#GGz instellingen onder curatele! Wie volgt?

Update 11 februari 2014
Voor wie het gemist heeft. De Telegraaf melde gisteren dat er een lopend onderzoek is bij GGz-instelling Altrecht (Den Dolder) door de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit.

Blog Curatele - Nederlandse Zorgautoriteit - Orange Monday

Vervelend om dit juist op een dag (Jeugdwet – behandeling Eerste Kamer) als vandaag te moeten melden. Het foutief declareren binnen de Geestelijke Gezondheidszorg mag wat mij betreft hoog op de agenda. Het gaat tenslotte om ‘gemeenschapsgeld’ en te veel berekenen voor kosten die of niet of niet volledig gemaakt worden.
Ook dit is @TimeToChangeNL

Positieve groet, Martin

Update 29 januari 2014 – 23.45 uur
Soms schrijf je een blog en doe je een wens. Ik dacht dat deze wens redelijk SMART was. Ik had namelijk gewenst dat mevrouw Schippers of de heer van Rijn (van VWS) zouden aftreden vanwege de nieuwe Jeugdwet. Helaas, één van de andere bewindslieden is het haasje en neemt een juiste beslissing en neemt zijn verantwoordelijkheid! Op onderstaande foto pakt staatssecretaris Weekers voor het laatst zijn tas!

Aftreden staatssecretaris Weekers - Orange Monday

Zoals ik al eerder zei in mijn blog ‘GGz instellingen onder curatele, wie volgt?‘, er mogen meer mensen onder verscherpt toezicht. Weekers trekt zijn conclusie, wanneer doen mevrouw Schipper, de heer van Rijn (beiden VWS) en de heren Opstelten en Teeven (Justitie) dat ook? De Jeugdwet is een wangedrocht die door deze bewindslieden is doorgedrukt in de Tweede Kamer. Ik zou zeggen dame en heren, neem een voorbeeld aan Weekers en hou de eer aan jullie zelf, voordat de Eerste Kamer de wet terugstuurt naar de 2e Kamer.

Warme groet en sterkte in bange dagen! Groet, Martin

Blog 23 januari 2014
Deze week werd de Geestelijke Gezondheidszorg (GGz) ‘opgeschrikt’ door de berichten over in totaal 26 gezondheidszorginstellingen die het niet zo nauw nemen met de declaraties naar de verzekeraars. Daarvan zijn ‘slechts’ 6 instellingen uit de GGz.

blog curatele - zorg dossier - Orange Monday

Sjoemelen met dossiers” kopt het Algemeen Dagblad (AD) op maandag.

Hmm, als ik dit lees krijg ik kriebels. Vandaag dus maar van mij afgeschreven. Wederom zal ik geen vrienden maken maar goed, dat hoeft ook niet als blogger, toch? Het gaat dus om 6 (niet nader bij naam genoemde) GGz-instellingen die minimaal 17 dossiers hebben (per instelling) waarin gerommeld werd. Patiënten waren op papier ‘zieker’ dan in het echt. Het is dat het om serieuze zaken gaat, maar als dat niet zo was, zouden de letters in een boogje van mijn blad afglijden, omdat ik dan nu van mijn  stoel was gevallen, van verbazing en van het lachen ….

Verscherpt toezicht / curatele
Het verscherpte toezicht wordt uitgevoerd door het CIZ. Volledige naam is Centrum Indicatiestelling Zorg. Goed dat de club er is, maar waar dit nu over gaat? Nog even voor de duidelijkheid, het gaat om 26 x 17 = 442 dossiers in de gezondheidszorg in Nederland, laten wij het afronden op 500. Honderdduizenden patiënten die behandeld worden binnen de GGz, gehandicaptenzorg, verpleging en verzorging. Ik weet niet hoeveel dossiers er zijn, maar bij een grote GGz-organisatie als bijvoorbeeld Altrecht (Utrecht en omgeving) gaat het al om tienduizenden dossiers.

blog curatele - fraude DBC GGz - Orange Monday

Maar goed, nog even wat cijfertjes, we praten hier over een miljardenindustrie waar ook nog eens vaak moeilijk een diagnose te stellen is. Orange Monday Foundation is niet voor niets opgericht. Het aantal ‘foute’ diagnoses is niet bekend binnen GGz (geen cijfers bekend) maar ons inziens zijn dat er duizenden per jaar. Geen reden lijkt mij om dan gelijk maar te zeggen dat deze GGz instellingen geen zorgadvies meer mogen geven, cliënten zijn dan de dupe! En dat kan niet de bedoeling zijn!

Voorpagina ‘GGz instellingen onder curatele’
En dan nu dit. U begrijpt ondertussen wel waarom ik moest lachen. 500 dossiers zouden (bewust of onbewust) TE zwaar behandeld zijn. Laten we gek doen, € 20.000 per behandeling (rijkelijk hoog) komt in totaal op € 10 miljoen. De stijging van de totale zorg van 2012 t.o.v. 2010 was 16,4 %, wat neer komt op  ongeveer €  3,5 miljard. De ‘gesjoemelde’ dossiers zijn dus ongeveer 0,2 % van de stijging van de kosten van de zorg in twee jaar. Weten we nog waar we over praten nu?

Blog fout GGz - Mevrouw SchippersJa, over minister Edith Schippers, ‘verdachte’ nummer één op de lijst!

CURATELE – Mevrouw Schippers de heer van Rijn
Wat mij betreft kunnen 2 mensen en een paar instanties onder verscherpt toezicht worden gesteld door o.a. de Orange Monday Foundation en samenwerkende organisaties:

1. Ministers Schipper van VWS – Zij is verantwoordelijk voor de chaos in de zorg inclusief GGZ en Jeugd GGz (waaronder de Jeugdwet). Er is niet één sector binnen de zorg die NIET keihard getroffen wordt door de rigoureuze en ongenuanceerde bezuinigingen. 

blog curatele Van Rijn - Schippers - Orange MondayStaatssecretaris Van Rijn (links) en Minister Schippers (rechts) ‘in overleg’

2. Staatssecretaris van Rijn (VWS) – Bedenker van de jeugdwet en de transitie Jeugdzorg naar de gemeentes en opdrachtgever voor het bizarre (en geldverslindende) onderzoek van de CIZ naar de declaraties van de instellingen bij de verzekeraars. 

blog orkest - 2e kamer - Orange Monday

3. De Tweede kamer – De Tweede Kamer had de nieuwe jeugdwet nooit mogen goedkeuren met zo’n grote meerderheid. Er wordt straks onherstelbare schade aangericht binnen het terrein van de Jeugdwet die nu nog niet is te overzien. Maar dat de schade groter wordt dan de nu ‘500 sjoemel dossiers’ is duidelijk. Schade aan mensen en schade aan onze samenleving.


Blog Curatele - Verzekeraars - Orange Monday
4. De Zorgverzekeraars – Dit is niet de eerste keer dat dit soort ‘dossiers’ opduiken. Je zou toch zeggen dat in deze miljardenindustrie (schatting tussen de € 50 en € 100 miljard) ze toch zo langzamerhand hun IT wel op orde zouden moeten kunnen hebben. Wellicht moeten ‘ze’ (het zijn er nog maar 9) wat minder commercials uitzenden en zich bezig houden met het op correcte manier administreren van de dossiers.

5. De Eerste Kamer – …. Laten we hier even wachten met ‘het verscherpte toezicht’, wellicht gaan de senatoren in februari 2014 (een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen) een goede beslissing nemen en de Jeugdwet afkeuren en terug sturen naar Schippers en Van Rijn ( die dan onder curatele staan) en de wet aan gaan passen aan een zo reëel mogelijke situatie.

blog orkest - 1e kamer - Orange MondayEen grootscheepse reorganisatie van Jeugdzorg en een geleidelijke transitie naar gemeenten over een periode van bijvoorbeeld 3 jaar. Alle gemeentes, rustig aan, starten met een pilot en niet alle 437 in één keer. Dat er dan chaos gaat ontstaan, begrijpt mijn dochter van 5 ook nog wel, toch?

Wishfull thinking ….
Dat het onder punt 5 genoemde niet gaat gebeuren is zo klaar als een klontje. De ‘hoge heren (en dames)’ binnen de overheid (kabinet en 2e kamer) hebben het besloten, de 437 gemeenten zijn ‘hard’ aan het werk om hun ambtenaren ‘Zes dagen cursussen’ te geven zodat ze volwaardig jeugdzorg hulpverleners worden. De parkeerwachters worden nog net niet van straat geplukt (vanwege de parkeer inkomsten).

Blog Curatele - politiemevrouwubenteenzeurpiet - via GeenStijl - Orange Monday

Ik geloof in de goede bedoelingen van gemeenten en hun ambtenaren, maar een beeld van een kaartenhuis constructie doemt op. En wat als dat gebeurt in 2015? Dan is Den Haag in last, dan worden heel veel gezinnen in Nederland beschadigd ….

Petitie Jeugdwet Tekenen
Daarom moeten ‘wij’ van ons laten horen. We hebben nog zo’n 3 weken en ELKE handtekening telt. Teken vandaag nog en roep uw vrienden, familie en kennissen op dit ook te doen. Klik op onderstaand plaatje en ga naar de site!

blog jeugdzorg - Transitie Jeugdzorg - Orange Monday
TEKEN! OMDAT HET NODIG IS! Kinderen zijn onze toekomst … Nederland laat je stem massaal horen … de tussenstand is 89.000 handtekeningen, op naar de 100.000!!

Warme groet en bedankt voor het stemmen!

It’s Time To Change! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga de discussie aan … want het het roer gaat #OM

Vierkant-Logo-Orange-Monday-met-tekst

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Acceptatie psychische klachten, Depressie, Diagnose, Politiek en beleid en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op #GGz instellingen onder curatele! Wie volgt?

 1. H. Warmenhoven zegt:

  waar gehakt wordt vallen spaanders, het gaat om een relatief zeer klein % en daarmee is niet gesteld dat dit een bewuste aanpak is! ook de geldswaarde stelt niet alles voor. neemt niet weg dat het moeite waard blijft de dingen in 1 x goed te doen zoals het hoort! iedere partij heeft een eigen verantwoordelijkheid in deze. de kosten van dergelijke controles zouden wel eens hoger kunnen zijn dan de effecten. laten we ons bepalen tot de hoofdlijnen en de kwaliteit, dat levert veel meer op.

  • Helemaal eens Hans. De hoofdlijn is een BETERE (Geestelijke) Gezondheidszorg en dus geen afbraak. Daar begint het op te lijken … Het tekenen van de Jeugdwet Petitie dus van groot belang 🙂 EN voorbereiding op een goede transitie Jeugdzorg. De Orange Monday Foundation heeft #samengaathetbeter al sinds de oprichting in het vaandel staan. Dat wordt NU noodzaak!

  • Adrie Kok zegt:

   Het spijt me Hans (en Martin) maar in de GGZ wordt door sommige instellingen bewust en structureel gefraudeerd. Onderzoeken inzake het achteraf (zelfs nadat patiënten al een half jaar ontslagen waren) aanpassen van declaraties naar Bemoeizorg (hogere inkomsten) door zorgverzekeraars en de NZa, lopen op hun einde. In geval van BoumanGGZ uit Rotterdam gaat het in 2012 over 4063 dossiers die achteraf zijn aangepast. De feiten die door zorgverzekeraars naar boven zijn gehaald zijn fenomenaal; zorgaanbieders mogen nu hun reactie geven. De volgende fase is hetzelfde onderzoek over 2013. Kijk even naar: http://www.eenvandaag.nl/binnenland/45079/achmea_onderzoekt_declaraties_bouman_ggz en http://www.nationalezorggids.nl/zorgverzekering/nieuws/15104-achmea-onderzoekt-ggz-instellingen-voor-bemoeizorg-declaraties.html
   Over hoe de fraude precies moest worden uitgevoerd, door wie en wie de opdracht hiertoe gaf, heb ik regelmatig gepubliceerd. Uiteraard voorzien van tastbaas papieren bewijs.

   Altijd tot nader uitleg bereid.

   NB. Petitie tekenen is verstandig

 2. Jan Stuve zegt:

  hallo Martin

  ik heb de petitie getekend omdat ik als bestuurder van een particuliere zorginstelling mij zorrgen maak over onze clientele.
  door het grote vertrouwen in onze organisatie van onze clienten, is er nog geen grote onrust. Maar we moeten wel elke keer uitleggen dat er veel veranderd maar dat wij als leeuwen vechten om de zorg door te laten gaan.
  De (Geestelijke) gezondheidszorg kan ook beter. dat doen we met zijn allen, maar wat er nu gebeurd ,is een complete afbraak van een zorggebied waar alleen de zwakkere onder ons last van hebben. Onze visie is dat de zorg gewaarborgd is, wij vechten achter de coulissen wel de strijd die nodig is om deze zorg te waarborgen.

  groet van een bevlogen, recalcitrante bestuurder van Connecting Hands

  • Beste Jan Stuve, bedankt voor je reactie.Ik sluit mij bij jouw verhaal aan. mooi dat je het vertrouwen hebt in je organisatie, respect en mijn complimenten. Ik heb jullie site bekeken en kom graag een keer een kop koffie drinken in Leeuwarden. Ook daar komt Orange Monday regelmatig! Groet, Martin #samengaathetbeter

 3. Pingback: Overheid éénrichtingsverkeer – Soms een uitzondering! #Weekers | Martin Jan Melinga

 4. Pingback: Fashion modellen Met en Zonder psychische klachten zijn welkom … #modeshow! | Martin Jan Melinga

 5. Pingback: Amersfoort – #GGz-stad! Dag van de GGz #behandelaar :-) | Martin Jan Melinga

 6. Pingback: Wordt #Ritalin een hype in Nederland? Volgens @ArieBoomsma wel! | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s