Jeugdwet aangenomen door Eerste Kamer! Nationaal Congres Destigmatisering bonus!

Update vrijdag 6 juni 2014
Deze belofte komt premier Rutte dan wel weer na! Op woensdag 10 september wordt het Nationaal Congres Destigmatisering (wat een woord weer) georganiseerd. Hij had dit in februari 2014 beloofd, zie het onderste deel van dit blog.

Vreemd is wel dat juist mevrouw Schippers en de heer van Rijn, veroorzakers van veel onduidelijkheid in de zorg (jeugdwet, wmo en natuurlijk de nieuwe zorgverzekering) hun visie gaan geven. (Zie de website) Ik ben benieuwd! Ik ben ook benieuwd of de, dan twee jaar oude stichting Orange Monday Foundation aan tafel komt. We gaan het zien en we blijven positief zoals u van mij gewend bent!

Onderaan het blog kunt u in ieder geval ook lezen hoe wij over een invulling van het congres denken. Dat dachten we toen, dat denken we nu!

Positieve groet, Martin

Update dinsdag 18 februari 2014
Vandaag is de nieuwe Jeugdwet aangenomen met een ruime meerderheid (45 voor, 22 tegen) in de Eerste Kamer. Vanaf 1 januari 2015 wordt de Jeugd GGz niet meer vergoed uit de zorgverzekering en gaat de Jeugdzorg naar de Gemeente. Tijd om onderstaand blog goed te lezen en samen te zorg te dragen voor een optimale psychische zorg voor onze kinderen. Onze kinderen zijn de toekomst! #samengaathetbeter

Positieve groet, Martin

Blog dinsdag 12 februari 2014

Conferentie stigmatisering psychische klachten een mooie bonus voor Nederland!

Gisteren was het druk op het Binnenhof. Zowel in de Eerste Kamer als de Tweede Kamer veel vuurwerk. Kort over de laatste, Plasterk (en Hennis) overleeft het ‘zware’ debat. Een motie van wantrouwen van de oppositie, maar excuses van Plasterk was ‘weer’ genoeg. Het kabinet blijft rollen, maar hapert steeds meer richting de Gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014.

blog orkest - 2e kamer - Orange Monday

Ook in de Eerste kamer ging het er stevig aan toe. Een groot deel van de dag heb ik het online kunnen volgen. Uiteindelijk werden maar liefst 6 moties ingediend. Zie hiervoor ook de info op Zorgvisie. De belangrijkste motie (SP) is wel het feit dat de nieuwe Jeugdwet, voorlopig, geen bezuiniging mag zijn. Een pak van het hart van de Jeugd GGz Ouders. De gemeente heeft, net zoals het nu is, de zorgplicht. Als het geld op zou zijn dan moet de gemeente wel de zorg verstrekken aan ouders met kinderen met psychische klachten.

Hoe de financiering hiervan wordt gerealiseerd, is nog niet volledig duidelijk. De bezuiniging van 450 miljoen was juist een inzet van de transitie Jeugdzorg naar de gemeenten. Er wordt nu onder druk van de Eerste Kamer een onafhankelijke commissie ingesteld die de gehele transitie naar de 437 gemeenten gaat begeleiden en controleren.

blog orkest - 1e kamer - Orange Monday

Belangrijke punten
Waar zo’n beetje iedereen in de Eerste Kamer het wel over eens was, zijn de volgende 3 punten:

1. Privacy; bijna alle partijen maken zich zorgen hierover en staatssecretaris van Rijn heeft nog wel wat huiswerk wat dit betreft. Hoe hanteren 437 gemeenten de privacy als er eigenlijk nog geen ‘regels’ voor zijn

2. De Gemeente mag niet ‘op de stoel’ van de zorgaanbieder gaan zitten, net zoals de zorgverzekeraar dat niet doet bij de huisarts

3. De uitspraak van Jorritsma (voetbalveld) werd zelfs besproken in de Eerste Kamer en wat mij betreft terecht. Het voetbalveld is, over het algemeen, geen oplossing voor kinderen met psychische klachten.

Blog Conferentie - voetbal Jorritsma - Orange Monday

De lobby mag wat mij betreft dus succesvol genoemd worden, er is veel bereikt gisteren en de Jeugdwet is zeker GEEN hamerstuk. We gaan het zien, dinsdag 18 februari 2014 wordt er door de Eerste Kamer gestemd. Eén ding is zeker, de nieuwe Jeugdwet heeft ook de steun van de Eerste Kamer. Maar … er was ook groot nieuws voor stichting Orange Monday Foundation 🙂

Conferentie stigmatisering mensen met psychische klachten
Wat als slagroom op de taart werd gepresenteerd door Minister President Rutte en Staatssecretaris van Rijn (VWS) is de conferentie stigmatisering mensen (en kinderen) met psychische klachten. Zoals u wellicht weet, voert stichting Orange Monday Foundation al bijna 2 jaar een lobby voor acceptatie van volwassenen en kinderen met psychische klachten. Net als de stichting Samen Sterk tegen Stigma overigens en andere lobbyorganisaties zoals Socialrun en ‘Een steekje los‘.

logo Samen Sterk tegen Stigma

Deze conferentie is voor ons heel belangrijk. Orange Monday is er van overtuigd dat een (groot) deel van psychische klachten bij volwassenen en kinderen (mede) wordt veroorzaakt door stigma. De conferentie kan een grote eerste stap zijn naar een betere acceptatie van mensen met psychische klachten zoals depressie, burn-out maar ook autisme, ADHD en bijvoorbeeld mijn eigen bipolaire stoornis.

Inhoud conferentie acceptatie psychische klachten
Ik zeg net, een eerste grote stap. Maar zoals u wellicht weet, denk ik graag vooruit en meestal in 3 stappen. Mijn idee is als volgt:

1. Conferentie acceptatie psychische klachten; het feit dat er gestigmatiseerd wordt hoeft niet meer besproken te worden en is een feit. Wij (Orange Monday en Samen Sterk tegen Stigma) hebben voldoende ‘feiten’ materiaal. Belangrijk is wel bewustzijn binnen de politiek en het bestuur van dit land.

Doe gewoon over .... Acceptatie - klachten

2. Strategisch plan van aanpak stigma; Op de conferentie dient reeds een plan van aanpak gepresenteerd te worden met een realistisch budget. Stigmatisering van mensen met psychische klachten is diep geworteld binnen onze samenleving, zowel binnen het werk als privé, maar vergeet ook niet de scholen en GGz-instellingen. ‘Stigma’ is ondertussen normaal en vraagt om een uitgebreid vervolg op de SIRE campagne “De hulplijn voor mensen ZONDER psychische klachten”

Blog Martin Stigma op SireNL

3. Operationeel plan van aanpak stigma; Wij kunnen in Nederland veel leren van Engeland. Daar is de ‘Time To Change’ campagne buitengewoon succesvol. Honderden bijeenkomsten op scholen, bedrijven maar ook binnen de politiek, dragen daar bij tot een betere acceptatie van mensen met psychische klachten. In Engeland is deze actie gefinancierd door een loterij en de overheid.

Time To Change - AVAPrachtig om te zien en voor Orange Monday reden geweest om dit om te zetten naar ‘Time To Change NL’, alleen wij hebben NOG niet het budget van Engeland. Orange Monday is graag de ‘sleutel’ tot acceptatie van psychische klachten in Nederland. De formule van OM Meetup’s is bijvoorbeeld zeer succesvol. Na de pilot in Amersfoort zijn en nu ook meetup’s in Den Haag en Utrecht. Op dit moment zijn gesprekken over Doetinchem, Harderwijk, Venlo, Hilversum en Groningen. Time To Change? Laten we er over praten …

Foto OMC formule Tunr-Key PuzzleUiteraard neemt onze stichting contact op met premier Rutte en staatssecretaris van Rijn om ‘aan tafel’ te komen als belangrijke belangenorganisatie van mensen met psychische klachten. De volgende lobby is vandaag wat ons betreft begonnen. Wij vertrouwen op de steun van onze achterban.

Orange Monday Kids
Stichting Orange Monday heeft al ingespeeld op de transitie jeugdzorg: Orange Monday KIDS. Orange Monday blijft zeggen ‘Kinderen zijn onze toekomst’. Daarom hebben wij ook een grote bijdrage geleverd in de lobby van de petitie Jeugdwet. Ook wij maken ons zorgen en hebben dit in daden omgezet.

Foto OMC office oranje 3

Mei 2014 openen wij het eerste OM Centers in Amersfoort. Een GGz-Plus-instelling die cliënten begeleidt bij alles wat boven wordt genoemd EN een goede GGz-zorg gaat bieden. Orange Monday KIDS is voor de zomer van 2014 al volledig voorbereid op wat er per 1 januari 2015 gaat gebeuren. Binnen OM Centers is dan ook voldoende kennis aanwezig om, waar nodig, gemeenten te adviseren bij de transitie Jeugdzorg. Wij zijn er klaar voor, laten we er over praten …

Een positieve groet, Martin
Time To Change - Time To Talk

PS. It’s Time To Change! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga het gesprek aan … want het roer gaat #OM

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Acceptatie psychische klachten, Diagnose, Politiek en beleid, Samen Sterk tegen Stigma, STIGMA en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Jeugdwet aangenomen door Eerste Kamer! Nationaal Congres Destigmatisering bonus!

 1. H. Warmenhoven zegt:

  Hallo MJ, voorwaar een mooi blog en ook de politiek beweegt in de goede richting. als OM in Mei al zover is, ligt het dan niet voor de hand om OM aan te bieden aan de staatssecr. van Rijn als partner in het transistieproces en daar een voorbeeldrol in te spelen? naar mijn idee is het net als een “Franchise-concept” als het ontwikkeld is dan kun je het eenvoudig en vlot uitrollen.
  door de dynamiek ontwikkelt het zich vanzelf in de tijd. de combinatie OM en Samen Sterk etc. is er een met een breed draagvlak stel ik mij zo voor.
  suc6 komt in kleine stapjes met grote gevolgen ……

  • Thanks Hans!! Blij met je reactie en wij zijn al met veel van de zaken die je noemt bezig. Het is zeker een goed idee om met staatssecretaris van Rijn contact op te nemen. De Jeudgwet is (bijna) aangenomen door de Eerste Kamer. Nu de mouwen opstropen om de transitie jeudgzorg naar de gemeente tot een succes te maken. Nogmaals dank voor je steun! Groet, Martin #samengaathetbeter

 2. Pingback: Zondagoverdenking: Nog 3 dagen! Waarom nog stemmen woensdag 19 maart 2014? #GR2014 | Martin Jan Melinga

 3. Pingback: Ik heb iets verkeerd gedaan … samen sterk zonder #stigma! #GGz @sststigma @OrangeMondayNL | Martin Jan Melinga

 4. Pingback: Dank @MinPres Rutte voor HET destigmatiseringscongres … maar wie stigmatiseert nu wie? #Stigma #GGz @oosterhoff2 | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s