Waar bemoeit #Wilders zich mee!? De andere landelijke politieke leiders zijn ook schuldig trouwens! #GR2014

De afgelopen weken heb ik een tweetal blogs geschreven over de Gemeenteraadsverkiezingen 2014, kortweg #GR2014. Wat mij keer op keer namelijk verbaast, is dat de grote politieke partijen in Nederland zich bemoeien met de verkiezingen in de 403 gemeenten in Nederland.

Blog Wilders - Gemeenteraad - #GR2014 - Orange Monnday

Waarom? Onze leden van de Tweede Kamer kunnen al nauwelijks ons land besturen, laat staan de Provincies en de Gemeenten. Als ik kijk naar de afgelopen 20 jaar, dan is één ontwikkeling duidelijk, de landelijke partijen ‘sturen’ de lokale verkiezingen in hun richting en hun voordeel. Dit geldt voor alle landelijke partijen!

Landelijke invloed op lokaal
In 2006 heb ik met een aantal andere burgers de nieuwe lokale partij Seyst.NU in de gemeente Zeist opgericht. Waarom? Uit onvrede met de ‘landelijke’ lokale partijen. PvdA, VVD, CDA, D’66, SP, Groen Links en elke partij die ik nu nog vergeet, ze kregen duidelijk ‘instructies’ uit Den Haag. De lokale partijen worden ook (financieel) ondersteund vanuit Den Haag . Wij hadden met onze lokale partij een lager budget voor de campagnes maar stroopten de handen uit de mouwen.

Blog Wilders - Seyst Nu - Orange Monday

Uiteindelijk haalden wij een mooi resultaat bij de verkiezingen, maar niet voldoende. Ondanks het aantal zetels en een goed programma werden wij buiten de coalitie gehouden. Vreemde eenden in de bijt laten we maar zeggen. Dat is nu anno 2014 nog steeds veel zo. Lokale partijen zijn vaak groot maar hebben geen invloed binnen B&W (Burgemeester & Wethouders).

Begin maart 2014: de campagne is begonnen!
Nog zo’n storend iets. De grote partijen lanceren begin maart 2014 de campagnes. Vreemd? De lokale partijen waren toch al een paar maanden bezig? Dat klopt, maar de arrogantie van de grote partijen strijkt ook hier neer. ‘Den Haag’ had maar 3 weken tijd voor de in mijn ogen belangrijkste verkiezingen in Nederland: DE gemeenteraadsverkiezingen!

blog Wilders - debat-pauw-witteman - Orange Monday

Maar goed ook trouwens, de politieke ‘lijders’ zaten gelijk weer vooraan om hun zegje te doen in allerlei actualiteiten programma’s op TV en Radio. (Zie boven – toen nog zonder Wilders) En wat verkondigen de beste mensen? Inderdaad, LANDELIJKE politiek. Er wordt aan alle kanten geschoven over wie nu eigenlijk de schuldige is van het zooitje in Nederland, en dus niet over de 403 gemeenten in Nederland. Gemiste kans!

Lokaal = lokaal
De gemeenteraadsverkiezingen zijn lokaal, niet meer en niet minder. Het gaat om de lokale issues, maar vooral ook veranderingen. Over de transitie van de jeugdwet hoor je nauwelijks meer iets, over de veranderingen van AWBZ naar WMO, idem dito. Te GEK om over te praten. Zulke grote gevolgen voor de burgers van elk dorp, jong of oud. Denk aan de thuiszorg, de ouderen, de kinderen.

Blog Wilderst - Advertentie GGZ organisaties - Orange Monday

De rijksoverheid wil van verantwoordelijkheid af en ‘dumpt’ dat bij de gemeenten, vaak als soort van bezuiniging. Hoe het verder uitgevoerd gaat worden? Geen probleem voor ‘Den Haag’, want zij zijn niet meer verantwoordelijk. Al die 403 coalities van gemeenten en hun ambtenaren mogen het uitzoeken. In de steek gelaten door 150 Kamerleden die alleen voor eigen parochie preken.

Klap op de vuurpijl
En als laatste, gisteren en vandaag, de ordinaire ruzie tussen de PvdA en PVV. Ook te bizar voor woorden. Waar gaat die over? Ik weet het echt niet meer. Ik schaam mij soms om Nederlander te zijn als ik dit soort ordinaire straatgevechten zie gebeuren over het hoofd van de lokale politiek.

Blog Wilders - logo PvdA - Orange Monday                                   Blog Wilders - logo PVV - Orange Monday

Specifiek de heer Wilders
Begin maart 2014 deed Geert Wilders NIET mee bij Pauw & Witteman. Een prima beslissing dacht ik toen nog. De in 2005!! opgerichte politieke partij is nog steeds niet klaar om ook lokaal mee te doen met de verkiezingen. Jammer dat de heer Wilders het niet durft om nog eens 401 lokale afdelingen op te richten. Waarom? Omdat hij zich dan niet meer met alle 403 lokale afdelingen kan bemoeien.

Eigen verantwoordelijkheid geldt ook voor de heer Wilders. Het is zijn keuze om alleen in Den Haag en Almere mee te doen en hij gaf in een interview aan  dat hij zich ‘zelfs’ niet bemoeid had met de samenstelling van de lijst in Almere (in Den Haag een beetje). Duidelijk verhaal!

Blog Wilders - Wilders zelf - Orange Monday

Wat ook duidelijk zou zijn, is dat de heer Wilders zich dan ook werkelijk NIET meer bemoeit met de lokale politiek (behalve in Den Haag en Almere). Dit zijn geen landelijke verkiezingen! Geen vingertjes dan nu, het zijn geen Tweede Kamer- of Europarlementverkiezingen. Overigens geldt dit wat mij betreft ook voor alle politieke ‘lijders’ van de grote partijen.

Stemmen??
JA! Ik roep via dit blog iedereen op WEL te gaan stemmen. NIET omdat je dan misschien zaken kan veranderen, maar omdat wij als volk van ons laten horen. Als je echt niet weet wat je wilt stemmen, kies dan of LOKAAL of BLANCO!

Blog Zorgpremie - Stem Blanco - Orange Monday

Dank! En ik zal u tot en met woensdag 19 maart 2014 deze boodschap helpen herinneren.

Positieve groet, Martin
Time To Change - Time To Talk

PS. It’s Time To Change! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga het gesprek aan … want het roer gaat #OM

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Waar bemoeit #Wilders zich mee!? De andere landelijke politieke leiders zijn ook schuldig trouwens! #GR2014

  1. H. Warmenhoven zegt:

    zo is het MJ; een handje toesteken en de mouwen opstropen, de schouders eronder enz.
    stemmen en inderdaad bij voorkeur op een loklae partij. de ideologie op landelijk niveau staat ver van de gemeentelijke af. laat staan de Europese ideologie en strategie.
    kijk waar uw lokale belangen liggen en welke partij deze het best behartigt. een blanco stem is uiteindelijk geen echte stem. er komen veel zaken op de gemeentes aan vanaf 2015. rationele keuzes en efficiente bedrijfsvoering helpen verspilling van de beperkte financiele middelen tegen te gaan ipv verloren door politiek gekissebis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s