Steun op afstand voor onze ‘helden’ in Den Haag – petitie #Jeugdwet :-)

Update dinsdag 11 februari 2014
Onze ‘helden’ met op de foto Menno Oosterhof en achter de camera (waarschijnlijk) Robert Vermeiren, foto via zijn Twitter account!

Blog Jeugdwet - Menno met 95000 handtekeningen - Orange MondayVandaag is het spannend! DE behandeling van het wangedrocht dat nieuwe Jeugdwet heet. Nieuw is hier een bizar woord. Door de nieuwe Jeugdwet gaat Nederland als land dat ‘zorg’ hoog in het vaandel heeft een paar stappen terug in de tijd.We wachten dus af en ondersteunen op afstand onze ‘helden’ (in het leven geroepen door Laura Batstra – zie onderstaand blog) van de petitie Jeugdwet die uiteindelijk ruim 95.000 heeft opgeleverd.

De lobby TEGEN de Jeugdwet leeft dus in Nederland,  ik hoop dat de Eerste Kamer wijzer is dan Tweede kamer ….. Mijn steun hebben de ‘helden’ en van de stichting Orange Monday uiteraard!

Positieve groet, Martin

Update maandag 10 februari 2014
Vandaag hebben 4 organisaties een advertentie geplaatst in de landelijke dagbladen, te weten: Landelijk Platform GGZ, Nederlands Instituut Psychologen, GGZ Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.

Blog Jeugdwet - Advertentie GGZ organisaties - Orange MondayWaarom deze advertentie? Omdat het nodig is … de stichting Orange Monday Foundation ondersteunt deze actie voor de volle 100%. Waarom deze nieuwe jeugdwet? Waarom deze haast met invoering? Ik weet het niet … in het blog ‘Wordt Nederland nu eindelijk wakker’ trok ik ook al de vergelijking met kanker.

Wat is het verschil tussen kanker of een nierziekte met een kind die psychische klachten heeft, zoals bijvoorbeeld autisme of ADHD. Wie het weet mag het zeggen!

Ook ik sta 100% achter deze lobby. Vandaar ook onderstaand mijn reactie op het blog van Laura Batstra met daarbij een vooruitblik naar de periode NA 11 februari 2014!

Positieve groet, Martin


Blog zondag 9 februari 2014
Recent kwam mij het blog van Laura Batstra op artsennet.nl onder ogen. Wie is Laura Batstra? Zij is psycholoog en universitair docent orthopedagogiek aan de Universiteit Groningen. Het eerste wat mij opviel aan haar blog was het zinnetje

‘Ze hadden beter eerst even met mijn moeder kunnen bellen (zeg nooit tegen Laura dat ze iets NIET mag doen’.
blog Jeugdwet - bellen moeder - Orange Monday

Deze quote staat in haar blog omdat ze toen terecht haar zorg uitte voor de over-diagnoses aangaande ADHD. Daar had ze toen gelijk in, maar nu …

Laat ik eens met haar moeder bellen
Misschien ga ik dat wel doen. Waarom? Omdat ze het blog beter NIET had kunnen schrijven en als ze het wel had willen doen, had het dan in oktober 2013 gedaan om maar een willekeurige datum te noemen. Het wangedrocht, de nieuwe jeugdwet, was toen al aangenomen in de Tweede Kamer en de initiatiefnemers van de petitie Jeugdwet likten toen even hun wonden.

blog orkest - 2e kamer - Orange MondayZe waren geschokt dat een ruime meerderheid van de Tweede Kamer deze wet er ‘even snel’ door had gejast en daarmee honderdduizenden gezinnen in onzekerheid bracht. Wat gaat er gebeuren NA 01.01.2015 (toen nog heel ver weg). De huidige jeudgzorg kreeg al niet de waardering van top organisatie waar alles goed gaat, de hele jeugdzorg overhevelen (transitie) van de provincie naar de gemeenten was een bizarre beslissing die gebasseerd is op één feit: ‘Er moet bezuinigd worden in de Geestelijke Jeugd Gezondheidszorg, kortweg #JGGz.

Gekwetste persoonlijkheid
Een andere reden om haar moeder te bellen is haar gekwetste persoonlijkheid. Blijkbaar heeft Laura een en ander nog niet verwerkt en vind ze het nu nodig aan collega’s  in de Jeugd Psychiatrie af te vallen en zelfs aan te geven dat ze beter hadden kunnen gaan ‘werken’ dan zich bezig te houden met de lobby voor de petitie Jeugdwet. Wel opvallend ook, één van de iniatiefnemers van de petitie jeugdwet is nu de voorzitter van de RvB van de instelling waar ze toen werkte (donderpreek).

blog Jeugdwet - gekwetste peroonlijkheid

Met alle respect, en ik heb geen mooie universitaire titels, als vader en als oprichter van Orange Monday maakte ik mij ook zorgen. Zoveel dat wij met het bestuur van stichting Orange Monday besloten hebben vorige maand Orange Monday Kids op te richten en te integreren in ons nieuwe OM Centers in Amersfoort in mei 2014.

Waarom zorgen nieuwe Jeugdwet?
Ik maak mij niet snel zorgen. Dat doe ik nu ook niet. Dat heeft inderdaad geen zin, daar heeft Laura Batstra helemaal gelijk in. Je moet je geen zorgen maken maar iets doen. Wat hebben wij, als gezond denkende mensen, gedaan.

1. Het ondersteunen van de petitie Jeugdwet. Omdat het een bizare wet is die minister Schippers en staatssecretaris van Rijn (VWS) hebben bedacht. En we een incapabele Tweede Kamer hebben die in grote meerderheid de wet heeft goed gekeurd.

2. Onderzoek transitie Jeugdzorg naar gemeente. Hoe kan je een organisatie die, ook volgens de kinderombudsman, niet naar behoren functioneert overhevelen naar de gemeente. Waar zadel je die gemeentes mee op en kunnen ze het wel aan. Veel haken en ogen dus.

3. Oprichten Orange Monday Kids. Orange Monday is gefundeerd bezig nu al in te spelen op de nieuwe situatie (en die komt er) op 01.01.2015. OM Centers Kids zal een adviserende rol hebben naar gemeenten die daar behoefte aan hebben. En dat die behoefte er is, is na alle onderzoeken wel duidelijk.

LOGO-Orange-Monday-nieuw-kid-1
Orange Monday KIDS

Innovatie, snelle groei en media
Wat mij het meest stoort in het blog van mevrouw Batstra zijn bovenstaande drie woorden. Ik zal een kleine toelichting geven.

Innovatie: Ik weet dat er heel veel mensen in Nederland bezig zijn met innovatie in de (Geestelijke) Gezondheidszorg. Orange Monday is er één van maar ik ken er meer. Eén ding is voor mij 100% duidelijk. De transitie van de Jeugdzorg naar de Gemeente en de Jeugd GGz uit de basis zorgverzekering gooien heeft NIETS met innovatie te maken. Het is een ordinaire bezuinigingsactie van dit kabinet waar met ‘hand en tand’ tegen gevochten moet worden. Innovatie is een andere en betere weg vinden. Niet gevolg bestrijden maar oplossingen vinden.

Blog Jeugdwet - innovatie - Orange Monday

Snelle groei (Jeugd) GGz: ook hier een misrekening. Wij betalen in Nederland (en vele andere westerse landen) nu de rekening voor het falen van beleid in visie vanuit de jaren negentig. ‘Elke’ Nederlander heeft ondertussen psychische klachten en dus de kinderen ook. De prestatie maatschappij heeft dit veroorzaakt. Dit draai je niet terug met bezuinigingen maar goede hulpverlening, voorlichting en preventie. Toevallig ook de doelstellingen van Orange Monday.

blog Jeugdwet - zorg uitgaven NL - Orange Monday

Oranje (toeval?) is Geestelijke Gezondheidszorg – cijfers 2011

Media: Er wordt gesuggereerd dat de ‘Petitie Jeugdwet Lobby’ de media heeft gemanipuleerd met ‘valse’ informatie. Ten eerste, welke media? Ten tweede, welke informatie? De media is de grote afwezige geweest bij deze ‘lobby’. Slechts 95.000 mensen, nog geen 1% van onze Nederlandse bevolking, heeft de petitie Jeugdwet getekend. Dat had beter gekund, toch? Als het om jeugd kanker had gegaan, om maar een voorbeeld te noemen, hadden wellicht wel 1 miljoen mensen getekend. Want DIE kinderen zijn zielig en kinderen met psychische klachten niet, DIE zijn lastig!

Blog Ritalin - De_Wereld_Draait_Door - Matthijs van Nieuwkerk - Orange Monday

Het belangrijkste media gebeuren rondom psychische klachten was het verfoeilijke experiment van Arie Boomsma via Matthijs van Nieuwkerk de ‘Wereld draait door’, over valse informatie gesproken.  Zie de blogs van Robert Vermeiren en ondergetekende! (Klik op link voor blogs)

De Jeugd GGz aan het hart
Beste Laura Batstra, ik ken je niet, maar ik hoop dat je het gesprek aan wil gaan met mensen zoals Robert Vermeiren, Menno Oosterhof en Peter Dijkshoorn en ondergetekende natuurlijk. ‘Samen gaat het beter … ook in GGz‘ is ons devies! Wij doen het namelijk niet, in eerste instantie, voor het geld maar omdat de Jeugd GGz ons na aan het hart ligt en wij passie hebben voor ons vak. Zo sta jij er toch ook in?

Laten we samen de petitie Jeugdwet nog een ‘boost’ geven, volgende week is het debat over deze wet in de Eerste Kamer. Klik op onderstaand logo en TEKEN!

Een positieve groet, Martin
Time To Change - AVA

PS. It’s Time To Change! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga het gesprek aan … want het roer gaat #OM en heeft u tijd over?

blog jeugdzorg - Transitie Jeugdzorg - Orange Monday

PS 2. Teken dan de #petitie #Jeugdwet – Volgende week buigt de Eerste Kamer zich er over. Hoe meer handtekeningen (tussenstand 93.771), hoe beter …. Klik op bovenstaand plaatje en TEKEN NU!! Op naar 100.000!!

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #OM Denken, De Wereld draait door!, Politiek en beleid, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Steun op afstand voor onze ‘helden’ in Den Haag – petitie #Jeugdwet :-)

 1. H. Warmenhoven zegt:

  wens dat het rustig zal blijven aan de telefoon en jij daardoor tijd kan steken in de zaken die ertoe doen.

  • Ik hoop het ook Hans, maar het is zondag 🙂 Precies, helemaal eens. Wat te doen als de Jeugdwet een feit is de belangrijkste vraag. Een brede samenwerking daarvoor noodzakelijk, ook naar gemeente toe! Fijne avond

 2. jusd zegt:

  Dit is op Jusd herblogd.

 3. Kitty Kilian zegt:

  Geef Batstra geen aandacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s