Zorgpremie is te hoog!? Dat is nieuws ….

‘Zorgverzekeraars zeggen dat artikel 13 van de zorgwet de oorzaak is!’

Vanmorgen las ik de Telegraaf en ik was gelijk ‘wakker’ door de krant voor wakker Nederland. Dat gebeurt mij niet meer zo vaak vanwege het feit dat ik ook de digitale media volg. Hierdoor zijn ‘wij’ als we willen 24/7 actueel geïnformeerd. Maar dit voorpaginanieuws van de Telegraaf had ik toch even gemist. Het lijkt ook weer op de verfoeide ‘achterkamertjespolitiek’ en op ‘stemmingmakerij’ (zie mijn blog …….) door de Telegraaf. WIJ betalen teveel premie omdat zorgverzekeraars alternatieve behandelingen niet meer willen betalen. Wie betaalt nu teveel?

Blog Zorgpremie - Telegraaf - Orange MondayKlik op logo voor volledig artikel

De kop “Zorgpremie te hoog” trok gelijk mijn aandacht, als burger van Nederland, maar natuurlijk ook omdat ik een vakidioot ben. Alles wat met gezondheidszorg te maken heeft, schiet door al mijn filters heen, dat moet ik lezen. De subtitel maakt het dubbel aantrekkelijk: “Instelling zonder contract drijft prijs op”. Wanneer ik ga lezen krullen mijn tenen heftig in mijn sloffen. Dit KAN toch niet waar zijn!? Ik lees verder en zie dat ook de NZa en diverse branche organisaties (helaas niet bij name genoemd) het er allemaal mee een zijn. Laat de NZa zich bezighouden met de controle van gezondheidsfabrieken MET zorgcontract die foutief declareren, zou ik zeggen.

Blog Zorgpremie - NZa - Orange Monday
Zorgverzekeraars grijpen de definitieve macht in Nederland
In mijn eerdere blogs heeft u al kunnen lezen dat zorgverzekeraars een ongebreidelde macht hebben in Nederland. Niet mevrouw Schippers, niet de zorginstellingen, maar de zorgverzekeraars zijn de baas in ‘zorg’ Nederland. Even voor de duidelijkheid, we praten over een branche met een grootte van ongeveer € 100 miljard. Ter vergelijking, dat is ruim 15% van wat wij met zijn allen in Nederland verdienen (ruim € 600 miljard).

Als u dan weet dat er eigenlijk maar 3 ‘echte’ verzekeraars in Nederland zijn met als koploper Achmea. Deze grootverdiener bepaalt in een groot deel van Nederland hoe de (geestelijke) gezondheidszorg er uit ziet, wie wat mag declareren, en waarom en hoe. Voor de duidelijkheid, een zorginstelling heeft elk jaar een zorgcontract met de zorgverzekeraar. Daarin wordt begroot wat de zorginstelling in grote lijnen mag declareren. Dit gebeurt op ervaringscijfers.  Hierdoor heeft de verzekeraar zo’n beetje absolute controle op de zorgmarkt.

Blog Zorgpremie - Zorgverzekeraars - Orange Monday

Bestaande zorginstellingen krijgen een voorkeursbehandeling. Nieuwkomers op de markt krijgen absurde regels opgelegd (door zorgverzekeraars en ministerie van VWS). Zie mijn blog “Met twee maten meten … ” hierover. Het wordt echt tijd voor een onderzoek door ACM (Autoriteit Consument & Markt). Waarom? De (geestelijke) gezondheidszorg is overgereguleerd en bestaande, logge organisaties zoals bijvoorbeeld GGZ Altrecht en GGZ Centraal (bij mij in de omgeving) wordt de hand boven het hoofd gehouden ten koste van kleinere, flexibele aanbieders.

Artikel 13 van de zorgwet
Wat is er namelijk aan de hand, jaarlijks wordt zo’n 1 miljard euro (precies 1% van de geschatte zorgkosten) gedeclareerd bij instellingen die GEEN zorgcontract hebben. Het belachelijke voorbeeld dat in de krant genoemd wordt, is boomknuffelen. Ik weet ook niet of dit altijd even zinvol is voor een behandeling, maar als het zijn nut heeft, mag het wat mij betreft gedeclareerd worden tot maximaal 75%, want dat zegt de wet. Boomknuffelen is namelijk niet ‘evidence based’ en valt dus niet onder zorgcontracten. Maar die 1 miljard wordt aan veel meer andere zaken uitgegeven, want anders zouden er waarschijnlijk geen bomen meer zijn. Het gaat bijvoorbeeld ook om toepassing van NLP-coaching en andere serieuze behandelingen.

Blog zorgpremie - geld en zorg - Orange Monday

Behandeling die niet ‘evidence based’ zijn, worden door de reguliere gezondheidszorg niet toegepast omdat het niet mag, niet van VWS en niet van de verzekeraar. Wanneer worden dit soort behandelingen vaak toegepast? Juist, bij mensen die ‘uitbehandeld’ zijn bij de (geestelijke) gezondheidszorg. Voorbeelden te over van mensen die juist door alternatieve behandelingen weer beter zijn geworden of op zijn minst jaren van hun leven erbij hebben gekregen. Wat mij betreft mag het dus blijven, maar ‘iedereen’ is het er weer over eens en de patiënt/cliënt heeft wederom niets te vertellen, net zoals bij de nieuwe jeugdwet.

Meest bizarre alinea
Onderstaand een belangrijk en bizar citaat uit de Telegraaf:

 ‘Daarbij komt dat, omdat instellingen waarmee geen contract is afgesloten toch zeker 75% van de kosten betaald krijgen, zij minder snel geneigd zijn om hun zorg te verbeteren of efficiënter te organiseren.

Dit kan tot gevolg hebben dat zorgaanbieders zorg van een lagere kwaliteit leveren dan de zorgverzekeraar zou willen. Ook blijven de premies hierdoor onnodig hoog, omdat de zorgverzekeraars reserves moeten aanhouden om uit te keren aan die instellingen waar geen contract mee is afgesloten. Dit omdat van te voren NIET duidelijk is hoeveel zorg deze instellingen in één jaar leveren’

Wat is er bizar?
1. Instellingen die wel een zorgcontract hebben krijgen namelijk zeker 100% van de kosten die zij declareren. Van te voren gepland, knap dat ze dat kunnen. Als een zorginstelling zonder contract slechts 75% vergoed krijgt, moet de rest betaald worden door de cliënt!

2. Ik spreek nu voor de GGz, juist nieuwe organisaties zijn flexibel en efficiënt, ZIJ moeten namelijk wel, anders redden ze het niet. Reguliere GGz-instellingen zijn log, inefficiënt maar hebben wel een zorgcontract dat ze de spreekwoordelijke ‘hand boven het hoofd’ houdt. Zonder zorgcontracten zouden veel GGz-instellingen een snel naderend faillissement tegemoet kunnen zien.

Blog zorgpremie - glazen bol - Orange Monday

3. Hoe kan je in de wereld contract sluiten over zorg die je aanbiedt waardoor een verzekeraar zeker weet hoeveel hij moet uitbetalen? Kunnen GGz-instellingen en verzekeraars in een glazen bol kijken die ik niet heb? Ik begrijp de wet van de grote getallen, maar dit is krankjorum.

Tenslotte
Ook deze verandering van de zorgwet zal er wel weer doorheen gejaagd worden. De patiënt en cliënt staan in Nederland in de hoek waar de klappen vallen. Waardoor? Vriendjespolitiek en op macht beluste verzekeraars. Kunnen we hier iets aan doen? Laten wij met zijn allen op 19 maart 2014 gaan stemmen, gewoon omdat het kan. Laten zien dat wij het niet eens zijn met wat er gebeurt in Nederland. Niet stemmen is niet oké, stem dan BLANCO. Dan telt uw stem wel degelijk.

Blog Zorgpremie - Stem Blanco - Orange Monday
Lees ook mijn blogs over de gemeenteraadsverkiezingen en de nieuwe jeugdwet. Laat uw stem horen, maar gebruik van uw recht en plicht. STEM op 19 maart 2014! Desnoods blanco. Doet u het niet voor uw zelf, doe het voor een ander!

Positieve groet, Martin
Time To Change - Time To Talk

PS. It’s Time To Change! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga het gesprek aan … want het roer gaat #OM

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Het roer gaat OM!, Politiek en beleid, Time To Change NL, Zorgverzekeraars en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Zorgpremie is te hoog!? Dat is nieuws ….

  1. Koopman zegt:

    Tja.
    Je kunt dus ook gewoon heel bewust als zorgverlener kiezen voor het werken zonder contract. Omdat je bijvoorbeeld de privacy van jouw cliënt goed wilt waarborgen. Of je de onwetenschappelijke eisen van zorgverzekeraars te idioot voor woorden vindt. Je klant wordt dan gestraft door een lagere vergoeding, maar okee, dat is dan maar zo. Maar weggezet worden als duurder (nee, dus klanten krijgen een lagere vergoeding en betalen de rest zelf bij) of frauduleus (nota gaat rechtstreeks naar de klant dus transparant) is te gek voor woorden.
    De kamer gaat binnenkort over artikel 13, vrije artsenkeuze, spreken. Vandaar deze hetze..

  2. Pingback: Hoezo blij met ‘zorgdeal’? #Zorgverzekeraars te veel macht! #Client de dupe … #GGz #Zorg | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s