Waarom is TeamNL zo succesvol tijdens Olympische Spelen?

“Het geheim van het Nederlandse schaatsen in Sochi? Oranje natuurlijk! #OS2014”

Update zaterdag 22 februari 2014 – 16.25 uur
En ja hoor, ook de dames pakken goud en brengen de eindstand op 8x GOUD – 7x ZILVER en 9x BRONS in totaal 24 medailles en een voorlopig 5e plek in het landen klassement. Top!

GOUD TeamNL OS2014

Update zaterdag 22 februari 2014 – 16.05 uur
Yes!! De 1e gouden medaille van deze laatste dag is binnen. De teller staat op 23 medailles, waarvan 7 GOUD. Gaan de dames voor de dubbel?

Blog zaterdag 22 februari 2014 – 15.55 uur
Afgelopen dinsdag 18 februari 2014 gekeken naar de 10.000 meter schaatsten op de Olympische Spelen in Sochi, de 22ste spelen nog wel (mijn geluksgetal).  Eén van de grootste discussies in de hele (sport-) wereld is de ‘sweeps’ die Nederland, nu  4x heeft gemaakt.

Op de 5.000 meter, de 1500 meter en de 10.000 meter bij de heren en de 1500 meter  bij de dames. De tussenstand staat nu op 22 medailles, 6 gouden, 7 zilveren en 9 keer de bronzen plak. Op het moment van schrijven, staat TeamNL op de 6e plek in het medailleklassement. Een ongekende prestatie!

Schaatsbaan Sotsji - Stefan Groothuis - Orange Monday

Ik maak de spelen (bewust) al mee sinds 1972 (met toen nog Ard Schenk), maar dit is historisch, superlatieven schieten te kort.  En 22 is, zo als ik al zei, mijn geluksgetal, maar vandaag mogen ‘ze’ er wat mij betreft 24 van maken, wat zou het mooi zijn nog 2x goud erbij voor de mannen en vrouwen van de achtervolgingsploeg, vanmiddag weten wij het.

blog samenwerking - medaille OS - Orange Monday

Waarom nu al dat succes?, is dus de vraag. Naar mijn visie gaat het om drie zaken die allemaal kloppen deze Olympische Spelen. Aangezien ik geen actief sporter (meer) ben, kan ik slechts van de zijlijn mijn visie geven. Mijn visie deze keer specifiek over het mannen schaatsen.

Specialisatie, voorbereiding en focus
Een stukje historie. In de 20ste eeuw was het allround Wereld- of Europees kampioenschap de hoogste status binnen de schaatswereld. Bekende kampioenen zijn bijvoorbeeld Ard Schenk, Rintje Ritsma , maar ook Sven Kramer nu. Deze mannen beheers(t)en het allround schaatsen decennia lang. Je hoefde ook niet perse de individuele afstanden (500 – 1.500 – 5km – 10km) te winnen. Vaak was één afstand al voldoende om kampioen te worden. De sleutelafstanden waren de 1.500 meter en de 5 km. Daarna werd beslist wie de 10 km mocht rijden. Maar goed, vervlogen tijden dus. Waarom? De UCI vond het feit dat Nederland en Noorwegen de schaatswereld domineerden niet zo leuk.

Eén keer in de 4 jaar waren er de Olympische Spelen op alle afstanden.
Echter, ook daar waren de Nederlandse ‘allrounders’ toen nog succesvol, vooral op de ‘lange’ afstanden met een uitschieter soms, denk aan Eric Heiden. Hij haalde ‘gewoon’ goud op alle 5 de afstanden.

GOLD Eric Heiden - Orange Monday

Het wereldkampioenschap afstanden werd geïntroduceerd. Hier werd de (500 – 1000 – 1500 – 5.000 en 10.000 meter) bij de heren gereden en had je dus 5 kampioenen in plaats van één. Daarnaast bleek al snel dat Amerikanen en Aziaten zeer succesvol waren op de korte afstanden (sprint). Kortom, de UCI kreeg haar zin, schaatsen werd een mondiale sport. Gefeliciteerd!

Specialisatie
Terug naar mijn verhaal. Nederland was een beetje laat met de specialisatie per afstand. WIJ waren koning en koningin (samen met Duitsland) van het allround schaatsen. En dat wilden wij blijven. Het resultaat was, dat wij bleven ‘hangen’ in de lange afstanden die onderdeel waren van het allround kampioenschap, zoals  1.500 – 5.000 – 10.000 km. Maar daar was ook concurrentie van de andere allround landen en omdat wij niet wisten wat we met één afstand aan moesten, ging het goud vaak toch ook naar andere landen als Noorwegen, Italië en Duitsland.

GOUD Michel Mulder - Nederlands Podium - Orange Monday
Orange ‘sweep’ 500 meter – Goud Michel Mulder

Ook de KNSB heeft uiteindelijk de knop omgezet. De afgelopen jaren gingen schaatsers zich steeds meer specialiseren op specifieke afstanden. Het allround schaatsen ging naar de achtergrond. Nederland, dat eigenlijk geen echt sprintland is, kreeg haar eerste wereldkampioenen Sprint via bijvoorbeeld Stefan Groothuis en Michel Mulder. Kortom, Nederland werd succesvol op alle afstanden binnen het schaatsen.  En …

Michel Mulder – specialist          Goud op de 500 meter

Stefan Groothuis – specialist     Goud op de 1.000 meter (klik op link voor blog)

Koen Verwey – specialist             Bijna goud (op 3 duizendste; dus Zilver) op de 1.500 m

Sven Kramer – specialist              Goud op de 5.000 meter

Jorrit Bergsma – specialist           Goud op de 10.000 meter

GOUD Sven Kramer - Nederlands podium - Orange Monday
Orange ‘sweep’ 5.000 meter – Sven Kramer

Voorbereiding
Wat betreft de voorbereiding kunnen we ook duidelijk zijn, deze was nagenoeg vlekkeloos voor Team NL. Bij de Olympische kwalificaties was eigenlijk al duidelijk wie Nederland op welke afstand ging vertegenwoordigen. Bij voorgaande spelen was er nog wel eens discussie rondom wie er wel of niet naar de spelen ging. Nu een homogene ploeg (ondanks het grote aantal commerciële ploegen) die een perfecte voorbereiding had. Ook het plezier was duidelijk zichtbaar binnen de ploeg. Plezier is juist op de spelen een belangrijke factor. Bijna altijd BLIJ met het resultaat!

Focus
De focus was ook perfect deze spelen. De schaatsers waren er van overtuigd dat de spelen een succes gingen worden. Er stonden bijna ‘Amerikaanse’ sporters aan de start. Drie tot vier jaar lang één focus op een gouden medaille. En zoals gebleken is een aantal keren gelukt. Het podium was soms te klein. Naast dé ‘specialist’ waren er nog andere specialisten die ook gingen voor goud maar ‘genoegen’ moesten nemen met zilver en brons. Kortom het volledige ‘oranje’ gevoel was aanwezig!

GOUD Jorrit Bergsma - Oranje Podium
Orange ‘sweep’ 10.000 meter – Jorrit Bergsma

Kleine kanttekening
Vandaag kwam mij ter ore dat Jorrit Bergsma zich heeft afgemeld voor de ploegenachtervolging voor de mannen. Toch zo op het laatst gedonder in de tent. Dat hij de gouden droom heeft ‘verstoord’, is niet zijn probleem, maar dat van Sven Kramer. Hij had zijn zilver op een andere manier kunnen ontvangen. Voor mij blijft Jorrit Bergsma de ‘specialist’ op de 10.000 meter, de verdiende winnaar op eigen kracht. Dat Sven Kramer ‘problemen’ had met zijn rug had hij na de wereldtijd van Bergsma niet mogen gebruiken, naar mijn mening.

Ik wens de dames- en herenploeg succes!

Positieve groet, Martin
Time To Change - Time To Talk

PS. It’s Time To Change! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga het gesprek aan … want het roer gaat #OM

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.