Heeft de Week van de Psychiatrie nog wel zin? Tijd voor andere aanpak … #weekvdpsychiatrie #WvdP

Update zondag 22 maart 2015; Zelden schrijf ik een (onderstaand) blog die precies één jaar later nog steeds actueel is. De ‘Week van de Psychiatrie’ is voor de incrowd van de GGZ en niet voor de honderdduizenden mensen die psychische klachten hebben. Het tijdstip (voorjaar) is ook niet juist wat mij betreft.

Blog Jan Missie - Acceptatie Psychische Klachten - Steun Orange Monday

Ik maak mij, als voorzitter van Orange Monday, hard voor een Week VOOR mensen met psychische klachten in het najaar van 2015. Met meer voorlichting naar het grote publiek en medewerking van de media (kranten, radio en TV). Ik roep iedereen die dit ook vind zich te melden bij mij, via martin@orangemonday.nl Het Roer Moet OM in de (Geestelijke) Gezondheidszorg. Samenwerking is essentieel! Fijne week 🙂

Positieve groet, Martin

Blog 24 maart 2014

‘De Week van de Psychiatrie van van maandag 23 maart t/m zondag 30 maart 2015’

Ik heb vanmorgen de krant van voor naar achteren doorgelopen, gekeken op de nieuwssites op internet en de sociale media gecheckt, een paar tweets of berichtjes en NPO Doc die een aantal documentaires uitzend en zaterdag al begonnen is …

Blog WvdP - logo week van de psychiatrie - Orange MondayKlik op het logo en naar de site van de Week van de Psychiatrie en o0rdeel zelf!

Tot mijn spijt, wederom, kan ik dus nauwelijks iets ontdekken over deze jaarlijkse week met als belangrijk onderwerp de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) in Nederland, ook wel psychiatrie genoemd. Net als vorig jaar! Wat is er mis met deze sector in ons land? Een korte visie en analyse van de GGz en haar jaarlijkse feestje.

De afgelopen jaren heb ik mij verbaasd dat ‘collega’ sectoren het blijkbaar beter doen dan de GGz. De week van de Kanker Stichting, de Hart Stichting en de Nier Stichting zijn sterk zichtbaar in alle media, hebben een landelijke collecte en honderden acties door het hele land. Scholen worden betrokken bij de diverse campagnes (Rode Kruis – Serious Request) om het preventieve karakter te laten zien.

Blog WvdP - seriousrequest2013banner Rode Kruis - Orange Monday

Prachtige voorbeelden van hoe organisaties die zich met ‘zieke’ mensen bezighouden succesvol kunnen zijn. Nog maar niet te spreken over Ronald McDonald en Kika. De laatste twee spelen succesvol in op de fotomomenten van kinderen met kanker. Soms heel confronterend, maar wel realiteit voor veel gezinnen in Nederland en … duidelijk in beeld in de media! Waar heeft de GGZ het laten liggen?

Blog WvdP - header-inge-de-bruijn-en-kika - Orange Monday

Twee jaar geleden (inmiddels 3 jaar)
Na een lang traject binnen GGz te hebben afgewerkt om een definitieve diagnose te krijgen, was de behandeling voor mij gelukkig kort. Na een aantal maanden na de diagnose was ik weer op weg naar herstel, wat toch zo een jaar heeft geduurd. In september 2012 vond ik dat het anders kon binnen de GGz. Ik heb vervolgens de stichting Orange Monday Foundation opgericht. Voor meer informatie klik op de website.

OMC - Omdat het nodig is .....

Vanaf dag één kreeg ik al het gevoel dat de ideeën van Orange Monday niet echt stroken met die van de reguliere GGz-instellingen. Nu, ruim een jaar later, is OM Centers (website), in zicht en gaan we nog dit jaar verandering aanbrengen in het GGz-klimaat in Nederland. Eerst lokaal in de provincie en vervolgens in korte tijd een landelijk netwerk van Orange Monday Centers in Nederland. Waarom? Omdat het nodig is! Ik zal het u uitleggen. (Note: OMC Vitaliteit Centra heeft ondertussen een team van 15 zelfstandige professionals, een nieuw hoofdkantoor in Bilthoven en opent nog dit voorjaar van 2015 de 1e vestiging in de omgeving van ons hoofdkantoor.)

GGz is een bastion van beton
Net als veel sectoren in Nederland is ook de GGz een bastion. Van gewapend beton zou ik haast zeggen. Elke onderdeel van het bastion heeft zijn eigen koning, eigen regels en niemand komt daar tussen of heeft er iets over te zeggen. Verworven rechten zijn ‘normaal’ en “samenwerken” is een woord dat de GGz nauwelijks kent. De ‘Week van de Psychiatrie’ is een prachtig voorbeeld hiervan. Als er al iets georganiseerd wordt, is dat voor ‘incrowd’ en worden zaken gepredikt die de alternatieve en innovatieve GGz al jaren prediken.

Blog WvdP - gewapend beton - Orange Monday

Het thema “Baas in je eigen leven” is ernstig achterhaald, zeker met de geplande bezuinigingen in de Geestelijke Gezondheidszorg, dan MOETEN heel veel cliënten nu wel. De cliënt van de GGz had al jarenlang baas in zijn eigen leven moeten zijn. De emancipatie van de cliënt in de GGz is in Nederland VER te zoeken.

Ik zal het u sterker vertellen
Het hele fenomeen ‘Psychische Klachten’ zit in het verdomhoekje. Ondanks het feit dat in Nederland ongeveer 1 op 4 mensen met psychische klachten te maken krijgen, is het stigma op (mensen met) deze klachten groter dan ooit! Wat is daar de reden van? Onbekendheid dus, kijk naar de Week van de Psychiatrie. In een sector waar zo’n € 20 miljard in omgaat moet een succesvolle week toch prima te doen zijn?

1 op de 4 Nederlanders OMC GGz

De man in de straat heeft geen enkel idee wat de gevolgen van psychische klachten voor mensen kunnen zijn …. Totdat hij er zelf mee te maken krijgt. In veel gevallen stort het leven van de cliënt dan met donderend geraas in en ‘niemand’ in zijn omgeving weet hoe daarmee om te gaan. Of het nu de werkgever is of familie en vrienden. Iedereen die zelf te maken heeft gehad met psychische klachten weet dan wat ik bedoel. Weet u niet wat ik bedoel, bel mij dan maar!

Week van de Psychiatrie 2015
Ik pleit, mede namens de Orange Monday Foundation, voor een spetterende en ECHT landelijke  ‘Week van de Psychiatrie 2015’ die gericht zal zijn op (potentiële) cliënten van de GGz, die ingaat op het grote discriminatie probleem in de GGz (stigma) en die ruimte biedt voor een brede samenwerking in Nederland op het gebied van ‘volksziekte’ nummer één.

Wij Nederlanders laten ons de kaas van het brood eten, dat geldt naast de reguliere GGz ook voor de Jeugd- GGz. Afgelopen jaar hebben de Tweede en Eerste Kamer tienduizenden gezinnen in een staat van onzekerheid gebracht. De nieuwe Jeugdwet laat de gemeente de Jeugd-GGz uitvoeren. Als dat maar goed gaat. Een landelijke GGZ campagne a la Kika heb ik nog niet gezien, maar dat komt misschien omdat kinderen met psychische klachten er niet ‘zielig’ uit zien en geen kaal hoofd hebben.

blog WvdP - KiKa Kanker Kinderfond - Orange MondayIt’s Time To Change Nederland
Het wordt echt tijd om zaken te veranderen in Nederland. Belangrijkste voorwaarde blijft dan wel samenwerking binnen de gehele sector. Geen bastions, geen koninkrijken maar met alle krachten die er zijn werken aan een moderne maatschappij waar acceptatie van (mensen met) psychische klachten ‘normaal’ is.

Stichting Orange Monday werken hier elke dag hard aan, met de nieuwe franchise organisatie OMC Vitaliteit Centra en de nieuwe Orange Monday Academy. Aan het eind van het jaar een landelijk dekking met een vestiging in uw omgeving. Omdat het nodig is!

Positieve groet en fijne week, Martin
Time To Change - Time To Talk

PS: Time To Change NL oftewel ‘Het Roer Moet OM’ vindt u ook op de sociale media, zoals Twitter en Facebook. Steun onze beweging door ons te volgen of een ‘like’ te geven!

Social Media MJM - Facebook Icon Pagina Het ROER OM!   Social Media MJM - Twitter Icon  Het ROER OM!   Social Media MJM - Facebook Icon GROEP – Het ROER OM!

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Orange Monday, Psychische diagnose, Psychische klachten, Samen Sterk tegen Stigma en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Heeft de Week van de Psychiatrie nog wel zin? Tijd voor andere aanpak … #weekvdpsychiatrie #WvdP

  1. Een nieuwe, frisse kijk op de GGZ

    Psychiater Jim van Os vindt dat behandelingen gericht horen te zijn op het leren omgaan met de eigen kwetsbaarheid. Patiënten zijn ervaringsdeskundigen en met deze ervaringen kunnen ze hun voordeel doen.

    Hij stelt een alternatieve aanpak voor waarin een belangrijke stap is weggelegd voor e – GGZ, zelfmanagment van patiënten, regionale budgettering passend bij regionale zorgbehoeften en samenwerking in regionale netwerken.

    http://www.malouvanhintum.nl/staatpsychiatrie-wurgcontracten-en-datakerkhoven/

  2. Irene zegt:

    Kleine stapjes…. Die steeds grotere stappen worden met de inzet van velen… Met o.a. heel veel initiatieven in Nederland in het kader van de Week van de Psychiatrie https://www.facebook.com/weekvandepsychiatrie. Het kan altijd beter, mooier, groter en met meer publiciteit, maar we zijn bezig… stap voor stap…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s