Geef eigen regie aan mensen met psychische klachten … “Baas in eigen leven”

Al een tijdje was mij bekend dat het thema van de Week van de Psychiatrie “Baas in eigen leven” zou worden. Wat zou hier de invulling van worden, bedacht ik mij toen al. Ik kreeg hier namelijk een vreselijk onderbuik gevoel van. Hoe gaan de reguliere Geestelijke Gezondheidszorg (GGz) en de GGz-instellingen hiermee om?

Blog regie - baas in eigen leven WvdP - Orange Monday

Allereerst, het begrip “geven van eigen regie” roept bij mij al een allergische reactie op. Eigenlijk is dit weer het zoveelste voorbeeld van stigma binnen de GGz zelf. Hoe kan je iets geven wat je eerst hebt afgepakt? De zelfredzaamheid van mensen is veel hoger dan wij denken. En het is dus niet de ‘eigen regie geven’ maar de ‘eigen regie TERUGgeven’, toch?

Het betekent namelijk in mijn ogen dat de huidige GGz op dit moment blijkbaar (nog) de regie in handen heeft bij de behandeling van mensen met psychische klachten. U zal zeggen, dat moet toch ook? Ja, in het begin van het traject als een cliënt ontredderd is, dan is regie van de behandelaar vaak broodnodig. De cliënt zit in de put en moet er uit (voor zijn eigen bestwil). Maar dan …

Niet leiden maar BEGEleiden is het toverwoord
In de loop van de behandeling blijft de behandelaar leidend in het proces, terwijl dit in mijn ogen andersom moet zijn. De cliënt bepaalt op zijn manier (samen met de behandelaar) het tempo en de behandeling. De cliënt moet begeleid worden naar een positieve levenshouding en een gezonde levensstijl. Wij noemen dat voor het gemak ‘coachen’. Om het voorbeeld van een voetballer maar aan te houden, de coach van het team moet er voor zorgen dat het beste uit elke voetballer wordt gehaald ten behoeve van het beter functioneren van het team.

Blog regie Louis van Gaal - Orange Monday

De voetballer leer geen kunstjes, maar verbetert zichzelf door middel van een aantal methodes die de coach (of zijn medespelers) hem aanreiken. De voetballer gaat daar zelf mee aan de slag, doet het zelf en wordt in de marge gestuurd, hij ziet zelf dat hij beter functioneert, hij gaat het voelen. Als dan het maximale uit een voetballer wordt gehaald komt hij ‘in vorm’. Laten we die laatste term even vasthouden. Voor de duidelijkheid, de coach staat langs de lijn, de voetballers in het veld. De voetballers hebben eigen regie.

Iemand heeft psychische klachten – Hoe is het nu?
Om de metafoor door te trekken, de GGz is de ‘coach’ en stuurt een cliënt. Helaas blijft hij of zij, eigenlijk tot het eind toe, de regie houden. De cliënt wordt ‘het handje vastgehouden’ (al of niet door medicatie) tijdens de gehele behandeling. Luister naar de behandelaar en wordt ‘beter’ door aangereikte trucjes. De cliënt krijgt (of neemt) weinig ruimte tot zelfontwikkeling. Over het algemeen (ongeveer 80%) is het hebben van psychische klachten of van tijdelijke aard (depressie / burn-out etc.) of komt er een fase van ‘controle’, zoals bij mij met mijn bipolaire stoornis (medicatie + behandeling).

Blog regie - seroquel 100mg tablets - orange Monday

Iemand heeft psychische klachten – Hoe zou het moeten zijn?
Wat in bovenstaand verhaal ontbreekt, is het stimuleren van die ‘eigen regie’ in het leven van een cliënt. De cliënt wordt nu nog klein gehouden door de GGz en loopt daardoor het risico weer terug te vallen in zijn oude klachten (recidive). De cliënt moet daarom eigenlijk al vanaf dag 1 op zijn eigen regie gewezen worden, want de behandelaars denken misschien dat ze cliënten ‘beter’ maken, maar dat zijn de cliënten zelf. Als ik als ervaringsdeskundige kijk naar mijn behandeltraject is de verdeling ongeveer; 20% juiste medicatie, 20% de behandelaar en 60% ikzelf.

blog Regie - regisseursstoel - Orange Monday

De mens heeft als hoogste instinct ‘overleven’. Als je te maken hebt met psychische klachten is dat bij bijna iedereen in de 1e fase zo, je overleeft het leven. Maar al snel komt bij een groot gedeelte van de cliënten van GGz dat ze weer willen gaan LEVEN, en dat MOET je zelf doen en dat mag de behandelaar door betuttelend gedrag niet tegenhouden. Hoe eerder de regie door de cliënt wordt overgenomen van de behandelaar (wel onder controle uiteraard) hoe sneller het behandeltraject zal gaan. Zeker als dan ook nog gekeken wordt naar zijn omstandigheden, te weten, zijn gezin, zijn financiële en sociale situatie. Als die laatste zaken ook in balans komen (al of niet samen met een behandelaar) is de cliënt weer snel in staat invulling te geven aan zijn eigen leven.

OMC - Omdat het nodig is .....

GGz-Plus behandeling
Bij Orange Monday Centers noemen wij dit de GGz-Plus behandeling. Bij ons staat de cliënt vanaf dag 1 centraal in het behandelingsproces, dus NIET de behandelaar. Er wordt een team van mensen geformeerd om de cliënt en de cliënt mag zijn eigen coach gedurende de behandeling uitkiezen, degene waar hij de meeste klik mee heeft.

Op het tempo van de cliënt, met lichte sturing, wordt de cliënt, nadat hij doorgestuurd is, gelijk geholpen en in 90 dagen (3 maanden) gecoacht naar een positieve levenshouding en een gezonde levensstijl.  In een nabehandeling van 9 maanden worden (voor zo ver mogelijk), alle oorzaken van zijn psychische klachten (geestelijk/lichamelijk, sociaal, financieel en juridisch) opgelost zodat recidiverende klachten waarschijnlijk niet meer ontstaan. Voorop staat dat de cliënt de wil heeft en de regie heeft wat er met ZIJN leven gebeurd. Wij noemen dat de 123-methode© (klik op link)

123 Methode - 3 is Orange Monday

Eigen regie van GGz
De eigen regie, het thema ‘Baas in eigen leven’ is een thema dat al jaren geleden doorgevoerd had moeten worden bij de GGz. Het wordt nu gebracht als het EI van Columbus maar is nu ingegeven door de bezuinigingen die GGz treffen.

Blog zorgpremie - geld en zorg - Orange Monday

Het gaat op dit moment bijna uitsluitend om de ‘zware’ gevallen binnen GGz. Die verhuizen van een bed bij GGz naar een thuissituatie. Dit had wat mij betreft ook al veel eerder kunnen gebeuren, maar de GGz verdiende er goed aan. Ik krijg bij ‘eigen regie’ zoals deze bij de GGz wordt gehanteerd dus een vieze smaak in mijn mond.

Tenslotte, verandering kost tijd. OM Centers start in 2014 haar eigen GGz-Plus instelling omdat wij vinden dat de verandering NIET snel genoeg gaat. It’s Time To Change NL.

Positieve groet, Martin

Time To Change - Time To Talk

PS. It’s Time To Change! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga het gesprek aan … want het roer gaat #OM

 

 

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Acceptatie psychische klachten, STIGMA en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Geef eigen regie aan mensen met psychische klachten … “Baas in eigen leven”

  1. Flip Roodnat zegt:

    Melinga kerel, breek me de bek niet open.
    Ik heb lange tijd van mijn werkzame leven gefungeerd als expat psychologist.
    Mijn eerste patiënt had een tennisarm en het was usance iedereen die binnenkwam psychologisch door de scan te halen, 3000 ballen kostte zo’n kreng in die tijd. Geen idee waar dat geld naar toe ging maar afijn, laten we hier de financiële aspecten van de psychiatrie maar even buitenboord hanfgen anders zitten we hier morgenochtend nog en ik heb wel wat beters te doen.
    Zo’n tennisarm, dat kosstte je in die tijd toch minstens wel drie maanden opname in Roozendaal of Bloemenhove. Het hield me natuurlijk van de baan, Melinga, dat wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s