Samen gaat het beter … ook in de GGz

Gisteravond ben ik met de voorzitter van de Orange Monday Foundation, Hester Morsdorf, naar de kick-off meeting geweest van Socialrun. Wat is Socialrun vraagt u zich misschien af? Een kleine uitleg.

Socialrun is een club van mensen die sinds 2009 een non-stop estafetteloop, 555 kilometer in 48 uur, organiseert met als doel aandacht te vragen voor de moeilijke situatie waarin mensen met psychische klachten kunnen verkeren.

blog samenwerking - logo Social Run - Orange MondayEen kort citaat van de site www.socialrun.eu: “Zij knokken dagelijks met hun eigen problemen, maar hebben daarnaast ook te maken met afwijzing en uitsluiting in het maatschappelijk verkeer. Stichting Socialrun wil dat deze mensen een betere plek krijgen in de samenleving. Daarvoor moeten grenzen worden verlegd en taboes doorbroken”

Prachtige doelstellingen en een mooi resultaat, in 2013 deden 9 teams (8 loper en 4 fietsers) en een volledig begeleidingsteam met 2 campers en wisselauto mee. Respect!! Orange Monday steunt Socialrun met haar activiteiten en werkt samen.

Blog samenwerking - Socialrun - Orange Monday

Samenwerking – orkest
In december publiceerde ik al het veel gelezen blog: “Serious Request is een orkest … nu de GGz nog”. In het blog vergelijk ik samenwerken in een metafoor met een orkest. Als ik dan naar de huidige GGz kijk, zie ik zo’n 50 reguliere GGz-instellingen met ruim 100.000 medewerkers, raden van bestuur, managers, specialisten, u noemt het maar en ‘zij’ hebben het. Ook nog eens ondersteund door de overheid met maximale subsidies. 50 orkesten die ook nog eens goed samenwerken!

blog samenwerking - muziek band - Orange Monday

Als ik dan kijk naar de Orange Monday’s, de Socialrun’s en de Steekjes Los binnen de GGz dan ben ik ondertussen de tel kwijt. Honderden ‘bandjes’ die allemaal streven naar een andere of betere Geestelijke Gezondheidszorg (GGz) in Nederland. Laat ik voorop stellen, allemaal succesvol op hun manier, maar wat zou het zijn als al deze bandjes één groot ‘orkest’ van verandering gaat worden?! Wat zal dan het succes worden? Ik droom ervan en hoop, samen met Orange Monday, de komende jaren de brug te slaan tot maximale samenwerking binnen de GGz.

blog orkest - orkest - Orange Monday

Verandering = samenwerking
Als ik puur als ‘marketeer’ kijk naar de GGz dan kan ik maar één ding zeggen; er is hier sprake van een monopolie van de bestaande GGz-instellingen. Ze hebben andere namen maar worden uiteindelijk ‘gestuurd’ door de minister van VWS, in dit geval mevrouw Schippers.

Nieuwe initiatieven worden door de verzekeraars, ook gestuurd door Schippers, in de kiem gesmoord. Waarom? ‘Anders’ is per definitie eng en dus niet goed. Een nieuwe instelling krijgt pas één jaar NA declaratie bij de verzekeraar haar geld. Stelt u eens voor dat u een jaar op uw eerste salaris moet wachten … Onvoorstelbaar toch? Misschien tijd voor een onderzoekje … NMA?

blog samenwerking NMA - Orange Monday

Samenwerken dus noodzaak
Samenwerken is dus geen optie meer, maar een noodzaak. Willen ‘wij’ een andere GGz dan MOETEN alle partijen in Nederland gaan samenwerken. Wat bedoel ik hier mee? De gehele kolom zal nog beter samenwerking aan moeten gaan. Hoe ziet die kolom er uit?

 1. Patiënten- en cliëntenorganisaties
 2. Belangenorganisatie
 3. ‘Nieuwe’ GGz-instellingen (alternatief en innovatief)

DSM-diagnoses – versplintering
Het grote boek DSM-I werd uitgegeven in 1952. Sinds die tijd veel updates. De laatste versie heet DSM-V, is in 2013 gepresenteerd en zal in 2014 doorgevoerd worden binnen de GGz.  Meer info: http://en.wikipedia.org/wiki/Diagnostic_and_Statistical_Manual_of_Mental_Disorders

OMC Behandelteam DSM-handboeken

Deze DSM heeft er voor gezorgd, zeker sinds 2000 dat het aantal diagnoses steeds groter is geworden en daardoor ook de belangenorganisaties. Naast het feit dat mensen in hokjes worden geplaatst en etiketten krijgen, is dus ook de hele belangengroep versplinterd. Elke diagnose heeft zijn eigen patiëntenvereniging en belangenorganisaties. Er zijn zelfs ook al specifieke GGz-instellingen die zich maar met één specifieke stoornis bezig houden, bijvoorbeeld Dimence met bipolaire stoornis.

Medaille heeft 2 kanten
Zoals gezegd, aan de ene kant fantastisch wat ik hierboven beschrijf. Echter, de andere kant van de medaille is dat er nauwelijks onderlinge samenwerking en dus daadkracht is. Wat mij betreft mag de ‘DSM-bijbel’ per direct de prullenbak in, maar dat wordt lastig omdat OOK de verzekeraars er mee werken. Zonder DSM geen DBC en dus GEEN betaling voor de hulpverlening binnen GGz.

blog samenwerking - medaille OS - Orange Monday

UITNODIGING – 20 januari 2014 – 20.00 uur – AMERSFOORT
Orange Monday neemt dan ook bij deze het initiatief om gelijk in januari 2014 de daad bij het woord te voegen. Samenwerking is bij Orange Monday geen optie maar een feit. Naast dat de Orange Monday Foundation een belangenorganisatie is, wordt op initiatief en vanuit de stichting in mei 2014 een GGz-instelling geopend. Een GGZ-Plus-instelling. Check de website van OM Centers.

OMC - Omdat het nodig is .....Wie nodigen wij uit?
IEDEREEN die een gezonde GGz een warm hart toedraagt en die WIL samenwerken.  Specifieke voorbeelden:

 1. GGZ Nederland (gevestigd in Amersfoort)
 2. Stichting Samen Sterk tegen Stigma (gevestigd in Amersfoort)
 3. Fonds Psychische Gezondheid (gevestigd in Amersfoort)
 4. GGz Instellingen Amersfoort en omgeving – zoals Altrecht en GGZ Centraal
 5. Socialrun
 6. Een Steekje Los –  een eigenwijs spel over de GGz
 7. Alle patiënten- en cliëntenorganisaties binnen GGz (iig Amersfoort)
 8. Alle belangen verenigingen of stichtingen of andere initiatieven in GGz (Amersfoort)
 9. Cliënten uit de GGz (Amersfoort en omgeving)
 10. Behandelaars binnen de GGz (Amersfoort en omgeving)
 11. Iedereen MET of ZONDER psychische klachten 🙂

Blue Monday wordt Orange Monday
Wij laten ons niet deprimeren door de meest deprimerende dag van het jaar.  Met Amersfoort geven wij een goed voorbeeld van hoe het volgend jaar in elke plaats kan gebeuren.

Change your attitude - Orange Monday - Twitter2Klik op bovenstaand Event plaatje en meld je aan via Facebook

Op maandag 20 januari 2014 organiseren wij de kick-off van een ‘Wende’ binnen de Geestelijke Gezondheidszorg (GGz). Wij noemen dat ‘Het roer gaat #OM’
Waarom? Omdat het nodig is …..

Via “Meetup” kunt u zich direct aanmelden via Facebook!

Warme groet en tot in Amersfoort, Martin

PS: Ook bovenstaand blog is een goede reden om de petitie tegen de nieuwe Jeugdwet te tekenen. Samenwerken!! Klik op onderstaand logo en teken vandaag nog (tussenstand 74.083)! Op naar de 75.000 handtekeningen op 14.01.2014 Thanks 🙂

blog jeugdzorg - Transitie Jeugdzorg - Orange Monday

It’s Time To Change! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga de discussie aan … want het het roer gaat #OM

Vierkant-Logo-Orange-Monday-met-tekst

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Acceptatie psychische klachten, Blue Monday, Het roer gaat OM!, Orange Monday, Samen Sterk tegen Stigma, Time To Change NL en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Samen gaat het beter … ook in de GGz

 1. jusd zegt:

  Dit is op Jusd herblogd.

 2. Pingback: Wie het EENS is met de nieuwe #Jeugdwet, mag mij bellen! Ook @LBatstra :-) | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s