Gaat de transitie Jeugdwet op tijd lukken? JeugdGGz na de Gemeenteraadsverkiezingen onduidelijk? #GR2014

“Mijn advies … ga stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen!”

Soms lees je een artikel op de voorpagina van een krant, in dit geval de Telegraaf, en dan denk ik, is dit nu nieuws? Zoals u al in mijn eerdere blogs heeft kunnen lezen, is de hele transitie Jeugdwet (Jeugdzorg en JeugdGGz) één grote ‘Ver van mijn bed show’ in Nederland. En dat blijkt nu uit dit krantenartikel van de grootste krant van Nederland. Hoor je daarna reacties in Nederland? Slechts één ingezonden brief in de Telegraaf, dat is alles.

Blog Transitie GR2014 - verdrietig kind - Orange Monday

De feiten op een rijtje
Ik loop al een tijdje mee in Nederland en in de politiek. Ik ben 49 jaar en sinds mijn 19e jaar lokaal politiek actief. Als u mijn LinkedIn profiel leest, kunt u zien dat ik zelfs, uit onvrede toen, twee politieke partijen heb opgericht. De laatste is nog steeds actief in Zeist onder de naam Seyst Nu en heeft 3 zetels in de gemeenteraad.

Het ministerie van Volksgezondheid (en Justitie) onder leiding van mevrouw Edith Schippers (minister en hoofdverantwoordelijk) en Martin Van Rijn (staatssecretaris) heeft waarschijnlijk de slechtste wet, in 30 jaar, in stemming gebracht: de nieuwe Jeugdwet! En wat gebeurt er? Zowel de Tweede als de Eerste Kamer gaan schoorvoetend akkoord, niet wetende wat ze aanrichten in Nederland.

De feiten zijn:

 1. Transitie Jeugdwet (Jeugdzorg – JeugdGGz) per 01.01.2015
 2. De Jeugd GGz gaat per 01.01.2015 UIT de zorgverzekering
 3. De gemeente wordt hoofdverantwoordelijke voor uitvoering

Blog Transitie GR2014 - hamerslag Tweedekamer - Orange Monday

Waarom is de wet een wangedrocht?
Ook hier weer een paar feitjes zodat iedere ‘gewone’ Nederlander begrijpt wat er gebeurt. De wet is én niet goed opgesteld én wordt veel te snel doorgevoerd:

De feiten zijn:
1. Door late akkoord door 1e Kamer – nauwelijks voorbereidingstijd gemeenten
2. Gemeenten vanaf 19 maart 2014 (verkiezingen) politiek vleugellam (coalitievorming)
3. Minimaal 75% van zorgaanbieders weten niet waar ze aan toe zijn.
4. Positie huidige jeugdzorg onduidelijk (personeel en financieel)
5. Jeugd GGz-ouders weten helemaal niet meer waar ze aan toe zijn

?????????????????????????????????????????????????????????

Als je bovenstaande als normaal mens leest …
Dan is het Happy New Year! Dan kom je nu ook al tot de conclusie dat maandag
5 januari 2015  de bom gaat barsten in ongeveer 400 gemeenten in Nederland. Lange rijen voor het loket van Jeugdzorg en Jeugd GGZ. Huisartsen die overstelpt gaan worden met vragen:

 1. Hoe gaat alles nu in zijn werk?
 2. Bij wie moet ik zijn als ouder van een kind met psychische klachten
 3. En … wie gaat het betalen? De gemeente of ….

En wat doet onze geachte heer de staatssecretaris? Hij geeft bij voorbaat al boetes aan alle gemeentes die TE lang in gesprek gaan over coalitievorming. Even weer voor de duidelijkheid, de coalitie gaat het college van Wethouders vormen in UW gemeente. Zij worden bepalend hoe de jeugdwet de komende 4 jaar, periode 2014-2018, uitgevoerd gaat worden. En dan heb ik het nog niet eens over de ouderenzorg, de uitvoering van de WMO, de jeugdzorg enzovoort.

Blog Transitie GR2014 -staatssecretaris Martin van Rijn - Orange Monday

De staatssecretaris wil nu, voor de verkiezingen, dus al druk uitoefenen op ons democratisch gestel. Kunt u zich de kabinetsformering nog herinneren van dit VVD- en PvdA kabinet? Een razendsnelle formatie, binnen 2 maanden. Maar dat mag je niet in alle 437 gemeenten in Nederland verwachten, maar die eis stelt van Rijn WEL omdat anders ZIJN ondoordachte plannen in gevaar komen.

Maar goed, we houden de NIET democratische grens aan van 2 maanden. Dat zou betekenen dat in de meeste gemeenten op of rond 15 mei 2014 een nieuwe ‘regering’ komt. Welgeteld 6 weken voor het ‘zomerreces’. In die periode is het ‘pappen en nathouden’. Feitelijk gaan de gemeentebesturen actief aan de slag vanaf september, wat betekent dat het college van wethouders met hun ambtenaren ‘slechts’ 3-4 maanden hebben voor één van de belangrijkste transities ooit.

Onverantwoordelijk
De gehele transitie, op zich geen onlogische stap, wordt er doorheen geramd door onze staatssecretaris. Hoe dit te stoppen? Maak gebruik van uw democratische recht! Dat is nummer één. Een verwachte opkomst van 50% is dramatisch voor alle ontwikkelingen waar ouderen, ouders en kinderen mee te maken hebben. Om dr. Robert Vermeiren te vernoemen: “We praten hier niet over lantarenpalen, maar over mensen”.

Blog Gemeenteraad - 19 maart 2014 - Orange Monday                                                       Blog Gemeenteraad - #GR2014 - Orange Monnday

Stem strategisch op de partij waarvan u denkt dat deze het volgende kan realiseren:

 1. Genoeg zetels kan halen om van invloed te zijn binnen de raad
 2. Genoeg zetels haalt om met andere partijen een coalitie te vormen (anders geen macht)
 3. Genoeg visie heeft over de uitvoering van de nieuwe Jeugdwet 2014-2018

Tenslotte ….
Denkt U dat stemmen geen zin heeft? Ga dan toch naar het stembureau en laat een BLANCO of ONGELDIGE stem achter. Maak gebruik van uw democratische recht, maar ook plicht om de weledele heer Martin Van Rijn te laten zien dat het ONS menens is.

Wat ga ik zelf doen? Ik ga STEMMEN en ga de partijprogramma’s van de politieke partijen in Amersfoort onder de loep nemen en een strategische stem geven. Een stem voor de toekomst van een nieuwe democratie in Nederland om te beginnen bij onze gemeente. WIJ hebben meer invloed dan we misschien denken.

Blog Gemeenteraad - stemlijst - Orange Monday

Ik wens u veel wijsheid bij het GAan STEMMEN op woensdag 19 maart 2014.
Kinderen zijn onze toekomst en Orange Monday heeft dat gezien, wij starten in mei 2014 met Orange Monday KIDS –  zie blog. Omdat het ook anders kan. Wij gaan met de gemeente Amersfoort in gesprek om waar wij kunnen te helpen om een succesvolle transitie van de Jeugdwet te realiseren.

Positieve groet, Martin
Time To Change - Time To Talk

PS. It’s Time To Change! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga het gesprek aan … want het roer gaat #OM

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Orange Monday Kids, Politiek en beleid. Bookmark de permalink .

2 reacties op Gaat de transitie Jeugdwet op tijd lukken? JeugdGGz na de Gemeenteraadsverkiezingen onduidelijk? #GR2014

 1. Pingback: Zondagoverdenking: Nog 3 dagen! Waarom nog stemmen woensdag 19 maart 2014? #GR2014 | Martin Jan Melinga

 2. fdcsfollower zegt:

  Goed punt de jeugdzorg! We zullen zien wat daar van terecht komt……….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s