Boycot door LinkedIn of hoe om te gaan met social media stalkers?

Update woensdag 11 juni 2014
Was ik net uit jail, floeps er weer in! Zwaar de pest in dus. Wie o wie kan mij helpen te voorkomen dat ik in ‘jail’ kom door de spam knop op LinkedIn?

Update woensdag 30 april 2014
Wie o wie? Ik ben voor de 3e keer in 5 weken geblockt op LinkedIn. Wie heeft er tips om dit te voorkomen. Er drukt blijkbaar iemand op de ‘spam’ knop, een social media stalker!

Blog LinkedIn - 90 dagen statistiek - Martin Jan Melinga

Het is dan gelijk gedaan voor alle groepen waar ik lid van ben. Een week in ‘jail’ is het resultaat, al 6x in gezeten de afgelopen maanden, te gek toch? Mijn normaal constante statistieken hebben nu een jojo beeld.

Met positieve groet, Martin

Update woensdag 10 april 2014
Ja, ik uit toch mijn ergernis. Wellicht heeft u onderstaand blog weer gelezen. En ja hoor, gisteren was het weer zo ver. Juist in de introductieweek van de nieuwe vereniging GGz Plus Nederland, gaat het weer mis met LinkedIn. Ik sta machteloos en dat gevoel is k.. kan ik u vertellen. Het systeem is de baas over ons als individu. Eén iemand stalkt mij blijkbaar op LinkedIn en dat is jammer … laat de stalker zich melden!

Blog LinkedIn - My_Social_Network_Stalker_Rize_USA_logoDCDwebKlik op bovengenoemd logo en word lid van de LinkedIn groep van GGz Plus Nederland

Ik weet niet wat ik er aan kan doen behalve weer berichtjes achterlaten in de groepen op LinkedIn, maar mijn gevoel wordt er niet beter van. Heeft iemand suggesties, of moet ik hier mee leren leven … Als u mijn dag beter wil maken? Klik dan op bovenstaand plaatje, thanks voor de moeite en wellicht dat u er ook beter van wordt!

Positieve groet, Martin


Update maandag 24 maart 2014

Toeval bestaat niet, toch? Ik dacht net, laat ik eens kijken op LinkedIn, en … mijn blokkade is spontaan opgeheven. Zouden ‘ze’ bij LinkedIn mijn blog gelezen hebben of is het gewoon toeval. Ik ben in ieder geval blij dat ik mijn blogs weer in groepen op LinkedIn kan plaatsen. Misschien was het een misverstand, wie weet, maar dat het gewoon KAN zet mij (en vast ook anderen) aan het denken.

Onderstaand mijn blog van afgelopen zondag! Groet, Martin

“Vraag: mag LinkedIn dit zomaar doen en wie doet hier wat aan?”

blog LinkedIn - censuur2 - Orange Monday

Wat mij vandaag gebeurt, is toch echt een blog waard. Soms begrijp ik sommige dingen niet zo goed en deel ik dat met mijn lezers. Waarom?

1. Omdat ik vind dat mijn lezers dit ook mogen weten (het kan hen ook overkomen)

2. Omdat ik wel wat hulp kan gebruiken

3. Omdat ik al langer met dit blog in mijn hoofd zit

Sociale media voor blogs
Zoals u weet, schrijf ik al een tijdje blogs. Omdat een blog plaatsen niet betekent dat deze ook gelezen wordt, maak ik gebruik van de diverse sociale media. Mijn ‘basis’ sociale medium is Twitter, vervolgens ben ik mijn blogs ook gaan plaatsen op Facebook en LinkedIn.

Tot voor kort was de score van mijn blog het hoogst via Twitter, vervolgens LinkedIn en daarna pas Facebook. Dat laatste verbaasde mij eerst enigszins. Facebook is echter niet het medium voor het plaatsen van een link naar een blog. Facebook is toch echt dat plaatjesboek. De plaatjes bij het blog worden veelal ‘geliked’ en soms komt er een discussie, maar het blog lezen op Facebook gebeurt mondjesmaat met soms een uitschieter (als het veel gedeeld wordt bijvoorbeeld).

Blog LinkedIn - logo LinkedIn - Orange Monday

Op LinkedIn was dat anders. Ik ben daar lid van een tiental groepen die te maken hebben met de Geestelijke Gezondheidszorg (GGz) en plaatste mijn blog daar de afgelopen 9 maanden regelmatig. Het resultaat was top, mijn blogs werden goed gelezen via LinkedIn en er kwam vaak een levendige discussie op gang, regelmatig was ik zelfs ‘topbijdrager’ in een groep en dat wordt je niet zomaar!

Zoals u weet zijn mijn blogs regelmatig kritisch tot zeer kritisch. Het fenomeen LinkedIn als social medium, dat door veel mensen hoog werd aangeschreven, werd ook voor mij bewaarheid. Het leek de Social Media tool van 2014! Tot vandaag of eigenlijk de afgelopen maanden al.

Wat is er gebeurd op LinkedIn?
Vanuit de statistieken van WordPress kan je zien waar jouw bezoeker vandaan komt. Twitter was leading en LinkedIn een goede tweede. Wat gebeurde er? Mijn blogs werden niet meer automatisch geplaatst, kwam ik tot de ontdekking. LinkedIn had namelijk spontaan nieuwe regelgeving doorgevoerd. Alles zou van tevoren gemodereerd moeten worden. Beheerders namen contact met mij op en snapten het ook niet helemaal.

Bij sommige groepen heb ik mijzelf, op verzoek van de beheerder, zelfs afgemeld als lid en weer lid geworden. Er veranderde echter niets. Tot een paar weken geleden, spontaan ging het weer goed en konden mijn blogs gewoon geplaatst worden en achteraf gemodereerd.

Tot gisteren dus! Op onderstaande plaatjes kunt u zien dat er nu, op alle groepen waar ik lid van ben, een waarschuwing staat op mijn naam.

Blog LinkedIn Groep Pagina Orange Monday Foundation

Als je dan verder klikt, lees je een verhaal waar ik rillingen van over mijn rug krijg. Is dit de toekomst van de sociale media? Het is regelrechte censuur en discriminatie wat mij betreft. De tekst (onderstaand plaatje aanklikken om te kunnen lezen) is van een dusdanig toon en neigt naar dictatoriaal.

blog LinkedIn Helpdesk Moderatie Groepen

Even voor de duidelijkheid; iemand heeft mij waarschijnlijk in één groep als spam gemarkeerd en vervolgens geldt dat voor ALLE 49 groepen waar ik lid van ben (ook de NIET GGz groepen overigens). En … LinkedIn KAN (of WIL) het niet terugdraaien. Nu wordt van mij verwacht dat ik met 49 groepsbeheerders (die ik niet eens allemaal ken) contact opneem om deze ‘straf’ terug te draaien. Blijkbaar is het ook nog eens ZO ingewikkeld dat ik in mijn berichten naar de beheerders een link naar de Helpdesk van LinkedIn moet toevoegen. Kortom, ik ben nu een zwart schaap voor LinkedIn. Thanks!

Blog LinkedIn - Zwart Schaap - Orange Monday

Lidmaatschap LinkedIn
Sinds 2006 ben ik lid van LinkedIn, op dit moment heb ik zo’n 1.000 connecties (die ik nagenoeg allemaal heb gesproken ooit) en heb met alle plezier gebruik gemaakt van de mogelijkheden die LinkedIn biedt voor ondernemers. Via LinkedIn kan je in contact komen met mensen die je normaal gesproken waarschijnlijk nooit zou ontmoeten. Al 8 jaar lang ….

Voor mij is dit NU echter reden om LinkedIn uit te roepen tot het slechtste sociale mediumkanaal in Nederland. Deze extreme regulatie kan volgens mij niet eens rechtsgeldig zijn.

Het zou mij niet verbazen als dit tegen de Nederlandse wetgeving is. Censuur!

Blog LinkedIn - Censuur - Orange Monday

Eén of misschien twee of drie mensen beschouwen mijn blogs, om wat voor reden dan ook, als spam en vervolgens wordt mijn blog (veelal namens de Orange Monday Foundation geschreven) onthouden aan zo’n 30.000 professionals binnen de doelgroep in de GGz. Bijkomend effect, het percentage lezers via LinkedIn is gedaald van zo’n 30% naar nog net 1%. Onderstaande grafiek, het bezoek aan mijn profiel op LinkedIn, geeft een en ander duidelijk weer.

Blog LinkedIn - Grafief pagina Bezoek

Actualiteit
Zoals u weet, gaan mijn blogs vaak over actuele onderwerpen. Als mijn weekendblog dan pas (ver) na het weekend op LinkedIn wordt geplaatst, als het al wordt geplaatst, gaat de nieuwswaarde nagenoeg verloren. Mosterd na de maaltijd…

Moed in de schoenen
Ik sta bekend als Mister Positivo, ik zie bijna altijd overal nog wel het positieve van in. Maar dat één anti-fan of amateurbeheerder mij in de ban gooit en ik ‘gestraft’ wordt in alle groepen vind ik veel te ver gaan. Ik ben al bijna twee jaar hard aan het werk om het bereik van de Orange Monday Foundation te vergroten in Nederland. Waarom? Omdat het nodig is!

Vierkant-Logo-Orange-Monday-met-tekst

Dit soort maatregelen ontneemt mij een beetje de moed die nodig is om ‘aan de bal’ te blijven. Los daarvan heeft het mij (en anderen) de laatste tijd veel tijd gekost om LinkedIn te begrijpen. Ik ben daar nu mee gestopt. Ik begrijp niet waarom LinkedIn dit doet. Censuur is ‘uit de tijd’ in Nederland! Ik blijf voor delen gaan 🙂

De structuur is ingewikkeld, de communicatie slecht en voor dat je bij de beheerders kan komen, moet je geconnect zijn met hen. Anders KAN je geen berichten sturen. Als er iemand is die mij en de Orange Monday Foundation kan helpen, ik hoor het graag!

Voorlopig plaats ik mijn blogs niet meer in de groepen! Kan ik meer tijd besteden aan de andere activiteiten van Orange Monday. Zoals de Orange Monday Foundation groep op LinkedIn.

Wat kunt U doen? Wordt lid van deze groep als u Orange Monday een warm hart toedraagt en het NIET eens bent met de huidige politiek van LinkedIn.
Bij voorbaat dank voor uw medewerking!

Positieve groet, Martin

Time To Change - Time To Talk

PS. It’s Time To Change! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga het gesprek aan … want het roer gaat #OM

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Het roer gaat OM!, Orange Monday en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op Boycot door LinkedIn of hoe om te gaan met social media stalkers?

 1. H. Warmenhoven zegt:

  beste MJ, maak je niet al te druk zonde van je energie en sta er boven. dit ssort dingen kunnen gebeuren. denk aan Snowden, op Linked (net als een zoekmachine werkt) hoeft een woord maar op te vallen. daarnaast als inderdaad iemand jouw inhoud te kritisch of whatever vind, kan dat gemakkelijk met die ene knop gemeld worden in de grote pot LinkedIn. met dit als gevolg.
  naast een andere collega heb ik het zelf ook ervaren. vermoedelijk heeft een 3-tal opruiers zonder enig gevoel voor normen en waarden (in ieder geval hanteren zij andere N&W!) mij zo in de wielen gereden. de betrokken moderator heeft onvoldoende inggegrepen en de waardevolle discussie werd zo gefrustreerd dat het einde oefening werd. na enkele dagen was de blokkade gelukkig weer verdwenen. ik heb ewr contact over gehad met het hellpcenter in de USA. kreeg een verzoek tot linken met Larry Ellison van Oracle, de grote baas zelf met 33 volgers! volgens mij trad er daarna een vervuiling op. maybe an Trojan horse, dat is niet duidelijk geworden. wat jij en ik aan de hand hebben gehad is een gevolg van Big Brother anno 2014 en kan zich nog wel eens voordoen. don’t be afraid of the dark, daarna wordt het weer licht. wens je een goede zondag en herkende mij in van je plaatjes hierboven :-).

  • Bedankt voor je bericht Hans. Ik ben dus geen incident, het is geen toeval maar zo langzamerhand een patroon. Als je ‘anders’ denkt hebben mensen de mogelijkheid je ‘monddood’ te maken bij LinkedIN. Ik laat de moed zeker niet in de schoenen zakken, beetje verdietig wordt je er wel van. Vrijheid van meningsuiting belangrijk, OOK in Nederland. Bedankt voor je steun en ‘wij’ blijven gewoon schrijven. Dan maar zonder LinkedIn als het moet 🙂

   • Geke zegt:

    Heb dit zowel op Facebook waar ik op blogte met zeer kritische toon en nu op Linkedin ook meegemaakt. Ik kreeg al gauw een verzoek om aan te geven of ik geen robot ben en moest zelfs persoonsgegevens bevestigen. Toch mort ik aangeven dat er met tenminste 1 artikel iets in den lande is gedaan via het nieuws. Ik rammel graag aan de gevestigde orde omdat ze inkakken en foute stramienen niet meer zien. Enfin

 2. knutselsmurf zegt:

  We hadden dezelfde problemen op het VKblog, en dat ( en niet allerlei andere verzinsels ) is de reden dat OBA opgericht is. Iedereen wil een website met veel bezoek, maar niemand wil de controle over zijn eigen medium loslaten.

  Spam is heel vervelend, maar ten onrechte aangemerkt worden als spam is dat ook. OBA heeft een tijdje iedereen die het wilde ( opt-in ) een mailtje gestuurd bij elke nieuwe publicatie. Er waren helaas veel onbenullen die, in plaats van zich af te melden, het gingen markeren als spam. Met als gevolg dat de mailproviders de uitgaande mails voor alle geadresseerden gingen tegenhouden. We hebben de dienst daarom beeindigd.

  • Jij ook bedankt voor je reactie. Het blijft voor mij een vreemd fenomeen, dat enkele mensen, een schrijver van een blog zodanig kunnen torpederen. Dat kan niet de bedoeling zijn van Social Media, toch?

   • knutselsmurf zegt:

    Dat ligt er aan wat je als “de bedoeling” ziet. Een bedrijf als LinkedIn heeft waarschijnlijk niet dezelfde bedoelingen als de gebruikers van haar dienst.

 3. Patricia zegt:

  Ik ben het eens dat met deze regel LinkedIn een mug doodslaat met een hamer, maar het geklaag over “censuur” vind ik toch wat overdreven. Ik ben ook een fervente topicstarter en heb het laatst ook meegemaakt: één persoon had een topic van mij als “ongepast” aangevinkt (vinkje meteen daarna weggehaald door de moderator, omdat zij de discussie niet ongepast vond) en nu krijg ik al weken van LinkedIn de mededeling dat al mijn discussies gemodereerd worden. Vervelend!
  Maar ik heb gedaan wat Martin Jan (zo te lezen) te veel moeite vind: ik heb alle moderatoren van de groepen waarin ik post gemaild met de vraag om mij weer op “ongemodereerd” te zetten. Dus LinkedIn blijft die melding weergeven, maar intussen ben ik weer vrij om te posten.

  • Beste Patricia, bedankt voor je reactie. Een kort antwoord op je reactie, ten eerste klaag ik niet over censuur maar stel mij de vraag of dit onder censuur valt. Het lijkt er wel op. In 1 groep iemand die ongepast aanvinkt en in 49 groepen wordt je geblokkeerd. Ten tweede, dit speelt niet deze week, dit speelt al maanden. Ik heb met de meeste moderators contact gezocht en slecht van twee een reactie gekregen. Ik vond het niet te veel moeite, het is nu alleen vechten tegen de bierkaai. Tenslotte, zoals je ook hebt kunnen lezen is de ‘blokkade’ één dag na mijn blog opgeheven. Erg vreemd vind ik, maar ik heb mijn nieuwste blogs weer kunnen plaatsen gelukkig. Blijft vreemd dat het vakje ‘ongepast’ dit soort rare effecten kan krijgen, toch?

 4. hugo matthijssen zegt:

  heb je al uitgezocht wat de nederlandse wetgeving hier over zegt?

  • Beste Hugo, goede vraag, ik heb wel gezocht maar nog niets gevonden. Ik heb ook nog niets ontvangen van de vele lezers van het blog. Wellicht een vraag voor een jurist die verstand heeft van di stoor zaken.

 5. oudejansamtm zegt:

  Mij is precies hetzelfde overkomen, inclusief het krijgen van de flutantwoorden van Li-in! Ik plaats maandelijks een blog over de geschiedenis van de dierlijk afvalverwerking of destructie. De groepen, waar ik lid van ben zijn allemaal groepen, die rechtstreeks of indirect hiermee te maken hebben. .
  Ook ik was van verschillende groepen topbijdrager. Ik word nu ook gemodereerd
  Balen. Weet ook niet wat ik daarmee moet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.