Waar gaat het nu ECHT over op 19 maart 2014? #GR2014

Update 7 vrijdag maart 2014
Uit een onderzoek van de Telegraaf (3.400 lezers) blijkt dat 92% van de Nederlanders zicht soort aan de ‘landelijke’ debatten van de politieke leiders. Meer aandacht voor lokale politiek en problematieken. Landelijke debatten leiden af van de lokale situatie. Een bevestiging van onderstaand blog.

Het gaat dus NIET om het kabinet maar om de gemeente! Ik hoop dat de politieke leiders luisteren, dit soort acties verklaren lage opkomst schatting. Time To Change NL.

Nog 11 dagen tot de Gemeenteraadsverkiezingen!

Positieve groet en GA stemmen! Martin

Blog 28 februari 2014
“Verwachte opkomst gemeenteraadsverkiezingen waarschijnlijk onder de 50% – Historisch laag! – Oftewel … laat je stem lokaal horen :-)”

Met stijgende verbazing volg ik de laatste weken het ‘spektakel’ rondom de Gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 19 maart 2014. Als ‘gewone’ Nederlandse burger zijn wij toch onderhand wel iets gewent, zal u zeggen. Dat is zo … soms denk ik ook wel eens ‘Martin, waar maak je je nog druk over’, maar dan komt toch weer dat duiveltje (of engeltje, wat u wilt) naar boven die zegt, “schrijf er maar weer eens iets over”.

Blog Jeugdwet - Advertentie GGZ organisaties - Orange MondayZoals u wellicht weet ben ik werkzaam in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGz) en ‘wij’ hebben weer een leuk staaltje politiek mee mogen maken in 2013/2014. Ik mag wel zeggen dat een groot gedeelte van de Jeugd GGz EN de Jeugd GGz-ouders (ouders met kinderen met psychische klachten) redelijk ‘lam geslagen’ zijn door de laatste ontwikkelingen in de GGz.

Klik op foto om te vergroten!

Wat is er gebeurd?
Ondanks een sterke (en terechte) lobby van de psychiaters in de Jeugd GGz (zoals dr. Robert Vermeiren, dr. Menno Oosterhof en Dr. Peter Dijkshoorn) die een succesvolle Petitie Jeugdwet realiseerden (de grootste petitie van 2013; bijna 100.000 handtekeningen), werd de nieuwe Jeugdwet gewoon aangenomen door ‘onze’ Tweede Kamer en Eerste Kamer.

Zie hiervoor ook mijn blog – Jeugdwet aangenomen door 1e Kamer – Nu verder met transitie Jeugdwet naar gemeente. Wat is er met het aannemen van de wet gebeurd? De jeugdzorg die nu nog via de provincie en Bureau Jeugdzorg wordt geregeld, gaat naar de Gemeente. Het contact over Jeugd GGz aangaande het 1e contact gaat vanaf 01-01-2015 ook via de gemeente of, zoals het nu ook is, de huisarts. Echter, de Jeugd GGz gaat per 01-01-2015 ook uit de Zorgverzekering. Dit betekent dat de vergoeding van de Jeugd GGz OOK via de Gemeente gaat lopen.

Blog Gemeenteraad - #GR2014 - Orange Monnday

Gemeente …. #GR2014
In de vorige alinea kwam één woord veel voor: Gemeente. Wat gebeurt er in Nederland anno 2014? De rijksoverheid moet bezuinigen. Het is crisis in Nederland … En hoe hebben de hoge dames en heren dat bedacht? Decentralisatie! Het EI van Columbus, toch?

NEE! Niemand lijkt het door te hebben. Wat er gebeurt, is dat door de 437 gemeenten in Nederland extra taken te geven er ondertussen heel veel bezuinigd gaat worden. Op de nieuwe Jeugdwet bijvoorbeeld zo’n slordige 500 miljoen. Staatssecretaris Martin van Rijn heeft aangegeven dat dat niet gaat gebeuren in 2015, maar neem van mij maar aan, de overheid zal de gemeenten aan een stalen leidraad houden. Bij overschrijding krijgt een gemeente extra toezicht.

En het is niet alleen de Jeugdwet die door de gemeente uitgevoerd gaat worden, de komende jaren worden gefaseerd veel taken verschoven van het rijk (of provincies) naar de gemeenten onder het mom van ‘dicht bij de burger staan’ door middel van wijkgerichte teams die regelmatig contact hebben met de inwoners van de gemeente. Maar wie gaat dit allemaal betalen?

blog werkgevers woning en geld

Eigen verantwoordelijkheid burger
De afgelopen maand heb ik twee blogs geschreven over eigen verantwoordelijkheid. In mijn ogen lijkt het er op dat onze regering steeds meer afstevent op een maatschappij met eigen verantwoordelijkheid voor de burger. De burger moet steeds beter geïnformeerd zijn (wat ook kan via internet) om te weten waar hij welke zorg vandaan kan halen en wie dat betaalt. Door het uitkleden van de jeugdzorg, de jeugd ggz, maar bijvoorbeeld ook de PGB en de thuiszorg voor ouderen en zieken begint het er op te lijken dat mensen die het kunnen betalen goede zorg krijgen en mensen die het niet kunnen betalen naast de ‘bekende pot piesen’. En dat kan niet de bedoeling zijn is onze welvaartsmaatschappij. Of heeft welvaart niets meer te maken met welzijn in Nederlan

Blog Gemeenteraad - stemlijst - Orange Monday

Gemeenteraadsverkiezing maart 2014
Vandaag was op het nieuws dat de opkomst van de Gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014 historisch laag zal zijn. De opkomst bij GV2010 was 54,1 % (dieptepunt Eindhoven met 43,1 %) en nu gaat dat volgens de peilingen dus wellicht onder de 50%!

Blog Gemeenteraad - 19 maart 2014 - Orange Monday

Interesseert het ons dan echt geen mallemoer meer wat er gebeurt in Nederland?! Zijn ‘wij’ onze politiek echt zat? Het lijkt er op. Gisteravond was bij Pauw & Witteman een debat met de 5 grote partijen (met als grote afwezige de PVV). En waar gaat het dan over … landelijke politiek. Dus ook de ‘lijders’ van VVD, PvdA, CDA, SP en D66 maken er dus een potje van. Het kabinet staat al bijna 2 jaar onder druk en er moeten landelijk zieltjes gewonnen worden.

Blog Gemeenteraad - Pechtold - Orange Monday

Vooral Pechtold spant de kroon door er NU in te gooien dat het kabinet de belasting MOET verlagen in plaats van steun voor het kabinet. Geachte heer Pechtold, dit is NIET het juiste moment om hier mee te komen! D66 staat toch voor bestuurlijke vernieuwing? Geef dan aandacht aan #GR2014! Waar is iedereen mee bezig?

Stemadvies Gemeenteraad 2014
Uiteraard ga ik u geen feitelijke stemadvies geven. Ik geef u wel één belangrijk advies:

Blog Gemeenteraad - stemvakje - Orange Monday

‘Maak gebruik van uw recht en GA stemmen 19 maart 2014!’

Waarom? Omdat U daadwerkelijk invloed kan hebben binnen UW gemeente. Bekijk goed de programma’s van de partijen en vergeet vooral de lokale partijen niet. Stem niet LANDELIJK maar stem op de partij die voor U het meest gaat doen in de periode 2014-2018 waarin belangrijke beslissingen genomen gaan worden door de gemeente. Kijk of ze het al goed voor elkaar hebben en kijk welke partij het, het best voor elkaar heeft.

Blog Gemeenteraad - Stembureau - Orange Monday

Op weg naar het stembureau
Eigen verantwoordelijkheid als burger, dat is waar het om draait anno 2014, geen politiek spelletje van de lijsttrekkers van de grote partijen. Gewoon stemmen op de juist partij EN het ook echt doen. Ik denk dat het mooi weer is op 19 maart 2014!

Ik ga zeker stemmen, U toch ook? Kinderen zijn onze toekomst!

Lees ook mijn 2e blog (klik op link) uit het drieluik over de Gemeenteraadsverkiezingen: “Verstoort de verkiezingen de transitie Jeugdwet (Jeugd GGz en Jeugdzorg)

Positieve groet, Martin
Time To Change - Time To Talk

PS. It’s Time To Change! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga het gesprek aan … want het roer gaat #OM

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Diagnose, Het roer gaat OM!, Politiek en beleid, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Waar gaat het nu ECHT over op 19 maart 2014? #GR2014

 1. g2-09d870a72e116f56a8816d217716e95d zegt:

  Ik denk dat het anders is. De mensen die het niet kunnen betalen krijgen de zorg van de gemeente. De rest moet het zelf betalen of verzorgen.
  Oftewel, niet de minima gaat er buiten vallen, maar de middenmoot.
  Met zoals het nu al met de WMO is, gaan de kleine ondernemersgezinnen, de ZZPers en de 2à3x modaal zorg ontberen.
  Een nog grotere groep dus…

  • Je zou, helaas, zomaar gelijk kunnen krijgen. Er is nu nog veel onduidelijk en onbekend en ‘we’ gaan het pas merken in de loop van 2015. Opletten op welke partij je stemt is dan ook van het grootste belang.

 2. Cornelis zegt:

  De grootste truuk is dat men nu zo ver-induvaliseert voelt dat men denkt dat het niet meer uitmaakt stukje bij beetje verbazen we ons over hoe het toch nu allemaal maar zo kan echter….we letten simpelweg niet op!

  Beste mensen we zijn met zo’n 17 miljoen we laten ons toch niet gek maken door 150 in de 2e kamer die de onzin over ons uitstorten dat de overheid het wel allemaal voor u regelt.
  Wordt wakker al deze waanzin kan alleen omdat wij het toestaan dus GA STEMMEN, wees kritisch, stel vragen en “make up your mind”

 3. Lianne zegt:

  Gek genoeg ben ik het er wel en niet mee eens wat er gebeurt in Nederland wat alle veranderingen betreft. Dat er zaken veranderen en aangepast worden en dat er bezuinigt dient te worden, lijkt me helder. Dat het nodig is, ook. De manier waarop, is het grote vraagteken. Echter ik ben er ook positief over. Het geeft mensen de káns om bewust te worden. Om na te gaan denken over hoe een en ander geregeld wordt. Er dienen eerst dingen goed mis te gaan, om vervolgens te realiseren dat we elkaar nodig hebben. Wij mensen, elkaar. En mijn stille hoop is dat door alle veranderingen we ons weer kunnen gaan verenigen en dat daarmee langzaam aan duidelijk wordt hoe het geld echt verdeeld dient te worden. Wie weet het nu echt? Soms dient iets echt goed mis te gaan om vervolgens uit het as iets nieuws, beters, te laten groeien. Begrijp me goed, het lijkt me belangrijk dat we mensen blijven steunen die dat echt nodig hebben en dat daar geld voor vrij gemaakt wordt. Veranderingen roepen altijd weerstand op. Mijn uitgangspunt wordt steeds meer, meebewegen met wat zich aandient. Dus ook stemmen, zeker gaan stemmen!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.