Amersfoort – GGz-stad! Dag van de GGz behandelaar :-)

‘Dag van de Behandelaar in de GGz – 2014’, een traditie?

De ‘Week van de Psychiatrie’ (WvdP) is van maandag 24 maart tot en met zondag 30 maart 2014 en heeft als thema: “Baas in je eigen leven”. De Orange Monday Foundation, die de belangen behartigt van mensen met psychische klachten, vindt dit een prachtig thema.
WvdP_teaser Dag Behandelaar GGz - Orange MondayWaarom? De doelstelling van Orange Monday Centers is: “Begeleiden naar een positieve levenshouding en een gezonde levensstijl”. Orange Monday Centers geeft haar cliënten de tools om ‘Baas in je eigen leven’ te kunnen zijn. Niet alleen (para) medisch, maar ook sociaal-maatschappelijk, juridisch en financieel!

Na bestudering van de site kwamen wij op de oorsprong van de ‘WvdP’:

Wat is de Week van de Psychiatrie?

“ De Week van de Psychiatrie is opgedragen aan alle mensen (met of zonder psychiatrische achtergrond) die zich hebben ingezet voor verbetering van positie en het leven van mensen met psychische en psychiatrische problematiek. De GGz (geestelijke gezondheidszorg) is veel humaner geworden, hoewel er nog heel veel werk te doen is op het gebied van beeldvorming, doorbreken van isolement, verbeteren van woonomstandigheden, verbeteren van relatie van psychiatrie en de samenleving, verbeteren van financiële positie, verbetering van informatievoorzieningen en keuzemogelijkheden”

Bovenstaande is uit ons ‘hart’ gegrepen en wij voegen met de opening van het 1e OM Centers in mei 2014 de daad bij het woord. Naast medische zorg hebben mensen met psychische klachten veelal ook sociaal-maatschappelijke, financiële en juridische hulpverlening nodig, en … dat alles onder één dak: OM Centers Amersfoort!

OMC - Omdat het nodig is .....

Definitie behandelaar
Bij Orange Monday hebben wij ook een specifieke omschrijving van ‘behandelaar’, dat is namelijk een willekeurige persoon die binnen OM Centers mee helpt aan een optimale ‘behandeling’ van onze cliënten.

Wie zijn dat? De directie, het management, de psychiater, de SPV-er, maar ook degene die de telefoon opneemt, de afspraken maakt en zelfs degene die het pand schoon houdt. Iedereen is een schakel in de ketting van de Geestelijke Gezondheidszorg.

Blog WvdP - Telefoniste - Orange Monday

Het woordje ‘werknemer’ zou sowieso niet voldoende zijn. OM Centers werkt namelijk met Zelfstandige Zorg Professionals. En … er zijn ook heel veel vrijgevestigde psychiaters, psychologen, fysiotherapeuten et cetera. Wij kiezen dus voor:

De ‘behandelaar’ van de GGz in het zonnetje: feestje 🙂
Afgelopen week kwam mij een tweet onder ogen van Dr. Robert Vermeieren:

Robert Vermeiren - blog Orange Monday
Robert Vermeiren ‏@RobertVermeiren – Citaat tweet:

“Beetje moe. Vannacht naar @curiumlumc gemoeten voor crisis. 24uurs crisisdienst #Kinderpsychiatrie Patiënt uiteindelijk rustig gaan slapen.”

Als ik zo’n tweet lees, denk ik gelijk: “Ja, het is een roeping om in de GGz te werken!” Dat geldt ook voor Dr. Vermeiren. Actief op Twitter, psychiater en thuis ook een gezin. Respect voor de behandelaar binnen de GGz. Want Robert heeft tienduizenden collega’s in Nederland die dag en nacht, oftewel 24/7 aan het werk zijn om hun cliënten (patiënten) de beste behandeling te geven die mogelijk is.

Blog WvdP - Depressie behandeling - Orange Monday

Wie worden allemaal uitgenodigd voor de ‘Dag van de GGz Behandelaar’?

Psychiaters – van GGz-instellingen en vrijgevestigd

Psychologen – van GGz-instellingen en vrijgevestigd

Therapeuten – van GGz-instellingen en vrijgevestigd

SPV-ers – van GGz-instellingen en maatschappelijk werkers

Coaches – werkzaam binnen de GGz (of van plan dit te gaan doen)

Ervaringsdeskundigen – op alle gebieden, bijvoorbeeld coaches

Directie – van GGz-instellingen en aanverwante organisaties

Management – van GGz-instellingen en aanverwante organisaties

Ondersteunend  – assistenten, telefonisten, afsprakenbureaus e.d.

Dag vd Behandelaar WvdP - zonder tekst

Iedereen dus! Binnen een GGz instelling maar juist ook al die mensen BUITEN een reguliere GGz-instelling, Zelfstandige Zorg Professionals, vrijgevestigden, vrijwilligers … zelfs minister Schippers en staatssecretaris van Rijn zijn welkom. Kunnen ze ons eens duidelijk maken wat ze nu ECHT precies willen met de Jeugdwet en de bezuinigingen in de GGz (zie blog: GGz onder curatele)

blog curatele Van Rijn - Schippers - Orange Monday

Juist in tijden van onzekerheid en crisis
Het afgelopen jaar stond in het teken van bezuinigingen in de zorg. Maar ook voor wijzigingen in de wijze waarop bijvoorbeeld de Jeugdzorg volgend jaar behandeld gaat worden. Sinds oktober 2013 wordt hard gas gegeven via de Petitie Jeugdwet. Ook Orange Monday heeft ‘campagne’ gevoerd en het resultaat mag er zijn. Bijna 100.000 handtekeningen. Maar zoals u heeft kunnen lezen in mijn blog “……”  is dit nog geen 1% van onze Nederlandse bevolking. Ook daarom verdient de ‘behandelaar’ het om in het zonnetje gezet te worden.

Blog WvdP - samenwerken - Orange MondayDe ‘behandelaar’  maakt zich namelijk geen zorgen om zijn ‘boterham’, maar om het wel en wee van zijn of haar cliënten. Ik kan geen koffiedik kijken, maar over 2 maanden weten wij meer over de nieuwe Jeugdwet. Komt de wet wel of niet door de Kamer en hoe gaan ‘wij’ de nieuwe Jeugdzorg vormgeven?

Locatie: Amersfoort – GGz-Stad
De Orange Monday Foundation is gevestigd in Amersfoort, net als GGz Nederland, het Fonds Psychische Gezondheid, Stichting Samen Sterk tegen Stigma, GGz Centraal, Molemann Mental Health, Symfora Meander en … vanaf mei 2014 ook het 1e Orange Monday Centers.

We mogen dus gerust in ieder geval op vrijdag 28 maart 2014 Amersfoort uitroepen tot de ‘GGz-stad’ van Nederland, toch?

Blog Wvdp - Keistad feest - Orange MondayKomt u ook allemaal?

Deel dit blog met je collega’s bij je eigen GGz-instelling, zoals Altrecht, Parnassia, Bouman GGz, PsyQ, GGz Friesland of één van de andere ruim 100 GGZ-instellingen in Nederland.

Een traditie? Ik ga er vanuit dat het een traditie gaat worden. De GGz heeft behoefte aan samenwerken en samenzijn. Een jaarlijks Orange Monday Event voor de ‘behandelaar’ in de GGz is een mooie stap. Op naar de ‘Dag van de GGz-cliënt”, want die komt er ook aan 🙂

Een positieve groet, Martin

It’s Time To Change! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga de discussie aan … want het het roer gaat #OM

Vierkant-Logo-Orange-Monday-met-tekst

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Acceptatie psychische klachten, Depressie, Politiek en beleid en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Amersfoort – GGz-stad! Dag van de GGz behandelaar :-)

  1. Jammer dat familie van patiënten die onder EPA (ernstig psychiatrische aandoeningen) vallen hiervan is uitgesloten. In de nieuwe wet verplichte GGZ krijgt de familie een steverige positie. Zonder familie, als pijler van herstel, kunnen behandelaars minder uitrichten. Zie triadekaart van Ypsilon.

    • Hoi Geertje, dat is zeker jammer! Ik ga mij hier eens goed in verdiepen. Dit kan niet de weg zijn die wij met zijn allen gaan wandelen in de GGz. Groet, Martin

      • Hi Martin. Top! Op de website van Ypsilon, http://www.Ypsilon.org vind je veel informatie. Op mijn website vind je onder meer artikelen die ik, als redactielid, schreef en ik raad je aan om ook de pennenstrijd in Ypsilon Nieuws aan, dan krijg je een aardig beeld 😉

  2. Goede bezig Martin, en ik ben blij dan van vakantie terug te zijn.Samen ben je sterk. Mooi!

  3. Pingback: #Weekend #blog: Dik zijn eigen schuld of niet? Elk pondje gaat door het mondje, toch!? Heeft Dr. @IvanWolffers gelijk? | Martin Jan Melinga

  4. Pingback: Let op je woorden! Ze zijn eruit voordat je het weet … | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s