Wordt Nederland nu eindelijk wakker?

Nieuwe jeugdwet OOK wetenschappelijk onverantwoord!!
Afgelopen week kwam er weer steun uit, toch, onverwachte hoek voor de petitie Jeugdwet. Terecht zou ik zeggen. Na goedbedoelende burgers, bezorgde ouders met kinderen in Jeugd GGz, uiteraard de Jeugd Psychiatrie nu dus het KNAW. Wanneer gaat de politiek luisteren? De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen heeft een open brief gestuurd.

blog KNAW - Wetenschap - Orange Monday

Fantastisch natuurlijk maar waarom zo laat?, is dan mijn vraag. Uiteraard weet ook ik dat wetenschap vaak tijd nodig heeft. Maar deze omstreden wet is in oktober 2013 al in de Tweede Kamer met een grote meerderheid gepasseerd (zie blog Overheid éénrichtingsverkeer). Ons politiek systeem geeft niet veel ruimte aan de Eerste Kamer, dus de vrees is groot … Het trieste is dat bovengenoemde groep dit uiteraard ook al veel eerder heeft aangegeven, ook naar de Tweede Kamer. Helaas toen geen gehoor. Onderstaand de feiten die u vast heel logisch in de oren zullen klinken.

De feiten op een rijtje
De conclusies van het KNAW zijn eenvoudig verwoord door Nu.nl :

  1. Jeugd Psychiatrie is onlosmakelijk verbonden met de reguliere GGz
  2. Alle aandoeningen die vallen onder de volwassen psychiatrie, zoals angststoornissen, depressies en schizofrenie ontstaan in de pubertijd.

Klik op deze link blog KNAW – Brief-KNAW-d.d.-20-jan-2014 en lees de open brief!

Vervolgens een ‘mooie’ metafoor. Het KNAW geeft aan dat het onderbrengen van de Jeugd Psychiatrie bij de gemeente te vergelijken is met onderbrengen van kindergeneeskunde bij gemeenten. Als dat zou gebeuren, wat geen weldenkend mens kan bedenken, dan had Nederland waarschijnlijk voor het eerst sinds de demonstratie tegen Kruisrakketen in 1985 weer meer dan 1 miljoen mensen in Nederland verzameld voor een protestactie die nog nooit is voor gekomen in Nederland.

Blog KNAW - McDonald Happy Meal - Orange Monday

Ik zie al brandende auto’s van Minister Schippers en Staatssecretaris van Rijn. Ik zie al een absoluut nul punt voor de regeringspartijen VVD en PvdA en alle partijen die mee hebben gestemd. Ik zie “Pietitie”- achtige petities waar binnen 3 dagen één miljoen mensen tekenen (actie vóór Zwarte Piet). Ik zie stakingen in alle ziekenhuizen in Nederland waar een kinderafdeling waar KIKA kinderen verzorgd worden. Want ook dat gaat naar de gemeente … net als Ronald McDonald natuurlijk. Straks is de het Mc Donald Happy Meal ook nog te koop aan de balie in het gemeentehuis. Nederland op zijn kop!

blog KNAW - KiKa Kanker Kinderfond - Orange Monday

Nu even serieus
Ik ben heel erg blij dat er eindelijk ‘landelijk’ nieuws is aangaande de Petitie Jeugdwet, al is het een artikel van 3 regels. Ik vind het echt ongelooflijk dat dit gebeurt in Nederland. Gaan we zo om met die honderdduizenden kinderen en ouders in Nederland?! Ik heb het al eerder geschreven, de petitie is bijna 100.000 keer getekend (nog 10.000 stemmen voor medio februari 2014). Te GEK om over te praten. Ten opzichte van de volwassen bevolking 0,7%. De vraag rijst of het ons in Nederland nog wel ene bal interesseert wat er met onze kinderen gebeurt in de toekomst.

Het jaar 2040
In de week dat de stichting Orange Monday Foundation werd opgericht kwam de WHO (World Health Organization) met het ‘nieuws’ dat in 2040 Psychische Klachten volksziekte nummer één in de Westerse Wereld zal zijn. Meer ‘patiënten’ dan met kanker, hart- en vaatziekten, of welke ziekte dan ook. Op onderstaand staatje over Canada (35 miljoen inwoners) staat dat dat punt daar in 2020 al wordt bereikt, over 6 jaar dus. Dat zal in 2020 in Nederland niet veel anders zijn ….

Blog KNAW - Canada - mental-health-stats1 - Orange Monday

En nog niet ééns 1% van onze bevolking die een eenvoudige petitie kan tekenen? Is het te veel werk of is het nu echt desinteresse? Onze kinderen die dit jaar 12 zijn, zijn in 2040 rond de 38 jaar en allemaal stuk voor stuk kanshebbers om bij de groep van volksziekte nummer één te gaan horen. Ik vind het griezelig. U ook? Er is dus blijkbaar geen steun voor de Jeugd Psychiatrie vanuit de politiek,  maar ook niet vanuit de Nederlandse bevolking.

Terug naar de metafoor
In mijn coach sessie zeg ik dan altijd tegen een cliënt, “u kunt het best uw ogen sluiten om HET gevoel bij op te roepen”. Ik zal in het voorbeeld geen KIKA kinderen gebruiken maar een eenvoudige somatische klacht:

blog KNAW - Huilend kind oorontsteking - Orange Monday

U komt bij de huisarts, uw kind heeft al langer last van oorontsteking. “Hij grijpt de hele dag naar zijn oor dokter.” De dokter zegt; “mevrouw, u heeft helemaal gelijk”. Vervolgens krijgt de moeder een verwijsbriefje voor de gemeente. Samen met het huilende kind gaat moeder naar het loket van de gemeente. Tussen de andere mensen die paspoorten en rijbewijzen aanvragen, wacht de moeder met haar kind tussen alle andere vaders en moeders met kinderen met fysieke klachten. Kunt u zich het voorstellen …” Ik niet …

Kinderen hebben recht op Jeugd GGz
Wat het KNAW aangeeft in haar brief, het grootste deel van psychische klachten bij volwassen mensen ontstaat voor of in de pubertijd. Als kinderen vanaf 2015 tussen de wal en het schip gaan vallen, dreigt een selffulfilling prophecy wat betreft het WHO. Kinderen kunnen door hun opvoeding en de samenleving traumatische ervaringen opdoen, die nu al vaak ongrijpbaar zijn voor ouders en Jeugd Psychiatrie. U kunt zich voorstellen wat er gebeurt als de Jeugd GGZ naar de gemeente gaat.

blog KNAW - demonstratie - Orange Monday

HET wordt TIJD voor ACTIE
Als u mijn vorige blog heeft gelezen dan weet u dat ik het liefst de verantwoordelijke bewindslieden onder curatele zie. Ik vrees dat dat niet gaat lukken. Wat wel kan, is op alle manieren die mogelijk zijn acties gaan voeren. Is het niet voor uw kinderen of kleinkinderen, doe het dan voor die van andere ouders. Ook u gunt uw kinderen toch een goede toekomst?

Of durft u te hopen op een goed resultaat in de Eerste Kamer? Het geloof in de politiek is naar een dieptepunt gedaald! Laten we dit gebeuren? Het wordt nu echt tijd om de handen in elkaar te slaan … Lees ook mijn blog “Samen gaat het beter, ook in GGz!”

blog jeugdzorg - Transitie Jeugdzorg - Orange Monday

Klik op het plaatje en Het Roer Moet OM in Jeugd GGZ 

TEKEN de PETITIE en pas uw stem aan op 19 maart 2014 bij de Gemeenteraadsverkiezingen. Vraag NU al aan uw gemeente hoe zij denken het te gaan regelen, het is over 11 maanden al zover. De transitie Jeugdzorg komt … maar laat u stem gelden. Het Roer gaat #OM in Nederland!

Warme groet en bedankt voor UW handtekening!

It’s Time To Change! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga de discussie aan … want het het roer gaat #OM

Vierkant-Logo-Orange-Monday-met-tekst

 

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Acceptatie psychische klachten, Depressie, Diagnose, Het roer gaat OM!, Orange Monday, Politiek en beleid, Psychische diagnose en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Wordt Nederland nu eindelijk wakker?

  1. Jan zegt:

    Helemaal eens! Wat een trieste ontwikkeling… Een ambtenaar op de stoel van een medicus. Hebben we een overschot aan ambtenaren die soms aan een baan geholpen moeten worden? En hoe zit het met het recht op (gelijkwaardige) zorg? Er ontstaat een kloof tussen behandeling van lichamelijke klachten t.o.v. van psychogene klachten. Dit is achterhaald en ethisch niet te verkroppen! Wat een schandaal! Vandaag las ik dat M. van Rijn haast heeft met de goedkeuring van de eerste kamer en dat gemeentes al ggz-zorg kunnen inkopen. Ik begrijp de haast van Martin wel gezien de toenemende aandacht in de media voor het dreigende ggz-jeugdwet-debacle. Haastige spoed…. Ook is het vreemd/asociaal dat ouders straks bij de gemeente moeten aangeven wat hun kind mankeert om eventuele zorg te kunnen ontvangen! Hoezo medisch geheim? Ik denk aan de kinderen met suïcidale ideaties, psychoses, ADHD, schizofrenie, angststoornissen, eetstoornissen, autisme spectrum stoornissen. Als uw kind een been breekt gaat u toch ook niet langs het gemeenteloket? Hoe kunnen gewone mensen (zoals Martin) dit besluiten in Den Haag? En natuurlijk doet Achmea onderzoek naar de gesjoemel in dossiers. Achmea is zeer gebaat bij het scanderen van de ggz en het onderbrengen ervan bij de gemeentes. Dit heeft te maken met de groeiende kosten in ggz land. Dat kan wellicht anders, maar Nederland behoort op wetenschappelijk gebied bij de mondiale top als het gaat om onderzoek naar psychopathologie! En dan deze ontwikkelingen! Wat een afbreuk. Daar komt bij dat ieder bewijs en perspectief ontbreekt. Laat de desbetreffende organisaties eerst maar eens uitleg geven. Verder wil ik tegen alle gemeente ambtenaren zeggen: blijf bij je leest!

  2. Ik denk dat veel mensen niet tekenen omdat ze het niet helemaal begrijpen. Ze zien niet direct de concrete gevolgen voor hun eigen directe omgeving of snappen sowieso niet helemaal hoe dergelijke processen werken. Het is te abstract en staat te ver van ze af. Heel belangrijk dus dat er aandacht aan besteed wordt.

  3. Pingback: Wordt #Ritalin een hype in Nederland? Volgens @ArieBoomsma wel! | Martin Jan Melinga

  4. Pingback: Leden van de Eerste Kamer, waarom is een advertentie nodig? #Jeugdwet | Martin Jan Melinga

  5. Pingback: Zondagblog: Pas op wat je schrijft in een #blog of #column! Het wordt soms anders gelezen dan jij bedoeld, toch? #GGz | Martin Jan Melinga

  6. Pingback: Persoonlijke geraakt door #transitie naar #gemeente #JeugdGGz en #Jeugdzorg #HetRoerMoetOM | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s