Een menselijke (Jeugd) Geestelijke Gezondheidszorg! #GGZ 3.0!

Vandaag is het Twitter-account GGZ 3.0 + Jeugd GGz 3.0 in gebruik genomen door de stichting Orange Monday Foundation in samenwerking met OM Centers en haar partners. Overigens is het jammer dat Twitter maar 15 tekens heeft voor de naam. Het zou moeten zijn GGz 3.0 + JeugdGGz 3.0 = GezinsGGz 3.0. Wij noemen dat 1 + 1 = 3.

GGZ30 en JeugdGGZ30 logo

De naam vraagt wellicht nog om een extra toelichting. De afkorting GGZ wordt gebruikt voor de Geestelijke Gezondheidszorg. Waarom die afkorting? Omdat het een lange term is en het in de volksmond duidelijk is dat als je over GGz praat je te maken hebt met psychiaters, psychologen en andere behandelaars.

Vreemd is wel dat er wordt gesproken over psychische klachten. Ik had verwacht dat er over geestelijke gezondheidsklachten gesproken zou worden, net als in de Engelstalige landen waar het Mental Health Problems genoemd wordt.

Waarom gebruik van GGZ 3.0?
Orange Monday start in mei 2014 haar eerste OM Centers (OMC). In het OMC zal vanaf dag 1 gewerkt gaan worden volgens de 123 Methode©. Wij scharen deze speciaal voor OMC ontwikkelde methode onder de GGz 3.0 gedachte.

Hoe komen wij aan GGZ 3.0, denkt u vast. Binnen software wordt gesproken van updates door middel van een getal. Bijvoorbeeld, Microsoft 8.2.1. In dit geval is dit de 8ste compleet nieuwe versie van het programma, er zijn 2 revisies geweest en 1 kleine update. Het basis programma heet eigenlijk nummer 1 maar dat wordt uiteraard niet vermeldt.

Blog GGZ30 - gaatje in je hoofd - Orange Monday

GGZ 1.0 bestaat nu ongeveer 100 jaar in Nederland. Voor die tijd werden mensen met psychische klachten niet ‘officieel’ behandeld en bleven er dan mee lopen of kwamen in een ‘gekkenhuis’. Gelukkig is die naam nagenoeg uit ons vocabulair verdwenen. Nog niet zo lang overigens, in de vorige eeuw werd het nog zo genoemd. De nadruk bij GGZ 1.0 ligt vooral op medicatie en diagnose.

Blog GGZ30 - 050202-16a eens gek altijd gek, Pest-en Dolhuys in Haarlem - Orange Monday

Gelukkig zijn bovenstaande foto’s van het Psychiatrisch Museum Het Dolhuys 🙂

GGZ 2.0 is eigenlijk pas echt onstaan in de 21ste eeuw. Met de intrede van de computer kwamen er veel mogelijkheden om ook digitaal met de GGZ-cliënt bezig te zijn. Dit zijn zaken als het electronische dossier, chatten met cliënten, maar ook de ‘app’ die ook zijn entree maakt in de Geestelijke Gezondheidszorg.

GGZ 3.0 wat is dat dan?
Na ruim2 jaar de Nederlandse GGZ-sector te hebben bestudeerd, komen wij tot de conclusie dat in GGZ 1.0 en GGZ 2.0 één belangrijke factor ontbreekt. Wij noemen dat de ‘mens’. U zal zeggen, die onbreekt toch niet, die is toch cliënt of patiënt?

NEE! De Nederlandse GGz is ondanks alle ontwikkelingen nog veel te veel diagnose-, DBC- of medicatie-gericht. Dit is geen kritiek naar de huidge GGZ maar betekent dat we behoefte hebben aan een update die integraal doorgevoerd gaat worden binnen de Geestelijke Gezondheidszorg. De mens (volwassen of kind) en zijn klachten centraal, daarna pas een definitieve diagnose en eventuele medicatie.

Blog GGZ30 - Happy Familiy - Orange Monday

En, de mens is geen solitair wezen. De mens heeft vaak een (soms wisselende) partner, een gezin (met of zonder kinderen) of een familie om zich heen. Stand-alone een diagnose stellen over een cliënt zonder zijn/haar partner of de kinderen te hebben gezien, is eigenlijk niet mogelijk maar gebeurt elke dag in elke GGz-instelling. En wederom, het is niet fout, het kan veel beter!

OM Centers 123 Methode© ook GGZ 3.0
De speciaal voor OM Centers ontwikkelde 123 Methode© beoogt in 3 maanden tijd de cliënt weer in stabiel vaarwater te krijgen. De 123 Methode© kan starten op de dag dat u door de huisarts door bent verwezen naar de GGz. Geen wachttijd dus!

Dat wordt door de volgende 3.0 stappen van elk ongeveer één maand gerealiseerd:

1 Stabilisatie – Rust, Reinheid en Regelmaat (3 R’s)

Cliënt wordt door de behandelaars vanaf dag 1 ‘onder handen’ genomen, gestabiliseerd en er wordt een uitgebreide analyse gemaakt van zijn omstandigheden. Binnen dit tijdvak wordt ook gekeken naar de maatschappelijke situatie.

Blog GGZ30 - RRR-via blog - Orange Monday2 Inventarisatie – Overzicht, Orde, Oplossing (3 O’s)

In de 2e fase wordt aan de hand van bovenstaande gegevens de behandeling gestart om tot een oplossing van de problemen te komen. Tevens worden oplossingen gezocht voor bestaande problemen die de psychische klachten veroorzaken.

blog GGZ30 - blik van berg - Orange Monday3 Preventie – Samen, Toekomst, Overzicht en Preventie (STOP)

In de laatste fase, meestal de laatste twee weken, wordt de cliënt gecoacht naar een positieve levenshouding en een gezonde levenstijl. Er worden methoden aangereikt om in de toekomst niet te vervallen in het oude patroon, te werken aan overzicht in het leven en uiteraard preventie. In deze fase kan de cliënt weer voorzichtig aan het werk (als hij werk heeft) of weer gaan solliciteren.

Het pas opgerichte Orange Monday Kids, zie blog, werkt nu hard aan een speciale versie van de 123 Methode©  speciaal voor kinderen. Deze is uiteraard afwijkend ten opzichte van de volwassen versie.

blog GGZ30 - toekomst preventie - Orange Monday

Vrijdag 28 maart 2014 – Congres GGZ 3.0 – Dag van de Behandelaar
In de Week van de Pyschiatrie op vrijdag 28 maart 2014 introduceert Orange Monday  “De Dag van de Behandelaar” in Nederland, het begin van een traditie.

Dag-vd-Behandelaar-header2 met logo

Op deze vrijdag 28 maart 2014 is dan ook het 1e Orange Monday Congres met twee belangrijke onderwerpen voor behandelaars en clienten:

 1. Financiering van de (Jeugd) Geestelijke Gezondheidszorg
 2. Hoe implementeren wij GGZ 3.0 in de huidige (Jeugd) Geestelijke Gezondheidszorg
 3. Stigmatisering binnen de Geestelijke Gezondheidszorg

Het congres is bedoeld voor beslissers in de GGZ, GGZ-instellingen, cliëntenraden,
organisaties en behandelaars (psychiaters, psychologen, coaches e.d.) binnen GGz. Klik op onderstaande banner en meld je aan!

Dag-vd-Behandelaar-header2 met logo

Volgende week wordt het definitieve programma bekend gemaakt met de sprekers die de twee onderwerpen gaan toelichten. Reserveer in ieder geval vrijdag 28 maart 2014 vanaf 14 uur tot in de late uurtjes in uw agenda. U kan zich nu al aanmelden via Facebook!

Een leerzame en gezellige GGZ dag! Ik ga er voor 🙂

Positieve groet, Martin
Time To Change - Time To Talk

PS. It’s Time To Change! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga het gesprek aan … want het roer gaat #OM

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Acceptatie psychische klachten, Depressie, Diagnose, Het roer gaat OM!, Orange Monday, Orange Monday Kids, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Een menselijke (Jeugd) Geestelijke Gezondheidszorg! #GGZ 3.0!

 1. W. Harms zegt:

  Mocht jullie aanpakken lukken, dan serieus alle complimenten. Maar ik vraag me af hoe dit bijv. verloopt voor bijv. jongeren met ernstige stoornissen. Bijv. een complexe ptss in combinatie met autisme; bij schizofrene jongeren of bijv. bij eetstoornissen? Dan is toch wel een andere aanpak vereist.

 2. W. Harms zegt:

  In aanvulling op eerdere mail: Soms duurt het stabiliseren echt lang of is er bijv. daarna nog een langere traumabehandeling nodig. Dan heb ik het nog niet eens over de nazorg of revalidatie zoals ik het nu maar noem. Ik vind het enge van deze benadering, dat bijv. gemeenten kunnen denken, dat alle problemen in ca. 3 maanden op te lossen zijn. Terwijl in de specialistische jeugdggz toch vaak veel meer en gedurende langere tijd, soms jaren, behandeling en begeleiding nodig is.

  • Bedankt voor je reactie. De 123 methode gaat uiteraard niet op voor alle gevallen en zeker niet voor kinderen. Op dit moment wordt er een speciale 123 methode voor kinderen ontwikkelt die in mei 2014 (bij de opening van OM Centers) klaar is. Kinderen zijn geen volwassen en dienen dan ook als kinderen behandeld te worden. Delen van de 123 methode zijn ook van toepassing.

   Op de site http://www.orangemonday.nl/omc-123-methode kan je trouwens lezen dat er ook een vervolg programma van 3×3 maanden is op de 123 methode. In veel gevallen is er wel stabilisatie na 3 maanden maar is er nog veel werk aan de winkel.

   Tenslotte, de 123 methode is het meest geschikt voor mensen met een depressie of een burnout, de meest voorkomende psychische klachten bij volwassenen. Voor alle DBC diagnoses is een speciale aanvulling op de 123 methode. Het gaat op dit moment te ver dit allemaal te noemen in het blog. In mei 2014 komt de nieuwe site van OM Centers online met veel meer info!

   Ik hoop dat ik zo je vragen beantwoord heb. Groet, Martin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.