Pas op wat je schrijft in een blog of column! Het wordt soms anders gelezen dan jij bedoelt, toch?

“Heeft u invloed in de (Sociale) media? Let dan op wat u schrijft of zegt!”

Afgelopen donderdag heb ik mijn blog geplaatst over columniste Malou van Hintum, ik noem haar contextblind en stigmatiserend. Ik ken Malou persoonlijk niet, maar ik denk dat ze absoluut niet de bedoeling heeft gehad om te stigmatiseren. Echter, ze doet het wel … ongemerkt sluipen dit soort dingen er in, bij iedereen overigens, we vinden het ‘normaal’ in de huidige maatschappij. Ik ook daar een blog over geschreven “Let op je woorden …, ze zijn er uit voordat je het weet“.

Soms heb ik ook wel iets ‘verkeerd’ opgeschreven, op het moment dat iemand reageert op mijn blog dan ga ik in op de reactie en pas ik (soms) mijn mening aan. Ik blijf tenslotte ook de blogger die zijn blog ‘niet aanpast’, tenzij hoogst noodzakelijk. Ik heb dat één keer gedaan in ruim 100 blogs, bij Arie Boomsma met het blog “Ritalin experiment …” klik op onderstaand plaatje voor dat blog. 

Blog Voorrecht - Ritalin experiment Arie Boomsma - Orange Monday

Gerespecteerde mensen
Om bij het voorbeeld van Malou te blijven, zij is een gerespecteerd journalist en tekstschrijver en heeft een aantal boeken geschreven, zoals ‘Doe eens normaal’, (klik op afbeelding voor site van Malou van Hintum).

Blog Voorrecht - Doe-eens-normaal Malou van Hintum - Orange Monday

Regelmatig is ze ook dagvoorzitter op congressen en evenementen, ook binnen de Geestelijke Gezondheidszorg. Ik heb haar één keer mogen meemaken bij ‘De lancering van ADHD Glossy’. Malou lijkt mij een deskundig en vakkundig mens. 

Als je deze ‘status’ hebt in Nederland, en steeds meer mensen bereiken deze status door het fenomeen internet, dan heb je ook een daarbij behorende verantwoordelijkheid.

Ik ben een beginnend blogger (sinds mei 2013) en mag nog niet in de schaduw staan van Malou (qua bereik en bekendheid bv.). Mijn 1e boek komt pas uit in 2014. Maar ook ik heb mijn verantwoordelijkheid zo objectief mogelijk te schrijven en mijn informatie te ‘checken’ voordat ik iets stellig stel.

De Geestelijke Gezondheidszorg
Wat ook ontstaat is tunnelvisie. Als schrijver is het ‘makkelijk’ om aan tunnelvisie te doen. De boodschap komt dan ‘beter’ aan, dan als je het realistisch weergeeft. Een prachtig voorbeeld kreeg ik gisteren via Twitter: “Overigens is jeugdzorg naar gemeenten géén goed idee. Tenzij je met gebroken been van kind ook naar gemeente moet”  als reactie op mijn blog.

Nu breekt mijn klomp. De afgelopen 6 maanden heb ik wel 10 blogs geschreven over de nieuwe Jeugdwet. Ik ben er ook geen voorstander van dat is duidelijk, maar de wet is een feit en we moeten er nu mee aan de slag. Daarnaast, iedereen weet hoe Nederland over de HUIDIGE provinciale Jeugdzorg denkt. Zelfs de Kinderombudsman heeft uiteindelijk een onderzoek gedaan en in het rapport behoorlijk wat verbeterpunten, zoals doorvoeren waarheidsbevinding aanbevolen.

blog suicide vechtscheiding 201307310841-1_kinderen-uit-vechtscheiding-voelen-dat-aan-als-oorlog-Denken mensen nu ECHT dat hun kind tussen de ‘paspoorten en rijbewijzen’ in de rij moet gaan staan met hun ‘jengelende’ kind. NEE!!! Dat is nu ook niet het geval, mensen hoeven niet bij het Provinciegebouw in de rij, maar maken een afspraak met één van de Jeugdzorgbureaus in Nederland, dat zijn er overigens nu 15, één per provincie en 3 in de grote steden van Nederland, te weten Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. In 2015 worden dat dan 403 vestigingen van Jeugdzorg, in elke gemeente één en dicht bij de burger. Volgens mij een goede zaak, toch?

Waar gaat dit blog over?
Door internet kan iedereen, dus ook ik, informatie verkrijgen en toevertrouwen aan internet. Dat is mooi, maar een groot deel van de informatie is niet geverifieerd maar een ‘mening’ van iemand, die vanuit zijn of haar ‘tunnelvisie’ vindt dat ‘iets’ zo is. Als je dan een ‘bekende’ Nederlander bent, zoals Malou of een branche specialist zoals bijvoorbeeld Dr. Vermeieren, dan wordt al snel alles geloofd, ondanks dat hij of zij het anders bedoelt. Lees het blog van Robert Vermeiren door op onderstaand plaatje te klikken.

Blog Voorrecht - lantarenpaal - Orange Monday

De lantarenpalen van Dr. Vermeiren waren waarschijnlijk als ‘metafoor’ bedoeld. Want, ook gemeenten hebben hun verantwoording naar de overheid. En al kan het lijken dat geld dat voor Jeugdzorg bedoeld is, en voor lantarenpalen wordt aangewend, vroeg of laat wordt de gemeente hierop afgerekend door de rijksverheid. Maar in de lobby petitie Jeugdwet is dat natuurlijk mooi om te noemen, net als ik gedaan heb met een huilend kind in de wachtkamer van de gemeente, wat ook niet gaat gebeuren. Je staat voor de Sociale Dienst ook niet in de rij bij de paspoorten.

blog KNAW - Huilend kind oorontsteking - Orange Monday

Mijn advies naar iedereen die schrijft?
Mijn blogs worden voordat ik ze plaats geverifieerd qua informatie, qua inhoud en hoe ik schrijf. Wat is mijn doelgroep? In het geval van Malou van Hintum is dat heel Nederland via haar column in de Volkskrant. Ik vind dat je informatie dan correct naar de doelgroep moet zijn en je geen appels met peren moet vergelijken.

Blog Voorrecht - bob-woodward - Orange Monday

Dat is de verantwoordelijkheid van de schrijver, juist ook als oprichter van stichting Orange Monday Foundation, vind ik, als schrijver van blogs, dat ook voor mijzelf.
Orange Monday staat voor acceptatie van (mensen met) psychische klachten, het artikel van Malou van Hintum is en blijft in mijn ogen, zeker voor het grote publiek stigmatiserend (al vinden ‘wij’ het normaal – ik vind dat niet).

Ervaringsdeskundige
Ik hoor bij de mensen met psychische klachten waarvoor een baan ‘lastig’ is. Ik heb er bewust voor gekozen ondernemer/coach te worden, onbezoldigd directeur van Orange Monday en oprichter van OM Centers, waardoor ik mijn eigen tijden kan bepalen. Omdat ik geloof in eigen verantwoordelijkheid en acceptatie van psychische klachten en weiger te kiezen voor een slachtofferrol. Ik heb dat ook met hulp gedaan en doorzettingsvermogen. Orange Monday wil iedereen helpen waar nodig om dat iedereen zoveel mogelijk gelijke kansen moet hebben in de maatschappij.

blog Eigen Verantwoordelijkheid - stap 1 coach - Orange MondayFoto uit blog “Kom op voor jezelf, eigen verantwoordelijkheid”

Ik heb mensen gesproken die opgenomen zijn bij GGz en dolgraag thuis willen wonen en door ‘zelfstandig wonen’ een oplossing hebben gevonden. Onze regering doet rare dingen, maar 1/3 van de GGz patiënten zo maar op straat zetten, daar geloof ik niet in. Het is ook de verantwoording van de GGz-instellingen om daar een goede invulling aan te geven. Ze wisten in 2012 al dat dit staat te gebeuren en ze hebben nog tijd tot 2020. Eigen verantwoordelijkheid van organisaties, instellingen en mensen is de eerste stap naar oplossingen. Schoppen heeft geen zin, werkt averechts en patiënten zijn dan juist degene die de dupe worden.

Duidelijke informatie naar de lezer is dus belangrijk. Geen stemmingmakerij, maar samen een oplossing vinden voor de zaken die op ons af gaan komen en … eigen verantwoordelijkheid! Kortom, antwoord op de ‘hoe’ vraag.

Positieve groet, Martin
Time To Change - Time To Talk

PS. It’s Time To Change! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga het gesprek aan … want het roer gaat #OM

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Acceptatie psychische klachten, Echtscheiding, Politiek en beleid en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Pas op wat je schrijft in een blog of column! Het wordt soms anders gelezen dan jij bedoelt, toch?

  1. knutselsmurf zegt:

    Volgens mij schiet je je doel voorbij, met zulke lange blogs. Alleen zeer geïnteresseerde lezers zullen ze van begin tot eind lezen. Als je iets te zeggen hebt tegen veel mensen, kan dat beter zo kort mogelijk. Je kan proberen genuanceerd te zijn tot 5 plaatsen achter de comma. Dan krijg je geen kritiek, er zal niemand reageren. Zo te zien aan de moeite die je doet met categories en tags, wil je juist zoveel mogelijk lezers. Tip : kijk met welke zoektermen Google bij je blog komt. Dan zie je dat de titel veel belangrijker is dan de tags.

    • Dank voor je input. Ik ben een beginnend blogger en kijk wat de grenzen zijn. Normaal probeer ik de 600-700 woorden grens aan te houden. Door Jeugdwet zijn mijn blogs langer geworden omdat dat nodig is.Dit was voorlopig mijn langste blog, vanaf nu worden ze weer korter. Soms is het echter, voor mij, nodig om zaken goed toe te lichten, ze kunnen dan (te) lang worden inderdaad. Op dit blog wel weer veel reacties (vooral) via Twitter. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s