatie van één dag in het jaar dat deze stoornis extra aandacht krijgt, is natuurlijk, in ieder geval voor mij, super. Maar ook hier geldt dat zelfs ik, oprichter van Orange Monday en zelf manisch depressief, pas vorige week op de hoogte was van deze dag.

Blog Bipo Day - World Bipolar Day logo

Bizar, professor Willem Nolen (emeritus hoogleraar bipolaire stoornis) is nota bene één van de initiatiefnemers.  World Bipolar Day 2014 is gekoppeld aan de verjaardag van één van de bekendste Nederlandse schilders (Vincent van Gogh). De dag is een prachtig initiatief, maar gaat zelfs bij de introductie nagenoeg geruisloos voorbij. Op de site van VMDB (Vereniging Manisch Depressieven en Betrokkenen) wordt deze dag vermeldt, maar verder…. In Nederland lijkt er niets georganiseerd te worden, wellicht omdat het een zondag is, maar ook weer een gemiste kans. Gratis toegang voor het Van Gogh Museum vandaag was al een mooi idee geweest, toch?

Blog Bipo Day - Van Gogh Museum

Bipolaire stoornis = Manisch depressief
Nog even een korte toelichting. Bipolaire stoornis is overgewaaid uit het Engels maar betekent manisch depressief. Iemand met deze klachten heeft zeer uitbundige periodes (soms eindigend in een psychose) en deze periode loopt over in een (zware) depressie. Deze ziekte is, zowel geestelijk als fysiek, zeer vermoeiend en zorgt voor ‘afbraak’ van de persoon in kwestie. Bij mijzelf ging dat gepaard met gewichtsschommelingen van zo’n 15 kilo per periode.

Blog Bipo Day - masker bipolair - Orange Monday

Bipolaire stoornis komt voor bij ongeveer 2-4% van de Nederlandse bevolking. Helaas kunnen we dit cijfer nog steeds niet goed vaststellen. Veel aandacht en onderzoek is hiervoor nodig. Maar als we uitgaan van 2% dan praten we al over minimaal 340.000 mensen in Nederland die er last van hebben.

Blog Bipo Day - Mozart - Orange Monday

Een vloek en een gave
In mijn blog “Tweepolig” kunt u meer lezen over bipolaire stoornis. Wat ik graag hier wil toevoegen, is het ‘gave en vloek’ gedeelte. Vincent van Gogh en Mozart zijn twee prachtige voorbeelden. Allebei hadden ze waarschijnlijk een bipolaire stoornis en waren allebei uniek qua talent. Eén van de beste schilders van de wereld en één van de beste musici van de wereld, de ‘gave’. Aan de andere kant de zwarte tijden, de ‘vloek’. Beide kunstenaars kenden hoogtepunten en diepe dalen, bij allebei resulterend in een vroegtijdige dood (zelfmoord).

Blog bipo - Its a gift and a curse - Orange Monday

Stelt u zich eens voor dat zij toen behandeld hadden kunnen worden. Waarschijnlijk hadden wij dan NU de namen Mozart en van Gogh niet gekend. Medicatie zorgt voor een vervlakking van (vooral) de hoogtepunten. Waarschijnlijk waren de beide heren dan niet meer ‘geniaal’ geweest. Ik zeg niet dat we moeten stoppen met medicatie, maar andere behandelmethoden moeten onderzocht worden. De gave van iemand met een bipolaire stoornis moet juist gebruikt worden. Ik spreek dan ook nooit van een beperking bij mensen met psychische klachten, maar van hun gave. Omdat hij een psychische stoornis heeft, heeft hij blijkbaar ter compensatie een gave gekregen. Super toch?

Blog Bipo Day - een goede start goudvis springt - Orange Monday

Zondag 30 maart 2014 is een mooi begin …
Vandaag geef IK in ieder geval aandacht aan deze mooie dag: World Bipolar Day 2014. Omdat onderzoek naar deze stoornis hoog op de agenda moet komen. Volgend jaar, maandag 30 maart 2015, wordt er in Nederland ook aandacht aan besteed door middel van een bijeenkomst, zo ben ik dan ook wel weer! Ik ga volgende week bellen met het Van Gogh Museum 🙂

Positieve groet, Martin

Time To Change - Time To Talk

PS. It’s Time To Change! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga het gesprek aan … want het roer gaat #OM

 

 

 

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Bipolaire Stoornis, Orange Monday, Over Martin Jan Melinga, Psychische diagnose, Psychische klachten, Samen Sterk tegen Stigma en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Soms moet je een keuze maken … 1e World Bipolar Day – Zondag 30 maart 2014 – Van Gogh

 1. IC Dynamics zegt:

  Niet toevallig, is ook 2% van de wereld enorm hoog begaafd met een bijzondere kern kwaliteit. En 2 % van de geboren kinderen er een van een tweeling.
  15% van de wereld is linkshandig en bekend met “autisme” en “bipolaire stoornis”. Linkshandigen zijn omgedraaid in de biologie en tegenovergesteld breinig en schommelen met inslag heen en weer ( trauma/bipolair) en is 13 % er dus 1 van een tweeling geweest!

  Dit een eenvoudig optelsommetje!
  Zeg ik als linkshandige met tweelingzus.

 2. regina zegt:

  Sticker verwijderaar!

  Soms krijg je een sticker opgeplakt.
  Is dat terecht? ja zeker soms is het erg terecht.
  Maar het vervelende met stickers is dat als
  ze te lang blijven plakken ze er niet meer af willen.

  Is dat erg..? nee, je hebt allerlei mogelijkheden
  om ze eraf te krijgen, al kost het misschien wat moeite.
  Voel je je dan beter zonder die sticker ?
  ja waarschijnlijk wel op termijn, wellicht niet direct.

  Wat als iemand jou niet begrijpt zonder die sticker?
  dan leg je het keurig uit waarom die sticker eraf is,
  dat het toen bij je paste maar nu niet meer, als ze
  het dan nog niet begrijpen laat het dan bij hun.

  Maar meer en dat moet ten koste van alles verteld worden,
  heb je nu een sticker die nu bij je past? dan is het ok!
  maar kijk in de loop van de tijd er even na en ga dan na
  of het is wat voor altijd bij je past of niet.

  Zo ja, een sticker is een handigheidje het legt wat uit
  een soort van gebruiksaanwijzing hoe jij doet of niet doet.
  Zo nee, vraag dan om sticker verwijder spul zeg dat
  het in jouw belang is dat die verwijderd wordt, wees sterk!

  want mensen houden van stickers plakken,
  zolang ze maar niet op hun zelf geplakt worden
  en vergeet niet: mensen die houden van stickers
  hebben zonder het te weten ook een sticker!

  Je zal het maar hebben:
  gediagnostiseerd : stickerplakker 🙂

  Regina Schotsman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s