Hoge pieken en diepe dalen – Respect @StefanGroothuis – Olympisch kampioen 1000 meter! #OS2014

“Het meest gegunde GOUD van deze Olympische Spelen!?” Lees ook het andere blog over Stefan Groothuis: “Goud voor de GGz

Update dinsdag 25 februari 2014
Na gisteren feestelijk gehuldigd te zijn in Assen kreeg ‘onze’ Stefan Groothuis, net als de andere gouden medaille winnaars van de Olympische Spelen, een koninklijke onderscheiding. Vanaf nu is het ridder Stefan Groothuis, een titel die bij hem past, vindt u ook niet?

Ridder Stefan Groothuis - Orange Monday
Update dinsdag 18 februari 2014

Na goud op de 5.000 meter voor Sven Kramer liet hij zaterdag de 1.500 meter schieten om GOUD te ‘halen’ op de 10.000 meter. Dat het niet altijd ‘halen’ is blijkt vandaag maar weet. Ook ‘pieken en dalen’ voor Sven Kramer.

Na het missen van het goud in Vancouver (verkeerde baan) verliest hij nu het goud waar hij op gerekend had. Over 4 jaar wellicht de 3e kans? Mjjn felicitaties natuurlijk ook voor Jorrit Bergsma die verdiend de 10 km wint en weer een volledig oranje podium.

Positieve groet, Martin

Update zaterdag 15 februari 2014
Vandaag is de 1500 meter, de Koningsafstand van het schaatsen. Gaat Stefan Groothuis nog één keer een piek neerzetten. Ik wens hem succes! Straks om half 3 Ned1 🙂

Positieve groet, Martin

Blog donderdag 13 februari 2014
Zoals jullie wellicht hebben gemerkt, was ik zeer enthousiast over het resultaat van Stefan Groothuis gisteren tijdens de Olympische Spelen. Waarom? Natuurlijk is het resultaat prachtig. Een 4e medaille voor Team Nederland tijdens #OS2014. Geweldig, het lijkt erop dat alle records gebroken gaan worden tijdens deze spelen. Goud op de 5000 meter, de 500 meter en nu ook de 1000 meter bij de mannen en de prachtige 3000 meter bij de dames.

GOUD Sven Kramer - Nederlands podium - Orange Monday

Zelfs 2x een volledig Nederlands podium … en dan komen er nog een paar afstanden met kans op goud! Je zou er bijna lyrisch over worden. En zo prachtig, Sotsji heeft als huiskleur oranje en de podia kleuren oranje, mensen zouden bijna kunnen denken dat wij sponsor zijn …

Wat heb ik met schaatsen?
Als sinds het begin van de jaren 70 volg ik schaatsen. In die mooie tijden stond ik ook zelf (nog) op de schaats. Er waren naar mijn beleving nog ‘echte’ winters. Lange tochten maken op de schaats, over sloten maar ook de Loosdrechtse plassen. Gaan, net zoals mijn grote voorbeeld toentertijd Ard Schenk. Als ik Sven Kramer zie, zie ik ook vaak Ard. Atletisch en GAAN voor de winst. In 1970, 1971 en 1972 werd Schenk wereldkampioen allround en hij sloot 1972 ook af met 3 titels op de Olympische Spelen op 1500, 5.000 en 10.000 meter.

blog Stefan - Ard Schenk jaren 70 - Orange Monday
Wederom de vergelijking met Sven. Zo één keer in de zoveel jaar staat er een schaatslegende op, nu heet hij Sven Kramer. Als goud op de 5 km en wat gaat het worden op de 10km …. Helaas laat Sven de 1.500 meter vallen, de prestatie van Ard kan hij dus niet meer evenaren.

Schaatsten anno de 21ste eeuw
Ik gebruik vaak metaforen als ik mensen iets vertel. Schaatsten is een mooi voorbeeld. Als je kijkt naar de resultaten van Team NL dan kan je bijna zeggen: logisch! Waarom? Nederland heeft op tijd ingezien dat ‘specialisatie’ het toverwoord is om individueel kampioen te worden op een afstand. De tijden van Schenk en Heiden (5x goud) zijn voorbij. Team NL is mooi en evenwichtig samengesteld met op elke afstand DE specialisten. Op sommige wel heel veel, kijk naar 500 en 5.000 meter met een volledig gevuld Nederlands podium. Prachtig!

Wat heeft schaatsten nu met GGz te maken?
Net zoals de medaille, in dit geval twee kanten. Ten eerste de specialisatie. De Geestelijke Gezondheidszorg (GGz) staat nog in de kinderschoenen. Wat betreft mijn eigen bipolaire stoornis, sprak ik recent een psychiater. Ik vraag: “Hoeveel weten we nu ondertussen van het menselijke brein?” Hij zegt: “Nog maar net 5% Martin”.

blog Stefan - kennis brein - Orange Monday
Laat het nu 10% zijn, het antwoord is gewoon: weinig! Hoe kan dan veranderd worden? Specialisatie is het toverwoord. Er zijn ondertussen meer dan 1 miljoen mensen per jaar die te maken hebben met psychische klachten. Bij veel cliënten kan maar lastig een diagnose gesteld worden. Het resultaat is dan vaak of meerdere diagnose of gewoon foute diagnoses. Ook de psychiaters weten het vaak niet. De diagnose: “Niet Nader Omschreven – NAO” wordt steeds vaker gesteld.

Volgens mij vraagt dit om specialisatie. Veel meer verdiepen in de mens en zijn brein. Rekening houdend met opvoeding, aangeleerd gedrag en omstandigheden. In tijden van steeds meer psychische klachten (1 op de 5 Nederlanders) en nog steeds stijgend, is het ook belangrijk aandacht te geven aan een positieve levenshouding en een gezonde levensstijl. Alles wat ik in deze alinea zeg is wat Orange Monday in haar eerste Orange Monday Center (OMC) in Amersfoort in de praktijk gaat doen. Het eerste Nederlandse OMC gaat open in mei 2014 in Amersfoort dus.

Stefan Groothuis – een groot voorbeeld
Weer terug bij Stefan. Ik heb het voorrecht met hem gesproken te hebben een paar weken geleden. Waarom is Stefan een voorbeeld? Omdat Stefan laat zien wat er kan gebeuren als je met een goede levenshouding, een goede begeleiding en een goede thuisomgeving (steun vrouw) kan bereiken. En .. natuurlijk zijn ontwapenende openheid over psychische klachten. DAT voorkomt stigma …

GOUD Stefan Groothuis - eigen foto - Orange Monday
Stefan is een topschaatser, deze medaille komt niet uit de lucht vallen. In zijn topjaar 2012 werd hij al Wereldkampioen Sprint en haalde hij een gouden plak op de WK 1.000 meter. In de jaren 2009 tot 2012 haalde hij ook al mooie resultaten, zie Stefan Groothuis Wikipedia en mijn eerdere blog over Stefan Groothuis: ‘Goud voor GGz!’

In Nieuwsuur gisteravond – uitzending gemist ( vanaf 37 minuten) – kunt u zijn verhaal horen. In het kort, 2011 en 2013 waren niet zijn beste jaren, de diepe dalen dus. Zoals wel vaker in de sport, Stefan was in 2104 afgeschreven … tot 29 december 2013. Hij kwalificeerde zich voor OS2104! Pieken op het juiste moment, het is Stefan gelukt! En wie weet, zaterdag nog een medaille op de 1.500 meter? Ik zit voor de buis in ieder geval!

Positieve levenshouding en gezonde levensstijl
Stefan staat voor een positieve levenshouding en een gezonde levensstijl. Het woord genieten is, ook na zijn inzinking in 2011, nog steeds belangrijk voor hem. En daar draait het ook om. Ik heb al die tijd vertrouwen gehad in Stefan en ik zei regelmatig tegen Hester, die zou zo maar eens goud kunnen halen. Waarom? Tot op het bot gemotiveerd en passie voor het schaatsen. Een prachtige combi. Voor mij is Stefan Groothuis een top ambassadeur voor de Geestelijke Gezondheidszorg en dus ook voor Orange Monday, al is hij het voor ons (nog) niet.

blog Stefan Groothuis - Ambassadeur Orange Monday

Ik zal hem echter blijven noemen. Stefan Groothuis is een voorbeeld voor iedereen met psychische klachten, ook voor mij persoonlijk. Ook ik heb mijn pieken en dalen gekend en dat omgezet in positieve energie door het oprichten van stichting Orange Monday Foundation. Voor mij nog steeds het mooiste dat ik ooit heb gedaan. Nu verder opbouwen … zo’n resultaat van Stefan is een mooi hart onder de riem voor iedereen die werkt aan de Orange Monday gedachte.

Bedankt Stefan!

Positieve groet, Martin
Time To Change - Time To Talk

PS. It’s Time To Change! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga het gesprek aan … want het roer gaat #OM

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Acceptatie psychische klachten, Samen Sterk tegen Stigma en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Hoge pieken en diepe dalen – Respect @StefanGroothuis – Olympisch kampioen 1000 meter! #OS2014

  1. H. Warmenhoven zegt:

    mooi blog, stefan verpersoonlijkt de gunfactor, openheid geeft begrip voor z’n arbeid en het resultaat krijgt een extra dimensie en zal nog lang nastralen.

  2. Pingback: Laatste gouden dag in Sotsji!? Waarom #TeamNL zo succesvol is tijdens #OS2014 #schaatsen | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s